“Λαχανομακάρονα” όπως λαχανόρυζο!
Δεν είναι τυχαίος ο υπότιτλος… Είχα περίσσια λάχανα από λαχανοσαλάτα, και για λαχανόρυζο το πήγαινα την πρώτη φορά που την έφτιαξα. Διαπίστωσα όμως πως δεν είχα κατάλληλο ρύζι, κι έτσι ακυρώθηκε το αρχικό σχέδιο! Θυμήθηκα πως σε κάποιο περιοδικό (μάλλον από τα ιταλικά μου) είχα δει μια vegan σάλτσα λάχανου συνδυασμένη με μακαρόνια και έτσι προέκυψε τούτη η συνταγή! Άντε όμως να βρεις το περιοδικό που την είδες την ώρα που το θέλεις…
Έτσι αυτοσχεδίασα! Την πρώτη φορά που την έφτιαξα δεν έβγαλα ούτε φωτογραφίες αφού δεν ήξερα τι θα βγει. Κι όμως! Το αποτέλεσμα ήταν μια εξαιρετική vegan μακαρονάδα. Η σάλτσα πολύ νόστιμη, δηλαδή μη σας πω ότι ευχαρίστως την τρως και μόνη της, ως ζεστή σαλάτα…Δοκιμάστηκε λοιπόν κι άλλες φορές, με διάφορες συνθέσεις. Αφήστε που το πιάτο είναι πανέμορφο και χρωματικά, αλλά αυτό το ήξερα γιατί και σε λαχανόρυζο η ανάμειξη των δύο τύπων λάχανου δίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα.
Η σάλτσα δοκιμάστηκε και με κοντό και με μακρύ ζυμαρικό, καθώς και με διάφορους τύπους τυριών (φέτα, ξινομυζήθρα και με φλούδες γραβιέρας στη φωτογραφία). Το γευστικό αποτέλεσμα ήταν βέβαια διαφορετικό κάθε φορά, αλλά κανείς δεν κατέληξε ποιο ήταν καλύτερο. Αλλά κι αυτοί που τη δοκίμασαν χωρίς τυρί, νόστιμη τη βρήκαν!
Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι όπως οι περισσότερες μακαρονάδες είναι φαγητό της τελευταίας στιγμής αφού θέλει περίπου μισή ώρα να γίνει. Και για να τελειώνω, λίγη που περίσσεψε επειδή την τελευταία φορά την έφτιαξα ως συνοδευτικό ήταν εξαιρετική και το βράδυ παρόλο που ξαναζεσταμένα μακαρόνια συνήθως δεν μας αρέσουν!
Αν σας έπεισα, δείτε τη συνταγή και τολμήστε την όπως είναι ή αυτοσχεδιάστε!
Υλικά
Για 2 μερίδες
75-90 ml (5-6 κουταλιές) ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
45 ml λευκό ή ροζέ κρασί (προαιρετικά)
Περίπου 150 gr λευκό, κοινό λάχανο (ζυγισμένο τριμμένο)
Περίπου 200 gr κόκκινο λάχανο (ζυγισμένο τριμμένο)
1 μέτριο καρότο
8-10 ντοματίνια
3-4 κλαδάκια μαϊντανό (2-3 κουταλιές) ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κουταλιές αμύγδαλο φιλέ ή κουκουνάρι ή καρύδι
Περίπου 200 gr ζυμαρικά της επιλογής μας
Για το σερβίρισμα, τυρί της επιλογής μας
Επί το έργον
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά μας.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ευρύχωρο τηγάνι ή σε ρηχή κατσαρόλα να κάψει. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου σπασμένες, ίσα να πάρει άρωμα και τις αποσύρουμε. Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και τα λάχανα κομμένα όπως στη λαχανοσαλάτα. Αφού μαραθούν και αρχίσουν να τσιγαρίζονται, σβήνουμε με το κρασί ή με νερό.
Προσθέτουμε το καρότο τριμμένο, τον μαϊντανό, τα ντοματίνια κομμένα στα 2, λίγο νεράκι και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε το σκεύος και σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν στο βαθμό που μας αρέσει τα λαχανικά μας. Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους.
Όταν είναι έτοιμα, τα ανασύρουμε με τρυπητή κουτάλα ή κουτάλα ζυμαρικών και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε να πάει παντού, αφήνουμε να πάρουν μαζί 1-2 βράσεις και αποσύρουμε από το μάτι. Προσθέτουμε και τα ξηροκάρπια. Περιμένουμε 5-10 λεπτά και σερβίρουμε σκέτα ή με τυρί!
Παρατηρήσεις
- Επειδή σ’ εμένα αρέσει το καυτερό, πρόσθεσα λίγο μπούκοβο στο πιάτο μου. Αν αρέσει και σε σας, συνιστάται!
- Η σάλτσα όπως προανέφερα είναι πολύ νόστιμη και ως ζεστή σαλάτα στη μέση του τραπεζιού. Της πηγαίνει ως άρτυμα και το λεμόνι και το ξύδι!
- Αν δεν έχουμε ντοματίνια μπορούμε να βάλουμε λίγο πελτέ ντομάτας ή λίγη σάλτσα ντομάτας σπιτική ή του εμπορίου. Δοκιμάστηκε κι έτσι…
- Στις νηστίσιμες σάλτσες, πολλές φορές συνηθίζω τα ξηροκάρπια. Σε τούτην εδώ θεωρώ ότι ταίριαξαν καλύτερα απ’ όλα τα αμυγδαλάκια.