Αλμυρά

Κολοκυθομπούρεκο (χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθια)

Κολοκυθομπούρεκο (χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθια)

Μπουρέκι!

Από το τουρκικό borek λέει το λεξικό. Είδος μικρής πίτας. Πολλά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας έχουν τούρκικες ονομασίες . Επί τουρκοκρατίας, οι τούρκοι τα υιοθέτησαν και θεώρησαν καλό να τους δώσουν και τούρκικες ονομασίες. Εκτενέστερη αναφορά για το γεγονός είχε γίνει στα ντολμαδάκια.
Κολοκυθομπούρεκο (χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθια)
Η λέξη  μπουρέκι λοιπόν μπορεί να είναι τούρκικη , αλλά το κολοκυθομπούρεκο είναι μια χανιώτικη κολοκυθόπιτα που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε. Όπως συμβαίνει με όλα τα παραδοσιακά εδέσματα, επειδή κάθε σπίτι έχει και τη δική του συνταγή, θα βρείτε το κολοκυθομπούρεκο σε πολλές εκδοχές. Με φύλλο, χωρίς φύλλο, με ντομάτα, χωρίς ντομάτα, με αλευρωμένα ή όχι  τα λαχανικά, και δεν ξέρω κι εγώ πώς αλλιώς. .
Κολοκυθομπούρεκο (χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθια)
Όλες όμως οι εκδοχές θα περιέχουν κολοκύθια και πατάτες λεπτοκομμένα, δυόσμο, και δυο τριών ειδών τυριά. Είναι  μια πολύ νόστιμη πίτα που μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα νόστιμο γεύμα είναι να είναι συστατικό ενός πλούσιου μπουφέ.Από τις λίγες παραδοσιακές κρητικές πίτες φούρνου, και για τούτο μάλλον εορταστική χαρακτηρίζεται. Όπως έχω ξαναπεί, οι περισσότερες κρητικές πίτες γίνονται στο τηγάνι ή σε μαντεμένια πλάκα.
Τώρα που τα κολοκύθια είναι στο τέλος τους, ας αξιοποιήσουμε τα πιο μεγάλα απ’ αυτά σε ένα παραδοσιακό χανιώτικο μπουρέκι . Μια πλούσια κολοκυθόπιτα ιδιαίτερης νοστιμιάς.

Παρατηρήσεις

1)Στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε λίγο ανθόγαλα ή στακοβούρο ή στάκα. Είναι υπέροχα αλλά δυσεύρετα και με αρκετές θερμίδες. Επίσης μπορούμε να βάλουμε ντομάτα σε ροδέλες  μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.

2)Μπορούμε να παραλείψουμε το φύλλο. Τότε θα κάνουμε 1,5 δόση από το χυλό που περιχύνουμε τα υλικά της γέμισης και μάλιστα θα του αυξήσουμε το αλεύρι. Δηλαδή μισή κούπα στο πασπάλισμα και  1 κούπα στο χυλό. Έτσι έχει σαφώς λιγότερο κόπο και μπορώ να πω πώς σε πολλούς αρέσει περισσότερο έτσι.

3)Μπορούμε να κάνουμε όποια συνταγή θέλουμε για το φύλλο ή ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο φύλλο (ό,τι  μας αρέσει: Κρούστας που θα λαδώνουμε ελαφρά ένα ένα φύλλο, χωριάτικο, κουρού …)

4)Το πηχτόγαλο είναι ένα υπέροχο χανιώτικο τυροκομικό προϊόν ανάμεσα στη μυζήθρα και στο γιαούρτι. Οι ίδιοι οι χανιώτες δεν το λένε πηκτόγαλο, αλλά μυζήθρα. Είχα την τύχη να μου φέρουν αρκετή ποσότητα προ ημερών αγαπημένοι συγγενείς από τα Χανιά. Δεν το βρίσκω συχνά εδώ που είμαι. Αλλά και η ξινομυζήθρα  (ακόμη και η φέτα) δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο