Είναι αλήθεια ότι οι λαχανοντολμάδες είναι φαγητό που όλοι στο μυαλό μας το συνδυάζουμε με κιμά, κατά προτίμηση χοιρινό και πλούσια σάλτσα αυγολέμονο. Σε πολλές περιοχές είναι απαραίτητο πιάτο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Θεωρούνται χειμωνιάτικο πιάτο.
Το δικό μου λάχανο ήταν πεσκέσι από τον κήπο φίλης και ήταν όπως ακριβώς έπρεπε για ντολμάδες. Ευτυχώς ήταν και μεσαίου μεγέθους (1300 γραμ. ) και έτσι δεν έφαγα ένα μεροκάματο στο τύλιγμα…
Οι γιαλαντζί λαχανοντολμάδες σε αντίθεση με τα ντολμαδάκια με κληματόφυλλα μου αρέσουν μεγαλούτσικοι. Δηλαδή τι μεγαλούτσικοι, αρκετά μεγάλοι! Να γεμίζει το πιάτο με τρεις-τέσσερις. Έτσι γίνονται και γρήγορα σχετικά. Επίσης αν έχω χρόνο τους ψήνω στο φούρνο. Θέλουν λίγη ώρα παραπάνω αλλά μου φαίνεται πως γίνονται πιο νόστιμοι.Ιδανική είναι η γάστρα, αλλά η δική μου είναι πολύ μεγάλη για τον αριθμό των ατόμων που κάθονται πια στο τραπέζι μας , οπότε χρησιμοποιώ ένα πυρέξ που σκεπάζω με αλουμινόχαρτο.
Υλικά
Ένα λάχανο περίπου 1,5 κιλό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1,5 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο (όλα μαζί 1,5 κούπα)
2 μέτρια καρότα τριμμένα στον τρίφτη της ντομάτας
1 μικρή ντομάτα τριμμένη (ή μισή κούπα ντομάτα κονκασέ)
1 κούπα ψιλοκομμένα άσπρα μανιτάρια (προαιρετικά)
2-3 κλαδάκια μάραθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
½ – ¾ κούπας ελαιόλαδο για τη γέμιση και ½ κούπα για από πάνω
Αλάτι και πιπέρι
1 κούπα ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
Για τη σάλτσα:
1 κούπα υγρό (ζουμί από τους ντολμάδες ή νερό)
Το χυμό 1-2 λεμονιών
2 κοφτές κουταλιές κορν φλάουρ
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι του. Αν υπάρχουν μικρά βλασταράκια στο εσωτερικό του αφαιρούμε όσα μπορούμε. Βράζουμε άφθονο νερό με λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα και βάζουμε το λάχανο με την μεριά όπου υπήρχε το κοτσάνι προς τα κάτω έτσι ώστε το νερό που θα βράζει να εισχωρεί στο εσωτερικό του.
Το πιέζουμε με μια κουτάλα να βυθιστεί και αφήνουμε να ζεματιστεί 5-10 λεπτά ώστε να μαραθούν τα φύλλα του. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορούμε να το πιάνουμε.
Ωστόσο φτιάχνουμε τη γέμιση:
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα τρίβουμε με το αλατοπίπερο να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ρύζι αφού το καθαρίσουμε και τοξεπλύνουμε μέσα σε σουρωτήρι. Δοκιμάζουμε με ένα κουταλάκι λίγο από το ζουμί της γέμισης και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.Αν υπάρχει χρόνος, καλό είναι να μείνει κανένα δεκάλεπτο για να αναμειχθούν τα αρώματα.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο. Τα εξωτερικά που είναι μεγαλύτερα τα κόβουμε σε δύο μέρη και αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι. Βάζουμε στην μια άκρη αρκετή γέμιση και τυλίγουμε τους ντολμάδες μας σαν ρολάκια. Τους βάζουμε σε πυρέξ (που έχουμε ελαφρά λαδώσει και στρώσει με τα κοτσανάκια ή με σχισμένα λαχανόφυλλα που δεν τυλίγονται ) σε μια στρώση, με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω.
Όταν τελειώσουμε τους περιχύνουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε και αρκετό νερό ώστε να σκεπάζονται σχεδόν. Τους ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1,5 ώρα περίπου σκεπασμένους με αλουμινόχαρτο.
Στο ενδιάμεσο τους γυρίζουμε. Ένα τέταρτο πριν τελειώσουν, βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο και αδειάζουμε προσεκτικά το περισσότερο ζουμί που έχει μείνει στο ταψί, σε ένα μπολ. Δηλαδή και λίγο παραπάνω νερό να μας έχει πέσει, δεν θα γίνουν νερουλοί οι ντολμάδες μας. Τους ξαναβάζουμε στο φούρνο ασκέπαστους αυτή τη φορά.
Μετράμε το ζουμί πού πήραμε . Αν είναι λιγότερο από μια κούπα το συμπληρώνουμε . Για κάθε κούπα χρησιμοποιούμε 2 κοφτές κουταλιές κορν φλάουρ . Βάζουμε το ζουμί να βράσει σε κατσαρολίτσα. Διαλύουμε στο χυμό λεμονιού το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε.
Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει και να πήξει ωραία. Πρέπει να πάρει 2-3 βράσεις για να μη βγάζει αλευρίλα… Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα και συνοδεύουμε τους λαχανοντολμάδες μας περιχύνοντάς τους με 1-2 κουταλιές σε κάθε πιάτο.
Παρατηρήσεις
1) Μπορούμε να μαγειρέψουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα. Τότε τους βάζουμε στην κατσαρόλα σε στρώσεις, τους περιχύνουμε πάλι με λάδι και νερό και βάζουμε την κατσαρόλα να πάρει βράση. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και το ρύζι. Συνεχίζουμε όπως παραπάνω.
2) Και στις δυό περιπτώσεις, βάζουμε στον πάτο του πυρέξ ή της κατσαρόλας τα κοτσάνια από τα φύλλα ή σχισμένα φύλλα που δεν τυλίγονται για να μη πιάσουν.
3) Φυσικά μπορούμε να ζεματίσουμε τα λαχανόφυλλα βγάζοντάς τα λίγα λίγα από το λάχανο, αν δεν έχουμε αρκετά μεγάλη κατσαρόλα ή αν αυτό είναι σχετικά σφιχτό.
4) Αν δεν είναι αρκετό το ζουμί μας για τη σάλτσα, χρησιμοποιούμε νερό και μισό κύβο λαχανικών για να τη φτιάξουμε.
5) Αν η νηστεία μας δεν είναι πολύ αυστηρή μπορούμε να προσθέσουμε μια χούφτα ξινόχοντρο στη γέμιση. Ούτως ή άλλως, μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος της ποσότητας του ρυζιού ή όλο το ρύζι με χόντρο (σπασμένο σιτάρι).
Εμείς τους κάνουμε και σε περιόδους μη Νηστείας, αλλά στον φούρνο δεν δοκίμασα ποτέ.
Με μια προσθήκη: Τα λαχανικά τα σωτάρω, να μαραθούν λίγο, τα σβήνω με 1 φλυτζανάκι λευκό κρασι και ρίχνω το ρύζι, για μερικά λεπτα, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.
Γίνονται πιο νόστιμοι και εντυπωσιάζουν και στις φιλικές ουζο/τσιπουροποσίες!!
Καλή σου Μέρα από τα Βόρεια!!
Δύσπιστε σε κανένα είδος γεμιστού δεν πρωτομαγειρέυω τη γέμιση. Μου φαίνεται ότι γίνεται πιο νόστιμη αν βράζει με τα λαχανικά. Η ιδέα με το κρασάκι μου άρεσε όμως και θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή
Για το φούρνο έχεις απόλυτο δίκιο. Μόνο που είναι χρονοβόρο και ενεργειοβόρο. Κατά τα άλλα έγιναν θαυμάσιοι. Τους έκανα χθες, έουμε και για σήμερα…
Καλό ΣαββατοΚύριακο!
Τους φτιάχνει η μητέρα μου και είναι μεγάλη παρηγοριά στις νηστείεςς…Μόνο που τους μαγειρεύει στην κατσαρόλα…Καλημέρα vita…
Δοκίμασέ τους και στο φούρνο Όστρια . Εϊναι μάλλον πιο νόστιμοι. Κι εγώ τους κάνω και στην κατσαρόλα βέβαια.
Καλημέρα!!!
Μα δεν είναι ωραίοι κι έτσι νηστίσιμοι και στο φούρνο;; Σε ευχαριστώ για την αναφορά.
Την περασμένη βδομάδα βρήκα ένα πολύ νόστιμο λάχανο (περίεργο να βρεθεί τελευταία γιαυτό το αναφέρω) κι έφτιαξα κι εγώ.
Ξανθή εγώ είμαι μάλλον του κρέατος αλλά στην αναβροχιά 🙂
Καλημέρα!! Πιθανόν να ακουστεί περίεργο, αλλά προτιμώ αυτούς τους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες από οποιουσδήποτε άλλους με κιμά και αυγολέμονο!
Όλα αυτά τα λαχανικά και τα μυρωδικά τους χαρίζουν απίθανη γεύση! Πολύ ωραίο και υγιεινό πιάτο, με υλικά απλά και οικονομικά!
Τι καλύτερο!!!
Ερμιόνη εγώ είμαι μάλλον του ανθυγιεινού στην προκειμένη περίπτωση αλλά και τούτοι δεν είναι άσχημοι 🙂
Λοιπόν κι εγώ έτσι ψητούς και μόνο με λαχανικά τους προτιμώ! Όσο για το αβγολέμονο δε μου αρέσει καθόλου, οπότε η λεμονάτη σάλτσα που δένεται με κορν φλάουρ είναι μια χαρά!
Για μεγαλύτερη νοστιμιά, μπορούμε να την εμπλουτίσουμε και με λίγη μουστάρδα, νομίζω πως ταιριάζει!
Καλημέρα 🙂
Λοιπό σ' ευχαριστώ Σκοτεινέ μου σεφ! Η ιδέα της μουστάρδας μου άρεσε πολύ!
Τέλειοι σου έγιναν! Δεν τους έχω δοκιμάσει στο φούρνο! Και εμένα μου αρέσουν μόνο νηστίσιμοι! Τέλεια η συνταγή!
D&C μάλλον είναι πιο νόστιμοι στο φούρνο. Δοκίμασέ τους και θα δεις!
Κόψε καλέ ένα στη μέση να το…..κλαψ….δούμε και εμείς!!!
Πω πω!!!! Άλλη φορά θα έρχομαι επίσκεψη φαγωμένη!!!! Γιατί τώρα νομίζω θα….γεννήσω!!!
Αχ μωρέ Μαρινάκι δεν το σκέφτηκα! Έχεις δίκιο έπρεπε να φωτογραφήσω δαγκωμένο ντολμά 🙂
Νηστίσιμοι ή αρτύσιμοι, οι λαχανοντολμάδες είναι μακράν το αγαπημένο μου φαγητό!
Τους λατρεύω!
Το πιάτο σου δείχνει υπέροχο!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Ευχαριστώ Έλενα. Εγώ προτιμώ τους αρτύσιμους αλλά και τούτοι αν είναι καλό το λάχανο είναι νόστιμοι!
σλουρπ!!!
Τους ήθελα προχτές μα αρκέστηκα σε λαχανόρυζο,καμωμένο με υλικά για λαχανοντολμάδες νηστίσιμους.
Τα μανιτάρια όντως τους πάνε πολύ,η γιαγιά μου προσθέτει πάντα μανιτάρια,καρόττα και διαφορετικά είδη μυρωδικών.
Η σάλτσα με λεμόνι εντυπωσιακή,θα τη δοκιμάσω σύντομα.
πολλά φιλιά
Μου θύμισες μια θεία μου που έλεγε αφού όλα ανακατεύονται στο στομάχι γιατί να μη το κάνουμε στην κατσαρόλα; Ωραιότατο και το λαχανόρυζο!
O σύζυγος Βαγγελιώ μου τους λατρεύει οπότε θα πάρω το πιατάκι μου !!! χιχιχι
υπέροχη η παρουσίαση ώς συνήθως !!!
φιλια πολλά πολλά
Μαράκι πάντα με τον καλό σου λόγο! ΕΥχαριστώ!
Καταπληκτικοί είναι, μπράβο!Πολύχρωμοι και πεντανόστιμοι!!!Φιλιά!!!
Ευχαριστώ Ελένη μου.
Καλησπέρα Vita.Οι λαχανοντολμάδες είναι από το πιο ωραία και θρεπτικά φαγητά και όχι μόνο της νηστείας. Η μητέρα μου τους φτιάχνει σχεδόν με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια υλικά, (έχουμε Δωδεκανησσιακή καταγωγή). Αλλά ο σύζυγος και η κόρη, προτιμούν τους ντολμάδες με φύλλο και κιμά, οπότε αυτούς με το λάχανο, τους γεύομαι μόνο όταν τους φτιάχνει η μητέρα μου.
Ειρήνη καλώς όρισες. Δεν θυμάμαι να έχεις ξανάρθει ή κάνω λάθος; Κι εγώ μάλλον τους φυλλένιους προτιμώ αλλά δεν είναι ακόμη η ώρα τους κι έχουν και πιο πολύ κόπο οπότε αρκούμαι στους λαχανιένιους
Πιάσαμε τα λάχανα κι εσύ κι εγώ Vita μου.
Πραγματικά έτσι στον φούρνο είναι να σου "τρέχουν" τα σάλια!
το είδα το είδα :-)! Κι εγώ τους προτιμώ στο φούρνο και τους νηστίσιμους και τους αρτύσιμους.
Χωρίς κιμά τους φτιάχνει αρκετα συχνά η μαμά μου οχι απαραίτητα σε νηστεία και χωρίς αυγολέμονο., μόνο με λεμονάκι. Με μπόλικο καροτάκι και μυρωδικά. Την επόμενη φορά θα της πω να βαλει και μανιτάρια.
Φιλιά
Μάριον η ιδέα είναι της Ξανθής και τους πηγαίνει πολύ. Να τους δοκιμάσετε!
Έτσι μου αρέσουν! Τους προτιμώ από εκείνους με τον κιμά! Είναι πιο αρωματικοί!
Στο φούρνο δεν τους έχω κάνει ποτέ… Αν βρω κανένα λάχανο της προκοπής…
Ευχαριστώ VIta!
Αγγελική μου εγώ σ' ευχαριστώ για τις επισκέψεις και όλα τα καλά λόγια που έχεις πάντα για μένα!
Μια φορά είχα φτιάξει, αλλά όχι φούρνου. Φαίνονται πολύ ωραίοι! Κάποια μέρα που θα με ξαναπιάσει η προκοπή θα τους φτιάξω με τη συνταγή σου!
Καλή σου μέρα Vita!
Δεν έχουν πολύ κόπο αυτοί καλή μου γιατί τους κάνουμε μεγάλους. Ούτε είκοσι δεν ήταν όλοι κι όλοι! Προσπάθησέ τους!
Une sauce qui me plait beaucoup.
Je note.
Merci Vita de m'avoir signalé toutes ces recettes.
A bientôt
Καλημέρα! Σήμερα θα βγάλουμε την πρώτη μας ρακί. Σκέφτηκα οτι θα είναι σούπερ για μεζέ και μολις τους εβγαλα απο το φουρνο. Δυο ταψιά του φούρνου γέμισα! Ειναι πολύ ομορφοι στο μάτι και πάρα πολύ νόστιμοι!
Η μόνη τους διαφορά ειναι ότι οι δικοί μου ειναι λίγο πιο μικροί για να φάμε όλοι!!
Θα τους ξανακάνω σίγουρα!
Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!
Πολυ ωραία και εύκολη συνταγή! Την ακολουθησα ακριβώς και το αποτέλεσμα ηταν φανταστικό. ..Εννοείται όμως ότι ούτε που πλησίασα το τέλειο τύλιγμα σας…Μιλαμε για εργο τέχνης! Συγχαρητήρια! !!
Pls δηλαδή, μην γράφεται τον όρο νηστεία όταν κάποιος ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ δεν τρώει πτώματα. Είναι κουραστικό αυτό το πράγμα στην Ελλάδα. Κατά τα άλλα ωραία συνταγή. Μπραβο.
[…] ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Τώρα δεν θέλουμε ορφανούς-νηστίσιμους λαχανοντολμάδες. Θέλουμε πλούσια γέμιση με κιμά, και απαλή και […]
[…] ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Τώρα δεν θέλουμε ορφανούς-νηστίσιμους λαχανοντολμάδες. Θέλουμε πλούσια γέμιση με κιμά, και απαλή και […]
Τόσο νόστιμο,που δεν πρέπει να είναι στην κατηγορία νηστίσιμα!Να είστε καλά!Υπέροχη συνταγή!
Ευχαριστώ πολύ! Πράγματι δεν υστερούν πουθενά από τους αρτύσιμους!
Τέλεια συνταγή! Εγώ έβρασα 2 λάχανα απόψε και ξεχώρισα τα φύλλα να είμαι έτοιμη για αύριο. Θα τους δοκιμάσω στο φούρνο μιας και τους βράζω στην κατσαρόλα όταν τους φτιάχνω! Μια γειτόνισσα βάζει και καλαμπόκι μέσα, μαζί με τα μανιτάρια και τα καρότα. Εδώ πάνω στα βόρεια τους φτιάχνουν και με μαυρολαχανα αλλά πολύ βαριά μυρωδιά! Ωραίοι και με το κόρν φλαουρ αλλά εδώ το πλήθος δεν το προτιμά! Οπότε σκέτοι πατημενοι στο λεμόνι μόνο!!! Καλό βράδυ καλή εβδομάδα!
Καλή επιτυχία! Θα χαρώ να σας αρέσουν!
Μία λαμαρίνα βαθιά του φούρνου και ένα πυρέξ . . . γεμάτα! Καταπληκτικό το φαγητό στο φούρνο! Σφαγή πάνω στο τραπέζι Ευαγγελία μου! Ευτυχώς που προνόησα και κράτησα για αύριο της μικρής για το σχολείο! Διαφορετική νοστιμιά! Ευχαριστίες και από το σύζυγο! Να ‘σαι καλά!
Μα δεν είναι πολύ καλύτεροι στο φούρνο; Χαίρομαι που σας άρεσαν! Εγώ και τους κιμαϊλίδικους στο φούρνο τους κάνω! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη για άλλη μια φορά!
[…] το λεμονάκι του δεν διαφέρει και πολύ σε γεύση από τους λαχανοντολμάδες . Άλλωστε με τα υλικά των λαχανοντολμάδων το […]
Σε εμπιστεύτηκαν ξανά και δικαιωθήκαμε κι οι δυο! Έγιναν νοστιμότατοι στην κατσαρόλα, λόγω έλλειψης χρόνου. Μπράβο σου για άλλη μια φορά! Ήταν καλύτεροι κι από της πεθεράς μου. Θα ξέρεις, βέβαια, ότι η σύγκριση αυτή είναι πάντα δύσκολη…
Πολύ χαίρομαι Ειρήνη μου που σας άρεσαν! Με φαγητά που έχουν κόπο δεν είναι να παίζουμε ;-)! Ναι, και στην κατσαρόλα γίνονται καλοί (η μαμά μου έτσι τους μαγειρεύει) αλλά δοκίμασε κάποια στιγμή και στο φούρνο!
Ως βήγκαν οικογένεια τους τρώμε συχνά και είναι αγαπημένο πιάτο. Συνήθως βάζω 2-3 πατατούλες ολόκληρες από πάνω και αφού βράσουν τις βάζω στο μούλτι με το ζουμί των λαχανοντολμάδων λεμονάκι αρκετό και λάδι νωπό και γίνεται μια υπέροχη σάλτσα χυλωμένη.
Εξαιρετική ιδέα! Σας ευχαριστούμε που τη μοιραστήκατε, θα δοκιμαστεί!
Καλό μεσημέρι θα ήθελα να γίνω μέλος της παρέας σας.
Σας ευχαριστούμε πολύ! Συμπληρώστε το e-mail σας στο κάτω μέρος της σελίδας και θα λαμβάνετε όλες τις δημοσιεύσεις μας. Επίσης αν έχετε facebook ακολουθείστε τη σελίδα μας! Καλό Πάσχα!
Γειά σας, τους αγαπώ τους ντολμάδες είτε με αμπελόφυλλα είτε με λάχανο. Είμαι από τα Δωδεκάνησα. Το λάχανο που τους κάνει πιο νόστιμους είναι ένα με σχήμα δάκρυ. Το έχουν στην Κάλυμνο.
Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία για το λάχανο!
Ξέρω να τους τυλίγω αλλά δεν μπορώ να πετύχω τη γέμιση. Οπότε τους φτιάχνω συνεταιρικά με τη μαμά μου ή την πεθερά μου. Πολύ θέλω να τους δοκιμάσω στον φούρνο.
Θα χαρώ να σας αρέσουν! Στον φούρνο δεν ξετυλίγουν, τολμήστε τους!