Vegan/vegetarian

Ωμά μαριναρισμένα κολοκυθάκια

Ωμά μαριναρισμένα κολοκυθάκια

Δροσερό ορεκτικό, που ταιριάζει και με κρεμώδη τυριά! 

Δροσερή σαλάτα, καλοκαιρινό ορεκτικό, όπως και αν τα δείτε αυτά τα ωμά κολοκυθάκια είναι ένα απόλυτα καλοκαιρινό πιάτο στο τραπέζι μας! Ωμά κολοκυθάκια μαριναρισμένα με λαδόξιδο ή λαδολέμονο, αρωματισμένα με όποιο πράσινο αρωματικό μας αρέσει, και σερβιρισμένα με κάποιο τυρί κρέμα ή άλλο κρεμώδες γαλακτοκομικό, στη δική μας περίπτωση εδώ με ανθόγαλα.

Ωμά κολοκυθάκια έβαζε στις πράσινες σαλάτες της μια φίλη μου από τη δεκαετία του 1980. Θυμάμαι μια φορά είχε ανακατέψει 21 πρασινάδες και λαχανικά, ανάμεσά τους ολόφρεσκα κολοκυθάκια μωρά μωρά (η επανάληψη της λέξης στην Κρήτη σημαίνει μικρά μικρά και χρησιμοποιείται πολύ συχνά). Τα μετρούσαμε κάθε φορά τα λαχανικά της γιατί κάθε φορά άλλαζε τον αριθμό και την σύνθεση!

Ωμά μαριναρισμένα κολοκυθάκια

Ωμά κολοκυθάκια είχε ως σαλάτα και μια δίαιτα αδυνατίσματος που έκανα μια φορά, έτσι όπως τα σημερινά περίπου, αρτυμένα με λάδι και ξίδι. Μου άρεσαν και τα καθιέρωσα κι εγώ στις πράσινες σαλάτες μου, όταν είχα ολόφρεσκα καλοκαιρινά κολοκυθάκια. Η ίδια δίαιτα είχε και «σπαγγέτι κολοκυθιών», ελαφρά ζεματισμένες λωρίδες κολοκυθιών σερβιρισμένες με τυρί. Πήρα τότε το σχετικό gadgetάκι και πρέπει κάποια στιγμή να σας δείξω τις μη διαιτητικές παραλλαγές αυτών των μακαρονιών ;-)!  Δεν είναι όμως δύσκολο το κόψιμο σε λωρίδες , ακόμη και χωρίς αυτό.

Ωμά μαριναρισμένα κολοκυθάκια

Αυτά εδώ, τα μαριναρισμένα, τα δοκίμασα σ’ ένα εστιατόριο πέρυσι κομμένα σε πολύ λεπτές  φέτες με πολλά αρωματικά από τα οποία γευστικά ξεκαθάρισα δυο τρία. Μου άρεσαν και έλεγα ότι θα τα έφτιαχνα με αυτά τα αρώματα και στο σπίτι, αλλά ωστόσο είχαμε διάφορα συμβάντα και η παρασκευή τους ξεχάστηκε… Τα θυμήθηκα φέτος βλέποντας τα αρωματικά που οργίαζαν στη βεράντα μου. Έτσι,  με τα πρώτα κολοκυθάκια εποχής που έπεσαν στα χέρια μου και είχαν το σωστό μέγεθος (δεν είναι ανάγκη να είναι μωρά μωρά γι αυτήν τη συνταγή), δοκιμάσαμε αυτό το πολύ πρωτότυπο πιάτο.  Ορεκτικό να το πω, τουρσί να το πω, σαλάτα να το πω;

Ωμά μαριναρισμένα κολοκυθάκια

Η αλήθεια είναι πως όχι μόνο το δοκιμάσαμε αλλά κάναμε και τα δικά μας! Το σερβίραμε και με ανθόγαλα, με ξύγαλο (πάνω σε ντάγκο) και με τρίμματα φέτας άλλη φορά! Δοκιμάστε το με ένα κολοκυθάκι καταρχήν. Πιστεύω ότι θα βρείτε πολύ ενδιαφέρον και δροσερό το αποτέλεσμα! Και είναι τόσο υγιεινό και ελαφρύ, που μπορούν να το απολαύσουν και όσοι κάνουν δίαιτα!

Ωμά μαριναρισμένα κολοκυθάκια

Παρατηρήσεις

  • Προτιμούμε λευκό ξύδι για να μη χαλάσει το χρώμα των κολοκυθιών.
  • Στις φωτογραφίες της ανάρτησης, οι φέτες είναι μαριναρισμένες με λαδολέμονο και τα «σπαγγέτι» με λαδόξιδο. Προσωπικά προτιμώ εκείνα με το λαδόξιδο, αλλά περί ορέξεως…
  • Τα αρωματικά μπορούν να αλλάξουν. Μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποια από τις πρασινάδες και να προσθέσουμε ρίγανη, σκόρδο ή ό,τι άλλο συνδυάζουμε με κολοκύθι.
  • Διατηρούνται 3-4 μέρες στο ψυγείο. Τα τελευταία ήταν σπαγγέτι και τα ανακάτεψα με γιαούρτι! Ένα πολύ ωραίο και ιδιαίτερο τζατζίκι προέκυψε αλλά δυστυχώς δεν το έβγαλα φωτογραφία!

Καλά να είστε καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο