Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα

Για το πρωινό , για το κολατσιό, για το απόγευμα!

Το είχα υποσχεθεί ότι θα φτιάξω μερικές συνταγές από τα βιβλία που έφερα από το τελευταίο μας ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη, ειδικά αυτές που μπορούν να προσαρμοστούν στα δικά μας δεδομένα και περιέχουν υλικά που μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα στην χώρα μας  σε μπακάλικα  και σούπερ μάρκετ της γειτονιάς και όχι σε μόνο σε εξεζητημένα ντελικατέσεν.

 

Η αλήθεια είναι ότι με το πρώτο ξεφύλλισμα αυτών των βιβλίων το μάτι μου έπεσε σε κάποιες συνταγές που ενδόμυχα απέκτησαν άμεση προτεραιότητα!  Κι όπως δεν είχα φτιάξει φέτος ακόμη την μαρμελάδα δαμάσκηνο που συνηθίζω κάθε χρόνο, η χθεσινή της παρασκευή μου  υπενθύμισε αυτά τα ψωμάκια.

Η συνταγή υπήρχε με μικρές παραλλαγές και στο βιβλίο της αυστριακής και στο βιβλίο της τσέχικης κουζίνας (τελικά πάει στη Σητεία!)  με διάφορες μάλιστα γεμίσεις (τυρί, μαρμελάδα βερίκοκο ή δαμάσκηνο, ακόμη κι ένα μείγμα με παπαρουνόσπορο).

 

Είναι απίστευτο πόσο μοιάζει η ιδέα και η διαδικασία με δικά μας σκευάσματα. Τι να πρωτοαναφέρω; Τις αγνιόπιτες με γέμιση τυριού, ή τα μηλοπιτάκια και τα κουραμπιεδάκια με λουκούμι;  Διαφορετική υφή στη ζύμη (εδώ είναι αφράτη και μαλακή) αλλά η τεχνική γνωστή…

Τα ψωμάκια είναι πεντανόστιμα. Αφράτα, μαλακά, όσο πρέπει γλυκά και υποθέτω ότι λίγοι θα τους αντισταθούν. Προτίμησα τη γέμιση με μαρμελάδα δαμάσκηνο μιας και εξ αιτίας της θυμήθηκα την συνταγή, αλλά θα τα δοκιμάσω και σε άλλες εκδοχές δικής μου επινόησης. Ήδη έχω μια δυο στο νου μου.

Διάλεξα την συνταγή του αυστριακού βιβλίου   (αναφέρονται ως baked yeast buns) γιατί ήταν πιο λίγη η ποσότητα των υλικών . Χρειάστηκε να προσαρμόσω 1-2 υλικά αλλά ας το παρακάμψω. Συμβαίνει και εις τας Κεντρικάς Ευρώπας τελικά, τα βιβλία μαγειρικής να έχουν κάποιες ανακρίβειες μερικές φορές.

 

Υλικά:

Για τη ζύμη:

125ml (μισή δοσομετρική κούπα)  γάλα

1 κύβο μαγιάς (25gr ήταν ο δικός μου) ή αντίστοιχη ποσότητα ξηρής (1 φακελάκι των 8gr)

1 αυγό

30gr ζάχαρη

40gr βούτυρο

2 σωληνάκια βανίλιας

250gr αλεύρι και 1-2 κουταλιές ακόμη

Για τη γέμιση:

10-12 κουταλάκια μαρμελάδα της επιλογής μας κατά προτίμηση δαμάσκηνο ή βερίκοκο

Προαιρετικά 1 κουταλάκι κονιάκ ή ρούμι

Για την επικάλυψη 3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο (ήταν 45ml στην δοσομετρική κούπα)

Και για το σερβίρισμα 2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη

Επί το έργον:

Στο μισό γάλα διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές από το μετρημένο αλεύρι και 1 κουταλάκι ζάχαρη. Αφήνουμε να ανεβεί, να κάνει φούσκες στην επιφάνεια. Ζεσταίνουμε σε μπρίκι το υπόλοιπο γάλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη και το αποσύρουμε όταν λιώσει το μισό βούτυρο (το υπόλοιπο θα λιώσει με τη ζέστη και έτσι  δεν θα καίει το μείγμα για να μας κάψει τη μαγιά). Αδειάζουμε σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε τις βανίλιες και το αυγό. Ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το αλεύρι και ζυμώνουμε να ενσωματωθεί εντελώς. Εγώ χρειάστηκα 1 κουταλιά αλεύρι ακόμη για να ξεκολλά κάπως από τα χέρια μου, αλλά να είναι πολύ μαλακή. Δεν παρασυρόμαστε να βάλουμε περισσότερο, ας κολλά λίγο θα στρώσει μετά το ανέβασμα. Την σκεπάζουμε με πετσέτα μέσα στο μπολ και αφήνουμε να ανεβεί.

Όταν φουσκώσει την ξαναζυμώνουμε και την χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη. Για ευκολία εγώ προτείνω να την κάνουμε 1 ή 2 ραβδάκια  και να τα κόψουμε σε ισομεγέθη κομμάτια. Πλαταίνουμε κάθε κομμάτι και βάζουμε λίγο παραπάνω από μισό κουταλάκι γέμισης σε καθένα.

Τα κλείνουμε προσεκτικά και τα αφήνουμε βάζουμε με τη πλευρά του κλεισίματος προς τα κάτω σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο, φροντίζοντας να το πάρουν όλο (εγώ χρησιμοποίησα κουταλάκι τελικά). Τα αφήνουμε να ξαναανεβούν και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις) στη μεσαία σχάρα, για 25 λεπτά πάνω κάτω, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.

Είναι πολύ αφράτα και μαλακά, και ευχάριστα γλυκά αφού όπως είδατε η ζύμη περιέχει ελάχιστη ζάχαρη

Παρατηρήσεις:

  • Η δόση έλεγε να χωρίσω τη ζύμη σε 36 μέρη (!!!) αφού την ανοίξουμε σε χοντρό φύλλο ενώ στον τίτλο αναφερόταν 15 ψωμάκια. Εμένα 12 μου βγήκαν… Ίσως να μπορούν να γίνουν λίγο πιο μικρά αλλά για 36 δεν το βλέπω.
  • Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό αλλά όχι πάνω από 40 βαθμούς γιατί αλλιώς θα αχρηστευθεί η μαγιά μας. Το ίδιο και το μείγμα του βουτύρου. Αν ξεχαστούμε και κάψει, καλύτερα να το αφήσουμε να κρυώσει πριν προσθέσουμε το μείγμα της μαγιάς.
  • Κάθε φούσκωμα μου πήρε περίπου 20 λεπτά, σήμερα είχαμε εδώ αρκετή ζέστη και βοήθησε και το γεγονός ότι η μαγιά ήταν φρέσκια και αρκετή κατά τη γνώμη μου για την ποσότητα αλευριού της συνταγής. Επειδή όμως η δόση είναι μικρή δεν θα μείνουν για να μυρίσουν άσχημα (όμως συμβαίνει όταν η μαγιά είναι πολλή σε διάφορα αρτοσκευάσματα που μπαγιατεύουν) και έτσι δεν την ελάττωσα καθόλου.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Print Friendly, PDF & Email