Η πιο εύκολη μυζηθρόπιτα που έχω φτιάξει!
Και δεν θα την πω σιφνέικη, για μπορεί η πρώτη ύλη της διάσημης σιφνέικης μελόπιτας μπορεί να μην είναι η ίδια με της δικής μου. Δεν έχω δοκιμάσει την «αθοτύρα» που αναφέρουν οι σιφνέικες συνταγές για να ξέρω πόσο μοιάζει με τη δική μας γλυκιά μυζήθρα που χρησιμοποίησα εγώ!
Μας άρεσε πολύ! Κι όπως είναι χωρίς ζυμάρι, χωρίς ίχνος αλευριού τη θεωρήσαμε πιο «διαίτης» από τα δικά μας μυζηθρένια γλυκίσματα και όπως θα δείτε παρακάτω την έφτιαξα ήδη δυο φορές. Είναι η γλυκιά πανωμερίτικη, νησιώτικη συνταγή που υποσχέθηκα στην ανάρτηση της αλευρόπιτας που δημοσίευσα πριν λίγες μέρες. Μυζηθρογλυκό, αντίστοιχο αλλά διαφορετικό από τις γλυκές γαλατόπιτες της ηπειρωτικής χώρας και της Πελοποννήσου.
Όταν μια φίλη του site με σιφνέικη καταγωγή είδε μια κοινοποίηση του σιροπιαστού μου μπουρεκιού, μου έγραψε ότι και στη Σίφνο φτιάχνουν κάτι παρόμοιο, χωρίς φύλλο που το γλυκαίνουν όμως κυρίως με μέλι και όχι με ζάχαρη. Μου έδωσε τη συνταγή της, έψαξα κι εγώ τις δικές μου και βρήκα πώς θα την φτιάξω. παράλληλα βρήκα συνταγές κι από άλλα νησιά με παρόμοια σύσταση! Η ουσιαστική διαφορά -εκτός από το φύλλο και το σιρόπιασμα- είναι ότι εδώ η μυζήθρα αλέθεται και γίνεται εντελώς λεία.
Ήξερα ότι σε όλα σχεδόν τα νησιά φτιάχνουν μυζηθρένια γλυκά με μικρές ή μεγάλες διαφορές, αλλά μελόπιτα δεν είχα ξαναφτιάξει ούτε είχα δοκιμάσει. Όπως προανέφερα μας άρεσε πολύ. Βέβαια, όπως σε όλα τα απλά παρασκευάσματα -αυτά με τα 3-4 υλικά- θέλουμε καλές πρώτες ύλες και για τούτη την πίτα. Αν μπορείτε, βρείτε μια καλή γλυκιά μυζήθρα Κρήτης και καλό θυμόμελο και φτιάξτε την για το τραπέζι της Τυρινής (και όχι μόνο!).
Υλικά
500gr γλυκιά μυζήθρα Κρήτης (νωπό αθότυρο)
3 μεγάλα ή 4 μέτρια αυγά
150gr (100ml) μέλι
60-70gr (4-5 κουταλιές) ζάχαρη
Για το σκεύος ψησίματος, 1 κουταλιά βούτυρο και 1-2 κουταλιές αλεύρι ή σιμιγδάλι
Κανέλα και μέλι για το σερβίρισμα (δείτε παρατηρήσεις)
Επί το έργον
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις. Αλέθουμε τη μυζήθρα στο μπλέντερ ή στο multi (τμηματικά στο multi), να γίνει εντελώς λεία, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αν τα χωράει το δοχείο της συσκευής μας κατευθείαν εκεί, αλλιώς μόνο τα αυγά για να έχουμε μια κρέμα και αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ για να προσθέσουμε τα υπόλοιπα.
Βουτυρώνουμε το σκεύος (δείτε παρατηρήσεις) που θα την ψήσουμε και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μείγμα της μυζήθρας, στρώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε την πίτα μας στον φούρνο λίγο κάτω από τη μεσαία σχάρα.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο, να ροδίσει η επιφάνεια. Όταν την βγάλουμε από τον φούρνο την πασπαλίζουμε με κανέλα και τη σερβίρουμε σκέτη ή με λίγο ακόμη μέλι.
Παρατηρήσεις
- Την πρώτη φορά την έψησα σε σκεύος 21Χ28 και έγινε πολύ λεπτή. Την δεύτερη σε πυρέξ 21Χ21 και έγινε όσο την ήθελα.
- Την πρώτη φορά έβαλα και στο μείγμα λίγη κανέλα, τη δεύτερη λίγο ξύσμα λεμονιού. Μας άρεσε πιο πολύ τη δεύτερη φορά.
- Οι παραπάνω ποσότητες είναι η μισή δόση από τη συνταγή που είχα. Για περισσότερες μερίδες διπλασιάστε τα υλικά. Τα αυγά τότε θα γίνουν 6-7.
- Και τις δυο φορές μετά που κρύωσε η μελόπιτα χαμήλωσε στο κέντρο. Υποθέτω ότι αν θέλουμε να μείνει φουσκωτή θα πρέπει να βάλουμε κάποιο άμυλο. Εμάς δεν μας ενόχλησε καθόλου, αλλά θα χαρώ αν έχετε να συμπληρώσετε κάτι στη συνταγή οι πιο έμπειρες γι αυτό το γλυκό.
- Ευχαριστώ κι από δω τη φίλη Α.Κ. για τη συνταγή της.
αυτό δεν είναι ανθοτυρος?
Ναι, το λέμε κι έτσι. Νωπό ανθότυρο. Στην ανατολική Κρήτη το λέμε γλυκιά μυζήθρα.