Vegan/vegetarian

Σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Πιο ελαφριά, λιγότερο παχυντική!

Η αλήθεια είναι πως με πολλά ζυμώματα ασχολούμαστε αυτόν τον καιρό. Ζυμώματα και «ζυμώματα». Ψωμιά, κουλούρια, πίτες, πολλά και διάφορα αρτοσκευάσματα. Είναι χαλαρωτικό το ζύμωμα και εποικοδομητικό εδώ που τα λέμε! Στις μέρες που ζούμε δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε έτοιμη τροφή κι έτσι το μαγείρεμα έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς ασχολίες της εποχής! Το “μένουμε στο σπίτι” έχει και κάποια καλά…

Σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Ετούτη εδώ η πίτα προέκυψε εσκεμμένα χωρίς φύλλο. Δεν λέω ότι φτάνει σε νοστιμιά την κλασική σπανακοτυρόπιτά μου με το φύλλο της πεθεράς μου το «άπαιχτο», αλλά αν σκεφτούμε τη σχέση κόπου/αποτελέσματος, είναι μια καλή και γρήγορη εναλλακτική για να πάρουμε γεύση σπανακοτυρόπιτας! Αν δε συνυπολογίσουμε και την οικονομία θερμίδων, εύκολα καταφεύγουμε στη συνταγή!

Σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Δεν ξέρω αν έχετε εσείς την ευχέρεια προμήθειας μεγάλης ποικιλίας χορταρικών. Εμείς-αν και σε επαρχία- έχουμε κλειστεί για τα καλά μέσα για πολύ ειδικούς λόγους! Αφήστε που τις πιο πολλές μέρες βρέχει κι έτσι η εξοχή αν και δίπλα μας δεν είναι για μας φέτος… Έτσι επιμένουμε «μονοποικιλιακά» που έλεγα και προχθές ακόμη και στις χορτόπιτες. Μόνο σπανάκι και λίγο άνηθο που βρέθηκε στο σπίτι γι αυτήν την πίτα που στήθηκε στα γρήγορα.

Σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Ένα κέικ αλμυρό θα την έλεγα, αλλά κέικ δεν είναι μιας και είναι καλύτερα να έχει μικρό πάχος για να ψηθεί και να μη λασπώσει από τα υγρά του σπανακιού. Δεν είναι όμως ούτε ο πλαστός, η γνωστή πανωμερίτικη χορτόπιτα. Θα μπορούσα να την πω και σφουγγάτο φούρνου (εμείς συνηθίζουμε πολύ τα σφουγγάτα με όλα τα χορταράκια και τα λαχανικά), αλλά η προσθήκη αλευριού καταργεί κι αυτήν την ονομασία.

Σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Ας τη δούμε λοιπόν, ως σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο!

Παρατηρήσεις

  • Αν έχετε κι άλλα μυριστικά ή μείγμα άλλων χόρτων, αντικαταστήστε λίγο από το σπανάκι. Να είναι όμως τρυφερά, να θέλουν πάνω κάτω τον ίδιο χρόνο με το τρυφερό σπανάκι.
  • Τα κοτσάνια από το σπανάκι ή άλλα χορταρικά δεν τα πετάμε. Τα κρατάμε πλυμένα-στραγγισμένα σε σακουλάκια κατάψυξης για χορτόσουπες ή κύβους χορταρικών.
  • Αν δεν έχουμε φρέσκα κρεμμυδάκια, τρίβουμε ένα μέτριο ξερό στον τρίφτη της ντομάτας.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε και κίτρινα τυριά. Προσέχουμε βέβαια το αλάτι πάντα σε αυτές τις πίτες όταν τα τυριά μας είναι αλμυρά.

Καλά να είμαστε, καλά να περνάμε μέσα στα σπίτια μας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο