VIDEOS

Αρνάκι στη λαδόκολλα (VIDEO)

Αρνάκι στη λαδόκολλα (VIDEO)

Ψητό “λουκούμι”, στον σπιτικό φούρνο!

Κρεοφαγίας εβδομάδα αυτή που διανύουμε, με κορύφωση την Πέμπτη και την Κυριακή της Κρεατινής που έπεται. Φαγητά εθιμικά, τσίκνα και αλκοόλ, φορτωμένα τραπέζια, γλέντια σε δρόμους, πλατείες, αυλές και βεράντες… Ψητά και τσιγαριαστά κρέατα, λουκάνικα και κοψίδια, υπερβολές που φέτος κάποιοι θα αναζητήσουν.  Φέτος  για την εντός των τειχών και των τοίχων Τσικνοπέμπτη η  πρόταση μας είναι ένα αρνίσιο μπουτάκι ψημένο σαν λουκούμι στη λαδόκολλα. Το αρνάκι μας γίνεται “λουκούμι”!

Αρνάκι στη λαδόκολλα (VIDEO)

 

Η αλήθεια είναι πως το μπουτάκι είναι ένα «δύσκολο» κομμάτι του αρνιού. Αν δεν ψηθεί σωστά δεν μαλακώνει και είναι στεγνό και σκληρό. Προσωπικά για τα κλασικά ψητά με πατάτες προτιμώ το χεράκι του αρνιού. Για το ψητό με πατατούλες βολεύει το ανοικτό ψήσιμο. Το μπουτάκι το συνοδεύω με λαχανικά εποχής ή πατάτες φούρνου, ψημένα χωριστά. Μπορώ να πω ότι προσφέρεται για πιο ευπαρουσίαστες μερίδες οπότε το προτιμούμε σε τραπεζώματα και μπουφέδες.

Αρνάκι στη λαδόκολλα (VIDEO)

Συνηθίζω να το μαγειρεύω τυλιγμένο, καλοτυλιγμένο, ασφυκτικά τυλιγμένο στη λαδόκολλα! Έτσι κρατάει τα υγρά του, μαλακώνει, λιώνει στο στόμα όπως λέμε! Αρωματίζω κυρίως με θυμάρι και σκόρδο. Αν και λατρεύω το αρισμαρί (δεντρολίβανο), εδώ προτιμώ το θυμάρι, φρέσκο ή αποξηραμένο, χωρίς βέβαια να αποκλείω την περίπτωση άλλων αρωμάτων (αρισμαρί ή ρίγανη) για όσους άλλα ορέγονται!

Αρνάκι στη λαδόκολλα (VIDEO)

 

«Μασάζ» με λαδάκι λοιπόν αφού στεγνώσουμε το κρέας μας, καλό τύλιγμα και ψήσιμο σε τρεις φάσεις όπως θα δείτε, είναι ο τρόπος μου για να πετύχω το αποτέλεσμα που μας αρέσει. Α, ναι! Μη το ξεχάσω… Το “½ ώρα ανά κιλό κρέατος” που συστήνουν πολλοί ειδικοί, δεν το τηρώ… Επειδή μας αρέσει καλοψημένο το κρέας, για 1,5 κιλό μπουτάκι λογαριάζω συνολικά 2,5 ώρες ενώ για 2 κιλά που είναι συνήθως θα το πάω και σε τρεις! Οι φωτογραφίες είναι από δυο διαφορετικές παρασκευές με ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο μπουτάκι.

Αρνάκι στη λαδόκολλα (VIDEO)

Κι επειδή κι άλλο ένα θέμα προκύπτει με τα μπουτάκια, το «με ή χωρίς το κόκκαλο», ο τρόπος που δίνω εδώ είναι ΜΕ το κόκκαλο. Άλλη φορά θα τα πούμε για το ξεκοκαλισμένο, όταν θα ανοίξουμε τα σπίτια μας για τραπέζια και μπουφέδες μιας και πιο επίσημο το έχω εκείνο… Όχι δηλαδή πως δεν είναι και τούτο κατάλληλο για τραπέζια -το αναφέρω και παραπάνω- μια χαρά τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου ακόμη και κρύο! Ίσως αυτό είναι και το πλεονέκτημα που έχει το μπουτάκι έναντι του μπροστινού, ότι ακόμη και κρύο, την επόμενη μέρα, μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή σαν συστατικό σαλάτας ή πιάτου ζυμαρικών!

Αρνάκι στη λαδόκολλα (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Στη γάστρα μειώνονται οι χρόνοι των δύο πρώτων φάσεων κατά 10 λεπτά περίπου.
  • Αν ψήσουμε περισσότερα μπουτάκια (αμήν και πότε να μεγαλώσουν οι παρέες μας…) τυλίγουμε καθένα σε χωριστό πακέτο.
  • Αν βάλουμε φρέσκα μυρωδικά τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τα σκορπάμε πάνω στο κρέας.
  • Μπορούμε να αρωματίσουμε με αρισμαρί ή ρίγανη αν δεν έχουμε ή δεν μας αρέσει το θυμάρι. Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε 1-2 κουταλιές κρασί ή χυμό λεμονιού μαζί με το λάδι. Εγώ βάζω θυμάρι και σπάνια κρασί ή λεμόνι. Αν το κρέας είναι καλής ποιότητας δεν χρειάζετια ούτε αυτά!

Να είμαστε καλά, να προσέχουμε! Υπομονή και αισιοδοξία!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο