Vegan/vegetarian

Σφακιανές πίτες (σφακιανόπιτες)

Σφακιανές πίτες (σφακιανόπιτες)

Η νοστιμιά της απλότητας

Οι σφακιανές πίτες (σφακιανόπιτες τις λέμε όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους τους σφακιανούς…) είναι μια συνταγή που μου ζητήθηκε από την πρώτη βδομάδα δημιουργίας αυτού του blog. Και δεν έχουν άδικο αυτοί που τη ζήτησαν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη συνταγή πίτας που δεν είναι ούτε τηγανητή ούτε ταψιού. Γίνεται με μυζήθρα και με μια απλούστατη ζύμη. Σερβίρεται ζεστή με μέλι .Εκείνο που τη διαφοροποιεί είναι ο τρόπος παρασκευής και ο τρόπος ψησίματος.

Σφακιανές πίτες (σφακιανόπιτες)

Φυσικά και οι πρώτες ύλες. Γι αυτό θεώρησα σκόπιμο να βάλω πολλές φωτογραφίες από την όλη διαδικασία γιατί από συνταγές … λίγο ή πολύ μοιάζουν όλες που θα βρείτε με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Το κύριο δηλαδή είναι ο τρόπος παρασκευής.

Όπως αναφέρει ο Ν. Ψιλάκης στο γνωστό βιβλίο του «Κρητική Κουζίνα», ο καθηγητής Δέφνερ όταν δοκίμασε τις σφακιανόπιτες το 1919 σε περιήγησή του στην Κρήτη, αναφώνησε : «Θέε μου τι ήταν αυτό! Κανένας βασιλιάς του κόσμου δεν έφαγε ποτέ καλλίτερη πίτα»

Σφακιανές πίτες (σφακιανόπιτες)

update: είμαι σε αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών για αυτές τις πίτες. Παρόλο που ήδη η συνταγή κυκλοφορεί σε αρκετά sites (με τον γνωστό τρόπο του c(l)opy paste), εγώ έχω βρει αρκετές πρόσθετες πληροφορίες και όταν θα είμαι έτοιμη θα ξαναγίνει αφιέρωμα σ’ αυτές τις εξαιρετικές πίτες! Οι σφακιανές πίτες με μυζήθρα  όπως και οι άλλες  πλακόπιτες ανήκουν στα εξαιρετικά εδέσματα που πρέπει να αναδειχθούν! Λέγονται πλακόπιτες γιατί ψήνονταν σε πέτρινες πλάκες και αργότερα στο σκεύος που είναι γνωστό ως σινί.

Καλή επιτυχία σε όσους τις τολμήσουν! 

Παρατηρήσεις

1) Αν έχουμε υπομονή και φτιάξουμε πολλές, διατηρούνται στην κατάψυξη άψητες για 2-3 μήνες (μπορεί και παραπάνω αφού δεν έχουν αυγά, αλλά εγώ δεν τις έχω κρατήσει παραπάνω).update 2018: Άλλωστε έχουν κυκλοφορήσει και στο εμπόριο κατεψυγμένες. Μια πολύ επιτυχημένη παραγωγή και ένα πιο “νεωτερικό” σερβίρισμα δείτε εδώ:  https://www.cretangastronomy.gr/2018/12/sfakiani-pita-meli/

2) Θα χαρώ πολύ αν χανιώτες και χανιώτισσες φίλοι και φίλες συμπληρώσουν την συνταγή με πιο αυθεντικές εκδοχές!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο