Vegan/vegetarian

Παπούλες σαλάτα (μια παραδοσιακή και μια “δημιουργική” εκδοχή)

Παπούλες σαλάτα (μια παραδοσιακή και μια “δημιουργική” εκδοχή)

Το λαθούρι ( Lathyrus clymenum) είναι το φυτό από το οποίο παράγεται η φάβα. Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν το φυτό, σίγουρα όμως όλοι γνωρίζουν τη φάβα.

Παπούλες σαλάτα (μια παραδοσιακή και μια “δημιουργική” εκδοχή)
Lathyrus clymenum

Λαθούρια όμως υπάρχουν πολλών ειδών. Στο πολύ καλό ιταλικό site που συχνά σας παραπέμπω, φαίνεται να υπάρχουν 39 είδη! Ένα είδος λαθουριού , το Lathyrus ochrus, είναι και οι παπούλες .

Παπούλες σαλάτα (μια παραδοσιακή και μια “δημιουργική” εκδοχή)
Lathyrus ochrus

Παπούλες ή ψαρές ή καμπυλιές , λέμε στην Κρήτη το καλλιεργήσιμο φυτό της φωτογραφίας.

Τις χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε μια υπέροχη σαλάτα.Όσοι τις δοκιμάσουν, δεν ξεχνούν τη γεύση τους. Από το τώρα και μετά είναι η εποχή τους. Μαζί με τις αγριαγκινάρες , τα χλωροκούκια ,τα λουμπούνια και τις ελιές, φτιάχνουν ένα πλούσιο μπουφέ που συνοδεύει ιδανικά τη ρακή.

Παπούλες σαλάτα (μια παραδοσιακή και μια “δημιουργική” εκδοχή)

Όπως φαίνεται στο χάρτη (από το ίδιο site) , συναντάται σε όλη τη νότια Ευρώπη και φυσικά σε όλη την Ελλάδα. Δεν το έχω φάει όμως πουθενά αλλού εκτός Κρήτης. Δεν το γνωρίζουν οι υπόλοιποι; Δεν ξέρω αν ήταν κάποτε αυτοφυές το φυτό, σίγουρα όμως είναι καλλιεργήσιμο- και μάλιστα εύκολα- γιατί εδώ το σπέρνουν παντού.

Παπούλες σαλάτα (μια παραδοσιακή και μια “δημιουργική” εκδοχή)

Tις παπούλες παραδοσιακά συνήθιζαν να τις τρώνε σκέτες με αλάτι και λαδόξιδο, αφού έβγαζαν τα εξωτερικά σκληρότερα φύλλα , έκοβαν τα «μουστάκια» τους και τις έκοβαν σε μεγάλα κομμάτια ή ακόμη και ολόκληρες. Tρώγονται και αλάδωτες οπότε δεν λείπουν από το κρητικό εδεσματολόγιο της Καθαράς Δευτέρας, μαζί με τα υπόλοιπα του μπουφέ που αναφέρω παραπάνω!

 

Παπούλες σαλάτα (μια παραδοσιακή και μια “δημιουργική” εκδοχή)

Τις συνηθίζω και σκέτες, αλλά τις χρησιμοποιώ και μαζί με άλλα λαχανικά σε πλούσιες πράσινες σαλάτες γιατί η υπόπικρη γεύση τους ταιριάζει με όλα τα σαλατικά κατά τη γνώμη μου.
Τελευταία, όταν τις κάνω σκέτες χρησιμοποιώ ελαιόλαδο και βαλσάμικο αντί κοινό ξύδι . Όταν δημοσίευσα το post για το πετιμέζι , ο σεφ κ. Γιάννης Αποστολάκης με συμβούλεψε να φτιάχνω δικό μου «βαλσάμικο» με ανάμειξη κοινού ξιδιού με πετιμέζι, και πραγματικά είναι μια εναλλακτική λύση υπέροχη! Αυτό έκανα και στην παρακάτω απλή σαλάτα μου, που αποτελείται από σκέτες παπούλες.

Η πιο «δημιουργική» εκδοχή (της πρώτης φωτογραφίας), καταναλώθηκε σαν ελαφρύ διαιτητικό πιάτο και ήταν σύνθεση της στιγμής με τα υλικά που υπήρχαν σήμερα στο σπίτι. Άλλες φορές χρησιμοποιώ άλλα χορταρικά . Με χωριάτικο ζεστό ψωμάκι είναι πάντα είναι υπέροχη, αλλά  μπορώ να πω ότι ο σημερινός συνδυασμός ήταν από τις ωραιότερους!

Παρατηρήσεις

1) Τα πράσινα λαχανικά που έχω χρησιμοποιήσει σ’ αυτή τη σαλάτα κατά καιρούς είναι: ρόκα, αντίδι, σπανάκι, σταμναγκάθι, μαραθόριζα και αβοκάντο κομμένο σε κύβους

2) Με το σολομό, προτιμούμε στο ντρέσιγκ τα εσπεριδοειδή από το ξύδι. Αν δεν είναι για δίαιτα , αυξάνουμε λίγο το λάδι.

3) Από τις ποσότητες που δίνω προέκυψε ένα μεγάλο πιάτο σαλάτας, μερίδα ενός ατόμου αν καταναλωθεί σαν γεύμα διαίτης. Αρκετό  σαν σαλάτα 2-3 ατόμων.

4)Οι φωτογραφίες των φυτών και ο χάρτης είναι από το ιταλικό site που αναφέρω και παραπάνω.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο