Αλμυρά

Ξαλμύρισμα και προετοιμασία του παστού μπακαλιάρου

Ξαλμύρισμα και προετοιμασία του παστού μπακαλιάρου

Προλαβαίνουμε!

Μπορεί ο κατεψυγμένος, ξαρμυρισμένος  μπακαλιάρος να μας λύνει τα χέρια, αλλά για πολλούς  τη νοστιμιά του μπακαλιάρου που ξαρμυρίζουμε μόνοι μας  δεν την φτάνει.  Ίσα που προλαβαίνουμε να τον ξαρμυρίσουμε για αύριο και να απολαύσουμε το εθιμικό ψάρι της ημέρας με όποιο τρόπο μας αρέσει.

Ξαλμύρισμα και προετοιμασία του παστού μπακαλιάρου

Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να ανεβάσω όλη μαζί τη συνταγή για τον τηγανητό μπακαλιάρο. Αλλά δεν πρόλαβα λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων… Ας πάει λοιπόν κομματιαστά. Το πρωί το ξαρμύρισμα και το απόγευμα η συνταγή για το τηγάνισμα με τον παραδοσιακό τρόπο. Άλλη μια αιτία για την ξεχωριστή δημοσίευση είναι ότι το ξαρμύρισμα δικαιούται να είναι χωριστά για να το «επικαλούμαι» σε κάθε συνταγή με μπακαλιάρο. Είναι η εποχή του! Αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να τον απολαμβάνουμε με δεκάδες τρόπους. Αλλά κι αν νηστεύουμε, των Βαΐων φέτος είναι κοντά και θα ξαναχρειαστούμε μπακαλιάρο…

Ξαλμύρισμα και προετοιμασία του παστού μπακαλιάρου

Το διαδίκτυο έχει προσθέσει στον τρόπο που χρησιμοποιούσα αρχικά για το ξαρμύρισμα ένα «κόλπο» που από τότε που το εφαρμόζω ο μπακαλιάρος μου ξαρμυρίζει και σωστά και πιο γρήγορα. Ανάλογα το πόσο ανάλατο τον θέλουμε η διαδικασία θα κρατήσει από 16 ως 24 ώρες. Τον συγκεκριμένο τον ξαρμύρισα για 18 ώρες περίπου (από τις 19.00 το απόγευμα της μιας μέρας μέχρι 13.00 της επομένης και ήταν όσο αλμυρός αρέσει σε μας . Εμείς θέλουμε να «τσιμπάει» λίγο).

Ξαλμύρισμα και προετοιμασία του παστού μπακαλιάρου

Ας δούμε λοιπόν την διαδικασία από την αρχή:

Καλή σας μέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο