Σοκολατάκια  πολύχρωμα, εύκολα και γρήγορα

Με χρωματιστά  «μπεμπεμπλιά» !

Χρόνια είχα να το ζήσω… Στον μπουφέ μια φοντανιέρα με σοκολατάκια, μαργαρίτες ή τυλιχτά -πιο πολυτελή- και  μια μικρή φαγιάντσα με μπεμπεμπλιά. Ξέρετε τι είναι τα μπεμπεμπλιά; Ένα μείγμα από ανακατεμένους ξηρούς καρπούς και σταφίδες.

 

Στραγάλια –αφράτα και σκληρά- καθαρισμένα φυστίκια αράπικα , πάντα σταφίδες και ενίοτε τις καλές γιορτινές μέρες και χουρμάδες και φουντούκια και τα ακριβότερα φυστίκια Αιγίνης! Τα αλμυρόγλυκά μας κι εδώ.

 

Κέρασμα στο πόδι, ή και στο καθιστό με τη ρακή, κυρίως χειμωνιάτικο αφού οι ξηροί καρποί «μυρίζουν» περισσότερο το Χειμώνα.  

Ακόμη κι αν απλώς ήθελες να «ανεδιάσεις»*  από την πόρτα, μια χούφτα την είχες σίγουρα στην τσέπη σου. Δεκαετία του 1960 ίσως και μέχρι τα μέσα του 1970… Αργότερα εμφανίστηκαν οι ξηροκαρπιέρες και οι ξηροί καρποί βρήκαν ο καθένας τη ξεχωριστή του θέση.  

Πρόσφατα όμως , ανεδιάζοντας*  στην πόρτα ηλικιωμένης γειτόνισσάς μου θυμήθηκα αυτό το κέρασμα των παιδικών μου χρόνων.  Στο όρθιο, στην πόρτα της μου άπλωσε ένα βαθύ μπολ με μπεμπεμπλιά. Το χάρηκα, τα θυμήθηκα και αναζητούσα ευκαιρία να τα παρουσιάσω σε κάποια ανάρτηση!  

Φαίνεται πως τα μπεμπεμπλιά ήταν πολύτιμα γιατί ως λέξη τη συναντούμε σε παιδικό τραγουδάκι –ταχτάρισμα που θυμήθηκα χορεύοντας στα πόδια μου τις μικρές μου πριγκίπισσες.

Νάνι νάνι νάνι να

πάρτε το μωρέ παιδιά

να το πάτε στα Χανιά

να του δώσετε λιολιά

κάστανα και μπεμπεμπλιά

Μεγάλο τάξιμο! Ολόκληρο ταξίδι μέχρι τα Χανιά με τα πολλά και πεντανόστιμα κάστανα, λιολιά τα παιχνίδια, μπεμπεμπλιά τα λαχταριστά κεράσματα της εποχής εκείνης  με τα ανακατεμένα ξηροκάρπια.

Μπεμπεμπλιά πάντως πρέπει να είναι γενικώς τα ανακατεμένα, τα διάφορα που στολίζουν. Μια παλιά μαντινάδα λέει:

Ήρθενε πάλι η Κυριακή

κι έβαλες τα καλά σου

κι έβαλες τα στολίδια σου

κι όλα τα μπεμπεμπλιά σου

Τώρα στα μαγαζιά που πουλούν ξηρούς καρπούς υπάρχουν έτοιμα μείγματα με …μπεμπεμπλιά. Τα σύγχρονα μπεμπεμπλιά είναι πανέμορφα σε χρώμα και σε γεύση. Τα χαίρεται και το μάτι και το στόμα.

Τα τελευταία που πήρα ήταν τόσο όμορφα που αμέσως τα φαντάστηκα ως διακοσμητικό στοιχείο διαφόρων γλυκών! Και ποιο θα σκεφτόμουν πρώτο;  Φυσικά τη σοκολάτα! Άσπρη ή μαύρη;

Ασπρόμαυρη! Κι απ’ τις δυο μέρες που είναι… Ε, κάποιοι επιμένουν να γιορτάζουν. Και καλά κάνουν δηλαδή όσοι γίνονται ευτυχισμένοι με τέτοιες γιορτές… Γιατί όχι; Βέβαια ούτως ή άλλως η πολυχρωμία τους ταιριάζει στις Απόκριες! 

Τα σοκολατάκια μου λοιπόν με τα μπεμπεμπλιά είναι και μια πρόταση για τους εορτάζοντες της Τρίτης, που αν έχουμε τα υλικά ετοιμάζονται σε 15 περίπου λεπτά και τρώγονται σε μια ώρα!

*Ανεδιάζω: προβάλλω, φαίνομαι… κυριολεκτικά σημαίνει ότι είμαι σε μέρος ψηλό και βλέπω τη θέα.

Update 13-3-2017

Αν έχεις φίλες δυο καλές φιλολόγους, συχνά σε συμπληρώνουν, σου υπενθυμίζουν σε διορθώνουν. Μετά λοιπόν από παρεμβάσεις της Ευγενίας και της Μαρίας – φιλόλογοι και φίλες και οι δύο- η ανάρτηση συμπληρώνεται με τις εξής πληροφορίες:

Η Ευγενία μας είπε:  «τα μπεμπεμπλιά είμαι σίγουρη ότι είναι η τουρκική λέξη leblebi: εξελληνισμένο με την κατάληξη -α (ουδέτερο πληθυντικού) και αναλογικά καθ’έλξιν επανάληψη της 2ης συλλαβής (σπάνιο, αλλά νάτο). Πρόκειται για τα στραγάλια (και κατ’επέκτασιν και ξηροκαρποειδή χρωματιστά κλπ)» 

και η Μαρία μας παρέπεμψε στη Λωξάντρα, μας βρήκε  σχετικό απόσπασμα στο βιβλίο όπου αναφέρονται ως λεμπλεμπιά και σας το παραθέτουμε:

Από το βιβλίο «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 55η έκδοση, σελ. 135

Υλικά:

200 gr σοκολάτα με γύρω στο 50% περιεκτικότητα σε κακάο

125 gr λευκή σοκολάτα

15 ml (1 κουταλιά της σούπας)  ελαιόλαδο έξτρα παρθένο με ήπια γεύση

15 ml (1 κουταλιά της σούπας)  μέλι καλής ποιότητας

Προαιρετικά (δείτε και παρατηρήσεις) 30 ml (2 κουταλιές σούπας) αδιάλυτο ζαχαρούχο γάλα. Αν τα θέλουμε νηστίσιμα το παραλείπουμε. 

Περίπου 80 gr ανακατεμένοι ξηροί καρποί ανακατεμένοι με ξερά και γλασέ φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια (αν δεν αγοράσουμε έτοιμο μείγμα, ετοιμάζουμε μόνοι μας με συστατικά της επιλογής μας). Το ελάχιστο αλάτι που περιέχουν κάποιοι από τους ξηρούς καρπούς του μείγματος θεωρώ ότι ταιριάζει πολύ στα σοκολατάκια! 

Επί το έργον:

Λιώνουμε σε μπεν μαρί τα ¾  (150 gr) της μαύρης σοκολάτας και όταν λιώσουν αποσύρουμε από το μπεν μαρί και προσθέτουμε την υπόλοιπη, το ελαιόλαδο και το μέλι.

Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε το γάλα αν βάλουμε. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα σε χαρτί ψησίματος σε πάχος μισοί εκατοστού περίπου.

Πάλι σε μπεν μαρί λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα με την ίδια διαδικασία: Πρώτα τα ¾ της συνολικής ποσότητας και όταν λιώσουν την υπόλοιπη. Αν είναι πολύ ρευστή περιμένουμε λίγο αλλιώς την απλώνουμε αμέσως πάνω από τη μαύρη σοκολάτα. Πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών.

Όπως είναι με το χαρτί ψησίματος τα βάζουμε στο ψυγείο να στερεοποιηθούν. Τα ξεκολλάμε, τα σπάμε σε ακανόνιστα σχήματα  και τα σερβίρουμε σε μια όμορφη φαγιάντσα!

Εναλλακτικά βγάζουμε κουταλιές από το μείγμα στο χαρτί ψησίματος και με το κουταλάκι κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο για να βάλουμε τη λευκή σοκολάτα. Στολίζουμε με ξηρούς καρπούς.

Κι αν τα θέλουμε Αγιοβαλεντινιάτικα, αντί να τα σπάσουμε σε ακανόνιστα σχήματα τα κόβουμε σε καρδούλες! Μην ανησυχείτε, τα «ρεταλάκια» θα φαγωθούν οπωσδήποτε!

Παρατηρήσεις:

1)Πολύ εύκολα φτιάχνουμε αυτοσχέδιο μπεν μαρί με δυο κατσαρόλες που η μια μπαίνει μέσα στην άλλη. Βάζουμε νερό στην μεγάλη τόσο ώστε να μην ακουμπά η μικρή. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία ώστε να μη τινάζεται το νερό και μας χαλάσει τη σοκολάτα.

2)Με λίγο από το καυτό  νερό του μπεν μαρί που λιώσαμε την πρώτη σοκολάτα πλένουμε την κατσαρόλα μας εύκολα, και συνεχίζουμε με τη δεύτερη αφού τη σκουπίσουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, να μην έχει νερό. Προσέχουμε περισσότερο τη λευκή σοκολάτα στο λιώσιμο γιατί είναι πιο ευαίσθητη από τη μαύρη.

3)Τα σοκολατάκια είναι ήδη γλυκά λόγω του μελιού και της λευκής σοκολάτας οπότε το γάλα για μερικούς μπορεί να είναι περιττό. Κάνει όμως πιο μαλακά τα σοκολατάκια. Όχι όσο τα τρουφάκια, αλλά σίγουρα δεν είναι σκληρά. Αν λοιπόν θέλουμε να τα κόψουμε με κουπ πατ καλό είναι να βάλουμε, αλλιώς μπορεί να παραληφθεί. Ειδικά ανα τα θέλουμε νηστίσιμα δεν θα βάλουμε γάλα. 

4)Προσωπικά δεν συμπαθώ τη λευκή σοκολάτα, αλλά για τις ανάγκες της εμφάνισης τη χρησιμοποίησα σ’ αυτή τη συνταγή παραλλάσσοντας παλιά μου συνταγή για σοκολατάκια με καρύδια. Εννοείται ότι μπορούμε να την παραλείψουμε.

Η ανάρτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για τα FOODBLOGAWRDS 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet, με χορηγό της κατηγορίας μας τα Super Markets Μασούτης.  Χρησιμοποιήσαμε  το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από τη σειρά …ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ.  

Χρωματιστά σοκολατάκια εύκολα και γρήγορα
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 200 gr σοκολάτα με γύρω στο 50% περιεκτικότητα σε κακάο
  2. 125 gr λευκή σοκολάτα
  3. 15 ml (1 κουταλιά της σούπας) ελαιόλαδο έξτρα παρθένο με ήπια γεύση
  4. 15 ml (1 κουταλιά της σούπας) μέλι καλής ποιότητας
  5. Προαιρετικά (δείτε και παρατηρήσεις) 30 ml (2 κουταλιές σούπας) αδιάλυτο ζαχαρούχο γάλα.
  6. Περίπου 80 gr ανακατεμένοι ξηροί καρποί ανακατεμένοι με ξερά και γλασέ φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια (αν δεν αγοράσουμε έτοιμο μείγμα, ετοιμάζουμε μόνοι μας με συστατικά της επιλογής μας).
Οδηγίες
  1. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τα ¾ (150 gr) της μαύρης σοκολάτας και όταν λιώσουν αποσύρουμε από το μπεν μαρί και προσθέτουμε την υπόλοιπη, το ελαιόλαδο και το μέλι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε το γάλα αν βάλουμε. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα σε χαρτί ψησίματος σε πάχος μισοί εκατοστού περίπου. Πάλι σε μπεν μαρί λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα με την ίδια διαδικασία: Πρώτα τα ¾ της συνολικής ποσότητας και όταν λιώσουν την υπόλοιπη. Αν είναι πολύ ρευστή περιμένουμε λίγο αλλιώς την απλώνουμε πάνω από τη μαύρη σοκολάτα. Πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών. ¨Όπως είναι με το χαρτί ψησίματος τα βάζουμε στο ψυγείο να στερεοποιηθούν. Τα ξεκολλάμε, τα σπάμε σε ακανόνιστα σχήματα και τα σερβίρουμε σε μια όμορφη φαγιάντσα! Εναλλακτικά βγάζουμε κουταλιές από το μείγμα στο χαρτί ψησίματος και με το κουταλάκι κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο για να βάλουμε τη λευκή σοκολάτα. Στολίζουμε με ξηρούς καρπούς.
  2. Κι αν τα θέλουμε Αγιοβαλεντινιάτικα, αντί να τα σπάσουμε σε ακανόνιστα σχήματα τα κόβουμε σε καρδούλες! Μην ανησυχείτε, τα «ρεταλάκια» θα φαγωθούν οπωσδήποτε!
Σημειώσεις
  1. 1)Πολύ εύκολα φτιάχνουμε αυτοσχέδιο μπεν μαρί μα δυο κατσαρόλες που η μια μπαίνει μέσα στην άλλη. Βάζουμε νερό στην μεγάλη τόσο ώστε να μην ακουμπά η μικρή. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία ώστε να μη τινάζεται το νερό και μας χαλάσει τη σοκολάτα.
  2. 2)Με λίγο από το καυτό νερό του μπεν μαρί που λιώσαμε την πρώτη σοκολάτα πλένουμε την κατσαρόλα μας εύκολα, και συνεχίζουμε με τη δεύτερη αφού τη σκουπίσουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, να μην έχει νερό. Προσέχουμε περισσότερο τη λευκή σοκολάτα στο λιώσιμο γιατί είναι πιο ευαίσθητη από τη μαύρη.
  3. 3)Τα σοκολατάκια είναι ήδη γλυκά λόγω του μελιού και της λευκής σοκολάτας οπότε το γάλα για μερικούς μπορεί να είναι περιττό. Κάνει όμως πιο μαλακά τα σοκολατάκια. Όχι όσο τα τρουφάκια, αλλά σίγουρα δεν είναι σκληρά. Αν λοιπόν θέλουμε να τα κόψουμε με κουπ πατ καλό είναι να βάλουμε, αλλιώς μπορεί να παραληφθεί.
  4. 4)Προσωπικά δεν συμπαθώ τη λευκή σοκολάτα, αλλά για τις ανάγκες της εμφάνισης τη χρησιμοποίησα σ’ αυτή τη συνταγή παραλλάσσοντας παλιά μου συνταγή για σοκολατάκια με καρύδια. Εννοείται ότι μπορούμε να την παραλείψουμε.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

 

Print Friendly, PDF & Email