Άρθρα

Η 38η Έκθεση “Κρήτη:Η Μεγάλη Συνάντηση” στην Αθήνα από τις 2/12 έως 10/12!

Η 38η Έκθεση “Κρήτη:Η Μεγάλη Συνάντηση” στην Αθήνα από τις 2/12 έως 10/12!

9 ημέρες γιορτής, πλημμυρισμένες από παραδοσιακές γεύσεις, αρώματα παράδοσης, μουσική και χορό στην καρδιά της Χριστουγεννιάτικης Αθήνας!

Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση – 9 ημέρες γιορτής

Αθήνα: Πλατεία ΚλαυθμώνοςΚέντρο

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου – Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Καθημερινά και Σαββατοκύριακο, από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ

Είσοδος ελεύθερη για όλους!

9 συνεχόμενες ημέρες

40+ παραγωγοί | εκατοντάδες Εκλεκτά #παραδοσιακά_τοπικά_προϊόντα

70+ πολιτιστικά σωματεία | Πλούσιες #πολιτιστικές_εκδηλώσεις

Το μεγαλύτερο γαστρονομικό αντάμωμα του τόπου μας επιστρέφει!

Η διοργάνωση που έγινε θεσμός ταξιδεύει για ακόμη μία φορά στην #Αθήνα, αποβιβάζεται στην καρδιά της χριστουγεννιάτικης πρωτεύουσας, και σας προσκαλεί στην μεγαλύτερη γαστρονομική και πολιτισμική γιορτή, σε ένα ταξίδι γεμάτο αρώματα παράδοσης, μοναδικές #ελληνικές_γεύσεις και πλούσια πολιτιστικά δρώμενα στο κέντρο της πόλης, στο καθιερωμένο μας πλέον σημείο, στην Πλατεία Κλαυθμώνος!

Δεκάδες συμμετέχοντες, παραγωγοί, οικογενειακές επιχειρήσεις και μικρά ελληνικά brands από κάθε γωνιά της Κρητικής γης αλλά και από πολλές άλλες περιοχές της χώρας θα είναι εκεί, φέρνοντας μαζί τους τα αγνά, τοπικά προϊόντα που παράγουν για να εμπλουτίσουν το τραπέζι των πολιτών της Αττικής με εκλεκτές επιλογές μοναδικής διατροφικής αξίας για το #χριστουγεννιάτικο_τραπέζι.

Για 9 συνεχόμενες ημέρες, επισκέπτες και φίλοι της παράδοσης και της γαστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν και να προμηθευτούν απευθείας αυθεντικές γεύσεις, ζυμωμένες με το μεράκι, καμωμένες απ’ τον μόχθο και την αγάπη των παραγωγών, να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την ιστορία πίσω από τα παραδοσιακά προϊόντα και να απολαύσουν αλησμόνητες εμπειρίες που έχουν σαγηνεύσει το κοινό σε ολόκληρη την #Ελλάδα και σε πολλές γωνιές του κόσμου!

Η παράδοση δίνει ραντεβού με το σήμερα και το αύριο και οι γεύσεις της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας ετοιμάζονται να κατακτήσουν και πάλι τις αισθήσεις των γευσιγνωστών.

Ένας… Σασμός προϊόντων από κάθε γωνιά της #Κρήτης – από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι μέχρι το Μαλεβίζι και τον Μυλοπόταμο – αλλά και από πολλές άλλες περιοχές του τόπου μας όπως την Αιτωλοακαρνανία, την Αρκαδία, την Αττική, την Αθήνα, την Εύβοια, τον Έβρο, την Ημαθία, την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, το Κιλκίς, την Λακωνία, την Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Χαλκιδική.

Η ποιότητα, η ποικιλία και η ταυτότητα κυρίαρχες στα περίπτερα των εκθετών!

Από το αγνό παρθένο #Κρητικό_ελαιόλαδο, τις ελιές, τα παραδοσιακά #τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, το #μέλι και τα προϊόντα μελιού, βασιλικό πολτό και γύρη, παστέλια και μπάρες, ως την #τσικουδιά, ρακόμελο και #ρακί με ρόδι, κρασί, λικέρ, παξιμάδια και ντακάκια, κριτσίνια και κουλουράκια, αλόη και σταφίδες αλλά και τα περίφημα #Κρητικά_βότανα , πασίγνωστα για τις μοναδικά ευεργετικές ιδιότητες τους.

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν και να γευτούν αγαπημένες #Κρητικές_γεύσεις όπως παραδοσιακά κρητικά γλυκίσματα και πίτες, #ξεροτήγανα, σφακιανόπιτες και #καλτσούνια καθώς και ποικιλία από καπνιστά κρέατα, #απάκι, λουκάνικα και αλλαντικά.

Μεταξύ των προϊόντων επίσης είναι παραδοσιακά ζυμαρικά, υπερτροφές και σταφίδες, όσπρια, τραχανάς, ξηροί και καραμελωμένοι καρποί, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα, λιαστή ντομάτα καθώς και σάλτσες, γλυκά του κουταλιού, χειροποίητες μαρμελάδες, καραμέλες, πραλίνα μελιού, ταχίνι, σιροπιαστά γλυκά, αναψυκτικά, χυμοί και άλλα ζαχαρώδη προϊόντα!

Εκτός από τις γεύσεις, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και προϊόντα περιποίησης και φροντίδας όπως #φυσικά_καλλυντικά, αλόη, σαπούνια και κρέμες, υποαλλεργικά προϊόντα, βάλσαμο, κεραλοιφές, άλατα και αιθέρια έλαια, ενεργειακές πέτρες αλλά και να ανακαλύψουν χειροποίητες κατασκευές, κοσμήματα και αξεσουάρ, αρώματα και αρωματικά είδη, χειροποίητα κεριά, ξύλινες κατασκευές και είδη δώρων και πολλά ακόμη προϊόντα.

Οι ημέρες επιβάλλουν τα εορταστικά #γούρια, Χριστουγεννιάτικα στολίδια και κατασκευές, αρωματικά κεριά και μελισσοκέρι, χειροποίητα δωράκια και πίνακες τέχνης, κατασκευές και αξεσουάρ για μικρούς και μεγάλους!

Μια μικρογραφία των θησαυρών του τόπου μας σας περιμένει!

Παράλληλα με την λειτουργία των εκθεσιακών περιπτέρων, η έκθεση αποτελεί ένα ζωντανό πολιτισμικό ταξίδι, με πλούσιες καθημερινές #μουσικοχορευτικές_εκδηλώσεις.

Οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν σημείο αναφοράς για τις διοργανώσεις μας, με εκατοντάδες χορευτές να εμπλουτίζουν κάθε φορά την έκθεση με βήματα παράδοσης και λαϊκά παραδοσιακά ακούσματα!

Δεκάδες μουσικοχορευτικοί σύλλογοι και πολιτιστικά σωματεία από την Κρήτη, την Αττική, τον Πόντο, την Θράκη αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας θα παρουσιάσουν την δράση τους και θα δημιουργήσουν εορταστικό κλίμα, στήνοντας την μεγαλύτερη πολιτιστική γιορτή στην καρδιά της χριστουγεννιάτικης πόλης.

Παραμείνετε συντονισμένοι στην επίσημη σελίδα της Έκθεσης στο Facebook (Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση) για οποιαδήποτε τελευταία αλλαγή ή προσθήκη στο πρόγραμμα.

Το αντάμωμα με την παράδοση και τον πλούτο του τόπου μας συνεχίζεται…

_________

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

11.00  O Σύλλογος Κρητών Αμπελοκήπων «Οι ρίζες» θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Μανώλης Μπρέσκας. Χοροδιδάσκαλοι: Γιώργος Βλάσης, Μαρία Πανδερμαράκη. Unesco

12.30  Το Ελληνικό Κέντρο Ζεμπέκικου, θα παρουσιάσει τη χορευτική παράδοση του Ζεμπέκικου. Πρόεδρος &  Χοροδιδάσκαλος: Θωμάς Κολοβός.

16.45  Ο Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Εθνική Εστία», θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Βασίλης Φούκης. Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Κανιαδάκης.

17.15  O Κρητικός Χορευτικός Σύλλογος «Απτεραίοι» θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Γιώργος Κλωθάκης. Χοροδιδάσκαλος: Ελένη Γιακουμάκη. Moυσικοί: Χρήστος Χαρχαλάκης, βιολί Γιώργος Γεωργακάκης & Γιώργος Χοχλάκης λαούτο.

19.00  Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν με κάθε επισημότητα, από τον διοργανωτή των εκθέσεων κ. Νεκτάριο Σερμάκη, τον κ. Μανώλη Πατεράκη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, την κ. Ρένα Βασιλάκη, πρόεδρο της Παγκρήτιας Ένωσης και λοιπούς επισήμους. Στην τελετή των εγκαινίων θα συμμετέχουν οι Σχολές Κρητικών Παραδοσιακών χορών Bασάλου, που θα παρουσιάσουν χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος & χοροδιδάσκαλος: Αντώνης Βασάλος. Μουσικοί: Σεραφείμ Μαρεντάκης λύρα και Γιάννης Λούλας λαούτο.

ΚΥΡΙΑΚΗ  3  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

11.00  O διοργανωτής κ. Νεκτάριος Σερμάκης και η έκθεση «Κρήτη: H Mεγάλη Συνάντηση», σε μια σεμνή εκδήλωση με απονομές και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, τιμούν εννέα κορυφαίους καλλιτέχνες της παραδοσιακής μας μουσικής, ερμηνευτές και οργανοπαίχτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε ένδειξη αναγνώρισης της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Θα τιμηθούν με αλφαβητική σειρά, οι:

  1. Γιώργος Δημητριάδης «Αναρράχη (Τέπρε) της Πτολεμαϊδας». Μουσικοί: Δημήτρης Κοσμίδης λύρα & Νικηφόρος Ιωαννίδης νταούλι.

Χορευτική ομάδα: Συλλόγων-Μελών του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Πρόεδρος: Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Χοροδιδάσκαλος: Όμηρος Παχατουρίδης.

  1. Βαγγέλης Δημούδης «Καρωτή Έβρου». Μουσικοί: Θοδωρής Τασούλας κλαρίνο, Βασίλης Αθανασιάς βιολί, Θοδωρής Γιαννόπουλος λαούτο & Πέτρος Παπαγεωργίου τουμπελέκι.

Χορευτική ομάδα: Θρακιωτών Αθηνών Αγίου Ελευθερίου «Oδού Αχαρνών». Πρόεδρος: Γιώργος Αρβανίτης. Χοροδιδάσκαλος: Θανάσης Λάκας.

  1. Αστρινός Ζαχαριουδάκης «Μεσαρά Ηρακλείου». Μουσικοί: Αντώνης Δαράκης λύρα, Ανδρέας Δαράκης Λαγούτο & Bαγγέλης Αγγελιδάκης λαγούτο.

Χορευτική ομάδα: «Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σαλαμίνας». Πρόεδρος: Κώστας Τσουβαλάς. Χοροδιδάσκαλοι: Βαγγέλης & Λευτέρης Τσουβαλάς.

  1. Θεόφιλος Κολοτούρος «Συμίζα Ηλείας». Μουσικοί: Θοδωρής Τασούλας κλαρίνο, Βασίλης Αθανασιάς βιολί, Θοδωρής Γιαννόπουλος λαούτο & Πέτρος Παπαγεωργίου νταούλι.

Χορευτική ομάδα: «Σύλλογος Πελοποννησίων Γαλατσίου». Πρόεδρος: Αναστάσιος Σμυρνής. Χοροδιδάσκαλος: Αθανάσιος Ράπτης.

  1. Βαγγέλης Κονιτόπουλος «Κυνίδαρος Νάξου». Μουσικοί: Βασίλης Αθανασιάς βιολί, Θοδωρής Γιαννόπουλος λαούτο & Πέτρος Παπαγεωργίου τουμπελέκι.

Χορευτική ομάδα: «Ένωση Νησιωτών Αιγαίου-Φίλοι παραδοσιακών χορών Αγ. Αναργύρων». Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος: Ανθή Χαμηλοθώρη.

  1. Γιούλα Κοτρώτσου «Ελαία Βελενίκο Φωκίδας». Μουσικοί: Θοδωρής Τασούλας κλαρίνο, Βασίλης Αθανασιάς βιολί, Θοδωρής Γιαννόπουλος λαούτο & Πέτρος Παπαγεωργίου νταούλι.

Χορευτική ομάδα: «Σύλλογος Ρουμελιωτών Βορειοανατολικής Αττικής». Πρόεδρος: Μαρία Καραχάλιου. Χοροδιδάσκαλος: Νάνσυ Σακελλάρη.

  1. Αντώνης Κυρίτσης «Κοσκινάς Καρδίτσας». Μουσικοί: Θοδωρής Τασούλας κλαρίνο, Βασίλης Αθανασιάς βιολί, Θοδωρής Γιαννόπουλος λαούτο & Πέτρος Παπαγεωργίου ντέφι.

Χορευτική ομάδα: «Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων». Πρόεδρος: Χρήστος Ρούσσας. Χοροδιδάσκαλος: Κώστας Μήτσης.

  1. Αλέκος Πολυχρονάκης, Βώροι Ηρακλείου Κρήτης. Μουσικοί: Αλέκος Πολυχρονάκης λύρα & Bαγγέλης Αγγελιδάκης λαγούτο.

Χορευτική ομάδα: «Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών» (ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ.) Πρόεδρος: Βασίλης Δημητρόπουλος. Χοροδιδάσκαλοι: Κων/να Εφεντάκη & Κων/νος Δημητρόπουλος-Εφεντάκης.

  1. Σάββας Σιάτρας (Καρίτσα Ιωαννίνων). Μουσικοί: Θοδωρής Τασούλας κλαρίνο, Βασίλης Αθανασιάς βιολί, Θοδωρής Γιαννόπουλος λαούτο & Πέτρος Παπαγεωργίου νταούλι.

Χορευτική ομάδα: «Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας». Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος: Ελένη Γκόγκου.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους μουσικούς και τις χορευτικές ομάδες, για την πρόθυμη και ανιδιοτελή συμμετοχή τους στην εκδήλωσή μας.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Νίκος Σιδηρόπουλος

Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Βασίλης Ι. Οικονόμου

17.45  O Σύλλογος Κρητών Βύρωνα Παγκρατίου Καισαριανής «Η αλληλοβοήθεια 1928», θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Στέλιος Παλάσσαρος. Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Φραγκάκης. Μουσικοί: Γιώργος Λαγουδάκης λύρα, Νεκτάριος Κοντογιάννης λαούτο & Παναγιώτης Πριμηκήρης κιθάρα.

18.00  Σύλλογος Κρητών Πεύκης-Λυκόβρυσης «Ο Τάλως», θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Ελένη Κυδωνάκη. Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Φραγκάκης. Μουσικοί: Γιώργος Λαγουδάκης λύρα, Νεκτάριος Κοντογιάννης λαούτο & Παναγιώτης Πριμηκήρης κιθάρα.

18.30  Ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος «Δικταίοι Καστρινοί», θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Μαριάνα Μαμαλάκη. Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Φραγκάκης. Μουσικοί: Γιώργος Λαγουδάκης λύρα, Νεκτάριος Κοντογιάννης λαούτο & Παναγιώτης Πριμηκήρης κιθάρα.

19.00  Η Ποντιακή Χορευτική Ομάδα Κ.Ε.Χ.Ο.Λ.Π., θα παρουσιάσει χορούς του Πόντου. Πρόεδρος: Γιώργος Φραγκάκης. Χοροδιδάσκαλος: Γιάννης Ευφραιμίδης.

19.30  Ο Λαογραφικός Σύλλογος Μεγάρων «Ο Χορός της Τράτας», θα παρουσιάσει χορούς των Δωδεκανήσων. Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος: Eυαγγελία Πέγκου.

20.00  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακεδόνων & Θρακών Δήμου Άνω Λιοσίων Αττικής & Βορειοδυτικής Αττικής, θα παρουσιάσει χορούς από Μοναστηράκι & Βόλακα Δράμας. Πρόεδρος: Δήμητρα Σιώπη. Χοροδιδάσκαλος: Δημήτρης  Μήτσης.

ΔΕΥΤΕΡΑ 4  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

18.15  Το «Σωματείο στα Χρώματα της Παράδοσης», θα παρουσιάσει χορούς από όλη την Ελλάδα. Πρόεδρος: Αριστέα Χρονοπούλου. Χοροδιδάσκαλος: Στέλιος Χρονόπουλος Unesco

18.45  O Πολιτιστικός Σύλλογος «Θυματάδαι», θα παρουσιάσει χορούς της Σαντορίνης, Μυκόνου & Δυτικής Θράκης. Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Δρακόπουλος. Unesco

19.15  O Πολιτιστικός Σύλλογος  «Θυματάδαι», θα παρουσιάσει χορούς της Νάξου. Πρόεδρος: Γιώργος Δρακόπουλος. Χοροδιδάσκαλος: Ευγενία Χάλαρη. Unesco

19.30  O Πολιτιστικός Σύλλογος  «Θυματάδαι», θα παρουσιάσει χορούς της Τζιάς & Λαϊκούς χορούς. Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Δρακόπουλος Unesco

20.30  Ο Σύλλογος Κρητών Αγίου Δημητρίου, θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Στέλιος Μαμαλάκης. Χοροδιδάσκαλος: Αγγελική Σαραβελάκη. Μουσικοί: Μίλτος Καλαϊτζάκης λύρα & Μάνος Μαραγκιουδάκης λαούτο.

ΤΡΙΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

18.30  Ο Πολυφωνικός Όμιλος Κοσοβίτσας Άνω Δερόπολις, θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια της Βορείου Ηπείρου. Υπεύθυνη: Βασιλική Σεντή Unesco

19.00  Το χορευτικό του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου, θα παρουσιάσει χορούς της Κώ, Πάτμου & Ρόδου. Πρόεδρος: πατήρ Ηρακλής. Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Δρακόπουλος Unesco

19.30  O Πολιτιστικός Σύλλογος  «Θυματάδαι», θα παρουσιάσει χορούς της Σαντορίνης, Τζιάς & Ανατολικής Ρωμυλίας. Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Δρακόπουλος Unesco

20.00  O Λαογραφικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Μαγούλα», θα παρουσιάσει Αρβανίτικους χορούς. Πρόεδρος: Σοφία Στάμου. Χοροδιδάσκαλος: Ελένη Γκόγκου.

20.30  Η Ένωση Κρητών Βριλησσίων, θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Στέλιος Κουρομιχελάκης. Χοροδιδάσκαλοι: Μαρία Πανακάκη & Μάνος Πανακάκης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

19.00  O Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου-Δραπετσώνας «Η Χοροπαρέα», θα παρουσιάσει χορούς από πολλά μέρη της Ελλάδας. Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος: Ελένη Τελτσίδου.

ΠΕΜΠΤΗ 7  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

18.00  Το χορευτικό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα παρουσιάσει χορούς της Νάξου, Μυκόνου & Ανατολικής Θράκης. Πρόεδρος: Πατήρ Δημήτριος. Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Δρακόπουλος. Unesco

20.00  O Πολιτιστικός Σύλλογος «Θυματάδαι», θα παρουσιάσει χορούς της Μ. Ασίας. Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Δρακόπουλος. Unesco

20.15  O Πολιτιστικός Σύλλογος «Θυματάδαι», θα παρουσιάσει χορούς της Ασσήρου Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος: Γιώργος Δρακόπουλος. Χοροδιδάσκαλος: Ιωάννης Βλασταρίδης. Unesco

20.30  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζεφυρίου «Χορέψετε-Χορέψετε»,  θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Ζωή Αρβανιτογιάννη. Χοροδιδάσκαλος: Διονυσία Εφεντάκη.

20.50  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζεφυρίου «Χορέψετε-Χορέψετε», θα παρουσιάσει χορούς της Ηπείρου. Πρόεδρος: Ζωή Αρβανιτογιάννη. Χοροδιδάσκαλος: Διονυσία Εφεντάκη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

18.30  Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ζεφυρίου, θα παρουσιάσει χορούς της Ηπείρου, Πρόεδρος: Γιάννης Κώτσιας. Χοροδιδάσκαλος: Άρης Καστσινέλης.

19.00  To Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, θα παρουσιάσει χορούς της Θράκης. Πρόεδρος: Νίκος Πέππας. Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Φραγκάκης.

19.30  Ο Σύλλογος Αρκάδων Ιλίου «Προσέλληνοι», θα παρουσιάσει χορούς της Πελοποννήσου. Πρόεδρος: Γιάννης Κουτσανδρέας. Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Φραγκάκης.

20.00  Ο Σύλλογος «Αρκάδες Περιστερίου», θα παρουσιάσει χορούς της Πελοποννήσου. Πρόεδρος: Βασίλης Λώλος. Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Φραγκάκης.

20.30  Πολιτιστικός Σύλλογος Ευβοιωτών Ιλίου «Η Αρχαία Κούμη», θα παρουσιάσει χορούς της Εύβοιας. Πρόεδρος: Γιώργος Ανδρέου. Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Φραγκάκης.

21.00  Ο πολιτιστικός Σύλλογος Ψαλιδίου, θα παρουσιάσει χορούς από όλη την Ελλάδα. Πρόεδρος: Κώστας Σολδάτος. Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Φραγκάκης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

10.45  Ο Ελληνικός παραδοσιακός χορευτικός όμιλος «Ελπάχο», θα παρουσιάσει νησιώτικος & κρητικούς χορούς. Πρόεδρος: Μαριάνα Μαμαλάκη. Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Φραγκάκης.

11.10  Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Ο Αρίων», θα παρουσιάσει χορούς της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και των Νησιών Αιγαίου. Πρόεδρος: Αριστείδης Κουτσούκης. Χοροδιδάσκαλος: Αλέξανδρος Κουτσούκης.

11.30  Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Ο Αρίων», θα παρουσιάσει χορούς της Σάμου & της Ικαρίας. Πρόεδρος: Αριστείδης Κουτσούκης. Χοροδιδάσκαλος: Αλέξανδρος Κουτσούκης.

11.50  Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Ο Αρίων», θα παρουσιάσει χορούς της Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος: Αριστείδης Κουτσούκης. Χοροδιδάσκαλος: Αλέξανδρος Κουτσούκης.

12.10  Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Ο Αρίων»,  θα παρουσιάσει χορούς του Έβρου. Πρόεδρος: Αριστείδης Κουτσούκης. Χοροδιδάσκαλος: Αλέξανδρος Κουτσούκης.

12.30  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Χοροταξιδευτές», θα παρουσιάσει χορούς της Σάμου και της Ικαρίας. Πρόεδρος: Μάκης Bαληλής. Χοροδιδάσκαλος: Ιάκωβος Ηλιάδης.

17.00  Ο «Σύλλογος Ανωγειανών Αθήνας», θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Ζαχαρένια Ανδρεαδάκη. Χοροδιδάσκαλοι: Κώστας Μέμμος, Κατερίνα και Γεωργία Κωσταρέλου. Θα παίξει το συγκρότημα του Μανώλη Σταυρακάκη «Μερτζάνη».

17.30  Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ιωνίας «Σινώπη», θα παρουσιάσει χορούς του Πόντου. Πρόεδρος: Δημήτρης Ανθόπουλος. Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Σαραφίδης. Μουσικοί: Κώστας Φωτιάδης λύρα & Δημήτρης Σαχσανίδης νταούλι.

18.00  Η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος: Θεόδωρος Τσόντος.

18.30  Το χορευτικό του Ν.Π.Δ.Δ. Περιβάλλον-Αθλητισμός-Πολιτισμός του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης «ΠΕ.Α.Π.», θα παρουσιάσει χορούς της Μικράς Ασίας. Πρόεδρος: Βασιλική Νικολαροπούλου. Χοροδιδάσκαλος: Μαρία Μπαφαλούκου.

19.00  Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κρητών Ωρωπού «Η Κρήτη», θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Μιχάλης Μπαφάκης. Χοροδιδάσκαλος: Κώστας Τσάκαλος.

19.30  Το χορευτικό του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φυλής «Η Πάρνηθα», θα παρουσιάσει χορούς της Θράκης. Πρόεδρος: Γιώργος Μαυροειδής. Χοροδιδάσκαλος: Βασίλης Γεωργόπουλος.

20.00  H Χορευτική ομάδα «Ludi-Mladi» του Βουλγαρικoύ Κυριακάτικου σχολείου «Αγ. Κύριλλος & Μεθόδιος», θα παρουσιάσει χορούς της Βουλγαρίας. Πρόεδρος & Διευθυντής: Μιμή Νίτσεβα. Χοροδιδάσκαλος: Θεοδώρα Μπιάλκονα.

20.30  Το χορευτικό του Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης Κηπούπολης Περιστερίου, θα παρουσιάσει χορούς της Θράκης. Χοροδιδάσκαλος: Βασίλης Ασμίνης Unesco

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

10.15  Ο «Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Γέρακα», θα παρουσιάσει χορούς της Ρούμελης. Πρόεδρος: Κώστας Καψιμάλης. Χοροδιδάσκαλος: Έρη Κονδάρα.

10.30  Ο Σύλλογος Γυναικών Γέρακα «Εργάνη», θα παρουσιάσει χορούς από όλη την Ελλάδα. Πρόεδρος: Ρούλα Σκαλκώτου. Χοροδιδάσκαλος: Έρη Κονδάρα.

11.00  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Χοροταξιδευτές», θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Μάκης Βαλληλής. Χοροδιδάσκαλος: Μανώλης Παπαδομαρκετάκης.

11.30  Ο Εξωραϊστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «H Αγία Ειρήνη» Παλαιάς Φώκαιας Αττικής, θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Ελένη Δανιήλ. Χοροδιδάσκαλοι: Γιάννης Μολυμπάκης και Ελπίδα Καλογεροπούλου.

12.00  Το Λύκειο Ελληνίδων «Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αγίας Παρασκευής», θα παρουσιάσει χορούς των Βλάχων & Νήσων Ιονίου. Υπεύθυνη Τμήματος: Λουκία Φροσυνού. Χοροδιδάσκαλοι: Ελπίδα Καλογεροπούλου & Σταύρος Σταυρόπουλος.

12.30  Ο «Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίνας», θα παρουσιάσει χορούς της Πελοποννήσου & Κύπρου. Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος: Ντίνα Τριλίκη. Unesco

13.00  O Σύλλογος Κρητών Ανθούσας Γέρακα Παλλήνης «Η Μεγαλόνησος», θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Ευτυχία Μαλεσανάκη. Χοροδιδάσκαλος: Γιάννης Μεγαλακάκης.

13.30  Η παραδοσιακή μαγείρισσα Έλσα Τζαβαλά, με καταγωγή από την Θράκη και την Κρήτη γνώστης της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας και παρουσιάστρια της εκπομπής μαγειρικής στην Δίον τηλεόραση «Τα μαγειρέματα της Έλσας», θα βρίσκεται μαζί μας να μας ταξιδεύσει και να ξυπνήσει μνήμες με την μαγειρική της και τα τοπικά προϊόντα.

16.30  Ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Αχαρνών «Ο Κόκκινος Μύλος», θα παρουσιάσει χορούς της Προποντίδας & Κωνσταντινούπολης. Πρόεδρος: Νίκη Κλεφτογιάννη. Χοροδιδάσκαλος:  Αχιλλέας Νταγιαντάς.

17.15  Η « Ένωση Ποντίων Ζωγράφου», θα παρουσιάσει χορούς του Πόντου. Πρόεδρος: Σωτήρης Λυκίδης. Χοροδιδάσκαλος: Μωυσής Καρίπης. Μουσικοί: Σωτήρης Λυκίδης λύρα, Παναγιώτης Μανιάτης νταούλι & Δαμιανός Μετικαρίδης τραγούδι.

18.15  Ο Ελληνο-Γεωργιανός Πολιτιστικός Σύλλογος & το Καλλιτεχνικό συγκρότημα Γεωργιανών χορών και τραγουδιών «ΙΒΕΡΙΕΛΕΜΠΙ»,  θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια της Γεωργίας. Πρόεδρος: Χάτια Καρσαουλίτζε. Καλλιτεχνικός διευθυντής & χορογράφος: Σμάγκι Τζιμσερασβίλι. Δάσκαλοι παραδοσιακού τραγουδιού: Τζίτζια Βεκαούρι & Κάχαμπερ Ντόλιτζε.

18.45  O Πολιτιστικός Σύλλογος «Θυματάδαι», θα παρουσιάσει χορούς της Σαντορίνης, Τζιάς & Ανατολικής Ρωμυλίας. Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος: Γιώργος Δρακόπουλος. Unesco

19.15  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Ζεφυρίου και Περιχώρων Αττικής «Ο Ψηλορείτης», θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. Πρόεδρος: Άννα Μηλιωτάκη. Χοροδιδάσκαλος: Δημήτρης Βασάλος. Μουσικοί: Θάνος Μπουράκης λύρα & Γιώργος Χοχλάκης λαούτο.

20.00  Η «Αδελφότητα Κρητών Περιστερίου», θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης, Πρόεδρος: Βίκυ Λιλιμπάκη. Χοροδιδάσκαλος: Παναγιώτης Φραγκάκης.

 

 

Διοργανωτής έκθεσης: Νεκτάριος Σερμάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Νίκος Σιδηρόπουλος

Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Βασίλης Οικονόμου

Πληροφορίες:

Η 38η Έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 10:00 το βράδυ.

Αθήνα: Πλατεία Κλαυθμώνος – Κέντρο

Τo ωράριο λειτουργίας για όλες τις ημέρες θα είναι από τις 10:00 το πρωί έως και τις 10:00 το βράδυ.

Η είσοδος στην Έκθεση και στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη προς όλους!

Με το καλό να ανταμώσουμε. Να είστε όλοι εκεί!

___________

H Έκθεση “Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση: Τοπικά προϊόντα και γεύσεις Ελλάδας” ενσαρκώνει έναν εναλλακτικό τρόπο διάθεσης και προώθησης των τοπικών προϊόντων και αποτελεί έναν χώρο συνάντησης μικρών παραγωγών και επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, με ξεχωριστά #παραδοσιακά_προϊόντα.

Γευτείτε, κεραστείτε, συνομιλήστε απευθείας με τους παραγωγούς, ενημερωθείτε για τα ωφέλιμα συστατικά και προμηθευτείτε απευθείας τα προϊόντα σας.

Γνωρίστε εμπόρους, παραγωγούς και πιθανούς συνεργάτες για την επιχείρηση σας και στηρίξτε έμπρακτα την ελληνική δράση και επιχειρηματικότητα.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους χορηγούς επικοινωνίας καθώς και όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες που στηρίζουν και προσφέρουν στο εγχείρημα μας για την εξωστρέφεια και προβολή του τοπικού προϊόντος.

Χορηγοί επικοινωνίας για την 38η Έκθεση: το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ταξιδιωτικός οδηγός Hello Greece, το ειδησεογραφικό site LIVE24.gr, o ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα9.84, το ενημερωτικό site Agrocretanews, το ειδησεογραφικό site News 24/7, το περιοδικό Vwoman.gr, το ενημερωτικό site Voria.gr, το GR TIMES, ο τηλεοπτικός σταθμός Kontra Channel, ο ραδιοφωνικός σταθμός Κανάλι Ένα 90,4 FM, το site kriti360.gr, το ενημερωτικό site parapolitika.gr, το site Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους, o ραδιοφωνικός σταθμός Lyra FM, το ενημερωτικό site best-news.gr, η εφημερίδα Σελινιώτικα Νέα και το ενημερωτικό site Gr4you.

Την 38η διοργάνωση της Έκθεσης επιλέγουν και υποστηρίζουν ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς Και Νήσων οι παρακάτω διακεκριμένες εταιρίες: οι Μινωικές Γραμμές Minoan Lines S.A., το Νερό Σεληνάρι, η Κρητική χαρτοβιομηχανία MAMASOFT, η μεταφορική εταιρεία Σκορδύλης Skordilis Trans, το ξενοδοχείο Elikon Hotel, τα αναψυκτικά Τεμένια Temenia, το εστιατόριο Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας, το all day cafe/bar Bartesera, το ψητοπωλείο Street Souvlaki Athens και η καφετέρια Elite.coffee&food.

Την υγειονομική κάλυψη της Έκθεσης, καθ’ όλη την λειτουργία της, αναλαμβάνει όπως κάθε φορά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Hellenic Red Cross.

Η Έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης / Region of Crete και της Περιφέρειας Αττικής ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Διοργανωτής:    Νεκτάριος Σερμάκης

Εκδότης – Ιδιοκτήτης Μ.Μ.Ε.-Μέλος της Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης

πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης

6932 430 433

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Μανόλης Κουκουρίκος

Ο Μανόλης είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του εμπορικού κομματιού του cretangastronomy.gr. Σπούδασε Βιομηχανική Διοίκηση & Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και καταρτίστηκε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο Digital Marketing. Η σχέση του με το φαγητό έχει περάσει από πολλά στάδια (ναι έχει υπάρξει και street food junkie) και εξελίσσεται καθημερινά αλλά πλέον έχοντας και σαν οδηγό τη σελίδα, η μαγειρική αποτελεί μια αγαπημένη του ασχολία.

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο