Και –προαιρετικά- γλυκά κουταλιού!
Έχετε ακούσει την έκφραση «άλλα λογαριάζει ο Μάρτης κι άλλα η Σαρακοστή»; Φέτος, με τόση ρευστότητα γύρω μας η ισχύς της επιβεβαιώνεται από το Μάρτη πράγματι μέχρι και τον Αύγουστο, και να δούμε πού θα πάει αυτή η βαλίτσα… Άλλα λέγαμε λοιπόν για χθες άλλα προέκυψαν! Ακόμη πιο απλά, ακόμη πιο λίγα!
Άλλαξε ο αριθμός των συνδαιτυμόνων, άλλαξαν τα σχέδια για το μενού. Έτσι το «επιδόρπιο» δεν ήταν τελικά το κιουνεφέ ούτε το εκμέκ που λέγαμε προχθές. Ένα απλό δροσερό γιαουρτογλυκάκι έφτιαξα, το λες και διαίτης. Παλιότερα ως light το συνήθιζα παρά την παρουσία της κρέμας γάλακτος. Εύκολα αντικαθίσταται η ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό και οι θερμίδες περιορίζονται.
Ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός γίνεται αν παραλείψουμε τη βάση από μπισκότα που συνηθίζω όταν φτιάχνω αυτό το «γιαλαντζί cheesecake». Και το λέω γιαλαντζί γιατί τυρί δεν έχει εδώ. Γιαουρτάκι μόνο! Μετά από σχετικές διαμαρτυρίες, ότι το παρακάνω με την ελαφρότητα και το αλλοιώνω προστέθηκε στο γαρνίρισμα γλυκό κουταλιού βύσσινο που είχε ξεμείνει από πέρυσι, φέτος μ’ αυτά κι εκείνα δεν βρήκα βύσσινα!
Έτσι τα φρέσκα φρούτα που συνήθως το καλύπτουν αντικαταστάθηκαν με βύσσινο γλυκό που ομολογουμένως το αναβάθμισε. Θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο γλυκό του κουταλιού π.χ. πορτοκάλι σε ραβδάκια ή περγαμόντο ή –ω ναι!- σταφύλι σε λίγες μέρες! Αλλά θα μπορούσε και να είναι απλά τα φρέσκα φρούτα που προανέφερα, σε μεγαλύτερη ποικιλία απ’ αυτά που είχα εγώ εδώ (εκτός κύριας κατοικίας, ακόμη και η “πιατέλα” αυτοσχέδια ήταν αφού η κατάλληλη μας άφησε χρόνους εκτάκτως…).
Υλικά
250 ml κρέμα γάλακτος για σαντιγί
350 gr γιαούρτι κατά προτίμηση στραγγιστό (εδώ έβαλα μισό μισό)
10 gr ζελατίνη σε φύλλα ή αντίστοιχη ποσότητα σε σκόνη
30 ml (2 κουταλιές) κρύο νερό+ 30-45 ml καυτό νερό
60-80 gr κουταλιές ζάχαρη άχνη ή γλυκαντικό της επιλογής μας
1 σωληνάριο βανίλια
180-200 gr ροδάκινο (ζυγισμένο καθαρισμένο)
Για το γαρνίρισμα, 1 κούπα φρέσκα φρούτα σε κομματάκια ή γλυκό κουταλιού της επιλογής μας ή τριμμένη σοκολάτα ή καρύδα
Επί το έργον
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια σε σαντιγύ. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βάζουμε σε ένα μπολ τα φύλλα ζελατίνης και το κρύο νερό να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το καυτό νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αλέθουμε στο multi το ροδάκινο να πολτοποιηθεί εντελώς. Προσθέτουμε τη διαλυμένη ζελατίνη στον πολτό και κάνουμε 1-2 χτυπήματα να ανακατευτούν καλά. Αδειάζουμε τον πολτό στο μείγμα της κρέμας και ανακατεύουμε με σπάτουλα να αναμειχθούν πολύ καλά.
Αδειάζουμε σε φόρμα με σούστα (22 νούμερο) ή σε τσέρκι που έχουμε ρυθμίσει να έχει διάμετρο περίπου 22 cm. Το στήνουμε στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό.
Βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου να στερεοποιηθεί εντελώς. Όταν είναι έτοιμο, περνάμε ένα μαχαίρι από τα τοιχώματα και βγάζουμε το τσέρκι. Γαρνίρουμε με ό,τι μας αρέσει (φρούτα, γλυκά κουταλιού, τριμμένη σοκολάτα κλπ) και σερβίρουμε!
Παρατηρήσεις
- Εννοείται ότι το ροδάκινο μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα φρούτα (βερίκοκα, φράουλες κλπ, αρκεί να μην έχουν πολλά υγρά γιατί τότε πρέπει να αυξήσουμε τη ζελατίνη).
- Η ζάχαρη μπορεί να αυξηθεί ή να ελαττωθεί (ειδικά αν στο γαρνίρισμα βάλουμε γλυκό κουταλιού).
- Όπως προανέφερα, η κρέμα αυτή μπορεί να μπει πάνω από βάση μπισκότου (τριμμένου ή ολόκληρου) και να στήσουμε έτσι μια εύκολη καλοκαιρινή τούρτα φρούτων. Τότε το γλυκό μπορεί να στηθεί και σε μικρό ταψάκι.
- Προσθήκες στην κρέμα μπορούμε να κάνουμε πολλές αυτοσχεδιάζοντας! Αρκεί να είναι στεγνά υλικά (φρούτα, ξηροί καρποί, τριμμένη σοκολάτα, φρουί γλασέ) αλλιώς πρέπει να προσαρμόσουμε την ποσότητα της ζελατίνης.