Ο γνωστός αγαπημένος συνδυασμός σε νεότερη εκδοχή!
To δίδυμο καρπούζι-τυρί (όποιο τυρί) είναι από τους πιο αγαπημένους μας συνδυασμούς το καλοκαίρι . Εντάξει, υποθέτω ότι δεν είμαστε οι μοναδικοί. Σε όλη την Ελλάδα τα φρούτα του καλοκαιριού συνδυάζονται με τυριά. Πρόσφατα ξαναφάγαμε τα πρώτα φετινά σύκα με κρητική γραβιέρα και τα απολαύσαμε για μια φορά ακόμη.
Στην Κρήτη ο πιο συνηθισμένος συνδυασμός -όχι ότι είναι σπάνιοι οι υπόλοιποι- είναι τα σταφύλια με το τυρί λόγω της αφθονίας τους αυτή την εποχή. Τουλάχιστον στην περιοχή μας, όλοι είχαν στο παρελθόν έστω μια μικρή κληματαριά κι έτσι απολάμβαναν το σταφυλάκι τους με το βρισκούμενο τυρί, συνήθως σπιτικό τυροζούλι ή αθότυρο .
Παρόλο λοιπόν που αγαπάμε αυτούς τους συνδυασμούς δεν είχα τολμήσει ποτέ να συμπληρώσω το πιάτο με ελαιόλαδο. Όταν την προηγούμενη εβδομάδα είδα μια συλλογή από τέτοιες φρουτοσαλάτες σε γνωστό περιοδικό συνταγών, ξεκίνησα δειλά δειλά με μια μικρή ποσότητα καρπουζιού και παξιμαδιών.
Τελικά καθιερώθηκε ως «δείπνο της εβδομάδας». Έχω φτιάξει αυτήν την καρπουζοσαλάτα 5 φορές, με 5 διαφορετικές παραλλαγές και είμαι πλέον σε θέση να εξάγω και συμπεράσματα για την καλύτερη εκδοχή!
Το ντρέσινγκ της αρχικής συνταγής ήταν λεμονόλαδο, εγώ το εμπλούτισα με βαλσάμικο (2 φορές έβαλα λευκό, δυο φορές κλασικό), και μέλι. Δοκιμάσαμε τη σαλάτα με 4 διαφορετικά τυριά: Σκληρή φέτα, μαλακή φέτα, γραβιέρα, ξινομυζήθρα και με 4 διαφορετικά πασπαλίσματα: λιναρόσπορο, καρύδι , αναποφλοίωτο σουσάμι και μαυροσίσαμο. Έπεται δοκιμή και με ξερό αθότυρο και τυροζούλι…
Συμπεράσματα: Καλύτερα η μαλακή φέτα και η ξινομυζήθρα και για το πασπάλισμα ο συνδυασμός του καρυδιού μαζί με μαυροσίσαμο ήταν ο πιο επιτυχημένος. Τα παξιμαδάκια που χρησιμοποίησα ήταν μικρά κριθαρένια νταγκουλάκια , αρκετά αφράτα για να σπουν εύκολα και να απορροφούν και τα υγρά της σαλάτας.
Εξακολουθώ να τη λέω σαλάτα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πλήρες πιάτο για κάθε ώρα! Δείπνο; Πρωινό; Απογευματινό; Δεκατιανό; Επιδόρπιο; Όπως και να σκεφτώ αυτό το πιάτο νομίζω ότι είναι απολαυστικό. Δροσερό, ελαφρύ, χορταστικό! Τα απομεινάρια δε του πιάτου… άλλο να σας λέω κι άλλο να τα δοκιμάσετε!
Υλικά
Περίπου μισό κιλό καρπούζι κρύο (καθαρό βάρος, χωρίς τη φλούδα)
3-4 κριθαρένια παξιμαδάκια
Περίπου 100 gr ξινομυζήθρα Κρήτης ή μαλακή φέτα
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας βαλσάμικο (λευκό ή κόκκινο)
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο
Για το πασπάλισμα, 3-4 καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια και μια κουταλιά μαυροσίσαμο ή λιναρόσπορο ή κλασικό αναποφλοίωτο σουσάμι.
Επί το έργον
Σε σαλατιέρα σπάμε τα παξιμαδάκια και αραδιάζουμε πάνω τους το καρπούζι
κομμένο σε μικρά (σχετικά) κομμάτια (βγάζουμε με τη μύτη του μαχαιριού όσα σπόρια γίνεται) .Προσθέτουμε την ξινομυζήθρα σε τρίμματα
ή το τυρί σε μικρούς κύβους .
Σε ένα ποτήρι βάζουμε τα υλικά του ντρέσινγκ και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι να ομοιογενοποιηθούν.
Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με το ντρέσινγκ και πασπαλίζουμε με ό,τι επιλέξουμε.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Παρατηρήσεις
- Κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια πάνω από τα παξιμαδάκια , να μείνουν τα υγρά στο πιάτο μας.
- Το λευκό βαλσάμικο μάλλον δίνει καλύτερη εμφάνιση στο πιάτο αλλά και με το κόκκινο είναι πολύ νόστιμο.