Μοσχάρι  με κολοκυθάκια στη γάστρα

Μια πιο ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου καλοκαιρινού πιάτου!

Αρχίσαμε τα καλοκαιρνά μαγειρέματα και από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά μας το κρέας  με τα κολοκυθάκια. Πολλές φορές το φτιάχνω όλο το καλοκαίρι,  με μωρά μωρά κολοκυθάκια, σκορδάκι και μπόλικη ντοματούλα. Συνήθως με μοσχάρι, χωρίς να αποκλείεται το αρνάκι και το κοτόπουλο. Με το χοιρινό η αλήθεια είναι δεν το συνηθίζω. Μόνο ψητό μας αρέσει το χοιρινό το καλοκαίρι.

Μωρά μωρά κολοκυθάκια. Έτσι τα έλεγε η γιαγιά μου, έτσι τα λέει και η μάνα μου, έτσι τα λέμε τα μικρούτσικα κολοκυθάκια που θέλει αυτό το φαγητό στην περιοχή μας. Εμφατική η επανάληψη της λέξης μάλλον για να δηλώνει και το μέγεθος και την τρυφεράδα-φρεσκάδα. Μάλιστα η δεύτερη είναι πιο σημαντική για τα κολοκυθάκια αυτής της συνταγής. Και λίγο μεγαλύτερα να είναι δεν είναι άσχημα αλλά οπωσδήποτε πρέπει να είναι ολόφρεσκα.

Συνήθως τα τηγανίζομε πριν τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα μαζί με το κρέας (εδώ η κλασική συνταγή). Βάζουμε και μια καλοτηγανισμένη πατάτα ή ένα ελαφρύ πουρέ από τις φρέσκες της εποχής από το πλάι και το πιάτο απογειώνεται! Αυτή τη φορά για ευνόητους λόγους θέλησα να αποφύγω το τηγάνισμα. Για να δώσω όμως πιο μεστή γεύση στο φαγητό ολοκληρώνω το μαγείρεμά του στο φούρνο. Όσο και να ναι ο φούρνος δίνει ένα «κλικ» παραπάνω νοστιμιά σε αρκετά φαγητά. Αυτή τη φορά το έβαλα στη γάστρα για να βράσουν λίγο παραπάνω με υγρά τα κολοκυθάκια μου αφού με το τηγάνισμα μαλακώνουν πιο πολύ απ’ όσο με το γκριλ. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Υλικά:

1 κιλό μοσχαράκι χωρίς κόκκαλο για κατσαρόλα

1 κιλό φρέσκα κολοκυθάκια, μικρά κατά προτίμηση

400-500gr ντομάτες τριμμένες

2-3 σκελίδες σκόρδο

½ κούπα ελαιόλαδο +2-3 κουταλιές

¼ κούπας κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

Επί το έργον:

Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες μεγέθους μικρού μανταρινιού. Βάζουμε με το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι σε καρεδάκια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρέας. Αλατίζουμε ελαφρά Σβήνουμε με το κρασί και σιγομαγειρεύουμε προσθέτοντας νεράκι όποτε χρειάζεται. Παράλληλα, πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα χαράζουμε σταυρωτά, τα αλατίζουμε και τα απλώνουμε σε πυρέξ ή στη γάστρα (ξεσκέπαστη όμως σε αυτή τη φάση).  Με ένα πινέλο τα λαδώνουμε. Τα βάζουμε στο γκριλ, σε δυνατή θερμοκρασία. Όταν ροδίσουν και καψαλιστούν ελαφρά, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, τα ξαναλαδώνουμε με το πινελάκι και τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα πάλι.

Όταν το κρέας έχει μισομαγειρευτεί, το αδειάζουμε στη γάστρα, βάζουμε σε μικρές φετούλες το σκόρδο στα κοψίματα των κολοκυθιών και τα περιχύνουμε με την ντομάτα.  Πασπαλίζουμε λίγο πιπέρι, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο για μια ώρα περίπου, φροντίζοντας να προσθέσουμε λίγο νεράκι ενδιάμεσα αν η ντομάτα δεν βγάλει αρκετά υγρά. Τα τελευταία 10 λεπτά ψήνουμε με ξεσκέπαστη γάστρα για να μελώσει η σάλτσα. Αφήνουμε να μαρουβίσει για λίγο και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

  • Αντί μοσχάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο κρέας της επιλογής μας. Εκτός απ’ αυτά που προανέφερα, ταιριάζει εξαιρετικά το βοδινό αλλά θέλει αρκετή ώρα μαγείρεμα πριν ενοποιήσουμε τα υλικά μας στη γάστρα.
  • Μπορούμε αφού ψήσουμε τα κολοκυθάκια στο γκριλ να ολοκληρώσουμε και πάλι το μαγείρεμα στην κατσαρόλα.
  • Το φαγητό μπορεί να ετοιμαστεί κατά ένα μέρος του στη χύτρα ταχύτητας. Να ψήσουμε το κρέας για μισή ώρα στη χύτρα μέχρι να ετοιμαστούν τα κολοκυθάκια και να συνεχίσουμε όπως περιγράφεται παραπάνω.
  • Σ’ εμάς δεν αρέσει η προσθήκη μαϊντανού σε αυτό το φαγητό αλλά πολλοί θεωρούν ότι ταιριάζει.

Καλά καλοκαιρινά μαγειρέματα!

Print Friendly, PDF & Email