Vegan/vegetarian

Ελαφρύ γιαουρτογλυκό ψυγείου με φρέσκα φρούτα

Ελαφρύ γιαουρτογλυκό ψυγείου με φρέσκα φρούτα

Και –προαιρετικά- γλυκά κουταλιού!

Έχετε ακούσει την έκφραση «άλλα λογαριάζει ο Μάρτης κι άλλα η Σαρακοστή»; Φέτος, με τόση ρευστότητα γύρω μας η ισχύς της επιβεβαιώνεται από το Μάρτη πράγματι μέχρι και τον Αύγουστο, και να δούμε πού θα πάει αυτή η βαλίτσα… Άλλα λέγαμε λοιπόν για χθες άλλα προέκυψαν! Ακόμη πιο απλά, ακόμη πιο λίγα!

Ελαφρύ γιαουρτογλυκό ψυγείου με φρέσκα φρούτα

Άλλαξε ο αριθμός των συνδαιτυμόνων, άλλαξαν τα σχέδια για το μενού.  Έτσι το «επιδόρπιο» δεν ήταν τελικά το κιουνεφέ ούτε το εκμέκ που λέγαμε προχθές. Ένα απλό δροσερό γιαουρτογλυκάκι έφτιαξα, το λες και διαίτης. Παλιότερα ως light το συνήθιζα παρά την παρουσία της κρέμας γάλακτος. Εύκολα αντικαθίσταται η ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό και οι θερμίδες περιορίζονται.

Ελαφρύ γιαουρτογλυκό ψυγείου με φρέσκα φρούτα

Ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός γίνεται αν παραλείψουμε τη βάση από μπισκότα που συνηθίζω όταν φτιάχνω αυτό το «γιαλαντζί cheesecake». Και το λέω γιαλαντζί γιατί τυρί δεν έχει εδώ. Γιαουρτάκι μόνο! Μετά από σχετικές διαμαρτυρίες, ότι το παρακάνω με την ελαφρότητα και το αλλοιώνω προστέθηκε στο γαρνίρισμα γλυκό κουταλιού βύσσινο που είχε ξεμείνει από πέρυσι, φέτος μ’ αυτά κι εκείνα δεν βρήκα βύσσινα!

Ελαφρύ γιαουρτογλυκό ψυγείου με φρέσκα φρούτα

Έτσι τα φρέσκα φρούτα που συνήθως το καλύπτουν αντικαταστάθηκαν με βύσσινο γλυκό που ομολογουμένως το αναβάθμισε. Θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο γλυκό του κουταλιού π.χ. πορτοκάλι σε ραβδάκια ή περγαμόντο ή –ω ναι!- σταφύλι σε λίγες μέρες! Αλλά θα μπορούσε και να είναι απλά τα φρέσκα φρούτα που προανέφερα, σε μεγαλύτερη ποικιλία απ’ αυτά που είχα εγώ εδώ (εκτός κύριας κατοικίας, ακόμη και η “πιατέλα” αυτοσχέδια ήταν αφού η κατάλληλη μας άφησε χρόνους εκτάκτως…).

Ελαφρύ γιαουρτογλυκό ψυγείου με φρέσκα φρούτα

Παρατηρήσεις

  • Εννοείται ότι το ροδάκινο μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα φρούτα (βερίκοκα, φράουλες κλπ, αρκεί να μην έχουν πολλά υγρά γιατί τότε πρέπει να αυξήσουμε τη ζελατίνη).
  • Η ζάχαρη μπορεί να αυξηθεί ή να ελαττωθεί (ειδικά αν στο γαρνίρισμα βάλουμε γλυκό κουταλιού).
  • Όπως προανέφερα, η κρέμα αυτή μπορεί να μπει πάνω από βάση μπισκότου (τριμμένου ή ολόκληρου) και να στήσουμε έτσι μια εύκολη καλοκαιρινή τούρτα φρούτων. Τότε το γλυκό μπορεί να στηθεί και σε μικρό ταψάκι.
  • Προσθήκες στην κρέμα μπορούμε να κάνουμε πολλές αυτοσχεδιάζοντας! Αρκεί να είναι στεγνά υλικά (φρούτα, ξηροί καρποί, τριμμένη σοκολάτα, φρουί γλασέ) αλλιώς πρέπει να προσαρμόσουμε την ποσότητα της ζελατίνης.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο