Κοκκινιστό κουνέλι

Αγαπημένο παραδοσιακό κρητικό πιάτο!
 
 
Το κουνέλι είναι αγαπημένο κρέας των απανταχού κρητικών. Απ’
ότι ξέρω στην Κρήτη καταναλώνουμε τα περισσότερα κουνέλια από οποιοδήποτε άλλο
μέρος της Ελλάδας. Είναι νόστιμο και υγιεινό κρέας  που περιέχει άριστης ποιότητας πρωτεΐνη και
ελάχιστα λιπαρά (μόνο 8%!).
 
 
Στην κρητική διατροφή είχε πρωτεύοντα ρόλο και έτσι εώ το μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους και το συνδυάζουμε με διάφορα υλικά. Το συναντάμε πολύ συχνότερα από το μοσχάρι στην κρητική κουζίνα ίσως επειδή κάθε κρητικός της επαρχίας που «ήθελε νάχει το κάθε του πράμα» είχε όχι μόνο κοτέτσι αλλά και κουνελώνα.
 
 
Αυτά βέβαια σε παλιότερες εποχές. Τώρα δύσκολα βρίσκεις κουνέλι από σπίτι. Είναι βλέπετε και δύσκολη η εκτροφή τους. Βρωμίζουν εύκολα και θέλουν συχνό καθάρισμα , μυρίζουν άσχημα αν μείνουν ακαθάριστα έστω και για λίγο, προσβάλλονται συχνά από διάφορες αρρώστιες αν δεν είναι μερακλής ο εκτροφέας, και γενικά θέλουν το χρόνο τους. Αφήστε που ματιάζονται εύκολα όπως λένε οι ειδήμονες!!!
 
 
Δυστυχώς οι συνθήκες καθαριότητας και εκτροφής επηρεάζουν πολύ την ποιότητα του κρέατός τους
και έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή μας. Ευτυχώς γίνεται πλέον
συστηματική και οργανωμένη εκτροφή σε κουνελοτροφεία κι έτσι δεν στερούνται τον
 αγαπημένο τους μεζέ όσοι το προτιμούν.
 
 
 

Όπως έχω ξαναγράψει για μένα ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος του κουνελιού είναι στο τηγάνι, αλλά όταν θέλω να γίνει φαγάκι κι όχι μεζές το φτιάχνω κοκκινιστό ή στιφάδο ή στο φούρνο.

Σήμερα έγινε κοκκινιστό και δεν αφήσαμε κοκαλάκι! Το κοκκινιστό κουνέλι στην Κρήτη το φτιάχνουμε απλά, χωρίς υπερβολή στα μυρωδικά. Θέλει όμως το κρασάκι του και το σιγοβράσιμό του για να μελώσει και να
νοστιμίσει…

 

 
Υλικά:
 
1 κουνέλι περίπου 1200 περίπου γραμμάρια
½ – 2/3 κούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια
1 κρασοπότηρο (130 ml) κρασί (ροζέ ή κόκκινο)
½ κιλό ντομάτες τριμμένες  (ή 1 κουτί ντοματάκια  κονκασέ )
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι
1 σφηνάκι ξύδι
Προαιρετικά 5-6 κόκκους μπαχάρι
 
Επί το έργον:
 
 
Πλένουμε καλά το κουνέλι και το κόβουμε σε μερίδες. Το
βάζουμε σε μπολ με νερό ίσα που να το σκεπάζει και προσθέτουμε το σφηνάκι το
ξύδι. Το αφήνουμε 2 ώρες τουλάχιστον αλλά μπορεί να μείνει και ένα ολόκληρο
βράδυ.
 
 
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι και προσθέτουμε τα κομμάτια του κουνελιού
αφού τα στραγγίξουμε (και αφού τα ξεπλύνουμε αν δεν μας αρέσει η ξυδίλα) . Τα αλατίζουμε και τα γυρνάμε να
αλλάξουν χρώμα απ’ όλες τις μεριές . Αυτά κατεβάζουν υγρά.
 
 
Περιμένουμε να απορροφηθούν τα υγρά  και όταν αρχίσει να τσιγαρίζεται το κουνελάκι μας  σβήνουμε με το κρασί. Όταν απορροφηθεί-εξατμιστεί και το κρασί προσθέτουμε μισή κούπα νερό. Μόλις ξαναρχίσει
ο βρασμός χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό ώστε να σιγοβράζει το φαγητό μας. Όταν τελειώνει
το νερό προσθέτουμε μισή κούπα κάθε φορά μέχρι το κρέας να μαλακώσει αρκετά και
να τρυπιέται καλά με το πιρούνι.
 
 
 
Τότε προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό , το πιπέρι
και το μπαχάρι και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει μέχρι  να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει εντελώς
το κρέας, να ξεκολλάει από τα κοκαλάκια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι ενδιάμεσα. Δεν ανακατεύουμε μόνο κουνάμε την κατσαρόλα πέρα δώθε.
 
 
Αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες , πουρέ, πιλάφι ή ό,τι μας αρέσει.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Το κουνέλι είναι νοστιμότερο αν σιτέψει λίγο πριν μαγειρευτεί. Αντί σιτέματος, μπορούμε να το βάλουμε για 2-3 μέρες στην κατάψυξη ,και να το ξεπαγώσουμε φυσιολογικά (όχι
με ζεστό νερό ή στα μικροκύματα) . Το μαρινάρισμα στο ξιδόνερο το θεωρώ απαραίτητο για να νοστιμίσει .
 
2)Σήμερα το έσβησα με μαυροδάφνη και μπορώ να πω ότι ήταν
πολύ επιτυχημένη επιλογή!
 
3)Κόβουμε το κουνέλι με μαχαίρι στις κλειδώσεις  του κι όχι με μπαλτά  ώστε να μη γεμίσει κοκαλάκια το φαγητό μας.
 
4)Μπορούμε να προσθέσουμε “μια ιδέα” κανέλα, αλλά εμείς προτιμούμε το μπαχάρι…
 
Καλή βδομάδα και καλό μήνα!
 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

 

Pinterest

 
 

 
Print Friendly, PDF & Email