Μπουρέκι!
Υλικά
Α. Για τη ζύμη:
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα λάδι
1 σφηνάκι ρακή
1 κούπα νερό
Λίγο αλάτι ( ½ κουταλάκι του γλυκού ας πούμε…)
Β. Για τη γέμιση:
3-4 μέτριες πατάτες (περίπου 800 γραμμάρια)
3 μεγαλούτσικα κολοκύθια (800 γραμμάρια)
2-3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
2 κούπες πηχτόγαλο Χανίων ή ξινομυζήθρα
2 κούπες ανθότυρο νωπό (γλυκιά μυζήθρα)
1 κούπα τριμμένη γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
1 κούπα αλεύρι
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα γάλα ή γιαούρτι
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Για την επικάλυψη, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 2-3 κουταλιές αποφλοιωμένο σουσάμι.
Επί το έργον
Κάνουμε το ζυμάρι όπως και στις άλλες πίτες, ανακατεύοντας τα υγρά υλικά και το αλάτι και προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μη κολλά στα χέρια.Αφήνουμε να μείνει τουλάχιστον μισή ώρα.
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες με τον τρίφτη που κόβουμε τη λαχανοσαλάτα. Τα αλατίζουμε ελαφρά και αφήνουμε να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κι αυτές σε πολύ λεπτές ροδέλες σε άλλο μπολ από τα κολοκύθια και τις αλατίζουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυό μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο (περίπου 3/5 -2/5). Ανοίγουμε το μεγαλύτερο σε φύλλο τόσο όσο να καλύψει ένα λαδωμένο ταψί 34 νούμερο ή ένα μεγάλο πυρέξ (40Χ27 είναι το δικό μου οβάλ) και να περισσεύει και για τα τοιχώματα. Το σηκώνουμε με τον πλάστη και το στρώνουμε στο ταψί.
Απλώνουμε τα υλικά της γέμισης ως εξής:Πατάτες- πασπάλισμα με αλεύρι –κολοκυθάκια- πασπάλισμα με αλεύρι- το μισό από κάθε είδος τυριού- το μισό δυόσμο . Κάνουμε άλλη μια στρώση απ’ όλα. Φροντίζουμε να φύγει στο πασπάλισμα περίπου η μισή κούπα αλεύρι. Μπορούμε να βάλουμε και πιο πολλά τυριά βάζοντας εναλλάξ πατάτες-τυριά- κολοκύθια-τυριά κ.ο.κ.
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το γάλα και τα αυγά , το υπόλοιπο αλεύρι , λίγο αλάτι (τα λαχανικά είναι αλατισμένα) και λίγο πιπέρι, ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Μ’ αυτό περιχύνουμε τη γέμιση στο ταψί.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε μέγεθος ακριβώς όσο το ταψί μας και σκεπάζουμε το μπουρέκι. Ενώνουμε το ζυμάρι στις άκρες να κολλήσει και να κλείσει στο εσωτερικό του τη γέμιση.
Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και κόβουμε σε μερίδες με κοφτερό μαχαίρι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 1, 5 ώρα τουλάχιστον, ώστε να ψηθούν και να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χρυσίσει η επιφάνεια .Εγώ το βάζω στην πρώτη σχάρα από την κάτω μεριά του φούρνου και αν χρειάζεται το σκεπάζω το τελευταίο μισάωρο.
Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και είναι πολύ νόστιμο και την επόμενη μέρα.
Παρατηρήσεις
1)Στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε λίγο ανθόγαλα ή στακοβούρο ή στάκα. Είναι υπέροχα αλλά δυσεύρετα και με αρκετές θερμίδες. Επίσης μπορούμε να βάλουμε ντομάτα σε ροδέλες μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
2)Μπορούμε να παραλείψουμε το φύλλο. Τότε θα κάνουμε 1,5 δόση από το χυλό που περιχύνουμε τα υλικά της γέμισης και μάλιστα θα του αυξήσουμε το αλεύρι. Δηλαδή μισή κούπα στο πασπάλισμα και 1 κούπα στο χυλό. Έτσι έχει σαφώς λιγότερο κόπο και μπορώ να πω πώς σε πολλούς αρέσει περισσότερο έτσι.
3)Μπορούμε να κάνουμε όποια συνταγή θέλουμε για το φύλλο ή ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο φύλλο (ό,τι μας αρέσει: Κρούστας που θα λαδώνουμε ελαφρά ένα ένα φύλλο, χωριάτικο, κουρού …)
4)Το πηχτόγαλο είναι ένα υπέροχο χανιώτικο τυροκομικό προϊόν ανάμεσα στη μυζήθρα και στο γιαούρτι. Οι ίδιοι οι χανιώτες δεν το λένε πηκτόγαλο, αλλά μυζήθρα. Είχα την τύχη να μου φέρουν αρκετή ποσότητα προ ημερών αγαπημένοι συγγενείς από τα Χανιά. Δεν το βρίσκω συχνά εδώ που είμαι. Αλλά και η ξινομυζήθρα (ακόμη και η φέτα) δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα.
Μου άνοιξες την όρεξη!!Οι πίτες είναι πολύ αγαπημένες σε όλη την οικογένεια κι αυτό θα το φτιάξω επιστρέφοντας.
Πολλά φιλιά
Αχ Βίτα τι μου θύμισες! Το έχω δοκιμάσει στην Κρήτη, είναι όνειρο! Εδώ τώρα κολοκυθάκια δεν υπάρχουν αλλά θα πριμένω τι να κάνω!
Καλό βράδυ!
Χωρίς καθόλου άλλο "μαγείρεμα" σε πατάτες και κολύκυθια; Πολύ μου αρέσει Βαγγελιώ μου!
Αλλο πράγμα το φύλλο από χέρι, καμία σχέση με του εμπορίου, και το κολοκυθομπούρεκο το θέλει το καλό το φύλλο του!
Καλό βράδυ! Εφη
Πολύ ωραίο το μπουρέκι. Το έχω φάει από φίλη, αλλά το έχω φτιάξει και εγώ με την δική της συνταγή που είναι χωρίς φύλλο. Αλλά και για το δικό σου με το χειροποίητο φύλλο δεν θα έλεγα όχι. Και μάλιστα θα έτρωγα όχι ένα, όχι δύο αλλά……πολλά κομμάτια.Έμεινε τίποτα;
vita προσπαθω να σου στειλω μηνυμα και μου βγαζει οτι( το mail…..σου δηλ. αυτο που γραφεις στο προφιλ σου)δεν ειναι σωστη διευθυση.Αν μπορεις σε παρακαλω βοηθησε με και στειλε μου το σωστο Ευχαριστω.
Axx Vita…anamneseis apo Xania perisei ke me ta pola Mpourekia pou eixa dokimasei. Afto fainetai poli nostimo.
Ενας πεντανόστιμος τρόπος να αξιοποιήσουμε τα κολοκυθάκια!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Υπέροχη πίτα! Θα δοκιμαστεί!
Καλό βράδυ
αχχχχ!! αχχχχ!!! Αλήθεια ζηλεύω για ένα κομμάτι τώρα! Θα το κάνω!!
Vita, υπέροχο το μπουρέκι σου. Φαίνεται πολύ νόστιμο. Το Σάββατο στην λαϊκή αγορά θα πάρω οπωσδήποτε κολοκύθια, για να φτιάξω αυτήν την καταπληκτική πίτα. Φιλάκια στην όμορφη Κρήτη και σε εσένα.
ξεχωριστήηηηηηηη!!!ευχαριστούμε!!!σιγουρα θα γίνει δοκιμή!!!!αυριο κιόλας!!!!!!!!
τα……μικρά μου!!!χιχι!!!!μόνο έτσι τρώνε τα κολοκύθια…..ικογκνιτο!χιχι!!!!!
…irida…
Την προτιμώ με το φύλλο έτσι ακριβώς 🙂
Και η γέμιση είναι φανταστική
Πολύ ωραία είναι Vita.
ΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΑΥΡΙΟ!!..
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩ!!!!
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!
Λαχταριστό!!!Υπέροχο!!!κάποτε προσπάθησα να το φτιάξω, αλλα δεν ειχα κόψει λεπτές τις πατάτες και μου βγήκε αψητο!!Τώρα θα το κάνω οπως το γράφεις και ειμαι σίγουρη οτι θα το απολαύσουμε!!!
Φιλιά!
Καλοφτιαγμένο χειροποίητο φύλλο και υλικά νόστιμα. Το αποτέλεσμα, χωρίς αμφιβολία, είναι λαχταριστό!
Καλές εορταστικές ημέρες!
Z.
Υπέροχη φαίνεται όπως και η καταγωγή της, αγαπάω τα Χανιά (αν και ερωτεύτηκα Σητειακό…)
Ξανθή μου είναι από τις ωραιότερες κρητικές πίτες.Πρέπει να μας πει και η Λίνα την εκδοχή της σα χανιώτισσα.
Έρι έτσι πιστεύω κι εγώ! Αν είναι τα υλικά καλά είναι υπέροχη πίτα.
Πηνελόπη καθόλου μαγείρεμα πράγματι. Αλλά πολύ πολύ λεπτές φέτες τα λαχανικά και 1,5 ώρα ψήσιμο στο φούρνο το λιγότερο!
Έφη έχεις δίκιο, αλλά υπάρχουν και οι βιαστικές και οι πρωτάρες 🙂
Παράκελσε δεν έμεινε αλλά προγραμματίζεται επανάληψη :-).
Μελανούρι το πήρα το μήνυμά σου! Εσύ πήρες το δικό μου;
Πήτερ αν έχει χανιώτικα υλικά είναι εξαιρετικό, αλλά και με τα άλλα κατάλληλα δεν είναι άσχημο.
Έλενα τελικά τα κολοκυθάκια έχουν αμέτρητες εφαρμογές!
Σοφία ευχαριστώ για το σχόλιο! Να δοκιμαστεί 🙂
Ντίνα να το κάνεις έστω με ξινομυζήθρα. Θα σας αρέσει.
Έλενα σ' ευχαριστώ. Μόνο να τα κόψεις πολύ πολύ λεπτά για να πετύχει.
Ίριδα τα κολοκυθάκια δίνουν νοστιμιές πολλές. Κολοκυθοκεφτέδες δεν τρώνε; Σε όλα τα παιδιά αρέσουν!
Μάριον σε ευχαριστώ. Κι οι δικοί μου με φύλλο την προτιμούν. Είναι …ψωμάδες 🙂
Λούρδη μου είμαι σίγουρη ότι θα την κάνεις καλύτερη από μένα!
Ριρή κι εγώ την πάτησα όταν το έφτιαξα πρώτη φορά πριν καμιά δεκαριά χρόνια που μου έδωσαν τη συνταγή. Αξίζει όμως τον κόπο να το επαναλάβεις.
Ζαμπία μου σ' αυχαριστώ πολύ. Κι εσείς καλά να περάσετε!
Μανουσίνα μου τα Χανιά είναι υπέροχα αλλά και η Σητεία δεν πάει πίσω. Εγώ τη λατρεύω!
Vita λατρεύω την Κρητική κουζίνα. Την γνώρισα από τις δύο κουμπάρες μου τις Κρητικές. Θα την φτιάξω άμεσα. Στην Κρήτη κάνετε την διαφορά. Οταν βλέπω το σισάμι πάνω από τις πίτες με τρελλαίνει. Πολλά Φιλιά! Θεανώ.
Με ξελίγωσες αθεόφοβη! Τέλειο. Νάμουν κοντά σου…
Νένα
Θεανώ ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Πραγματικά το σουσάμι δεν λείπει από τις πίτες μας και από πολλά άλλα!
Νένα μου μακάρι να ήσουν! Ήταν και ιδιαίτερα επιτυχημένη αυτή τη φορά 🙂
Tο έχω φ΄τιάξει και είναι όντως υπέροχο!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Λίλα το ίδιο λένε όσοι το έχουν δοκιμάσει.Και καλό μήνα 🙂
είναι απο τα αγαπημένα μου χανιώτικα που δυστυχως εχω να φαω παρα πολλά χρόνια….με γυρνάς πολύ πισω 🙂
Και λοιπόν κλπ, δεν είναι δύσκολο και πρέπει να έχεις κι εκεί που είσαι υλικά. Τυριά πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχα, ή όχι;
Ειμαι Κρητικια και χωρις να κανω ακομα καποια συνταγη ειμαι σιγουρη για την επιτυχια.Καλο Σαββατοκυριακο
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη! Να είστε καλά!
[…] κολοκυθομπούρεκο […]
Καιρό είχα στο μυαλό μου να την δοκιμάσω. Τελικά αξιώθηκα σήμερα!!!
Νόστιμη και ελαφριά
Σας ευχαριστώ πολύ! Να δοκιμάσετε αφού σας άρεσε και τις άλλες δυο συνταγές, είναι ακόμη καλύτερες!