Η νοστιμιά της απλότητας
Οι σφακιανές πίτες (σφακιανόπιτες τις λέμε όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους τους σφακιανούς…) είναι μια συνταγή που μου ζητήθηκε από την πρώτη βδομάδα δημιουργίας αυτού του blog. Και δεν έχουν άδικο αυτοί που τη ζήτησαν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη συνταγή πίτας που δεν είναι ούτε τηγανητή ούτε ταψιού. Γίνεται με μυζήθρα και με μια απλούστατη ζύμη. Σερβίρεται ζεστή με μέλι .Εκείνο που τη διαφοροποιεί είναι ο τρόπος παρασκευής και ο τρόπος ψησίματος.
Φυσικά και οι πρώτες ύλες. Γι αυτό θεώρησα σκόπιμο να βάλω πολλές φωτογραφίες από την όλη διαδικασία γιατί από συνταγές … λίγο ή πολύ μοιάζουν όλες που θα βρείτε με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Το κύριο δηλαδή είναι ο τρόπος παρασκευής.
Όπως αναφέρει ο Ν. Ψιλάκης στο γνωστό βιβλίο του «Κρητική Κουζίνα», ο καθηγητής Δέφνερ όταν δοκίμασε τις σφακιανόπιτες το 1919 σε περιήγησή του στην Κρήτη, αναφώνησε : «Θέε μου τι ήταν αυτό! Κανένας βασιλιάς του κόσμου δεν έφαγε ποτέ καλλίτερη πίτα»
update: είμαι σε αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών για αυτές τις πίτες. Παρόλο που ήδη η συνταγή κυκλοφορεί σε αρκετά sites (με τον γνωστό τρόπο του c(l)opy paste), εγώ έχω βρει αρκετές πρόσθετες πληροφορίες και όταν θα είμαι έτοιμη θα ξαναγίνει αφιέρωμα σ’ αυτές τις εξαιρετικές πίτες! Οι σφακιανές πίτες με μυζήθρα όπως και οι άλλες πλακόπιτες ανήκουν στα εξαιρετικά εδέσματα που πρέπει να αναδειχθούν! Λέγονται πλακόπιτες γιατί ψήνονταν σε πέτρινες πλάκες και αργότερα στο σκεύος που είναι γνωστό ως σινί.
Καλή επιτυχία σε όσους τις τολμήσουν!
Υλικά
1 φλυτζάνα αλεύρι
1 κουταλιά λάδι
¼ κουταλάκι αλάτι
¼ φλυτζάνα νερό
Μισό σφηνάκι ρακή
Περίπου 250 γραμμάρια μυζήθρα. Ιδανική είναι η χανιώτικη γαλομυζήθρα, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να τη βρούμε. Εγώ τις έφτιαξα αυτή τη φορά με ξινή που πρέπει όμως να σπάσουν τα κομπάκια της. Άλλοι τις φτιάχνουν με γλυκιά (ανθότυρο νωπό) ή με μίγμα ξινής και γλυκιάς.
Για το σερβίρισμα, χρειαζόμαστε μέλι καλής ποιότητας.
Επί το έργον
Με τα υλικά (εκτός της μυζήθρας) φτιάχνουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή ρακή. Δεν πρέπει να κολλά αλλά να είναι ελαστική, πολύ ελαστική για να τεντώνεται αρκετά.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο και χωρίζουμε την ποσότητα αυτή σε 10 (!!!) μεριδούλες. Αυτό είναι και το πρώτο μυστικό: με πολύ μικρή ποσότητα ζύμης φτιάχνουμε μια πίτα με διάμετρο 18-20 εκατοστά!
Χωρίζουμε και τη μυζήθρα σε 10 ίσα μέρη αφού την «λιώσουμε» με ένα πιρούνι ώστε να μην έχει «γρομπαλάκια».Τα ζυμώνουμε σαν μπαλάκια και αυτά. Πλαταίνουμε τα κομματάκια της ζύμης και βάζουμε σε καθένα από ένα μπαλάκι μυζήθρας. Τραβάμε τη ζύμη ώστε να κλείσει τη μυζήθρα στο εσωτερικό της.
Καθένα από τα πιταράκια αυτά , τα ανοίγουμε προσεκτικά σε πιτούλες με διάμετρο 18-20 εκατοστά. Πρέπει να τους συμπεριφερθούμε με ευγένεια και προσοχή, ώστε να μην ανοίξουν και να βγεί έξω η μυζήθρα. Πρέπει να γίνουν πολύ λεπτά .Επειδή η ποσότητα της μυζήθρας είναι αρκετή σε σχέση με τη ζύμη, εδώ θέλει πραγματική τέχνη. Ίσως είναι και μοναδική δυσκολία αυτής της πίτας.
Στο ψήσιμο τώρα, που είναι και το δεύτερο μυστικό στην παρασκευή της σφακιανόπιτας. Βάζουμε να κάψει μια μαντεμένια πλάκα (ή σε περίπτωση που δεν έχουμε τέτοια, καλό είναι κι ένα αντικολλητικό τηγάνι) στην οποία έχουμε στάξει 2-3 σταγόνες λάδι και έχουμε σκουπίσει με χαρτοπετσέτα. Βάζουμε μια μια τις πιτούλες και τις γυρίζουμε από την μια και από την άλλη να ψηθούν αλλά να μη καούν.
Δεν ξέρω αν φαίνεται πόσο λεπτή είναι.Περίπου σαν μια χαρτοπετσέτα! |
Τις σερβίρουμε με μέλι, ζεστές κατά προτίμηση. Συνοδεύουν πολύ ευχάριστα τη ρακή. Επίσης είναι πολύ ωραίο επιδόρπιο.
Παρατηρήσεις
1) Αν έχουμε υπομονή και φτιάξουμε πολλές, διατηρούνται στην κατάψυξη άψητες για 2-3 μήνες (μπορεί και παραπάνω αφού δεν έχουν αυγά, αλλά εγώ δεν τις έχω κρατήσει παραπάνω).update 2018: Άλλωστε έχουν κυκλοφορήσει και στο εμπόριο κατεψυγμένες. Μια πολύ επιτυχημένη παραγωγή και ένα πιο “νεωτερικό” σερβίρισμα δείτε εδώ: https://www.cretangastronomy.gr/2018/12/sfakiani-pita-meli/
2) Θα χαρώ πολύ αν χανιώτες και χανιώτισσες φίλοι και φίλες συμπληρώσουν την συνταγή με πιο αυθεντικές εκδοχές!
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Την πρώτη φορά που δοκίμασα μου φάνηκε περίεργη γεύση. Τώρα λατρεύω τις σφακανόπιτες…
Θα αγοράσω υλικά να φτιάξω. Ευχαριστούμε!!!
Μου θύμισες την γεύση του πρωινού στα Σφακιά, που μας έφερε η κυρία που είχε τα "Rooms with private bath" και καταβροχθίσαμε με καφέ.
Αυτά έγιναν πριν δω ότι έχω καθισμένο λάστιχο και δεν υπήρχε τρόπος επισκευής εκεί!
Προϊστορικά δηλαδή!!!
Καλό Σ/Κ
Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα, απο το να κλείσης το γεύμα σου , με μιά σφακιανόπιτα και μια ρακή.
Στην κατάψυξη μου πάντα υπάρχει απόθεμα. Τίς λατρεύω.,Μπράβο που εβαλες την συνταγη.
κάτι αντίστοιχο φτιάχνουν στη Σαρδηνία και ότσν φίλοι μου τα'βαλαν στο πιατο όλο περηφάνια τους είπα οτι στην Κρήτη τα φτιαχνουν :)))
καλό Σαββατόβραδο
Αγαπημένες πιτούλες!!!
Μιας κι είπες ότι συνοδεύουν τη ρακί, σήμερα με έκπληξη άκουσα ότι ο γιος μου που βρίσκεται για διακοπές στο Άμστερνταμ πίνει ρακί!!
Η Κρήτη είναι παντού γνωστή και πολυταξιδεμένη.
Καλό βράδυ.
Τι μου κάνεις;;;;;;;;;;;; Τρελαίνομαι, μου αρέσουν πάρα πολύ, όποτε κατεβαίνουμε κάτω τις τσακίζουμε. Στην Πάτρα δεν έχω φτιάξει ποτέ, άλλη γλύκα έχουν όταν τις τρως στην Κρήτη!!!!!
Sunbeam ίσως δεν είχες δοκιμάσει ξανά κρητικά τυριά.Είναι όντως παντανόστιμες
Δύσπιστε, ουδέν καλόν αμιγές κακού (και αντιστρόφως βεβαίως βεβαίως 🙂 Καλώς ήρθες!
Ριρή και στα παραδοσιακά είσαι "μανούλα" βλέπω
🙂
Και λοιπόν κλπ, μεσογειακό ταμπεραμέντο σε όλα τα νησιά της Θάλασσάς μας.Ποιός ξέρει ποιοί κατακτητές του παρελθόντος μετέφεραν γεύσεις και τεχνοτροπίες!
Ξανθή η ρακή έχει γίνει μάλλον παγκόσμιο ποτό.Όπου πάνε κρητικοί την κουβαλούν 🙂
Μανουσίνα μου δεν έχεις άδικο να συνδέεις τις γεύσεις με το χώρο τους.Είναι ίσως οι πρώτες ύλες που άλλη γεύση έχουν στον τόπο παραγωγής τους και άλλη στην βιομηχανοποιημένη μορφή που κυκλοφορούν συνήθως όταν "ξενιτεύονται".
Πέρυσι ο γιος μου όταν ήμασταν στην Κρήτη ζητούσε με επιμονή τις φασιανές πίτες. Πήραμε 4 κιλά στην Κρήτη με αυτές τις πίτες. Τις λατρέψαμε.
Vita μου καταπληκτικές οι πίτες σου! Βάζω το φρέσκο μέλι, βάζεις τις πιτούλες?
Υπέροχες! Για να είμαι ειλικρινής ντρέπομαι που δεν τις έχω φτιάξει ποτέ! Πάντως όπου τις βρούμε τις τσακίζουμε οικογενειακώς!
Φιλιά, καλημέρα…
ΑΧ!!!!νασαι καλα….ευχαριστουμε….ενω ..φτιαχνω κρεπες…ετσι..δεν τις εχω κανει….Υπεροχα…και χωρις,μπεικιν,μαγια,σοδα,γαλα,,,χιχιχι…να μπορω να φαω και γω,,Αλεργιες…βλεπεις…
ΑΛΛΑ …στη Ρακι…δεν εχω αλεργια…χιχι..ΑΝΤΕ…στην ΥΓΕΙΑ ΣΑς….!!!
Όλες αυτλες οι κρητικές πίτες (σφακιανή, νερόπιτα κλπ. ) με μυζήθρα είναι υπέροχες, γιατί βασίζονται στα υλικά. Γιάυτό και συχνά είναι δύσκολο να τις επαναλάβει κανείς εκτός νήσου.
I would love nothing more than to go to Crete and learn how to make this firsthand!
Κατερίνα η αλήθεια είναι ότι δύσκολα τους αντιστέκεται κανείς.Αλλά είναι πιο "διαίτης" από άλλες γιατί δεν τηγανίζονται ούτε εχουν βούτυρο.Ο κίνδυνος είναι από την ποσότητα
Λίλα ευχαρίστως! Μαθαίνω ότι έχεις θαυμάσιο μέλι 🙂
Μπέτυ αποφάσισέ το αν βρεις μυζήθρα.εσύ κάνεις θαύματα.Γιατί όχι κι αυτές;
Ίριδα δεν είχα σκεφτεί αυτά τους τα πλεονεκτήματα.Χαίρομαι 🙂
Foodjunkie το έλεγα και παραπάνω.Οι πρώτες ύλες είναι καθοριστικές γι αυτές τις γεύσεις.Να σκεφτείς ότι από Χανιά σε Ηράκλειο αλλάζει η γεύση τους!
tasteofbeirut Ι shall be glad if you come here to learn how to make our pies 🙂
Μου αρέσουν τρελά!!!!
Τι να ζηλέψεις απο τις γαλλικές κρέπες, όταν έχεις μια σφακιανόπιτα μπροστά σου;
Τέλειες είναι αγαπητή Vita.
Un piacere conoscerti 🙂 ciao
Θα το δοκιμάσω. Μου φαίνεται καλό.
Αστέρι μου κερνάω.Έχουν μείνει μερικές στην κατάψυξη για επισκέπτες ξαφνικούς 🙂
Πηνελόπη ευχαριστώ.Κάθε τόπος έχει νοστιμιές.Οι σφακιανόπιτες είναι εν τέλει και πιο υγιεινές από τις κρέπες παρ' όλο που δύσκολα αντιστέκομαι εγώ προσωπικά και στις κρέπες 🙂
Stefania thank you for your visit at my blog.
Ellada θα περιμένω τις εντυπώσεις σου.Αν βρεις μυζήθρα είναι πράγματι καλό
Πραγματικά αγαπημένες πιτούλες! Αχ, να είχα μια!!!
Φαίνονται υπέροχες!!!
Με το πρωινό ξύπνημα και καφεδάκι…!
Καλημέρααα!
♥ ♥ ♥
Μμμμ τρέχουν τα σάλια μου! Θα δοκιμάσω να τις φτιάξω κι ας είμαι οχι σε άλλο νομό αλλά σε άλλη χώρα! Ερώτηση γιατι με αγχώνει λίγο το άνοιγμα: τι αλέυρι θέλει; σκληρό, μαλάκό,ανάμικτο; Ευχαριστώ
Big mama έχω μερικές στην κατάψυξη.Πέρνα για καφέ 🙂
Εύα και με το απογευματινό καφεδάκι δεν πάνε άσχημα.Βάζω το μπρίκι και περιμένω…
Ανώνυμε το δύσκολο αφού είσαι σε άλλη χώρα, δεν είναι τόσο το αλέυρι αλλά η μυζήθρα.Αν και σε όλες τις χώρες υπάρχουν μαλακά τυριά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη θέση της.Μπορεί να μην είναι σφακιανόπιτες αλλά δεν θα είναι άσχημες. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις έβαλα εγώ, αλλά και το σκληρό κάνει για άνοιγμα φύλλου.
Καλώς ήρθες!
μπορω να βαλω grappa αντι για ρακι που δεν εχω?
επισης μπορω να βαλω ricotta?
περιεργες μου φαινονται και θελω να τις δοκιμασω.
grEAT θα έλεγα να έβαζες κάποιο πιο δυνατό ποτό. Βότκα, ρούμι, κονιάκ, ακόμη και ουίσκι. Για το τυρί, δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί η ρικότα στο τηγάνισμα. Μοιάζει με τη γλυκιά μυζήθρα αλλά δεν είναι ίδια!
λοιπον σημερα τα εφιαξα η για να ειμαι πιο ακριβης προσπαθησα να τα φιαξω. εβαλα βοτκα μεσα, και ανθοτυρο.
την ζυμη την χωρισα σε μπαλακια 50 γρ. το καθενα.
μεχρις εδω ολα καλα.
αλλα νομιζω οτι εκανα λαθος, διοτι επλασα τις πιτες σε διαμετρο 20 εκ. και μετα εβαλα μεσα το τυρι. τις εκλεισα και προσπαθησα να τις ξαναπλασω.
δυστυχως σε μερικα σημεια εσπασε η ζυμη, και βγηκε λιγο το τυρι. για να μην τα πεταξω, τους εβαλα μπαλωματα απο κομματια ζυμαριου και συνεχισα.
γευση ωραια, πολυ ωραια, αλλα αισθητικα……
για αυτο τον λογο δεν τα ανεβασα στο μπλογκ.
ξανιαδαβαζοντας με περισσοτερη προσοχη το ποστ σου, μαλλον ειχα καταλαβει λαθος. ανοιγουμε λιγο με τα χερια την ζυμη, βαζουμε το μπαλακι με το τυρι και μετα ανοιγουμε με το ξυλο.
σωστα?
το εβαλα πεισμα!!!!! φιλακια
grEAT μου πρώτα ανοίγουμε πολύ λίγο το πιταράκι μας με το χέρι. Βάζουμε το τυρί και ενώνουμε τη ζύμη να κλείσει μέσα της το τυρί. Το ξαναπατάμε με το χέρι να απλωθεί όσο γίνεται στο εσωτερικό της "κρέπας" το τυρί και μετά το κάνουμε λεπτό με τον πλάστη. Η πρώτη και η δεύτερη φωτογραφία της ενότητας "επί το έργον" θα σε βοηθήσουν. Μην απογοητευτείς. Καμιά μας δεν τα πετυχαίνει την πρώτη φορά, αλλά αξίζει να ξαναδοκιμάσεις 🙂
θυμησε μου να σε δειρω εαν συναντηθουμε καμια φορα!!!:) αλλα με επιασε το πεισμα!
για τριτη φορα τα εφιαξα, και αυτη την φορα καλυτερα. λεω να τα ανεβασω αυριο!
νομιζω οτι εκανα λαθος να τα ανοιγω με χοντρο πλαστη. αυτη την φορα τα ανοιξα με πολυ λεπτο και δεν βγηκε εξω το τυρι.
εχει σημασια ο πλαστης?
grEAT ας συναντηθούμε και χαλάλι :-)! Περιμένω την ανάρτησή σου! Δεν έχω καθόλου χοντρό πλάστη, όλα με το λεπτό τα κάνω και δεν μπορώ να σου λύσω την απορία. Θέλει εμπειρία η σφακιανόπιτα. Όσο φαίνεται απλή τόσο ζορίζει όταν πας να τη φτιάξεις!
Βασανίζομαι στην προσπάθεια αλλά ξεχυλίζει το τυρί όταν τις ανοίγω με τον πλάστη όσο κι αν προσέχω 🙁 Τις λατρεύω. Αρέσουν και του άντρα μου. Πρέπει να τις πετύχω όπωσδήποτε. Το αλλο που κάνω στο σερβίρισμα είναι ότι προσθέτω και λίγη κανελα που μου αρέσει πολύ. Καλημέρα!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΤΕΛΕΙΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ!ΚΑΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ! ΑΝ ΤΙΣ ΦΤΙΑΞΩ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΕΣ ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΣΩ!
Φυσικά μπορείς! Βάλε τις σε μια στρώση πάνω σε βαμβακερή πετσέτα για να τραβά την υγρασία και να μη κολλήσουν. Μπορούμε και να τις καταψύξουμε με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσά τους!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ! ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΧΕΙ Η ΓΑΛΟΜΥΖΗΘΡΑ ΧΑΝΙΩN VITA? ΠΗΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ SUPERMARKΕΤ ΓΑΛΟΜΥΖΗΘΡΑ ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!
B. μου γι'αυτή τη συνταγή ένα βιντεάκι θα άξιζε να φτιάξεις. Αν υπάρχει η δυνατότητα φυσικά. Εγώ εχω προσπαθήσει αλλά είναι αδύνατον ακόμα να την καταφέρω να μη μου σκιστεί και να μη βγεί το τυρι απ εξω. Ομως δεν εγκαταλειπω την προσπαθεια με τοπικα υλικά φυσικά. Που να βρώ τα καλούδια της ΚΡΗΤΗΣ. Στο μέλλον ………………
Θα τις φτιαξω πρωτη φορα κ δε βλεπω την ωρα. Το θεμα ειναι οτι φοβαμαι το τελευταιο ανοιγμα. Υπαρχει καποιο μυστικο να μην ανοιξουν? Ο αντρας μου δεν ειναι κρητικος κ θελω να ειναι τελειες….πολλα συγχαρητηρια για τις υπεροχες συνταγες σας!
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η γέμιση δεν πρέπει να έχει υγρασία. Πρέπει να έχουν στραγγίξει τα τυριά. Εν ανάγκη αφήστε τα λίγο πάνω από χαρτί κουζίνας να είναι ΄νωπά αλλά χωρίς υγρά. Επίσης να τις δουλέψετε όσο μπορείτε στο άνοιγμα με το χέρι και μετά να βάλετε λίγο τον πλάστη.
Καλησπέρα σας, θέλω να επιχειρήσω να φτιάξω Σφακιανόπιτες
Η ερώτησή μου είναι, τα μπαλάκια της ζύμης είναι στρογγυλά όταν τα ανοίγουμε. Βάζουμε το τυρί από πάνω? Και με τον πλάστη το ανοίγουμε ξανά το φύλλο έτσι ώστε να ενσωματωθεί ή το σκεπάζουμε? Ενα βίντεο θα ήταν μεγάλη βοήθεια να βλέπαμε πως γίνεται. Ευχαριστώ πολύ
[…] γλυκιά ή με ξινή μυζήθρα, μαλεβυζιώτικα ή σφακιανά ή …παγκρήτια, με μπόλικο μέλι και κανέλα, […]
[…] η παραλλαγή της κεντρικής Κρήτης αφενός για τις σφακιανές πίτες και αφετέρου για τις νεράτες μυζηθρόπιτες του […]
[…] η παραλλαγή της κεντρικής Κρήτης αφενός για τις σφακιανές πίτες και αφετέρου για τις νεράτες μυζηθρόπιτες του […]
[…] είναι η λασιθιώτικη εκδοχή της σφακιανής πίτας (εδώ) και της καστρινής (ηρακλειώτικης) αγνιόπιτας (εδώ […]
Πρώτη μου προσπάθεια σε αυτή τη συνταγή, παταγώδης αποτυχία 🙁 Κάτι πήγε πολύ στραβά με το ζυμάρι. Η “φλυτζάνα” είναι το αμερικάνικο “cup”; Και “κουταλιά” είναι το tablespoon; Έφτιαξα 1 1/2 δόση με 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι, και όλα τα υλικά επί 1,5 και η ζύμη ήταν απίστευτα σφιχτή. Προσθεσα κι άλλο λίγο νερό και λάδι μόνο για να καταφέρω να ενσωματώσω όλο το αλεύρι. Φυσικά δεν ήταν καθόλου ελαστικό, με αποτέλεσμα από 1,5 δόση να βγουν με το ζόρι 6 λεπτά πιτάκια που τα έβαλα το ένα πάνω στο άλλο και τα γέμισα με ξινομυζήθρα “Γύπας” για να μου βγουν 3 πιτάκια. Είμαι τόσο μπερδεμένη που έχω αρχίσει να σκέφτομαι μήπως τόσο πολύ πέταξε το μυαλό μου και έβαλα 2,5 κούπες αλεύρι και δεν το κατάλαβα, όμως στ αλήθεια δεν νομίζω να έκανα τόσο χοντρό λάθος. :/
Με πήγατε στην κουζίνα με το σχόλιό σας! Και ειλικρινά δεν ξέρω τοι αλεύρι βάλατε αλλά εμένα μου βγήκε μια χαρά το ζυμαράκι για άλλη μια φορά. Ναι η κούπα μου είναι η δοσομετρική των 250ml, και η κουταλιά 15 ml. Ρακή βάλατε; Ζύγισα το αλεύρι, η μια κούπα που χρησιμοποίησα ήταν 135 γραμμάρια. Πάντα η σχέση αλεύρου νερόυ είναι στο περίπου γιατί εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες και ειδικά σε τόσο μικρή ποσότητα +/- 20 γραμμάρια ή ml υγρού μπορεί να έχουν σημασία. Δεν ξέρω τι μπορεί να συνέβει. Προσθέστε περισσότερο νερό αν τις ξαναφτιάξετε.Αυτές οι συνταγές ήταν πάντα με το μάτι!Και πράγματι, οι σφακιανόπιτες δεν είναι και οι πιο εύκολες μυζηθρόπιτες. Όλες κάναμε πολλές προσπάθεις μέχρι να πετύχουν!
Vita ευχαριστώ πολύ. Έβαλα τσίπουρο. Θα το δεχόμουν ως λογικό να πάρει λίγο νερό παραπάνω, αλλά ήταν τόσο μεγάλη η διαφορά του αποτελέσματος από αυτό που έπρεπε να γίνει, που μου έκανε φοβερή εντύπωση. Ευχαριστώ για τις πιο ακριβείς μετρήσεις. Θα ξαναδοκιμάσω σύντομα!
Θα χαρώ να πετύχουν στη δεύτερη προσπάθεια. Καλή επιτυχία!
καλησπέρα, υπέροχες οι συνταγές σας! και η παρουσίαση τους! θα ηθελα να σας ρωτήσω, αν έχω ελπίδες χρησιμοποιώντας αλεύρι σταρένιο κίτρινο, τύπου Μ, σας ευχαριστώ, πάντα να ειστε καλά
Καλησπέρα σας. Μπορεί να είναι και πιο κατάλληλο, αλλά ίσως είναι πιο δύσκολο στη διαχείρηση αν τις τολμήσετε για πρώτη φορά! Καλή επιτυχία!
Εξαιρετική ή συνταγή σάς καί τό αποτέλεσμα είναι σούπερ, είναι πραγματικά πεντανόστιμες! Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Μία ερώτηση μόνο, όταν τίς αποθηκεύω στη κατάψυξη μετά τίς ψήνω κατευθείαν κατεψυγμένες?
Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!Αν τις βάλετε στην κατάψυξη, θα τις αφήσετε καμια 10ριά λεπτά έξω και μετά θα τις ψήσετε. Αν ξεπαγώσουν τελείως τρυπάνε!
Τι ωραίες συνταγές που μας δίνετε! Ότι έχω φτιάξει έχει γίνει ανάρπαστο! Θέλω πολύ να φτιάξω αυτές τις πίτες σφακιανες (ο άντρας μου έχει καταγωγή από τα Χανιά) αλλά επειδή ζω μόνιμα στην Γαλλία δεν ξέρω τι τυρί να χρησιμοποιήσω. Τι με συμβουλεύετε;
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση… Θα έλεγα να βάλετε ένα μείγμα ρικότας και φέτας που θα κάνετε σαν κρέμα. Η αναλογία να είναι τέτοια που το μείγμα να είναι ελαφρά όξινο. Καλή επιτυχία!