Αλμυρά

Χοιρινό με γιαχνερά χόρτα (γιαχνόχορτα)

Χοιρινό με γιαχνερά χόρτα (γιαχνόχορτα)

Από τους πιο νόστιμους συνδυασμούς! 

Για τον ρόλο των χόρτων στην κρητική διατροφή έχω γράψει και ξαναγράψει. Ευτυχήσαμε να έχουμε στο νησί μας μια από τις πιο πλούσιες ποικιλίες βρώσιμης χλωρίδας και μάλιστα πολλά από τα χορταράκια μας είναι ενδημικά, δηλαδή δεν φυτρώνουν σε άλλα μέρη (τουλάχιστον μόνα τους!).

Χοιρινό με γιαχνερά χόρτα (γιαχνόχορτα)

Αυτή την εποχή είναι στο φόρτε τους. Βραστά, γιαχνερά, άγρια, καλλιεργημένα, είναι χαρά Θεού οι εξοχές μας. Οι μαγείρισσες του νησιού έχουν επινοήσει αμέτρητους τρόπους να τα μαγειρεύουν. Πίτες φούρνου, χορτόπιτες τηγανιού, σαλάτες, ομελέτες μαγειρευτά με κρέας (διαφόρων ειδών) , με ψάρι (παστό , κονσέρβας ή φρέσκο), με θαλασσινά, με χοχλιούς, με σκέτες πατάτες, και όλα αυτά με ντομάτα ή με λεμόνι ή και με αυγολέμονο ακόμη….. Με ό,τι φανταστείτε τα συνδυάζουμε και μάλιστα με πολλούς τρόπους.

Χοιρινό με γιαχνερά χόρτα (γιαχνόχορτα)

Τα γιαχνερά χόρτα τα τελευταία χρόνια τα καταψύχουμε και έχουμε όλο το χρόνο για τις μυρωδάτες χορτόπιτές μας. Όσο πιο πολλά είδη βάλουμε, τόσο πιο μυρωδάτες και ιδιαίτερες γίνονται. Πρωταγωνιστής βέβαια σ’ αυτά τα μείγματα είναι τα μάραθα. Άγρια για όσους είναι κοντά στην εξοχή αλλά και ήμερα σε όλα τα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές μπορούν και μόνα τους να χρησιμοποιηθούν με όλους τους τρόπους που ανέφερα παραπάνω.

Χοιρινό με γιαχνερά χόρτα (γιαχνόχορτα)

Όταν όμως συνδυαστούν και με άλλα γιαχνόχορτα ,ακόμη και ήμερα όπως το σπανάκι και τα γούλα (σέσκουλα), το αποτέλεσμα είναι αξεπέραστο. Όταν έχω μεγάλες ποσότητες χόρτων τα τσιγαρίζω , τα χωρίζω σε μαγεριές και τα βάζω στην κατάψυξη. Έχει ένα κόπο και μια διαδικασία αλλά τα έχουμε μετά εύκαιρα για διάφορες χρήσεις. Τσιγαρίζω ένα κρεμμυδάκι σε λίγο λάδι (γιατί ανάλογα πού θα τα χρησιμοποιήσω θα προσθέσω και άλλο λάδι τότε) , προσθέτω τα μάραθα με λίγο νεράκια γιατί θέλουν αρκετό χρόνο σε σχέση με τα άλλα και σε κανένα τεταρτάκι βάζω και τα υπόλοιπα μαζί με λίγο αλάτι.

Χοιρινό με γιαχνερά χόρτα (γιαχνόχορτα)

Αφήνω να χαμηλώσουν στην κατσαρόλα και όταν πάρουν ένα δυό βράσεις να μείνουν με λίγο νερό τα κατεβάζω από το μάτι και αφήνω να κρυώσουν. Με τρυπητή κουτάλα τα μοιράζω σε σακουλάκια κατάψυξης και τα φυλάσσω στην κατάψυξη. Πάντα φροντίζω να αφήσω λίγα στην κατσαρόλα και αφού βάλω 1-2 πατάτες και λίγη ντομάτα (όχι κατ’ ανάγκη φρέσκια) φτιάχνω ένα νόστιμο παραδοσιακό φαγάκι νηστίσιμο και πεντανόστιμο.

Χοιρινό με γιαχνερά χόρτα (γιαχνόχορτα)

Σήμερα έφτιαξα μερικά απ’ αυτά που είχα καταψύξει με χοιρινό. Κλασικό κρητικό φαγάκι κι αυτό, εποχής! Μοσχομύρισε μάραθο το σπίτι.

update 7-2-2023

Η ανάρτηση συμπληρώθηκε με νέες φωτογραφίες στις οποίες περιέχονται και οι πατάτες που αναφέρονται ως προαιρετικές στα υλικά. Επίσης η σύσταση των χόρτων διαφέρει κάθε φορά, οπότε κάθε φορά έχουμε λίγο διαφορετικό φαγητό! Πραγματικά “μαγικές” γεύσεις…

Παρατηρήσεις

1) Γίνεται πολύ νόστιμο και με αρνάκι ή  με μοσχαράκι.

2) Αν θέλουμε μπορούμε να σβήσουμε το κρέας με κρασί, αλλά αν τα χόρτα μας είναι αρκετά αρωματικά αρκούν για να του δώσουν νόστιμη γεύση.

3)Η αναλογία χόρτων-κρέατος μπορεί να αλλάξει…

4) Αυτή τη φορά το έφτιαξα με χόρτα που είχα στην κατάψυξη οπότε τα πρόσθεσα μαζί με την ντομάτα όταν το κρέας ήθελε περίπου ένα μισάωρο να γίνει.

5) update 2023: Εκτός από νωπό χοιρινό, συνδυάζουμε τα γιαχνερά χόρτα με απάκι ή σύγλινα. Υπέροχο αποτέλεσμα και με αυτόν τον συνδυασμό!

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο