Άλλες γιορτές

Χοιρινό με λαχανικά εποχής φρικασέ

Χοιρινό με λαχανικά εποχής φρικασέ

Η πρώτη από τις προτάσεις μας για τα φετινά γιορτινά τραπέζια!

Όσο κι αν ενδίδουμε πλέον σε άλλα είδη κρέατος  για τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραπέζια μας , το χοιρινό δεν παύει να είναι ο πρωταγωνιστής των ημερών.

Χοιρινό με λαχανικά εποχής φρικασέ

Εδώ πρέπει να διευκρινίσω ότι η γαλοπούλα ή κούβα όπως την λέμε στην Κρήτη είναι μέσα στην χριστουγεννιάτικη γαστρονομική παράδοση της Κρήτης, αλλά όχι γεμιστή. Άλλωστε οι δικές μας γαλοπούλες είναι συνήθως μεγάλες και δεν είναι κατάλληλες  για φούρνο. Η χριστουγεννιάτικη όμως σούπα παραδοσιακά ήταν πάντα με γαλοπούλα. Δεν είχαμε λοιπόν το δίλημμα χοιρινό ή γαλοπούλα γιατί τα είχαμε και τα δυό στο τραπέζι μας!

Χοιρινό με λαχανικά εποχής φρικασέ

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στη σημερινή μας πρόταση για το χοιρινό των εορτών. Εκτός από το κλασικό χοιρινό με πράσα  ή το χοιρινό με σέλινο πολύ συχνά στο σπίτι μας εμπλουτίζουμε το φρικασέ μας! Πριν από λίγες μέρες λοιπόν γευτήκαμε την «εμπλουτισμένη» εκδοχή, ένα εξαιρετικό χειμωνιάτικο φρικασέ με χοιρινό. Το σπανάκι, τα καρότα και οι λίγες  πατατούλες που έδεσαν το ζουμάκι του συνέθεσαν ένα ωραιότατο χειμωνιάτικο πιάτο. Επί πλέον το έντονο πράσινο από το σπανάκι και το έντονο πορτοκαλί του καρότου του δίνουν και πολύ ωραία εμφάνιση!

Χοιρινό με λαχανικά εποχής φρικασέ

Το μόνο «μυστικό» θα λέγαμε ότι είναι η σταδιακή προσθήκη των λαχανικών γιατί θέλουν διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος. Αν βάλουμε ας πούμε το σπανάκι από την αρχή νομίζω ότι θα το χάσουμε. Επίσης καλό είναι να ζητήσουμε κομμάτι κρέατος κατάλληλο για κατσαρόλα (σπάλα, λαιμό κλπ) για να γίνει μαλακό το κρέας. Επίσης να μην είναι από πολύ μεγάλο ζώο (σε κιλά ή σε ηλικία…).

Χοιρινό με λαχανικά εποχής φρικασέ

Παρατηρήσεις

  • Το φαγητό μπορεί να γίνει μέχρις ένα σημείο και στη χύτρα. Δηλαδή μπορούμε να μισομαγειρέψουμε το κρέας με τα καρότα και τα κοτσάνια από το σέλινο, ίσως και τα πρασάκια αν μας αρέσουν πολύ βρασμένα και μετά που θα ανοίγουμε τη χύτρα να προσθέσουμε τα υπόλοιπα.
  • Μπορούμε να παραλείψουμε το κρασί αν το φαγητό θα καταναλωθεί και από παιδιά (είναι τόσο υγιεινό για τα παιδάκια). Μπορεί το αλκοόλ να εξατμίζεται  αλλά  κάποιες μαμάδες δεν το συνηθίζουν στα παιδιά τους.
  • Αν τα λεμόνια μας είναι ακέρωτα μπορούμε να βάλουμε λίγο ξύσμα στο φαγητό. Ταιριάζει τόσο στα αυγολέμονα!
  • Κανονίζουμε τα υγρά του φαγητού σύμφωνα με το γούστο μας. Άλλο θέλουν πολύ πυκνό το αυγολέμονο, άλλοι σουπάτο. Πάντως λόγω της πατάτας ακόμη και με λίγα παραπάνω υγρά το ζουμάκι έχει ωραία πυκνότητα σ’ αυτό το φρικασέ.
  • Αν αποφεύγουμε το χοιρινό, για το συγκεκριμένο συνδυασμό λαχανικών, η δεύτερη επιλογή θα ήταν το μοσχάρι και όχι το αρνάκι κατά τη γνώμη μου.
  • Όταν συνδυάζουμε λαχανικά με κρέας, το βάρος των λαχανικών πρέπει να είναι περίπου όσο το βάρος του κρέατος ή λίγο παραπάνω. Αυξομειώνουμε τα λαχανικά της συνταγής ανάλογα με ποιο μας αρέσει περισσότερο διατηρώντας μια σχετική ισορροπία στο συνολικό τους βάρος.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο