Ποτά/σιρόπια

Κανελάδα (σιρόπι κανέλας)

Κανελάδα (σιρόπι κανέλας)

Για ζεστά ροφήματα ή δροσερά αναψυκτικά!

Οι μνήμες μου, που φτάνουν μέχρι τη δεκαετία του 1960, είναι γεμάτες από τη μυρωδιά και την υπέροχη γεύση αυτού του ροφήματος που σερβιριζόταν τότε ακόμη και στα καφενεία της περιοχής μας. Συνήθως οι καφετζήδες είχαν αγοραστή κανελάδα από παραγωγούς της περιοχής που την αραίωναν με καυτό νερό και τη  σέρβιραν σε γυάλινα ποτήρια.
Κανελάδα (σιρόπι κανέλας)
Το γλυκό  σκουροκόκκινο χρώμα, η έντονη μυρωδιά της κανέλας και η γλυκιά γεύση με μια υπόνοια κάψας στη γλώσσα –όπως αυτή
που αφήνουν μερικές  τσίχλες κανέλας  – ήταν τα χαρακτηριστικά αυτού του καυτού ροφήματος που προτιμούνταν τους χειμωνιάτικους μήνες από όλες τις ηλικίες . Ακόμη κυκλοφορεί έτοιμη κανελάδα στην αγορά μας.  Συνηθίζεται πλέον και το καλοκαίρι, με μπόλικα παγάκια σαν αναψυκτικό.
Κανελάδα (σιρόπι κανέλας)
Αυτό το σιρόπι διάλεξα για την  πρώτη ανάρτηση του Δεκέμβρη , του μήνα που ούτως ή άλλως μυρίζει κανέλες και γαρύφαλλα. Είναι απολαυστικό τα κρύα βράδια που μας περιμένουν και άριστο συνοδευτικό των γλυκισμάτων της εποχής.

Παρατηρήσεις

1)Το χρώμα του σιροπιού είναι σκούρο μελί  αν δεν βάλουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Γίνεται πιο γλυκό –είναι και θέμα συνήθειας- με το κόκκινο. Επίσης με το λεμόνι ή τη γλυκόζη αποφεύγουμε το ζαχάριασμα, αλλά αν συμβεί κάποια στιγμή απλώς ξαναβράζουμε το σιρόπι μας με 1-2 κουταλιές νερό.

2)Το σιρόπι μας γίνεται πολύ πιο ιδιαίτερο, αν αντικαταστήσουμε το 1/4 της ποσότητας της ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσουμε με σκούρα κρυσταλλική ζάχαρη.

3)Το σιρόπι αραιωμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όποια συνταγή αναφέρεται κανελόζουμο ή βρασμένη κανέλα (και είναι άφθονες αυτές οι συνταγές στην κρητική κουζίνα, όπως θα έχετε παρατηρήσει…). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε χρειαζόμαστε σιρόπι σαν γαρνίρισμα.

4)Με ένα σφηνάκι ρακή στο ρόφημά μας πολλαπλασιάζουμε τη θερμαντική του ικανότητα!

Καλή εβδομάδα και καλό, γιορτινό  μήνα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο