Τα πιο νόστιμα σαλιγκάρια εδώ στην Κρήτη, θεωρούμε ότι είναι
αυτά που βρίσκουμε αυτή την εποχή και όλο το καλοκαίρι. Οι γυρευτοί χοχλιοί όπως τους λέμε είναι
εκείνοι που έχουν πέσει στη θερινή τους νάρκη , έχουν κάνει την τσίπα που
κλείνει στο στόμιό τους ή έχουν κολλήσει ό ένας πάνω στον άλλο σε μεγάλες «κολληταρές».
αυτά που βρίσκουμε αυτή την εποχή και όλο το καλοκαίρι. Οι γυρευτοί χοχλιοί όπως τους λέμε είναι
εκείνοι που έχουν πέσει στη θερινή τους νάρκη , έχουν κάνει την τσίπα που
κλείνει στο στόμιό τους ή έχουν κολλήσει ό ένας πάνω στον άλλο σε μεγάλες «κολληταρές».
Τους γυρεύουμε ανάμεσα σε θάμνους , σε τράφους και σε κορμούς δέντρων. Δεν
σέρνονται και είναι έτοιμοι για κατανάλωση αμέσως. Δεν θέλουν σάκασμα.
Μαγειρεύονται με όλους τους γνωστούς τρόπους και είναι πιο παχείς και πιο
γεμάτοι από τους ανοιξιάτικους.
σέρνονται και είναι έτοιμοι για κατανάλωση αμέσως. Δεν θέλουν σάκασμα.
Μαγειρεύονται με όλους τους γνωστούς τρόπους και είναι πιο παχείς και πιο
γεμάτοι από τους ανοιξιάτικους.
Ιδιαίτερα οι λιανοί γυρευτοί μάλιστα είναι σαφώς
ανώτερης νοστιμιάς από τους αντίστοιχούς τους. Λιανούς λέμε τους πιο μικρούς
σε μέγεθός χοχλιούς ,με πιο ανοιχτόχρωμο κέλυφος.
ανώτερης νοστιμιάς από τους αντίστοιχούς τους. Λιανούς λέμε τους πιο μικρούς
σε μέγεθός χοχλιούς ,με πιο ανοιχτόχρωμο κέλυφος.
Έχουν όμως τον κόπο τους
να βρεθούν και …κάποιους κινδύνους. Δεν είναι λίγες οι φορές που με το
αναποδογύρισμα μιας πέτρας εκτός από τους χοχλιούς ξεπροβάλλει και κάποια σαύρα
ή στην χειρότερη περίπτωση κάποιος σκορπιός. Εγώ το αποφεύγω το σπορ του
γυρέματος, εκτός κι αν με περιμένουν καμαρωτοί καμαρωτοί σε κάποιο κορμό.
να βρεθούν και …κάποιους κινδύνους. Δεν είναι λίγες οι φορές που με το
αναποδογύρισμα μιας πέτρας εκτός από τους χοχλιούς ξεπροβάλλει και κάποια σαύρα
ή στην χειρότερη περίπτωση κάποιος σκορπιός. Εγώ το αποφεύγω το σπορ του
γυρέματος, εκτός κι αν με περιμένουν καμαρωτοί καμαρωτοί σε κάποιο κορμό.
Αν ο ιδανικός τρόπος για να μαγειρέψουμε τους χοντρούς
χοχλιούς είναι να τους φτιάξουμε μπουμπουριστούς, οι λιανοί είναι πεντανόστιμοι
βραστοί, σερβιρισμένοι με λεμονόλαδο. Θέλουν λίγο μεγαλύτερη ευχέρεια στην
εξαγωγή, αλλά όλα είναι θέμα εξάσκησης!
χοχλιούς είναι να τους φτιάξουμε μπουμπουριστούς, οι λιανοί είναι πεντανόστιμοι
βραστοί, σερβιρισμένοι με λεμονόλαδο. Θέλουν λίγο μεγαλύτερη ευχέρεια στην
εξαγωγή, αλλά όλα είναι θέμα εξάσκησης!
Ας δούμε πώς τους φτιάχνουμε:
Υλικά:
Λιανοί χοχλιοί
Αλάτι
Χυμό λεμονιού
Ελαιόλαδο
Επί το έργον:
Βάζουμε στο νερό τους χοχλιούς να μαλακώσουν οι μεμβράνες
και οι άλλες ακαθαρσίες που μπορεί να έχει το όστρακό τους. Βάζουμε λίγο νερό
να βράσει με αρκετό αλάτι (για δυο περίπου κούπες χοχλιούς έβαλα μια κοφτή
κουταλιά αλάτι). Πλένουμε τους χοχλιούς και ελέγχουμε αν κάποιος δεν είναι ζωντανός.
και οι άλλες ακαθαρσίες που μπορεί να έχει το όστρακό τους. Βάζουμε λίγο νερό
να βράσει με αρκετό αλάτι (για δυο περίπου κούπες χοχλιούς έβαλα μια κοφτή
κουταλιά αλάτι). Πλένουμε τους χοχλιούς και ελέγχουμε αν κάποιος δεν είναι ζωντανός.
Μόλις βράσει το νερό τους ρίχνουμε μέσα και αφήνουμε να ξαναπάρουν βράση. Προσοχή, γιατί φουσκώνει το νερό υπερβολικά. Αδειάζουμε
το νερό και τους ξαναπλένουμε. Τους βάζουμε σε κρύο νερό με λίγο αλάτι τώρα και
τους βράζουμε για 10- 15 λεπτά από την ώρα που θα ξαναρχίσει ο βρασμός. Δοκιμάζουμε πόσο δύσκολα βγαίνουν πριν τους αποσύρουμε.
Αν βγαίνουν πολύ εύκολα θέλουν λίγο βράσιμο ακόμη. Όταν είναι έτοιμοι αδειάζουμε
το νερό και τους σερβίρουμε.
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και τους περιχύνουμε ή το
βάζουμε σε ένα μπολ και βουτάμε ένα ένα χοχλιό όταν το βγάλουμε από το κέλυφός
του.
βάζουμε σε ένα μπολ και βουτάμε ένα ένα χοχλιό όταν το βγάλουμε από το κέλυφός
του.
Είναι υπέροχος μεζές ούζου και ρακής και θεωρείται απαραίτητο πιάτο σε
καλοκαιρινές ρακοσυνάξεις!
καλοκαιρινές ρακοσυνάξεις!
Παρατηρήσεις :
1)Άλλος τρόπος για να τους βράσουμε είναι να τους βάλουμε με
κρύο νερό από την αρχή με το αλάτι και να τους βράσουμε. Δεν τον προτιμώ για ευνόητους λόγους.
κρύο νερό από την αρχή με το αλάτι και να τους βράσουμε. Δεν τον προτιμώ για ευνόητους λόγους.
2)Μπορούμε να αρωματίσουμε το λαδολέμονο με ξύσμα λεμονιού,
ρίγανη, ή κάποιο άλλο μυρωδικό.
ρίγανη, ή κάποιο άλλο μυρωδικό.
3) Στο νερό που θα βράσουν μπορούμε να προσθέσουμε 1-2
σκελίδες σκόρδο. Αυτό συνηθίζεται στο βράσιμο των χοντρών χοχλιών αλλά σε
πολλούς αρέσει και στους λιανούς.
σκελίδες σκόρδο. Αυτό συνηθίζεται στο βράσιμο των χοντρών χοχλιών αλλά σε
πολλούς αρέσει και στους λιανούς.
4)Πολλές φορές μετά το πρώτο βράσιμο και πλύσιμο,
προσθέτουμε τους λιανούς χοχλιούς σε χόρτα που βράζουν. Ταιριάζουν τέλεια!
προσθέτουμε τους λιανούς χοχλιούς σε χόρτα που βράζουν. Ταιριάζουν τέλεια!
Τι μου κάνεις……….
Μου'χουν λείψει!!!!!!!!!!!!!
Κάθε σου ανάρτηση και ένα μοναδικό πιάτο που ζηλεύω…δεν μπορείς να φανταστείς ΠΟΣΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!!!!!!
Ελπίζω να φροντίσει για μένα η μαμά μου και να γευτώ το καλοκαίρι στην Ελλάδα ότι μου έλειψε όλο το χειμώνα και ότι βλέπω στην κουζίνα σου και ζηλεύω!!!
Μαρίνα το πιστεύεις ότι τους προτιμώ ακόμη κι από τους μπουμπουριστούς; Το καλοκαίρι θα βρεις σίγουρα!
Vita μου δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, έχω όμως μεγάλη περιέργεια!Οι θείοι που που μένουν στα Χανιά τους τρώνε πολύ και μου έχουν πει πως είναι καταπληκτικοί!!!
Φιλιά!
Ελένη όταν θα ρθεις στην Κρήτη μην παραλείψεις να τους δοκιμάσεις!
Τρελλαίνομαι για σαλιγκάρια. Εδώ στην Ήπειρο δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Αλλά όταν πηγαίνω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, κάνω παραγγελία σαλιγκάρια με πληγούρι. Τρώω μια κατσαρόλα μόνη μου.Η μάνα μου κρατάει πάντα στην κατάψυξη σαλιγκάρια που μάζεψε το φθινόπωρο.
Και σκέτα βραστά όμως μου αρέσουν.
Να είσαι καλά
Σοφία είσαι κρητικιά; Και με πληγούρι και με λαχανικά και σκέτοι, οι χοχλιοί είναι νόστιμη και υγιεινήτροφή.
Λοιπόν όταν θα ερθω στην Κρήτη, κανόνισε να μου μαγειρέψεις χοχλιούς χα χα χαα!
Τους λατρεύω και ο γιος μου ακόμα πιο πολύ, αλλά δεν τους μαγειρεύω ποτέ γιατί σκέφτομαι την ταλαιπωρία να τους καθαρίσω και με πιάνουν οι τεμπελιές μου!
Οπου όμως τους πετύχω, δεν τους αφήνω με τίποτα!
Καλό βράδυ Vita μου, φιλιά!
Έλα εσύ κι εγώ με 100 τρόπους θα σου τους φτιάξω!
Ότι εξαιρετικές σαλιγκάρια.
Με το χυμό limome τότε είναι φανταστικό.Συγχαρητήρια.
Ένα μεγάλο φιλί.
Έχεις δοκιμάσει Ανναμαρία; Είναι πολύ ιδιαίτερος μεζές.
Θυμάμαι τους χοχλιούς που φύλαγε η γιαγιά μου ΄μέσα σε μεγάλα κοφίνια…Εδώ στη Θεσσαλία υπάρχουν μόνο οι λιανοί…Κι εγώ δεν τους αναζητώ,απλώς τους μαζεύω μετά την πρώτη καλή βροχή και μετά την επεξεργασία με πίτουρο,τους ζεματίζω και τους αποθηκεύω στον καταψύκτη…Τώρα έχω μια σακούλα και θα τους φτιάξω με τον τρόπο σου…Πολλά φιλιά,Βαγγελιώ…
Έτσι φτιάχνουμε τους ανοιξιάτικους που σέρνονται. Τούτοι εδώ είναι έτοιμοι! Φτιάξε λίγους βραστούς Μαρία! Είναι πολύ νόστιμοι!
Τί ωραία φωτογραφία αυτή με τα σαλιγκάρια πάνω στον κορμό!!
Αλλη μια υπέροχη συνταγή από σένα Βαγγελιώ μου. Σε ευχαριστούμε για τις τόσο αναλυτικές οδηγίες. Είναι πολύ χρήσιμες!
Πρωτομαγιάτικη είναι Μάγδα. Τώρα τους έχουν μαζέψει 🙂
mporw na tous faw kathe mera!
Κι εγώ Οζλέμ μου 🙂
Πριν 2 βδομάδες είχαν έρθει τα πεθερικά μου και μας έφεραν ένα δυχτάκι!!! τους ευχαριστήθηκα!!!
Φιλιά
Μανουσίνα χαίρομαι που σου αρέσουν! Δεν αρέσουν σε όλους τους μη κρητικούς!
[…] Πηγή: https://staging.cretangastronmy.gr […]
Είναι αξιοζήλευτοι,εγώ τους κάνω στιφάδο και είναι καταπληκτικοί…κι εγώ τους μαζεύω από τις λεμονοπορτοκαλιές που έχουμε στο κτήμα μας και μετά από τη διαδικασία του καθαρισμού τους τους μαγειρεύω. Γίνονται καταπληκτικοί….
πεντανόστιμοι.
Όχι όμως αυτή την εποχή! Σε λίγο θα αρχίσουμε ;-)!