Το κουνέλι είναι αγαπημένο κρέας των απανταχού κρητικών. Απ’ ότι ξέρω στην Κρήτη καταναλώνουμε τα περισσότερα κουνέλια από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Είναι νόστιμο και υγιεινό κρέας που περιέχει άριστης ποιότητας πρωτεΐνη και ελάχιστα λιπαρά (μόνο 8%!).
Στην κρητική διατροφή είχε πρωτεύοντα ρόλο και έτσι εώ το μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους και το συνδυάζουμε με διάφορα υλικά. Το συναντάμε πολύ συχνότερα από το μοσχάρι στην κρητική κουζίνα ίσως επειδή κάθε κρητικός της επαρχίας που «ήθελε νάχει το κάθε του πράμα» είχε όχι μόνο κοτέτσι αλλά και κουνελώνα.
Αυτά βέβαια σε παλιότερες εποχές. Τώρα δύσκολα βρίσκεις κουνέλι από σπίτι. Είναι βλέπετε και δύσκολη η εκτροφή τους. Βρωμίζουν εύκολα και θέλουν συχνό καθάρισμα , μυρίζουν άσχημα αν μείνουν ακαθάριστα έστω και για λίγο, προσβάλλονται συχνά από διάφορες αρρώστιες αν δεν είναι μερακλής ο εκτροφέας, και γενικά θέλουν το χρόνο τους. Αφήστε που ματιάζονται εύκολα όπως λένε οι ειδήμονες!!!
Δυστυχώς οι συνθήκες καθαριότητας και εκτροφής επηρεάζουν πολύ την ποιότητα του κρέατός τους και έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή μας. Ευτυχώς γίνεται πλέον συστηματική και οργανωμένη εκτροφή σε κουνελοτροφεία κι έτσι δεν στερούνται τον αγαπημένο τους μεζέ όσοι το προτιμούν.
Όπως έχω ξαναγράψει για μένα ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος του κουνελιού είναι στο τηγάνι, αλλά όταν θέλω να γίνει φαγάκι κι όχι μεζές το φτιάχνω κοκκινιστό ή στιφάδο ή στο φούρνο. Σήμερα έγινε κοκκινιστό και δεν αφήσαμε κοκαλάκι! Το κοκκινιστό κουνέλι στην Κρήτη το φτιάχνουμε απλά, χωρίς υπερβολή στα μυρωδικά. Θέλει όμως το κρασάκι του και το σιγοβράσιμό του για να μελώσει και να νοστιμίσει…
½ κιλό ντομάτες τριμμένες (ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ )
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι
1 σφηνάκι ξύδι
Προαιρετικά 5-6 κόκκους μπαχάρι
Επί το έργον
Πλένουμε καλά το κουνέλι και το κόβουμε σε μερίδες. Το βάζουμε σε μπολ με νερό ίσα που να το σκεπάζει και προσθέτουμε το σφηνάκι το ξύδι. Το αφήνουμε 2 ώρες τουλάχιστον αλλά μπορεί να μείνει και ένα ολόκληρο βράδυ.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι και προσθέτουμε τα κομμάτια του κουνελιού αφού τα στραγγίξουμε (και αφού τα ξεπλύνουμε αν δεν μας αρέσει η ξυδίλα) . Τα αλατίζουμε και τα γυρνάμε να αλλάξουν χρώμα απ’ όλες τις μεριές . Αυτά κατεβάζουν υγρά.
Περιμένουμε να απορροφηθούν τα υγρά και όταν αρχίσει να τσιγαρίζεται το κουνελάκι μας σβήνουμε με το κρασί. Όταν απορροφηθεί-εξατμιστεί και το κρασί προσθέτουμε μισή κούπα νερό. Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό ώστε να σιγοβράζει το φαγητό μας. Όταν τελειώνει το νερό προσθέτουμε μισή κούπα κάθε φορά μέχρι το κρέας να μαλακώσει αρκετά και να τρυπιέται καλά με το πιρούνι.
Τότε προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό , το πιπέρι και το μπαχάρι και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει εντελώς το κρέας, να ξεκολλάει από τα κοκαλάκια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι ενδιάμεσα. Δεν ανακατεύουμε μόνο κουνάμε την κατσαρόλα πέρα δώθε.
Αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες , πουρέ, πιλάφι ή ό,τι μας αρέσει.
Παρατηρήσεις
1)Το κουνέλι είναι νοστιμότερο αν σιτέψει λίγο πριν μαγειρευτεί. Αντί σιτέματος, μπορούμε να το βάλουμε για 2-3 μέρες στην κατάψυξη ,και να το ξεπαγώσουμε φυσιολογικά (όχι με ζεστό νερό ή στα μικροκύματα) . Το μαρινάρισμα στο ξιδόνερο το θεωρώ απαραίτητο για να νοστιμίσει .
2)Σήμερα το έσβησα με μαυροδάφνη και μπορώ να πω ότι ήταν πολύ επιτυχημένη επιλογή!
3)Κόβουμε το κουνέλι με μαχαίρι στις κλειδώσεις του κι όχι με μπαλτά ώστε να μη γεμίσει κοκαλάκια το φαγητό μας.
4)Μπορούμε να προσθέσουμε “μια ιδέα” κανέλα, αλλά εμείς προτιμούμε το μπαχάρι..
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Αγαπάμε πολύ το κουνέλι στην Πάτρα!!!!!!!!!
Παραδοσιακά προσθέτουμε,μια σκελίδα σκόρδο, δυο δαφνόφυλλα και λίγο δενδρολίβανο..
Δοκιμάστε το,ανεπιφύλακτα..
Φιλικά.:)
όντως στη Κρήτη το κουνέλι είναι από τους καλούς μεζέδες!!! πείνασα τώρα!!!
Έχω πολλά χρόνια να φτιάξω κουνέλι γιατί δυο άνθρωποι πόσο να φάμε θα πρέπει να το κόψω στη μέση για δυο φορές.
Επίσης δεν ξέρω τι είναι αυτά που πωλούνται εδώ, πρέπει να πω της Λίνας να μου στείλει από τα δικά της.
Καλό μήνα.
Φαγάκι μερακλίδικο και πεντανόστιμο!
Καλό μήνα Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Θρήνο είχαμε χθες στο σπίτι μας!!!Έπεσε μαχαίρι στο κουνέλι της κόρης μου(λόγοι πραγματικά εκτάκτου ανάγκης!!!)…Θα αφήσω να περάσει λίγος καιρός και θα το φτιάξω με τη συνταγή σου,Βαγγελιώ μου…Πάντα καλά να είσαι!!!
θυμάμαι την γιαγιά μου και έλεγε''το κουνέλι θέλει ξύδι και ο λαγός θέλει κρασί''δηλ.ότι ωρα τσιγαριστούν να τα σβήσουμε με το ανάλογο υγρό.Ήταν δικιά της προτίμηση ή κάτι είχε ακούσει;Μαρίνα
Η θεία μου που έχει παντρευτεί τον κρητικό θείο μου φτιάχνει κουνέλι τόσο στιφάδο, όσο και κοκκινιστό οπότε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είναι ένα πραγματικά πάρα πολύ νόστιμο πιάτο!
Δώσε κι εμένα δώσε, γιατί να το φτιάχνω δε με βλέπω, και το ζήλεψα!
Εχουμε δικα μας κουνελια για μας και ο καταψυκτης παντα γεματος.γινετε τελιο κοκκινιστο και τηγανητο εχω δοκημαση.φουρνο δε ξερω,αλλα αν το κανω στη σακουλα θα γινει καλο;ολα τα υπολοιπα κρεατα γινοντε τελεια.
ωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!!τι υπεροχη συνταγηηηηηηηηηηηη!!!!!!!!!!!!1μαγειρευω συχνα κουνελι, αλλα, ποτε κοκκινιστο!!!!!!!!!!θα το κανω αυριο!!!!!!!!!!!!
Υ.Σ. δεν το ηξερα το ξιδονερο………..γιατι παντα μαγειρευω σε χυτρα και παγωμενο!!!!!!!!