Ένα «τουρλού» με ολίγον από κρέας…
Τα καλύτερα προκύπτουν καμιά φορά από αναπάντεχους συνδυασμούς της στιγμής, από τα ξεκαθαρίσματα του ψυγείου, από συνδυασμούς ετερόκλητων υλικών! Έτσι έγινε και με τούτο το πιάτο κάποια στιγμή την εβδομάδα που πέρασε.
Το πεσκέσι φίλου με μικρά κολοκυθάκια και μελιτζάνες (όψιμα αποκηπίσματα μιας και το καλοκαίρι εδώ συνεχίζεται), τα λίγα πράσα που είχαν ξεμείνει στο ψυγείο και το λίγο μοσχαράκι της κατάψυξης «έδεσαν» πολύ αρμονικά με το σμυρναίικο κύμινο που δεν είχα την υπομονή να δοκιμάσω σε κλασικό στιφάδο και που χρησιμοποιήθηκε τυχαία ως άρτυμα αφού την τελευταία στιγμή διαπίστωσα ότι δεν είχα μαϊντανό.
Αυτός του κηπάκου μας φέτος με την ξηρασία και με την ολιγοήμερη αυγουστιάτικη απουσία μας, μας άφησε χρόνους και ο καινούριος δεν είναι ακόμη για κόψιμο, οπότε το άρωμα στο φαγητό το έδωσε το κύμινο που διστακτικά πρόσθεσα, αλλά που τελικά ταίριαξε τέλεια με τα υπόλοιπα. Γενικά- όπως έχω ξαναγράψει-τολμάω τους πειραματισμούς και τις δοκιμές.Κάποιες φορές αστοχώ, αλλά τις περισσότερες λόγω και εμπειρίας πια βγαίνουν αποτελέσματα που μας αρέσουν!
Όπως ανακατεύτηκαν φέτος οι εποχές ανακατεύτηκαν και τα γεννήματά τους σ’ αυτό το νόστιμο τουρλού. Δεν έβαλα πατάτες αυτήν τη φορά, θεωρώντας πολλά για δυο άτομα τα ήδη καθαρισμένα λαχανικά, αλλά σίγουρα είναι μια προσθήκη που θα αυξήσει την νοστιμιά και θα αυγατήσει την ποσότητα για οικογένειες με παιδιά (τα οποία μπορεί και να μην αγαπούν τα υπόλοιπα του φαγητού…).
Αλλά ας δούμε το φαγάκι της σημερινής ανάρτησης!
Υλικά
600-700gr μοσχαράκι σε μικρές μερίδες από κομμάτι για κατσαρόλα
½-1/2 κούπα ελαιόλαδο (ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας μας)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1/3 κούπας κρασί (έβαλα ροζέ)
2-3 σκελίδες σκόρδο
6-8 μικρά κολοκυθάκια
6-8 μικρά μελιτζανάκια ή 3-4 τσακώνικες μελιτζάνες
3-4 μεγάλα πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
1 μεγάλη ντομάτα (250 gr περίπου)
1 κουταλιά πελτέ
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Προαιρετικά: 2 μέτριες πατάτες σε χοντρές φέτες και 3-4 φύλλα βασιλικού
Επί το έργον
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το κρέας. Γυρίζουμε να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές και όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια και το σκόρδο σε φετούλες. Αλατίζουμε ελαφρά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει λίγο το κρέας. Αν χρειάζεται προσθέτουμε πότε πότε λίγο νεράκι.
Ωστόσο καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Αφήνουμε ολόκληρα τα μικρά κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες (τα χαράζουμε μόνο ΧΩΡΙΣ να χωρίσουν σε κομμάτια) και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα πράσα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά μας, την ντομάτα ψιλοκομμένη στο χέρι και όλα τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε και τον πελτέ διαλυμένο σε ½ κούπα νερό, και λίγο ακόμη αλάτι (αν ο πελτές δεν είναι αλατισμένος). Αν βάλουμε πατάτες τις προσθέτουμε πριν από την ντομάτα. Μόλις αρχίζει το φαγητό να βράζει, χαμηλώνουμε στο 3-4 το μάτι και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και να μελώσει η σάλτσα. ΔΕΝ ανακατεύουμε, κουνάμε μόνο πέρα δώθε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να μαρουβίσει 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Συνήθως για κατσαρόλα παίρνω μοσχαράκι από σπάλα, ποντίκι, «ελιά» «βασιλοπούλα» κλπ. Οι κρεοπώλες γνωρίζουν. Οι μεριδούλες εδώ είχαν μέγεθος μικρού μανταρινιού και μαλάκωσαν γρήγορα. Η πρώτη φάση αυτή, μπορεί να γίνει και σε χύτρα ταχύτητας.
- Τα λαχανικά συνήθως σ’ αυτά τα φαγητά είναι 1-1,5-2 φορές το βάρος του κρέατος (σε σύνολο), ανάλογα με το πόσο πολύ κρέας μας αρέσει στο πιάτο μας. Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις ποσότητες αυτών που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Είναι σημαντικό να μην ανακατέψουμε το φαγητό για να μείνουν ολόκληρα τα μικρά μας λαχανικά. Τα πράσα θα γλυκάνουν και θα δέσουν τη σάλτσα. Φαίνεται στην φωτογραφία της παρασκευής ότι δεν έχω ανακατέψει καθόλου το φαγητό (η διάταξη όλων είναι η ίδια στο κλείσιμο και στο άνοιγμα της κατσαρόλας).
- Μπορούμε αντί να προσθέσουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα, να τηγανίσουμε λίγες ή να συνοδεύσουμε το φαγητό μας με κοφτό μακαρονάκι ή ψευτοπίλαφο. Αυτά τα σαλτσάτα φαγητά σηκώνουν πολλά αμυλώδη συνοδευτικά. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν!