Η αγαπημένη μας χειμωνιάτικη σαλάτα!
Σας έχει τύχει να «κολλάτε» σε ένα φαγητό ή γλυκό για κάποιο σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα; Εμείς λοιπόν το παθαίνουμε πολύ συχνά! Είναι εποχές που φτιάχνω συνεχώς το ίδιο κέικ. Ή τα ίδια κουλουράκια. Ή το ίδιο φαγητό. Ε, μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και τούτη η σαλάτα! Θα την ονόμαζα η σαλάτα του χειμώνα του 2021-22, αλλά θα την αδικούσα γιατί δεν βλέπω να φεύγει από το εδεσματολόγιό μας εύκολα!
Θα έλεγα ότι είναι η σύνθεση πολλών ιδεών που είδα εδώ κι εκεί: σε περιοδικά ξεχασμένα, σε κανάλια του youtube με συνταγές, σε μαγειρικά sites, κυρίως ιταλικά. Και την έχω φτιάξει πάνω από δέκα φορές φέτος, με προσθαφαιρέσεις διαφόρων συστατικών στα υλικά της σαλάτας και του dressing.
Η σύνθεση που θα δείτε ήταν κατά τη γνώμη μας η καλύτερη και όσοι δοκιμάσαμε και τις προηγούμενες την προκρίναμε για δημοσίευση! Στις παρατηρήσεις θα δείτε και 1-2 παραλλαγές και φυσικά –όπως σε όλες τις σαλάτες- οι αυτενέργειες επιτρέπονται! Οι αυξομειώσεις των υλικών είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων οπότε 2-3 δοκιμές δίνουν το αποτέλεσμα που θεωρούμε ιδανικό για μας.
Ήδη στο site υπάρχει πορτοκαλοσαλάτα, ελληνικής καταγωγής, χωρίς όμως το φινόκιο που, παρόλο που συγγενεύει με το μάραθο (χαρακτηριστικό αρωματικό πολλών κρητικών πιάτων), δεν το θυμάμαι στην παραδοσιακή μας κουζίνα ως βολβό. Εσπεριδοειδή όμως στις σαλάτες έχω βάλει και σε άλλες συνταγές, είτε στα υλικά της σαλάτας (δείτε με το κουμ κουάτ), είτε στο dressing ως χυμό ή ως μαρμελάδα. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, εμείς δοκιμάζουμε ό,τι καλλιεργείται στα μέρη μας ακόμη κι αν δεν έρχεται από την εποχή του Μίνωα 😉 ! Έτσι έχουμε καθιερώσει και τα μπρόκολα και τα αβοκάντο και τα ακτινίδια και τις πιπεριές Φλωρίνης και πολλά άλλα καλούδια που παράγονται δίπλα μας, στην περιοχή μας, στην Κρήτη!
Όσο για τα σαγκουίνια, τι να πω! Παιδί όταν ήμουν, τα λέγαμε «ματωμένα πορτοκάλια», αργότερα τα μάθαμε ως σαγκουίνια. Τα λάτρευα πάντα γιατί είναι πιο ζουμερά από τα άλλα πορτοκάλια και γιατί διατηρούνται περισσότερο. Έτσι στις φρουτοσαλάτες, στους χυμούς, ακόμη και σε γλυκά τα προτιμούσα όταν τα έβρισκα. Μέχρι και γλυκό του κουταλιού τα έχω φτιάξει και ήταν υπέροχο και σε γεύση και σε εμφάνιση. Ήρθε λοιπόν η ώρα τους να μπουν και σε σαλάτα!
Υλικά
1 ή 2 ρίζες φινόκιο (περίπου 200 gr ζυγισμένο καθαρισμένο)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (δείτε παρατηρήσεις)
1 μεγάλο σαγκουίνι
1 μικρό ή ½ μεγάλο αβοκάντο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το dressing:
60 ml -75 ml (4-5 κουταλιές) ελαιόλαδο
30 ml -45 ml (2-3 κουταλιές) χυμό λεμονιού
7,5 ml (1/2 κουταλιά) μουστάρδα καλής ποιότητας
Λίγο αλάτι
Τον χυμό που προκύπτει όταν κόβουμε το σαγκουίνι
Επί το έργον
Δείτε την παρασκευή στο video, δεν υπάρχει καμιά δυσκολία! Αν χρειάζονται διευκρινίσεις εδώ είμαστε… Δείτε και τις παρατηρήσεις, όλο και κάπου βοηθούν!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Προτιμώ μικρά ή μέτρια φινόκιο, είναι πιο τρυφερά για να καταναλωθούν ωμά. Επίσης, τα κρεμμύδια που χρησιμοποιώ είναι τα δικά μας «κασσανιώτικα» ππυ είναι ήπια σε γεύση και πολύ τρυφερά, ή εναλλακτικά κόκκινα κρεμμύδια.
- Σε πολλές παρόμοιες σαλάτες αντί για σαγκουίνι, χρησιμοποιείται γκρέιπ φρουτ. Μας άρεσε και αυτή η παραλλαγή αλλά επειδή δεν συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από θυρεοειδή, δεν καθιερώθηκε… Εναλλακτικά, αν δεν έχω σαγκουίνια προτιμώ κοινά πορτοκάλια.
- Οι γνώμες διίστανται για το αν ταιριάζουν στη σαλάτα οι πράσινες ελιές που πρόσθεσα σε μια από τις παρασκευές…
- Όταν τη φτιάχνω βιαστικά και μόνο για μένα (ναι, την έχω καθιερώσει και ως ελαφρύ γεύμα) τα ανακατεύω όλα μαζί σε ένα μπολ και αφού τα «πιάσει» το dressing με σερβίρω!
- Η σαλάτα διατηρείται στο ψυγείο, είναι πολύ νόστιμη και την επόμενη μέρα.
- Το αβοκάντο μπήκε τυχαία κάποια στιγμή αλλά μας άρεσε τόσο, που το καθιερώσαμε.