Μπουτάκια κοτόπουλου στη γάστρα, σαν λουκούμι!

Οικονομικό, εύκολο, νόστιμο καθημερινό πιάτο.

DSC_0972

Αυτή τη συνταγή τη «φωτογραφίζω» από πέρυσι το Σεπτέμβρη . Όχι όλες τις φορές που την έφτιαξα, είναι πολύ περισσότερες απ’ αυτές που φαίνονται στις φωτογραφίες. Το έχω περιγράψει αμέτρητες φορές σε φίλες αλλά αξίωση να το δημοσιεύσω δεν έγινε μέχρι σήμερα.

DSC_0980

Η αλήθεια είναι ότι   αυτή η συνταγή έχει  γίνει ο πιο συχνός τρόπος πια για να τρώμε κοτόπουλο όταν το ετοιμάζω για απλό καθημερινό φαγητό. Γρήγορα και εύκολα τα μπουτάκια του κρεοπωλείου που δεν είναι δα όπως το χωριάτικο σπιτικό κοτόπουλο μετατρέπονται σε ένα εύκολο ψητό γάστρας που σηκώνει πολλές παρεμβάσεις, κρατώντας όμως πάντα κάποιες «σταθερές».  

DSC_1757

Η κρούστα τους είναι τραγανή και νόστιμη και παρόλο που γενικά το πιάτο είναι ελαφρύ και διαιτητικό, θα βάλουν σε πειρασμό όσους κάνουν δίαιτα. Οι σταθερές λοιπόν που κρατώ στη συνταγή αυτή είναι το γιαούρτι και η μουστάρδα.

DSC_0302

Παραδοσιακά εδώ στην Κρήτη συνδυάζουμε τα μικρά ψητά κρέατα (πολλές φορές και τα μαγειρευτά) με κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν. Τυριά, μυζήθρες και γιαούρτι αποτελούν συχνά γέμιση ή επικάλυψη σε φαγητά με κοτόπουλο, με κουνέλι , με αρνί και κατσίκι. Εκεί «πατάει» κι αυτή συνταγή.

DSC_0300

Όσο με αφορά, πολύ συχνά χρησιμοποιώ το γιαούρτι στα μαγειρέματά μου με κοτόπουλο. Θεωρώ ότι το αναβαθμίζει .

DSC_0970

Εννοείται ότι η συνταγή μπορεί να γίνει και με ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μεγάλες μερίδες, αλλά εγώ τη συνηθίζω με μπουτάκια . Το πολύ να βάλω ένα στήθος . Επειδή δεν βάζω άλλη λιπαρή ουσία εκτός από το γιαούρτι  δεν συνηθίζω αυτή τη συνταγή μόνο με στήθος κοτόπουλου. Ή ανάμεικτα, ή σκέτα μπουτάκια. 

DSC_0972

Υλικά:

5 μπουτάκια κοτόπουλου μεσαίου μεγέθους

1-2 κουταλιές ξύδι (για το ξιδόνερο)

½  -3/4 κεσεδάκι γιαούρτι

1 κουταλιά μουστάρδα

1-2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 μέτριες ντομάτες (αν έχουμε)

Αλάτι

Πιπέρι

Επιλογή από: θυμάρι, ρίγανη, μπούκοβο, κουρκουμά, κύμινο  ή ό,τι συνδυασμό τους μας αρέσει

Προαιρετικά: 1 κουταλάκι μέλι στο μείγμα του γιαουρτιού ,  πιπεριές και μανιτάρια.

Επί το έργον:

κοτοπουλο2

Βάζουμε τα μπουτάκια σε ξιδόνερο για 20 λεπτά πάνω κάτω (αυτό εγώ το κάνω πάντα, ανεξάρτητα του πώς θα μαγειρέψω το κοτόπουλο). Τα ξεπλένουμε καλά, τα αλατίζουμε και τα στρώνουμε στη γάστρα με την πλευρά του δέρματος προς τα πάνω.

κοτοπουλο3

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο , το μέλι (αν βάλουμε)  και όποιο μπαχαρικό προτιμάμε και αλείφουμε με το μείγμα τα μπουτάκια , να πάει παντού.Αφήνουμε να μείνει άλλο ένα μισάωρο.

κοτοπουλο1

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε το κρεμμύδι σε όγδοα και το σπρώχνουμε εδώ κι εκεί στη γάστρα. Κόβουμε και τις ντομάτες σε φέτες και τις απλώνουμε πάνω από τα μπουτάκια. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και αλάτι τις φέτες της ντομάτας.

κοτοπουλο4

Αν βάλουμε λαχανικά τα αραδιάζουμε κι αυτά πάνω και ενδιάμεσα στα μπουτάκια.  Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.

κοτοπουλο7

Ανοίγουμε τη γάστρα και αδειάζουμε σχεδόν όλα τα υγρά που έχουν προκύψει σε μια κατσαρόλα.

DSC_0297

Εδώ με μπούκοβο, χειμωνιάτικη εκτέλεση:

κοτοπουλο6

Ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο, ξεσκέπαστη αυτή τη φορά και ψήνουμε για άλλη μια ώρα, να ροδίσουν τα μπουτάκια και να γίνει τραγανή η κρούστα τους.

DSC_0098

 

Θα πρέπει να ξεκολλά το κρέας από τα κόκαλα με το άγγιγμα του πιρουνιού.

DSC_0099

Σερβίρουμε το ψητό μας με τηγανητές πατάτες και χρησιμοποιούμε το ζουμί που τραβήξαμε για ένα πολύ νόστιμο πιλαφάκι ή για να μαγειρέψουμε κάποιο ζυμαρικό.

DSC_0301

Παρατηρήσεις:

1)Τον χειμώνα που δεν έχω ντομάτες συνηθίζω το μπούκοβο, για να δώσω και λίγο χρώμα.

2)Συνήθως δεν γυρίζω τα μπουτάκια στο ψήσιμο. Αν είναι σχετικά μεγάλα, τα γυρίζω μετά την 1 ώρα ψησίματος με σκεπασμένη γάστρα για μισή ώρα, και τα επαναφέρω το τελευταίο μισάωρο για να γίνει τραγανή η πέτσα.

3) Στο ρύζι ακολουθώ την αναλογία 3:1 (τρία μέρη υγρό, 1 ρύζι) και δεν προσθέτω τίποτα άλλο.  Πολύ ωραίο είναι και το κοφτό μακαρονάκι σ’ αυτό το ζωμό.

4)Σε περίπτωση δίαιτας, μπορούμε να βάλουμε γιαούρτι 2% και να παραλείψουμε το ελαιόλαδο, και φυσικά να αφήσουμε για άλλους το τραγανό δέρμα!

5)Αν δεν έχουμε γάστρα, κάνουμε τη διαδικασία σε βαθύ πυρέξ που σκεπάζουμε στην αρχή με αλουμινόχαρτο. Υπενθυμίζω ότι η γυαλιστερή πλευρά πρέπει να είναι προς την πλευρά του φαγητού σύμφωνα με τους ειδικούς…

Ελπίζω ότι θα το βρείτε εύκολο και νόστιμο. Καλή επιτυχία!

 

 

Print Friendly, PDF & Email