Τάρτα με ζύμη αμυγδάλου και αλμυρή καραμέλα γάλακτος

Για τους πολύ γλυκατζήδες που δεν νηστεύουν!
 
 

Προ ημερών είχα αναρτήσει τη  συνταγή μιας τάρτας σοκολάτας
κυρίως για την καταγραφή της ζύμης αμυγδάλου που για μένα είναι από τις
ωραιότερες ζύμες τάρτας. Τότε είχα γράψει ότι τη χώρισα σε δύο ταψάκια και είχα
χρησιμοποιήσει τη μια βάση για την τάρτα σοκολάτας.

 
 
Η δεύτερη βάση γεμίστηκε με γλυκιά καραμέλα γάλακτος που συνδυάστηκε επιτυχημένα με κομματάκια μπανάνας και ψηφίδες σοκολάτας. Μπορώ να πω ότι στους περισσότερους άρεσε περισσότερο από τη σοκολατένια.
 
 

Στη δεύτερη λοιπόν version, η βάση στρώθηκε με κομματάκια μπανάνας. Δυστυχώς είχα μόνο
δύο μπανάνες. Οι ντόπιες μπανάνες Άρβης είναι μικρότερες από τις εισαγόμενες  αλλά είναι ιδιαίτερα αρωματικές.

 
 

Η σημερινή ανάρτηση είναι σχετικά σύντομη γιατί  το μόνο που έχω να γράψω είναι η συνταγή της
καραμέλας γάλακτος. Δεν ακολούθησα την κλασική μέθοδο του καραμελώματος με πολύωρο βράσιμο του ζαχαρούχου, αλλά την πολύ πιο απλή που κυκλοφορεί τελευταία στο internet.

Την είδα στην δική μας Κική, εδώ  κι εδώ,   και σε κάποια άλλα sites που δεν αποθήκευσα τις διευθύνσεις τους.

 
 

Το γάλα καραμελώνεται σε κατσαρόλα. Οι αναλογίες που προτείνονται σε όλες τις συνταγές που
διάβασα είναι 2 μέρη γάλατος, 1 μέρος καστανή ζάχαρη, 1 μέρος βούτυρο.

 
 

Έτσι εγώ που έβαλα ½ κουτί ζαχαρούχο (το οποίο είναι 397 gr) δηλαδή πήρα 200gr , χρησιμοποίησα
100gr βούτυρο και 100gr καστανή ζάχαρη. Η δική μου διαφοροποίηση ήταν ότι πρόσθεσα
μια τσιμπιά άνθος αλατιού (όχι, όχι Ιμαλαΐων… Από το Λιβυκό ήταν και της πήγαινε τέλεια!).

 
 
 
Έχουμε και λέμε λοιπόν (για ολόκληρη τη δόση):
 
Υλικά: 
 
2-3 μπανάνες ή άλλα φρούτα της επιλογής μας
¾ -1 κούπα ψηφίδες σοκολάτας
 
Για την αλμυρή καραμέλα:
 
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
200 gr βούτυρο (έβαλα αγελάδας, σε πλάκα)
200 gr καστανή ζάχαρη
½ κουταλάκι ανθό αλατιού
 
Επί το έργον:
 
 
Φτιάχνουμε και   ψήνουμε την βάση όπως περιγράφεται στη συνταγή. 
 
 
 
Ετοιμάζουμε την  καραμέλα: Λιώνουμε  το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ζαχαρούχο. Ανακατεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι  να αποκτήσει καστανό χρώμα και να δέσει (εμένα μου πήρε λιγότερο από 20 λεπτά, ίσως γιατί έκανα τη μισή δόση ). (Ωραίες φωτογραφίες της μεθόδου υπάρχουν εδώ. Είναι η τρίτη μέθοδος από τις τέσσερις που προτείνει το site) . Ξεκολλά από τον πάτο της κατσαρόλας όταν είναι δεμένο. 
 
 
 Όταν την αποσύρουμε συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο να ομογενοποιηθεί εντελώς  και προσθέτουμε τον ανθό αλατιού . Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη.
 
 
Συναρμολογούμε την τάρτα , σκορπώντας στον πάτο τις ψηφίδες της σοκολάτας και  τα κομματάκια του
φρούτου . Καλύπτουμε με την καραμέλα.
 
Κάποιος ήταν ανυπόμονος!!!
 
Αφήνουμε να κρυώσει και  γαρνίρουμε με ψηφίδες  σοκολάτας ή τρούφα σοκολάτας .
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Θα δοκιμάσω αυτήν την καραμέλα και σε άλλες παρασκευές
γιατί είναι πολύ νόστιμη και εύκολη στην παρασκευή της.  Παραδόξως, νομίζω ότι είναι και λιγότερο
γλυκιά από το γάλα που καραμελώνει με βράσιμο 3 -4 ωρών.
 
2)Υποθέτω ότι καλύτερα από την σοκολάτα, θα ταιριάζουν οι
καραμελωμένοι ξηροί καρποί σ’ αυτήν την εκδοχή της τάρτας.
 
3)Όταν προσθέτουμε αλάτι σε σοκολάτα ή καραμέλα, δεν
προτιμούμε το κοινό αλάτι . Η καλύτερη επιλογή είναι ο ανθός αλατιού γιατί
αλλιώς τα γλυκά παρασκευάσματά μας δεν έχουν τη σωστή αλμυρή γεύση.
 

4)Η μισή δόση καραμέλας και ζύμης ήταν  αρκετή για μια ικανοποιητικού μεγέθους τάρτα με διάμετρο 22cm. Καλό μήνα!

Απολαύστε την! 

 
Print Friendly, PDF & Email