Ψητό “λουκούμι”, στον σπιτικό φούρνο!
Κρεοφαγίας εβδομάδα αυτή που διανύουμε, με κορύφωση την Πέμπτη και την Κυριακή της Κρεατινής που έπεται. Φαγητά εθιμικά, τσίκνα και αλκοόλ, φορτωμένα τραπέζια, γλέντια σε δρόμους, πλατείες, αυλές και βεράντες… Ψητά και τσιγαριαστά κρέατα, λουκάνικα και κοψίδια, υπερβολές που φέτος κάποιοι θα αναζητήσουν. Φέτος για την εντός των τειχών και των τοίχων Τσικνοπέμπτη η πρόταση μας είναι ένα αρνίσιο μπουτάκι ψημένο σαν λουκούμι στη λαδόκολλα. Το αρνάκι μας γίνεται “λουκούμι”!
Η αλήθεια είναι πως το μπουτάκι είναι ένα «δύσκολο» κομμάτι του αρνιού. Αν δεν ψηθεί σωστά δεν μαλακώνει και είναι στεγνό και σκληρό. Προσωπικά για τα κλασικά ψητά με πατάτες προτιμώ το χεράκι του αρνιού. Για το ψητό με πατατούλες βολεύει το ανοικτό ψήσιμο. Το μπουτάκι το συνοδεύω με λαχανικά εποχής ή πατάτες φούρνου, ψημένα χωριστά. Μπορώ να πω ότι προσφέρεται για πιο ευπαρουσίαστες μερίδες οπότε το προτιμούμε σε τραπεζώματα και μπουφέδες.
Συνηθίζω να το μαγειρεύω τυλιγμένο, καλοτυλιγμένο, ασφυκτικά τυλιγμένο στη λαδόκολλα! Έτσι κρατάει τα υγρά του, μαλακώνει, λιώνει στο στόμα όπως λέμε! Αρωματίζω κυρίως με θυμάρι και σκόρδο. Αν και λατρεύω το αρισμαρί (δεντρολίβανο), εδώ προτιμώ το θυμάρι, φρέσκο ή αποξηραμένο, χωρίς βέβαια να αποκλείω την περίπτωση άλλων αρωμάτων (αρισμαρί ή ρίγανη) για όσους άλλα ορέγονται!
«Μασάζ» με λαδάκι λοιπόν αφού στεγνώσουμε το κρέας μας, καλό τύλιγμα και ψήσιμο σε τρεις φάσεις όπως θα δείτε, είναι ο τρόπος μου για να πετύχω το αποτέλεσμα που μας αρέσει. Α, ναι! Μη το ξεχάσω… Το “½ ώρα ανά κιλό κρέατος” που συστήνουν πολλοί ειδικοί, δεν το τηρώ… Επειδή μας αρέσει καλοψημένο το κρέας, για 1,5 κιλό μπουτάκι λογαριάζω συνολικά 2,5 ώρες ενώ για 2 κιλά που είναι συνήθως θα το πάω και σε τρεις! Οι φωτογραφίες είναι από δυο διαφορετικές παρασκευές με ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο μπουτάκι.
Κι επειδή κι άλλο ένα θέμα προκύπτει με τα μπουτάκια, το «με ή χωρίς το κόκκαλο», ο τρόπος που δίνω εδώ είναι ΜΕ το κόκκαλο. Άλλη φορά θα τα πούμε για το ξεκοκαλισμένο, όταν θα ανοίξουμε τα σπίτια μας για τραπέζια και μπουφέδες μιας και πιο επίσημο το έχω εκείνο… Όχι δηλαδή πως δεν είναι και τούτο κατάλληλο για τραπέζια -το αναφέρω και παραπάνω- μια χαρά τρώγεται και σε θερμοκρασία δωματίου ακόμη και κρύο! Ίσως αυτό είναι και το πλεονέκτημα που έχει το μπουτάκι έναντι του μπροστινού, ότι ακόμη και κρύο, την επόμενη μέρα, μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή σαν συστατικό σαλάτας ή πιάτου ζυμαρικών!
Υλικά
1 αρνίσιο μπουτάκι 1,5-2 κιλά
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
1 κουταλιά ξερό θυμάρι (ή ρίγανη) ή 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
Πιπέρι
Επί το έργον
Στο video φαίνεται αναλυτικά η παρασκευή του φαγητού! Αν υπάρχουν απορίες, εδώ είμαστε… Δείτε και τις παρατηρήσεις παρακάτω, πάντα βοηθούν!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Βγάζουμε από το μπουτάκι από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει ή το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλατίζουμε το κρέας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το θυμάρι, το πιπέρι, και το σκόρδο πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο.
Βγάζουμε μια λαδόκολλα ή ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ψησίματος, βάζουμε πάνω το μπουτάκι μας, το αλείφουμε με το μείγμα του λαδιού τρίβοντας το να πάει παντού. Καλό είναι να το ανοίξουμε παράλληλα με το κόκκαλο χωρίς να χωρίσουμε σε δυο κομμάτια και αφού το αλείψουμε και εσωτερικά να το ξανακλείσουμε και να του δώσουμε το αρχικό σχήμα.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τυλίγουμε πολύ καλά με τη λαδόκολλα, και αν χρειαστεί κόβουμε κι άλλη. Όπως είναι το «πακετάκι» μας το τυλίγουμε και με αλουμινόχαρτο και το δένουμε σε δυο τρία σημεία. Βάζουμε το πακέτο σε γάστρα ή σε ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, στην πρώτη σχάρα από το κάτω μέρος του φούρνου.
Χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλη μια ώρα ή αν είναι μεγαλύτερο για 1,5 ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο και με ένα ψαλίδι ή μαχαίρι ανοίγουμε το πακέτο και ξανανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς .
Έτσι όπως είναι ανοιγμένο το πακέτο το ξαναφουρνίζουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Παίρνει 30-40 λεπτά αυτή η φάση.
Το βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε για κανένα 15λεπτο και σερβίρουμε!
Παρατηρήσεις
- Στη γάστρα μειώνονται οι χρόνοι των δύο πρώτων φάσεων κατά 10 λεπτά περίπου.
- Αν ψήσουμε περισσότερα μπουτάκια (αμήν και πότε να μεγαλώσουν οι παρέες μας…) τυλίγουμε καθένα σε χωριστό πακέτο.
- Αν βάλουμε φρέσκα μυρωδικά τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τα σκορπάμε πάνω στο κρέας.
- Μπορούμε να αρωματίσουμε με αρισμαρί ή ρίγανη αν δεν έχουμε ή δεν μας αρέσει το θυμάρι. Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε 1-2 κουταλιές κρασί ή χυμό λεμονιού μαζί με το λάδι. Εγώ βάζω θυμάρι και σπάνια κρασί ή λεμόνι. Αν το κρέας είναι καλής ποιότητας δεν χρειάζετια ούτε αυτά!
εξαιρετικός ιστότοπος…. συγχαρητηρια
Ευχαριστούμε πολύ! Να είστε καλά!