Αλμυρά

Μοσχαράκι με πράσα, μελιτζάνες και κολοκυθάκια

Μοσχαράκι με πράσα, μελιτζάνες και κολοκυθάκια

Ένα «τουρλού» με ολίγον από κρέας…

Τα καλύτερα προκύπτουν καμιά φορά από αναπάντεχους συνδυασμούς της στιγμής, από τα ξεκαθαρίσματα του ψυγείου, από συνδυασμούς ετερόκλητων υλικών! Έτσι έγινε και με τούτο το πιάτο κάποια στιγμή την εβδομάδα που πέρασε.

Μοσχαράκι με πράσα, μελιτζάνες και κολοκυθάκια

Το πεσκέσι φίλου με μικρά κολοκυθάκια και μελιτζάνες (όψιμα αποκηπίσματα μιας και το καλοκαίρι εδώ συνεχίζεται), τα λίγα πράσα που είχαν ξεμείνει στο ψυγείο και το λίγο μοσχαράκι της κατάψυξης «έδεσαν» πολύ αρμονικά με το σμυρναίικο κύμινο που δεν είχα την υπομονή να δοκιμάσω σε κλασικό στιφάδο και που χρησιμοποιήθηκε τυχαία ως άρτυμα αφού την τελευταία στιγμή διαπίστωσα ότι δεν είχα μαϊντανό.

Μοσχαράκι με πράσα, μελιτζάνες και κολοκυθάκια

Αυτός του κηπάκου μας φέτος με την ξηρασία και με την ολιγοήμερη αυγουστιάτικη απουσία μας, μας άφησε χρόνους και ο καινούριος δεν είναι ακόμη για κόψιμο, οπότε το άρωμα στο φαγητό το έδωσε το κύμινο που διστακτικά πρόσθεσα, αλλά που τελικά ταίριαξε τέλεια με τα υπόλοιπα. Γενικά- όπως έχω ξαναγράψει-τολμάω τους πειραματισμούς και τις δοκιμές.Κάποιες φορές αστοχώ, αλλά τις περισσότερες λόγω και εμπειρίας πια βγαίνουν αποτελέσματα που μας αρέσουν!

Όπως ανακατεύτηκαν φέτος οι εποχές ανακατεύτηκαν και τα γεννήματά τους σ’ αυτό το νόστιμο τουρλού. Δεν έβαλα πατάτες αυτήν τη φορά, θεωρώντας πολλά για δυο άτομα τα ήδη καθαρισμένα λαχανικά, αλλά σίγουρα είναι μια προσθήκη που θα αυξήσει την νοστιμιά και θα αυγατήσει την ποσότητα για οικογένειες με παιδιά (τα οποία μπορεί και να μην αγαπούν τα υπόλοιπα του φαγητού…).

Μοσχαράκι με πράσα, μελιτζάνες και κολοκυθάκια

Αλλά ας δούμε το φαγάκι της σημερινής ανάρτησης!

Παρατηρήσεις

  1. Συνήθως για κατσαρόλα παίρνω μοσχαράκι από σπάλα, ποντίκι, «ελιά» «βασιλοπούλα» κλπ. Οι κρεοπώλες γνωρίζουν. Οι μεριδούλες εδώ είχαν μέγεθος μικρού μανταρινιού και μαλάκωσαν γρήγορα. Η πρώτη φάση αυτή, μπορεί να γίνει και σε χύτρα ταχύτητας.
  2. Τα λαχανικά συνήθως σ’ αυτά τα φαγητά είναι 1-1,5-2 φορές το βάρος του κρέατος (σε σύνολο), ανάλογα με το πόσο πολύ κρέας μας αρέσει στο πιάτο μας. Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις ποσότητες αυτών που θα χρησιμοποιήσουμε.
  3. Είναι σημαντικό να μην ανακατέψουμε το φαγητό για να μείνουν ολόκληρα τα μικρά μας λαχανικά. Τα πράσα θα γλυκάνουν και θα δέσουν τη σάλτσα. Φαίνεται στην φωτογραφία της παρασκευής ότι δεν έχω ανακατέψει καθόλου το φαγητό (η διάταξη όλων είναι η ίδια στο κλείσιμο και στο άνοιγμα της κατσαρόλας).
  4. Μπορούμε αντί να προσθέσουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα, να τηγανίσουμε λίγες ή να συνοδεύσουμε το φαγητό μας με κοφτό μακαρονάκι ή ψευτοπίλαφο. Αυτά τα σαλτσάτα φαγητά σηκώνουν πολλά αμυλώδη συνοδευτικά. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο