Vegan/vegetarian

Μελόπιτα

Μελόπιτα

Η πιο εύκολη μυζηθρόπιτα που έχω φτιάξει!

Και δεν θα την πω σιφνέικη, για μπορεί η πρώτη ύλη της διάσημης σιφνέικης μελόπιτας μπορεί να μην είναι η ίδια με της δικής μου. Δεν έχω δοκιμάσει την «αθοτύρα» που αναφέρουν οι σιφνέικες συνταγές για να ξέρω πόσο μοιάζει με τη δική μας γλυκιά μυζήθρα που χρησιμοποίησα εγώ!

Μελόπιτα

Μας άρεσε πολύ! Κι όπως είναι χωρίς ζυμάρι, χωρίς ίχνος αλευριού τη θεωρήσαμε πιο «διαίτης» από τα δικά μας μυζηθρένια γλυκίσματα και όπως θα δείτε παρακάτω την έφτιαξα ήδη δυο φορές. Είναι η γλυκιά πανωμερίτικη, νησιώτικη  συνταγή που υποσχέθηκα στην ανάρτηση της αλευρόπιτας που δημοσίευσα πριν λίγες μέρες. Μυζηθρογλυκό, αντίστοιχο αλλά διαφορετικό από τις γλυκές γαλατόπιτες της ηπειρωτικής χώρας και της Πελοποννήσου.

Μελόπιτα

Όταν μια φίλη του site με σιφνέικη καταγωγή είδε μια κοινοποίηση του σιροπιαστού μου μπουρεκιού, μου έγραψε ότι και στη Σίφνο φτιάχνουν κάτι παρόμοιο, χωρίς φύλλο που το γλυκαίνουν όμως κυρίως με μέλι και όχι με ζάχαρη. Μου έδωσε τη συνταγή της, έψαξα κι εγώ τις δικές μου και βρήκα πώς θα την φτιάξω. παράλληλα βρήκα συνταγές κι από άλλα νησιά με παρόμοια σύσταση! Η ουσιαστική διαφορά -εκτός από το φύλλο και το σιρόπιασμα- είναι ότι εδώ η μυζήθρα αλέθεται και γίνεται εντελώς λεία.

Μελόπιτα
Από την πρώτη παρασκευή

Ήξερα ότι σε όλα σχεδόν τα νησιά φτιάχνουν μυζηθρένια γλυκά με μικρές ή μεγάλες διαφορές, αλλά μελόπιτα δεν είχα ξαναφτιάξει ούτε είχα δοκιμάσει. Όπως προανέφερα μας άρεσε πολύ. Βέβαια, όπως σε όλα τα απλά παρασκευάσματα -αυτά με τα 3-4 υλικά- θέλουμε καλές πρώτες ύλες και για τούτη την πίτα. Αν μπορείτε, βρείτε μια καλή γλυκιά μυζήθρα Κρήτης και καλό θυμόμελο και φτιάξτε την για το τραπέζι της Τυρινής (και όχι μόνο!).

Μελόπιτα

Παρατηρήσεις

  1. Την πρώτη φορά την έψησα σε σκεύος 21Χ28 και έγινε πολύ λεπτή. Την δεύτερη σε πυρέξ 21Χ21 και έγινε όσο την ήθελα.
  2. Την πρώτη φορά έβαλα και στο μείγμα λίγη κανέλα, τη δεύτερη λίγο ξύσμα λεμονιού. Μας άρεσε πιο πολύ τη δεύτερη φορά.
  3. Οι παραπάνω ποσότητες είναι η μισή δόση από τη συνταγή που είχα. Για περισσότερες μερίδες διπλασιάστε τα υλικά. Τα αυγά τότε θα γίνουν 6-7.
  4. Και τις δυο φορές μετά που κρύωσε η μελόπιτα χαμήλωσε στο κέντρο. Υποθέτω ότι αν θέλουμε να μείνει φουσκωτή θα πρέπει να βάλουμε κάποιο άμυλο. Εμάς δεν μας ενόχλησε καθόλου, αλλά θα χαρώ αν έχετε να συμπληρώσετε κάτι στη συνταγή οι πιο έμπειρες γι αυτό το γλυκό.
  5. Ευχαριστώ κι από δω τη φίλη Α.Κ. για τη συνταγή της.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο