Αλμυρά

Μοσχάρι  με κολοκυθάκια στη γάστρα

Μοσχάρι  με κολοκυθάκια στη γάστρα

Μια πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου καλοκαιρινού πιάτου!

Μοσχάρι  με κολοκυθάκια στη γάστρα

Αρχίσαμε τα καλοκαιρνά μαγειρέματα και από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά μας το κρέας  με τα κολοκυθάκια. Πολλές φορές το φτιάχνω όλο το καλοκαίρι,  με μωρά μωρά κολοκυθάκια, σκορδάκι και μπόλικη ντοματούλα. Συνήθως με μοσχάρι, χωρίς να αποκλείεται το αρνάκι και το κοτόπουλο. Με το χοιρινό η αλήθεια είναι δεν το συνηθίζω. Μόνο ψητό μας αρέσει το χοιρινό το καλοκαίρι.

Μοσχάρι  με κολοκυθάκια στη γάστρα

Μωρά μωρά κολοκυθάκια. Έτσι τα έλεγε η γιαγιά μου, έτσι τα λέει και η μάνα μου, έτσι τα λέμε τα μικρούτσικα κολοκυθάκια που θέλει αυτό το φαγητό στην περιοχή μας. Εμφατική η επανάληψη της λέξης μάλλον για να δηλώνει και το μέγεθος και την τρυφεράδα-φρεσκάδα. Μάλιστα η δεύτερη είναι πιο σημαντική για τα κολοκυθάκια αυτής της συνταγής. Και λίγο μεγαλύτερα να είναι δεν είναι άσχημα αλλά οπωσδήποτε πρέπει να είναι ολόφρεσκα.

Μοσχάρι  με κολοκυθάκια στη γάστρα

Συνήθως τα τηγανίζομε πριν τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα μαζί με το κρέας (εδώ η κλασική συνταγή). Βάζουμε και μια καλοτηγανισμένη πατάτα ή ένα ελαφρύ πουρέ από τις φρέσκες της εποχής από το πλάι και το πιάτο απογειώνεται! Αυτή τη φορά για ευνόητους λόγους θέλησα να αποφύγω το τηγάνισμα. Για να δώσω όμως πιο μεστή γεύση στο φαγητό ολοκληρώνω το μαγείρεμά του στο φούρνο. Όσο και να ναι ο φούρνος δίνει ένα «κλικ» παραπάνω νοστιμιά σε αρκετά φαγητά. Αυτή τη φορά το έβαλα στη γάστρα για να βράσουν λίγο παραπάνω με υγρά τα κολοκυθάκια μου αφού με το τηγάνισμα μαλακώνουν πιο πολύ απ’ όσο με το γκριλ. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Μοσχάρι  με κολοκυθάκια στη γάστρα

Υλικά:

1 κιλό μοσχαράκι χωρίς κόκκαλο για κατσαρόλα

1 κιλό φρέσκα κολοκυθάκια, μικρά κατά προτίμηση

1 μεγάλο ή 2 μέτρια ξερά κρεμμύδι

400-500gr ντομάτες τριμμένες

2-3 σκελίδες σκόρδο

½ κούπα ελαιόλαδο +2-3 κουταλιές

¼ κούπας κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

Επί το έργον:

Μοσχάρι  με κολοκυθάκια στη γάστρα

Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες μεγέθους μικρού μανταρινιού. Βάζουμε με το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι σε καρεδάκια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρέας. Αλατίζουμε ελαφρά Σβήνουμε με το κρασί και σιγομαγειρεύουμε προσθέτοντας νεράκι όποτε χρειάζεται. Παράλληλα, πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα χαράζουμε σταυρωτά, τα αλατίζουμε και τα απλώνουμε σε πυρέξ ή στη γάστρα (ξεσκέπαστη όμως σε αυτή τη φάση).  Με ένα πινέλο τα λαδώνουμε. Τα βάζουμε στο γκριλ, σε δυνατή θερμοκρασία. Όταν ροδίσουν και καψαλιστούν ελαφρά, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, τα ξαναλαδώνουμε με το πινελάκι και τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα πάλι.

Μοσχάρι  με κολοκυθάκια στη γάστρα

Όταν το κρέας έχει μισομαγειρευτεί, το αδειάζουμε στη γάστρα, βάζουμε σε μικρές φετούλες το σκόρδο στα κοψίματα των κολοκυθιών και τα περιχύνουμε με την ντομάτα.  Πασπαλίζουμε λίγο πιπέρι, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο για μια ώρα περίπου, φροντίζοντας να προσθέσουμε λίγο νεράκι ενδιάμεσα αν η ντομάτα δεν βγάλει αρκετά υγρά. Τα τελευταία 10 λεπτά ψήνουμε με ξεσκέπαστη γάστρα για να μελώσει η σάλτσα. Αφήνουμε να μαρουβίσει για λίγο και σερβίρουμε.

Μοσχάρι  με κολοκυθάκια στη γάστρα

Παρατηρήσεις:

  • Αντί μοσχάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο κρέας της επιλογής μας. Εκτός απ’ αυτά που προανέφερα, ταιριάζει εξαιρετικά το βοδινό αλλά θέλει αρκετή ώρα μαγείρεμα πριν ενοποιήσουμε τα υλικά μας στη γάστρα.
  • Μπορούμε αφού ψήσουμε τα κολοκυθάκια στο γκριλ να ολοκληρώσουμε και πάλι το μαγείρεμα στην κατσαρόλα.
  • Το φαγητό μπορεί να ετοιμαστεί κατά ένα μέρος του στη χύτρα ταχύτητας. Να ψήσουμε το κρέας για μισή ώρα στη χύτρα μέχρι να ετοιμαστούν τα κολοκυθάκια και να συνεχίσουμε όπως περιγράφεται παραπάνω.
  • Σ’ εμάς δεν αρέσει η προσθήκη μαϊντανού σε αυτό το φαγητό αλλά πολλοί θεωρούν ότι ταιριάζει.

Καλά καλοκαιρινά μαγειρέματα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Necessary

Απαραιτητα cookies ώστε να λειτουργεί κατάλληλα η ιστοσελίδα μας.

PHPSESSID,gdpr

Advertising

Τα χρησιμοποιουμέ ώστε να σας προωθήσουμε διαφημιστικό υλικό που να ταιριάζει στην προτιμήσεις σας.

DSID,IDE,__gads,session_depth,test_cookie,ck1,rlas3rt1-z,drtn1269450465,1P_JAR

Analytics

Χρησιμοποιούμε αυτά τα cookies ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία σας στην ιστοσελίδα μας και να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.

_ga,_gat,_gid

Other

Χρησιμοποιώντας αυτά τα cookies μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες όπως youtube και αλλές.

GPS,PREF,VISITOR_INFO1_LIVE,YSC,di2,loc,ouid,uid,uvc,vc,mus,__atuvc,__atuvs

Μετάβαση στο περιεχόμενο