Vegan/vegetarian

Ωμά μαριναρισμένα κολοκυθάκια

Δροσερό ορεκτικό, που ταιριάζει και με κρεμώδη τυριά! 

Δροσερή σαλάτα, καλοκαιρινό ορεκτικό, όπως και αν τα δείτε αυτά τα ωμά κολοκυθάκια είναι ένα απόλυτα καλοκαιρινό πιάτο στο τραπέζι μας! Ωμά κολοκυθάκια μαριναρισμένα με λαδόξιδο ή λαδολέμονο, αρωματισμένα με όποιο πράσινο αρωματικό μας αρέσει, και σερβιρισμένα με κάποιο τυρί κρέμα ή άλλο κρεμώδες γαλακτοκομικό, στη δική μας περίπτωση εδώ με ανθόγαλα.

Ωμά κολοκυθάκια έβαζε στις πράσινες σαλάτες της μια φίλη μου από τη δεκαετία του 1980. Θυμάμαι μια φορά είχε ανακατέψει 21 πρασινάδες και λαχανικά, ανάμεσά τους ολόφρεσκα κολοκυθάκια μωρά μωρά (η επανάληψη της λέξης στην Κρήτη σημαίνει μικρά μικρά και χρησιμοποιείται πολύ συχνά). Τα μετρούσαμε κάθε φορά τα λαχανικά της γιατί κάθε φορά άλλαζε τον αριθμό και την σύνθεση!

Ωμά κολοκυθάκια είχε ως σαλάτα και μια δίαιτα αδυνατίσματος που έκανα μια φορά, έτσι όπως τα σημερινά περίπου, αρτυμένα με λάδι και ξίδι. Μου άρεσαν και τα καθιέρωσα κι εγώ στις πράσινες σαλάτες μου, όταν είχα ολόφρεσκα καλοκαιρινά κολοκυθάκια. Η ίδια δίαιτα είχε και «σπαγγέτι κολοκυθιών», ελαφρά ζεματισμένες λωρίδες κολοκυθιών σερβιρισμένες με τυρί. Πήρα τότε το σχετικό gadgetάκι και πρέπει κάποια στιγμή να σας δείξω τις μη διαιτητικές παραλλαγές αυτών των μακαρονιών ;-)!  Δεν είναι όμως δύσκολο το κόψιμο σε λωρίδες , ακόμη και χωρίς αυτό.

Αυτά εδώ, τα μαριναρισμένα, τα δοκίμασα σ’ ένα εστιατόριο πέρυσι κομμένα σε πολύ λεπτές  φέτες με πολλά αρωματικά από τα οποία γευστικά ξεκαθάρισα δυο τρία. Μου άρεσαν και έλεγα ότι θα τα έφτιαχνα με αυτά τα αρώματα και στο σπίτι, αλλά ωστόσο είχαμε διάφορα συμβάντα και η παρασκευή τους ξεχάστηκε… Τα θυμήθηκα φέτος βλέποντας τα αρωματικά που οργίαζαν στη βεράντα μου. Έτσι,  με τα πρώτα κολοκυθάκια εποχής που έπεσαν στα χέρια μου και είχαν το σωστό μέγεθος (δεν είναι ανάγκη να είναι μωρά μωρά γι αυτήν τη συνταγή), δοκιμάσαμε αυτό το πολύ πρωτότυπο πιάτο.  Ορεκτικό να το πω, τουρσί να το πω, σαλάτα να το πω;

Η αλήθεια είναι πως όχι μόνο το δοκιμάσαμε αλλά κάναμε και τα δικά μας! Το σερβίραμε και με ανθόγαλα, με ξύγαλο (πάνω σε ντάγκο) και με τρίμματα φέτας άλλη φορά! Δοκιμάστε το με ένα κολοκυθάκι καταρχήν. Πιστεύω ότι θα βρείτε πολύ ενδιαφέρον και δροσερό το αποτέλεσμα! Και είναι τόσο υγιεινό και ελαφρύ, που μπορούν να το απολαύσουν και όσοι κάνουν δίαιτα!

Υλικά:

2 φρέσκα κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους

100 ml  ελαιόλαδο καλής ποιότητας

2 κουταλιές ξίδι ή 2 κουταλιές λεμόνι

1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

2-3 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

2-3 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ψιλοκομμένα

Αλάτι

Πιπέρι

Για το σερβίρισμα, μαλακό τυρί ή τυρί κρέμα της επιλογής μας και ντάγκο.

Επί το έργον:

Κόβουμε πολύ λεπτές φέτες τα κολοκυθάκια με την γνωστό κίτρινο τρίφτη για το λάχανο ή με το εργαλείο ξεφλουδίσματος.

Αν έχουμε το εργαλείο που βγάζει τα λαχανικά ως σπαγγέτι, είναι επίσης εξαιρετικό το αποτέλεσμα.

Τα αλατίσουμε ελαφρά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι ή το λεμόνι και τα αρωματικά ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε στο μείγμα αλάτι και πιπέρι.

Σε γυάλινο ή πορσελάνινο σκεύος στρώνουμε τις φέτες από τα κολοκυθάκια σε στρώσεις ραντίζοντας κάθε στρώση με λίγο από το μείγμα του λαδιού. Περιχύνουμε με όσο περισσέψει, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 12 ως 24 ώρες.

Σερβίρουμε σκέτα ή με κρεμώδες τυρί ή πάνω από ντάγκο (μαζί με τυρί), περιχύνοντάς τα με λίγη από τη μαρινάδα.

Παρατηρήσεις:

  • Προτιμούμε λευκό ξύδι για να μη χαλάσει το χρώμα των κολοκυθιών.
  • Στις φωτογραφίες της ανάρτησης, οι φέτες είναι μαριναρισμένες με λαδολέμονο και τα «σπαγγέτι» με λαδόξιδο. Προσωπικά προτιμώ εκείνα με το λαδόξιδο, αλλά περί ορέξεως…
  • Τα αρωματικά μπορούν να αλλάξουν. Μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποια από τις πρασινάδες και να προσθέσουμε ρίγανη, σκόρδο ή ό,τι άλλο συνδυάζουμε με κολοκύθι.
  • Διατηρούνται 3-4 μέρες στο ψυγείο. Τα τελευταία ήταν σπαγγέτι και τα ανακάτεψα με γιαούρτι! Ένα πολύ ωραίο και ιδιαίτερο τζατζίκι προέκυψε αλλά δυστυχώς δεν το έβγαλα φωτογραφία!

Καλά να είστε καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές