Μπουτάκια κοτόπουλου στη γάστρα, σαν λουκούμι!

Οικονομικό, εύκολο, νόστιμο καθημερινό πιάτο.

DSC_0972

Αυτή τη συνταγή τη «φωτογραφίζω» από πέρυσι το Σεπτέμβρη . Όχι όλες τις φορές που την έφτιαξα, είναι πολύ περισσότερες απ’ αυτές που φαίνονται στις φωτογραφίες. Το έχω περιγράψει αμέτρητες φορές σε φίλες αλλά αξίωση να το δημοσιεύσω δεν έγινε μέχρι σήμερα.

 

DSC_0980

Η αλήθεια είναι ότι   αυτή η συνταγή έχει  γίνει ο πιο συχνός τρόπος πια για να τρώμε κοτόπουλο όταν το ετοιμάζω για απλό καθημερινό φαγητό. Γρήγορα και εύκολα τα μπουτάκια του κρεοπωλείου που δεν είναι δα όπως το χωριάτικο σπιτικό κοτόπουλο μετατρέπονται σε ένα εύκολο ψητό γάστρας που σηκώνει πολλές παρεμβάσεις, κρατώντας όμως πάντα κάποιες «σταθερές».  

DSC_1757

 

Η κρούστα τους είναι τραγανή και νόστιμη και παρόλο που γενικά το πιάτο είναι ελαφρύ και διαιτητικό, θα βάλουν σε πειρασμό όσους κάνουν δίαιτα. Οι σταθερές λοιπόν που κρατώ στη συνταγή αυτή είναι το γιαούρτι και η μουστάρδα.

DSC_0302

Παραδοσιακά εδώ στην Κρήτη συνδυάζουμε τα μικρά ψητά κρέατα (πολλές φορές και τα μαγειρευτά) με κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν. Τυριά, μυζήθρες και γιαούρτι αποτελούν συχνά γέμιση ή επικάλυψη σε φαγητά με κοτόπουλο, με κουνέλι , με αρνί και κατσίκι. Εκεί «πατάει» κι αυτή συνταγή.

DSC_0300

Όσο με αφορά, πολύ συχνά χρησιμοποιώ το γιαούρτι στα μαγειρέματά μου με κοτόπουλο. Θεωρώ ότι το αναβαθμίζει .

DSC_0970

Εννοείται ότι η συνταγή μπορεί να γίνει και με ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μεγάλες μερίδες, αλλά εγώ τη συνηθίζω με μπουτάκια . Το πολύ να βάλω ένα στήθος . Επειδή δεν βάζω άλλη λιπαρή ουσία εκτός από το γιαούρτι  δεν συνηθίζω αυτή τη συνταγή μόνο με στήθος κοτόπουλου. Ή ανάμεικτα, ή σκέτα μπουτάκια. 

DSC_0972

Υλικά:

5 μπουτάκια κοτόπουλου μεσαίου μεγέθους

1-2 κουταλιές ξύδι (για το ξιδόνερο)

½  -3/4 κεσεδάκι γιαούρτι

1 κουταλιά μουστάρδα

1-2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 μέτριες ντομάτες (αν έχουμε)

Αλάτι

Πιπέρι

Επιλογή από: θυμάρι, ρίγανη, μπούκοβο, κουρκουμά, κύμινο  ή ό,τι συνδυασμό τους μας αρέσει

Προαιρετικά: 1 κουταλάκι μέλι στο μείγμα του γιαουρτιού ,  πιπεριές και μανιτάρια.

Επί το έργον:

κοτοπουλο2

Βάζουμε τα μπουτάκια σε ξιδόνερο για 20 λεπτά πάνω κάτω (αυτό εγώ το κάνω πάντα, ανεξάρτητα του πώς θα μαγειρέψω το κοτόπουλο). Τα ξεπλένουμε καλά, τα αλατίζουμε και τα στρώνουμε στη γάστρα με την πλευρά του δέρματος προς τα πάνω.

κοτοπουλο3

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο , το μέλι (αν βάλουμε)  και όποιο μπαχαρικό προτιμάμε και αλείφουμε με το μείγμα τα μπουτάκια , να πάει παντού.Αφήνουμε να μείνει άλλο ένα μισάωρο.

κοτοπουλο1

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε το κρεμμύδι σε όγδοα και το σπρώχνουμε εδώ κι εκεί στη γάστρα. Κόβουμε και τις ντομάτες σε φέτες και τις απλώνουμε πάνω από τα μπουτάκια. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και αλάτι τις φέτες της ντομάτας.

κοτοπουλο4

Αν βάλουμε λαχανικά τα αραδιάζουμε κι αυτά πάνω και ενδιάμεσα στα μπουτάκια.  Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.

κοτοπουλο7

Ανοίγουμε τη γάστρα και αδειάζουμε σχεδόν όλα τα υγρά που έχουν προκύψει σε μια κατσαρόλα.

DSC_0297

Εδώ με μπούκοβο, χειμωνιάτικη εκτέλεση:

κοτοπουλο6

Ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο, ξεσκέπαστη αυτή τη φορά και ψήνουμε για άλλη μια ώρα, να ροδίσουν τα μπουτάκια και να γίνει τραγανή η κρούστα τους.

DSC_0098

 

Θα πρέπει να ξεκολλά το κρέας από τα κόκαλα με το άγγιγμα του πιρουνιού.

DSC_0099

Σερβίρουμε το ψητό μας με τηγανητές πατάτες και χρησιμοποιούμε το ζουμί που τραβήξαμε για ένα πολύ νόστιμο πιλαφάκι ή για να μαγειρέψουμε κάποιο ζυμαρικό.

DSC_0301

Παρατηρήσεις:

1)Τον χειμώνα που δεν έχω ντομάτες συνηθίζω το μπούκοβο, για να δώσω και λίγο χρώμα.

2)Συνήθως δεν γυρίζω τα μπουτάκια στο ψήσιμο. Αν είναι σχετικά μεγάλα, τα γυρίζω μετά την 1 ώρα ψησίματος με σκεπασμένη γάστρα για μισή ώρα, και τα επαναφέρω το τελευταίο μισάωρο για να γίνει τραγανή η πέτσα.

3) Στο ρύζι ακολουθώ την αναλογία 3:1 (τρία μέρη υγρό, 1 ρύζι) και δεν προσθέτω τίποτα άλλο.  Πολύ ωραίο είναι και το κοφτό μακαρονάκι σ’ αυτό το ζωμό.

4)Σε περίπτωση δίαιτας, μπορούμε να βάλουμε γιαούρτι 2% και να παραλείψουμε το ελαιόλαδο, και φυσικά να αφήσουμε για άλλους το τραγανό δέρμα!

5)Αν δεν έχουμε γάστρα, κάνουμε τη διαδικασία σε βαθύ πυρέξ που σκεπάζουμε στην αρχή με αλουμινόχαρτο. Υπενθυμίζω ότι η γυαλιστερή πλευρά πρέπει να είναι προς την πλευρά του φαγητού σύμφωνα με τους ειδικούς…

Ελπίζω ότι θα το βρείτε εύκολο και νόστιμο. Καλή επιτυχία!

 

Σοκολατένιο κέικ με κακάο και ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αγουρέλαιο)
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Για το κέικ
  1. 2 αυγά
  2. 230 gr ζάχαρη
  3. 100ml ελαιόλαδο κατά προτίμηση αγουρέλαιο
  4. 250ml γάλα
  5. 230 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  6. 100gr κακάο καλής ποιότητας
  7. 1 κουταλιά σούπας μείγμα μυρωδικών (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ –ό,τι μας αρέσει)
Για το γλάσο
  1. 100 gr αχνοζάχαρη
  2. 30 gr κακάο
  3. 3 κουταλιές σούπας γάλα ή λικέρ της επιλογής μας
Οδηγίες
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και τα μυρωδικά σ’ ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μπολ ανάμειξης και με το μίξερ του χεριού χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε και το γάλα. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα το αδειάζουμε στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με σπάτουλα ώστε να έχουμε ένα λείο χυλό. Αδειάζουμε σε φόρμα 24 cm με οπή αλλιώς λίγο μικρότερη και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45 ως 50 λεπτά σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για τα κέικ. Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα εντελώς λείο μείγμα. Το απλώνουμε πάνω από το κέικ. Για πιο γιορταστική και χιονισμένη όψη πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Σημειώσεις
  1. 1)Αν δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης λαδώνουμε και πασπαλίζουμε τη φόρμα μας με κακάο για να μη κολλήσει το κέικ. Στα σοκολατένια κέικ προτιμούμε το πασπάλισμα με κακάο για να μην ασπρίζει το κέικ όταν ψηθεί.
  2. 2)Εγώ έψησα το κέικ στους 170 βαθμούς γιατί ο κατασκευαστής της φόρμας σιλικόνης που χρησιμοποίησα συστήνει χαμηλότερη θερμοκρασία από την συνηθισμένη που ψήνουμε τα κέικ.
  3. 3)Μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση καρύδια) αλλά κομμένους με το μαχαίρι, όχι αλεσμένους γιατί η σκόνη από το άλεσμα θα είναι σαν να αυξάνει το αλεύρι και θα αλλάξει την υφή του κέικ. Όσο για τα μυρωδικά, εγώ αυτή τη φορά έβαλα έτοιμο μείγμα για μπισκότα, τύπου "σμυρνιό".
  4. 4)Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 3 κουταλάκια μπέικιν και 1/2 κουταλάκι σόδα στο αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι ή ξύδι (για να ενεργοποιηθεί η σόδα. Πρέπει ακόμη να πω ότι η αρχική συνταγή είχε 1/2 πακετάκι βούτυρο αντί ελαιόλαδο, δηλαδή 125gr. Δεν θα το συνιστούσα. Η νωπή υφή που έχει το κέικ με το ελαιόλαδο δεν προκύπτει με το βούτυρο. Ίσως σε άλλα κέικ, που ψήνονται λιγότερο χρόνο ταιριάζει περισσότερο το βούτυρο.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email