Κλειστά, νόστιμα τηγανητά πιτάκια με χανιώτικη καταγωγή είναι τα κρομμυδοκαλίτσουνα. Νοστιμιά που επιδέχεται πολλές παρεμβάσεις, συνταγή με απλά υλικά, συνέχεια του προηγούμενου post θα την έλεγα… Το συνθετικό –καλιτσούνι που συναντούμε σε πολλά πιτάκια τηγανιού κυρίως της Δυτικής Κρήτης (κρομμυδοκαλίτσουνα, χορτοκαλίτσουνα , μυζηθροκαλίτσουνα κλπ) παραπέμπει στο ιταλικό calzone.
Άλλωστε το σχήμα των τηγανητών καλιτσουνιών δεν διαφέρει από τα ιταλικά calzone. Βέβαια, εκείνα είναι μεγαλύτερα και ψήνονται στο φούρνο αλλά κάποια σχέση πρέπει να έχουν οι ονομασίες. Στην Ανατολική Κρήτη καλιτσούνια λέμε τα γνωστά πασχαλινά γλυκίσματα με μυζήθρα, ανεβατά ή λυχναράκια.
Όσο για το πρώτο συνθετικό… Ακόμη στα χωριά της Κρήτης τα κρεμμύδια πολλοί τα λένε κρομμύδια , λέξη που έχει ρίζα το αρχαίο «κρόμμυον» βέβαια!
Τα κρομμυδοκαλίτσουνα όπως λέω και παραπάνω έχουν «ευέλικτη» γέμιση. Τα ξερά κρεμμύδια άλλοτε συνδυάζονται με ντομάτα (τις εποχές που βρίσκουμε ώριμες υπαίθριες ντομάτες) και άλλοτε με μυρωδάτα χόρτα συνήθως μάραθα. Η ξινομυζήθρα προστίθεται σε εποχές που δεν νηστεύουμε αλλά μπορούμε και να την παραλείψουμε.
Στην περιοχή μας τα καλύτερα κρεμμύδια είναι τα κασσανιώτικα. Πολλοί λένε ότι είναι από τα καλύτερα όλης της Ελλάδας. Οι Κασσάνοι είναι ένα χωριό στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, με πλούσια ιστορία , φυσικές ομορφιές, και βυζαντινές εκκλησίες με αξιόλογες τοιχογραφίες. Βλέπετε, αν και η Κρήτη θεωρείται πρώτης επιλογής τουριστικός προορισμός, ανεπτυγμένη τουριστικά είναι μόνο στα παράλιά της. Κι όμως η ενδοχώρα της κρύβει τόσα αξιόλογα μέρη !
Στους Κασσάνους λοιπόν, παράγονται εκλεκτά γεωργικά προϊόντα με κορυφαία και ονομαστά τα κασσανιώτικα μυρωδάτα πορτοκάλια, και τα γλυκά εξαιρετικής γεύσης κρεμμύδια που τρώγονται πολύ ευχάριστα ακόμη και ωμά, χωρίς να καίνε τον ουρανίσκο.
Τέτοια χρησιμοποίησα κι εγώ για τα σημερινά πιτάκια μου που σας βεβαιώνω ότι είναι από τα νοστιμότερα κρητικά πιτάκια.
Υλικά:
Α. Για τη ζύμη
1 κούπα νερό
½ κούπα ελαιόλαδο
Χυμό ενός λεμονιού
Λίγη ρακή (ένα σφηνάκι)
Ελάχιστο αλάτι
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για το άνοιγμα των φύλλων
Β. Για τη γέμιση
½ κιλό κρεμμύδια (ζυγίστηκαν καθαρισμένα)
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ντομάτα
150 γραμμάρια ξινομυζήθρα προαιρετικά (ή τρίμματα φέτας)
2 κουταλιές σιμιγδάλι
Αλάτι
Πιπέρι
Επιπλέον, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
Επί το έργον:
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες .Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και μόλις ζεσταθεί τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε να λαδωθούν όλα και να σωταριστούν.Πρέπει να αλλάξουν λίγο το χρώμα τους αλλά να μη καούν.
Μόλις πιουν το υγρό που θα κατεβάσουν προσθέτουμε λίγο νεράκι και συνεχίζουμε το βράσιμο. Μόλις μαλακώσουν αρκετά προσθέτουμε την ντομάτα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει σχεδόν στεγνό το μείγμα της γέμισης.
Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά της ζύμης, προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μη κολλά στα χέρια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον για μισή ώρα.
Δείτε το κατατοπιστικό μας βίντεο για τη ζύμη και το άνοιγμα του φύλλου και γραφτείτε στο κανάλι μας στο youtube:
Ωστόσο θα έχει πέσει και η θερμοκρασία της γέμισης οπότε προσθέτουμε την ξινομυζήθρα, αν βάλουμε.
Ανοίγουμε φύλλο όπως στις χορτόπιτες και τις σαρικόπιτες ( δηλαδή όχι πολύ λεπτό όπως στα μυζηθροπιτάκια) και κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια με διάμετρο 10-12 εκατοστά (τελευταία χρησιμοποιώ το σκέπασμα του multi και βγαίνουν κανονικά στο μέγεθος).
Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση σε καθένα και τα κλείνουμε είτε με τσιμπήματα όπως στις χορτόπιτες, είτε πατώντας με ένα πιρούνι γύρω γύρω.
Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι γυρίζοντάς τα και από τις δύο μεριές, χωρίς να τα τρυπήσουμε και τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Είναι πολύ νόστιμα και ζεστά και σε θερμοκρασία δωματίου. Ταιριάζουν και με ρακή και με μπύρα και με ένα ροζέ κρασάκι.
Παρατηρήσεις:
1) Όπως έχω ξαναγράψει, η αντιστοιχία στις ποσότητες γέμισης-ζύμης στις πιτούλες μας, είναι ενδεικτική. Αν το φύλλο είναι πολύ λεπτό, θα περισσέψει ζύμη.
Αν βάζουμε λίγη γέμιση ή μας αρέσει λίγο πιο χοντρό το φύλλο, θα περισσέψει γέμιση. Προτιμώ να περισσεύει ζύμη γιατί διατηρείται 3-4 μέρες στη συντήρηση και μήνες στην κατάψυξη.
2) Στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε και κάποιο καπνιστό αλλαντικό όταν χειμωνιάσει περισσότερο. Ταιριάζει περίφημα. Η δική μου πρόταση είναι φυσικά το κρητικό απάκι.
Καλέ τι μας κάνεις νυχτιάτικα!! Βαγγελιώ όλα θα τα έτρωγα και θα έπινα και ρακή!!
Καλό Σ/Κ θα σου τηλεφωνήσω για αυτό που ξέρεις.
Πολλά φιλιά.
μμμμμιαμ!
Τέλεια φαίνονται.
Γιατί μπαίνει λεμόνι στη ζύμη; Μου έκανε εντύπωση.
πολλά φιλιά,
Καλό Σαββατοκύριακο!!
Μου άνοιξες την όρεξη … κι ας γύρισα απο φαγητό ;))) Φαίνονται πεντανόστιμα! Καλό βράδυυυυυ!!!!
Καλημέρα Vita.
Άφησα χθες αργά το σχόλιο μου, το οποίο χάθηκε στο κυβερνοδιάστημα!
Τελευταίως ο blogger με παιδεύει…πολύ.
Νόστιμα τα πιτάκια σου και δαντελένια ακρογιάλια οι άκρες τους!
Καλό Σ/Κ
Εξαιρετική συνταγή.
Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι το εσωτερικό της Κρήτης είναι γεμάτη συναρπαστικά πράγματα.
Αυτά τα κρεμμύδια, επίσης, με κάνουν να θέλω να επισκεφθούν τη χώρα καταγωγής του.
Μια αγκαλιά
Τα λέμε σύντομα.
Πολύ νόστιμα! Η ζύμη μου άρεσε πολύ και η γέμιση φυσικά τέλεια! Καλό ΣΚ!
Κάθε φορά που έρχομαι στο μπλογκ σου μένω με ανοιχτό το στόμα…..Κρεμμυδοπιτάκια δεν είχα σκεφτεί ποτέ να φτιάξω!! Επίσης, δεν ήξερα ότι στους Κασάνους βγάζουν τα καλύτερα κρεμμύδια….Όσο ζεις μαθαίνεις!! Θέλω να σου πω για μια ακόμα φορά ένα μεγάλο μπράβο, που, όχι μόνο διασώζεις εξαιρετικές κρητικές συνταγές, αλλά και τις παρουσιάζεις με τόσο άρτιο λόγο και εμπεριστατωμένο τρόπο που τις καθιστάς ακόμα πιο ελκυστικές!!
Καλησπερα vita!!Μολις ειδα την αναρτηση εβαλα τα γελια!!!!Σημερα το πρωι μου εφεραν απο τους Κασανους μια ….κλουβα κρεμμυδια…οχι τα ασπρα που ειναι πεντανοστιμα..αλλα και αυτα καλα ειναι!!Ειχα δοκιμασει περσι πρωτη φορα αυτες τις πιτες και ξετρελλαθηκα!!!!Απο βδομαδα θα…βαλω μπροστα για τις πιτες σου!!!!φιλια και καλο ΣΚ…
Έγραψες για μια ακόμα φορά! Και το φύλλο και η γέμιση πρέπει να ειναι υπέροχα!
Φαινονται πεντανοστημα!
Γεια στα χερια σου!
Πρέπει να είναι σκέτη απόλαυση.Αν και είμαι παιδί που λατρεύει τα λιπαρά,μήπως είναι πολύ το λάδι;Αν έβαζα μισή ποσότητα λαδιού και το υπόλοιπο το αντικαταστούσα με νερό η γάλα;
Καλή Κυριακή!
@
τέλειο !
Ξανθή είναι πολύ νόστιμα παρόλο που τα υλικά μπορεί να μη το δείχνουν! Ο συνδυασμός είναι μάλλον επιτυχημένος 🙂
Μωβ θάλασσα είναι νόστιμα, και παντός καιρού 🙂
Εξαιρετικό όλο το μεζεδάκι, φύλλο και γέμιση, φέρνω την μπυρίτσα, ρακή δεν έχω;-)
Φιλιά!
Reine κάνουν και για τέλειωμα δείπνου με ρακή 🙂
Ζαμπία το παθαίνω κι εγώ πολλές φορές.Κι εμένα μ' αρέσει το "τσιμπητό" τέλειωμα. Είναι πιο τραγανό 🙂
Ανναμαρία, γι αυτό η Κρήτη δεν τελειώνει με μια μόνο επίσκεψη 🙂
mia maria η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πιτάκια . Εϊναι τραγανή και τριφτή.
Ανεράϊδα μου σ' ευχαριστώ πολύ! Τα κασσανιώτικα να τα ψάξεις, μα να είναι τα γνήσια :-). Θα δεις διαφορά!
Κατερίνα μου εγώ τα αγόρασα. Ευτυχώς τα έχει κάπως τυποποιήσει ο παραγωγός και είναι πλέον σίγουρο ότι είναι κασσανιώτικα! να τα φτιάξεις, θα σας αρέσουν!
Αγγελική μου και με υλικά που βρίσκονται παντού! Υποθέτω κι εκεί κάτω κρεμμύδια θα έχετε 🙂
Ελπινίκη μου σ' ευχαριστώ!
Μάρα βάζουμε γενικά πολύ λάδι εδώ κάτω στις ζύμες. Κάνει λένε πιο τραγανό το φύλλο. Η μάνα μου επ'ουδενί να ακούσει για λιγότερο στο φύλλο της. Μη σου πω ότι βάζει και παραπάνω :-). Θα χαρώ να το δοκιμάσεις με γάλα να μας πεις γνώμη.
quartier libre ευχαριστώ πολύ. Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω 🙂
Θάλασσα μωβ δεν απάντησα στην ερώτηση και επανέρχομαι. Βαζουμε στη ζύμη, ρακή ή λεμόνι ή και τα δύο γιατί γίνεται πιο τριφτή. Πολλοί βάζουν λίγο ξύδι αντί λεμόνι.
Έλενα τώρα μάλιστα που είναι η εποχή της ρακής δεν θα χρειαστεί να φέρεις εσύ τίποτα 🙂
Βαγγελιώ τα είδα τώρα και τα έχω λιγουρευτεί, σοβαρά τρελαίνομαι για κρεμμύδια μαγειρεμένα και ειδικά σε πίτες και αυτές τις θέλω!πραγματικά όμως θα τις ήθελα έτοιμες και να μην τις φτιάξω,απλά να τις φάω!!
Θέλω πολύ να τα δοκιμάσω!!!!! Φιλάκια
Έψαχνα στη Μήλο τη συνταγή που τα είχα φάει και μου άρεσαν πολύ.Όμως ό,τι μου έδιναν είχε την ξινομυζήθρα (έχουν κι αυτοί πολύ ωραία) αλλά δεν είχε κρεμμύδι, ενώ στη γεύση μου το θυμάμαι ακόμα. Έδινε ιδιαίτερη γλύκα. Σ ευχαριστώ πολύ.
Νένα
Αθηνούλα μου μακάρι να μπορούσα να σου στείλω! Παρεμπιπτόντως ξέρεις πόσες φορές βλέποντας τις λιχουδιές που φτιάχνεις εύχομαι να γίνονταν αποστολές μέσω οθόνης; 🙂
Μανουσίνα είναι πράγματι πολύ νόστιμες.
Νένα μου! Πόσο χάιρομαι που πέρασες από δω! Εύχομαι να πλησιάζουν σ' αυτές που σου άρεσαν!
Τελεια..
Τελεια..
Το σιμιγδάλι ειναι ψιλό ή χοντρό? Ευχαριστώ!!!!! Άντα
Δεν έχει μεγάλη σημασία. Είναι για να πάρει και την τελευταία υγρασία. Συνήθως βάζω χοντρό. Μερικοί βάζουν ακόμη και ρύζι!
[…] Κρεμμυδοκαλίτσουνα […]
Θεσπέσια συνταγή!
Ο πατέρας μου παράγει τα συγκεκριμένα κρεμμύδια με παραδοσιακό τρόπο κάνοντας τα ελάχιστα δυνατά ραντίσματα, εφαρμόζοντας αρκετά μεγαλύτερους χρόνους αναμονής πριν τη συγκομιδή από ότι ορίζουν οι κατασκευαστές των φυτοφαρμάκων. Κι εμείς απ’ αυτά τρώμε.
Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν.
Χαίρομαι! Τα κασσανιώτικα κρεμμύδια είναι μακράν τα καλύτερα. Μακάρι να ήταν η παραγωγή μεγάλη και οργανωμένη να τα μάθουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα!
[…] συστατικό της γέμισης κι έτσι έχουμε χορτοκαλίτσουνα, κρομμυδοκαλίτσουνα, σπανακοκαλίτσουνα κλπ. Τα καλιτσούνια στην πιο […]
[…] τη ζύμη για το φύλλο όπως περιγράφω εδώ και το αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον 30 […]
Μέσα στην απλότητα τους, υπέροχα!!!! Ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την φανταστική συνταγή.
Σας ευχαριστώ που τα δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσαν! Μερικές (αρκετές) φορές, τα απλά είναι και τα πιο νόστιμα!
[…] (Φωτογραφία: cretangastronomy.gr) […]