Για ζεστά ροφήματα ή δροσερά αναψυκτικά!
που αφήνουν μερικές τσίχλες κανέλας – ήταν τα χαρακτηριστικά αυτού του καυτού ροφήματος που προτιμούνταν τους χειμωνιάτικους μήνες από όλες τις ηλικίες . Ακόμη κυκλοφορεί έτοιμη κανελάδα στην αγορά μας. Συνηθίζεται πλέον και το καλοκαίρι, με μπόλικα παγάκια σαν αναψυκτικό.
Υλικά
Ζάχαρη και νερό σε αναλογία 2:1, οπότε έχουμε:
Για κάθε δύο κούπες ζάχαρη ,
1 κούπα νερό
3 ξυλάκια κανέλας καλής ποιότητας (όχι κασσία), πάνω κάτω 5 cm καθένα
5 καρφάκια γαρύφαλλα
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού( ή μισό κουταλάκι
γλυκόζη)
Κανέλα σκόνη στη μύτη του κουταλιού
Προαιρετικά, 1-2 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Επί το έργον
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό , τα ξυλάκια κανέλας και τα καρφάκια του γαρύφαλλου να βράσουν. Πέντε λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το διάλυμα να κοχλάζει, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσει το σιρόπι μας μέχρι να δέσει (το δικό μου πήρε 12 λεπτά ακόμη). Αφαιρούμε από τα τοιχώματα της κατσαρόλας τον αφρό που συγκεντρώνεται εκεί.
Το δοκιμάζουμε σε ένα πιατάκι ως εξής: Βάζουμε σε ένα κουταλάκι αρκετό και το ξαναδειάζουμε στην κατσαρόλα
μέχρι να μείνει πάνω του ελάχιστη ποσότητα, σταγόνες. Αυτές τις σταγόνες αφήνουμε να στάξουν σε πιατάκι και πρέπει να γίνονται κόμποι, να είναι ελάχιστα πιο ρευστό από το μέλι.
Όταν συμβεί αυτό, προσθέτουμε το λεμόνι ή τη γλυκόζη , ανακατεύουμε πάνω στο μάτι και αποσύρουμε. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για αρκετές ώρες (ακόμη και ένα ολόκληρο βράδυ) χωρίς να βγάλουμε τα ξυλάκια από το διάλυμά μας.
Όταν πια είναι έτοιμο, βάζουμε αν θέλουμε 1-2 σταγόνες κόκκινο χρώμα και φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια.
Σερβίρουμε αραιώνοντας με καυτό νερό αν θέλουμε ρόφημα και με παγωμένο αν θέλουμε αναψυκτικό. Συνήθως
βάζουμε 1/3 ή 1/4 κούπας (ή ποτηριού) σιρόπι και συμπληρώνουμε με νερό.
Παρατηρήσεις
1)Το χρώμα του σιροπιού είναι σκούρο μελί αν δεν βάλουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Γίνεται πιο γλυκό –είναι και θέμα συνήθειας- με το κόκκινο. Επίσης με το λεμόνι ή τη γλυκόζη αποφεύγουμε το ζαχάριασμα, αλλά αν συμβεί κάποια στιγμή απλώς ξαναβράζουμε το σιρόπι μας με 1-2 κουταλιές νερό.
2)Το σιρόπι μας γίνεται πολύ πιο ιδιαίτερο, αν αντικαταστήσουμε το 1/4 της ποσότητας της ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσουμε με σκούρα κρυσταλλική ζάχαρη.
3)Το σιρόπι αραιωμένο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όποια συνταγή αναφέρεται κανελόζουμο ή βρασμένη κανέλα (και είναι άφθονες αυτές οι συνταγές στην κρητική κουζίνα, όπως θα έχετε παρατηρήσει…). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε χρειαζόμαστε σιρόπι σαν γαρνίρισμα.
4)Με ένα σφηνάκι ρακή στο ρόφημά μας πολλαπλασιάζουμε τη θερμαντική του ικανότητα!
Δεν την ήξερα την "κανελάδα" μέχρι τώρα.
Πάω αύριο για γνήσια κανέλα.
Ότι πρέπει για τις κρύες μέρες, που ήρθαν, εδώ επάνω!!
Καλό Μήνα!
Είναι νησιώτικη συνήθεια Δύσπιστε, αλλά είμαι βέβαιη πως θα σου αρέσει! Κι αν όχι, χρησιμοποίησέ την σε ζύμη για γλυκά βουτήματα στην θέση άλλων υγρών.
Κανελαδα με χιονι: Καλακαιρινες μνημες της μαμας μου…
Έχεις δίκιο! αλλά όχι καλοκαιρινές, χειμωνιάτικες! Χιόνι με κανελάδα ή πετιμέζι!
Αγαπημένη κανέλα, πικρή και γλυκιά (ολίγον τοξική, κυρίως η κασσία που έχουμε κυρίως για κανέλα)… Και για τις ευχές του πλέον γιορτινού μήνα, μια ευχή στην Κρήτη και σε όλους μας για τη σημερινή επέτειο, τα εκατόχρονα της Ένωσης… Καλή συνέχεια. Ε.
Ευχαριστώ καλή μου Ε. για τις ευχές και για τη διόρθωση! Σπεύδω! Κασσία λοιπόν κι όχι κάσια!
η διόρθωση ήταν ακούσια (ούτε έδωσα σημασία…ελπίζω να μη εκλήφθηκε κάπως! ). Οι ευχές ισχύουν και συμπληρώνω για καλές αναρτήσεις για αυθεντικές κρητικές αποθησαυρίσεις συνταγών. Ε.
Ότι πρέπει για χειμωνιάτικο ρόφημα!
Καλό γιορτινό μήνα!
Φανταζομαι τι ζεστασια αυτο το ροφημα!
Καλο μηνα Βαγγελιω μου!
Λατρεύω το άρωμα της κανέλας, αυτό το αρωματικό ρόφημα θυμίζει έντονα γιορτινές μέρες!
Καλό μήνα Βαγγελιώ μου!
Καλημέρα Βαγγελιώ μου!!! Καλό μήνα να έχουμε!!!
Λάτρεψα το σιρόπι σου γιατί λατρεύω την κανέλα!!! Υπέροχο αυτό το χειμωνιάτικο ρόφημα που προτείνεις… εγώ με το σιρόπι αυτό φτιάχνω λικέρ!!!
Να είσαι καλά και καλές γιορτές!!
Από τα πιο αγαπημένα ροφήματα Βαγγελιώ μου.
Να 'σαι καλά που την κατέγραψες τούτη τη συνταγή.
Χαιρετισμούς πολλούς και Καλό Μήνα.
Βαγγελιώ μου, καλό μήνα! Η κανελάδα είναι υπέροχο ρόφημα! Πρέπει να οργανωθώ να την ετοιμάσω! Να είσαι καλά! Φιλάκια
Τη λατρεύω πραγματικά… και στις σπάνιες περιπτώσεις που βρίσκω σπιτική εκδοχή, της αλλάζω τα φώτα!!
Φιλιά
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κανελάδα, αλλά αυτή είναι ιδανική ευκαιρία για να κάνω την αρχή! Φαίνεται υπέροχη! Τι χρώμα!!! Μπράβο, Βαγγελιώ μου!
Φιλάκια πολλά!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ 2 ΖΑΧΑΡΗ ????
Ναι αλλά μπορείτε να διπλασιάσετε, να τριπλασιάσετε κλπ…