Αλμυρά

Κρέας με γιαχνόχορτα (γιαχνερά χόρτα)

Κρέας με γιαχνόχορτα (γιαχνερά χόρτα)

Για το ρόλο των χόρτων στην κρητική διατροφή έχω γράψει και ξαναγράψει. Ευτυχήσαμε να έχουμε στο νησί μας μια από τις πιο πλούσιες ποικιλίες βρώσιμης χλωρίδας και μάλιστα πολλά από τα χορταράκια μας είναι ενδημικά, δηλαδή δεν φυτρώνουν σε άλλα μέρη (τουλάχιστον μόνα τους!).

Κρέας με γιαχνόχορτα (γιαχνερά χόρτα)

Αυτή την εποχή είναι στο φόρτε τους. Βραστά, γιαχνερά, άγρια, καλλιεργημένα, είναι χαρά Θεού οι εξοχές μας. Οι μαγείρισσες του νησιού έχουν επινοήσει αμέτρητους τρόπους να τα μαγειρεύουν. Πίτες φούρνου, χορτόπιτες τηγανιού, σαλάτες, ομελέτες μαγειρευτά με κρέας (διαφόρων ειδών) , με ψάρι (παστό , κονσέρβας ή φρέσκο), με θαλασσινά, με χοχλιούς, με σκέτες πατάτες, και όλα αυτά με ντομάτα ή με λεμόνι ή και με αυγολέμονο ακόμη….. Με ότι φανταστείτε τα συνδυάζουμε και μάλιστα με πολλούς τρόπους.Κρέας με γιαχνόχορτα (γιαχνερά χόρτα)

Τα γιαχνερά χόρτα τα τελευταία χρόνια τα καταψύχουμε και έχουμε όλο το χρόνο για τις μυρωδάτες χορτόπιτές μας. Όσο πιο πολλά είδη βάλουμε, τόσο πιο μυρωδάτες και ιδιαίτερες γίνονται.

Κρέας με γιαχνόχορτα (γιαχνερά χόρτα)

Πρωταγωνιστής βέβαια σ’ αυτά τα μείγματα είναι τα μάραθα. Άγρια για όσους είναι κοντά στην εξοχή αλλά και ήμερα σε όλα τα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές μπορούν και μόνα τους να χρησιμοποιηθούν με όλους τους τρόπους που ανέφερα παραπάνω.

Κρέας με γιαχνόχορτα (γιαχνερά χόρτα)

Όταν όμως συνδυαστούν και με άλλα γιαχνόχορτα ,ακόμη και ήμερα όπως το σπανάκι και τα γούλα (σέσκουλα), το αποτέλεσμα είναι αξεπέραστο. Όταν έχω μεγάλες ποσότητες χόρτων τα τσιγαρίζω , τα χωρίζω σε μαγεριές και τα βάζω στην κατάψυξη.

Κρέας με γιαχνόχορτα (γιαχνερά χόρτα)

Έχει ένα κόπο και μια διαδικασία αλλά τα έχουμε μετά εύκαιρα για διάφορες χρήσεις. Τσιγαρίζω ένα κρεμμυδάκι σε λίγο λάδι (γιατί ανάλογα πού θα τα χρησιμοποιήσω θα προσθέσω και άλλο λάδι τότε) , προσθέτω τα μάραθα με λίγο νεράκια γιατί θέλουν αρκετό χρόνο σε σχέση με τα άλλα και σε κανένα τεταρτάκι βάζω και τα υπόλοιπα μαζί με λίγο αλάτι.

Κρέας με γιαχνόχορτα (γιαχνερά χόρτα)

Αφήνω να χαμηλώσουν στην κατσαρόλα και όταν πάρουν ένα δυό βράσεις να μείνουν με λίγο νερό τα κατεβάζω από το μάτι και αφήνω να κρυώσουν. Με τρυπητή κουτάλα τα μοιράζω σε σακουλάκια κατάψυξης και τα φυλάσσω στην κατάψυξη. Πάντα φροντίζω να αφήσω λίγα στην κατσαρόλα και αφού βάλω 1-2 πατάτες και λίγη ντομάτα (όχι κατ’ ανάγκη φρέσκια) φτιάχνω ένα νόστιμο παραδοσιακό φαγάκι νηστίσιμο και πεντανόστιμο.

Κρέας με γιαχνόχορτα (γιαχνερά χόρτα)

Σήμερα έφτιαξα μερικά απ’ αυτά που είχα καταψύξει με χοιρινό. Κλασικό κρητικό φαγάκι κι αυτό , εποχής! Μοσχομύρισε μάραθο το σπίτι.

Κρέας με γιαχνόχορτα (γιαχνερά χόρτα)

Παρατηρήσεις

1) Γίνεται πολύ νόστιμο και με αρνάκι ή  με μοσχαράκι.

2) Αν θέλουμε μπορούμε να σβήσουμε το κρέας με κρασί, αλλά αν τα χόρτα μας είναι αρκετά αρωματικά αρκούν για να του δώσουν νόστιμη γεύση.

3) Αυτή τη φορά το έφτιαξα με χόρτα που είχα στην κατάψυξη οπότε τα πρόσθεσα μαζί με την ντομάτα όταν το κρέας ήθελε περίπου ένα μισάωρο να γίνει.

4) Αν προσθέσουμε πατάτες τις βάζουμε λίγο μετά τα μάραθα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο