Γλυκά

Σιρόπι ροδιού (σπιτική γρεναδίνη)

Σιρόπι ροδιού (σπιτική γρεναδίνη)

Ένα ακόμη πολύτιμο υγρό  (εκτός από το πετιμέζι και το χαρουπόμελο) στο ντουλάπι μας!

 

Σιρόπι ροδιού (σπιτική γρεναδίνη)

Δεν ξέρω αν υπάρχει φρούτο που να ανταγωνίζεται στο χρώμα τους σπόρους του ροδιού. Ιδιαίτερα σε μερικές ποικιλίες, είναι σαν αληθινά ρουμπίνια ! Ποτέ δεν τρώγω σποράκια από το ρόδι πριν το καθαρίσω εντελώς. Θέλω να τα δω μαζεμένα στο μπολ, να τα χαζέψω λίγο με τα μάτια και μετά να τα απολαύσω.

Σιρόπι ροδιού (σπιτική γρεναδίνη)

Η ρογδιά είναι δέντρο γνωστό από την αρχαιότητα. Αν και είναι περσικής καταγωγής δεν είναι λίγοι οι ελληνικοί μύθοι που συνδέονται με τη ροδιά και τον καρπό της. Σύμφωνα λοιπόν με ένα  μύθο, στην Ελλάδα φύτρωσε από το αίμα του Ζαγρέα Διονύσου ενώ κατ’ άλλους τη φύτεψε η Αφροδίτη στην Κύπρο. Συνδέεται επίσης με τον μύθο της Περσεφόνης. Ο Πλούτωνας την δελέασε με σπόρους ροδιού για να την κρατήσει στον Άδη ενώ είχε αρνηθεί να φάει οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Το ρόδι είναι σύμβολο καλοτυχίας και γονιμότητας. Ρόδι σπάμε την Πρωτοχρονιά, όλοι έχουμε κάποιο ρογδάκι για γούρι στο σπίτι μας, ρόδι σπάει  και η νύφη στο καινούριο της σπιτικό για να χει αφθονία, καλοτυχία και γονιμότητα.

Σιρόπι ροδιού (σπιτική γρεναδίνη)

Και στον γάμο και στον θάνατο τα συναντάμε τα ρόδια! Όπως συχνά συμβαίνει , αρκετοί συμβολισμοί της αρχαιότητας  προσαρμόστηκαν κατάλληλα και πέρασαν και στα χριστιανικά έθιμα.

Σιρόπι ροδιού (σπιτική γρεναδίνη)

Τουλάχιστον στην Κρήτη είναι απαραίτητο συστατικό των κολλύβων. Μάλιστα επειδή είναι εποχικό φρούτο, διάλεγαν γερά ρόδια από ειδικές ποικιλίες, τα έδεναν με άχυρα και τα κρεμούσαν σε σκοτεινό μέρος για να διατηρηθούν.Έτσι είχαν τα σπόρια τους σε εποχές που δεν υπήρχαν φρέσκα. Σπόρια ροδιών βάζουμε και στα πολυσπόρια που είναι η συνέχεια της αρχαίας πανσπερμίας.

Σιρόπι ροδιού (σπιτική γρεναδίνη)

Το ρόδι θέλει την υπομονή του στο καθάρισμα (σίγουρα δεν  καθαρίζεται τόσο γρήγορα όσο ένα μήλο) αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο, κι όχι μόνο για τη νοστιμιά του. Οι σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν τις αρχαίες απόψεις για τη διατροφική αξία του ροδιού. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, έχει αντικαρκινικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες . Ακόμη και στο αφέψημα των λουλουδιών της ροδιάς αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες.

Σιρόπι ροδιού (σπιτική γρεναδίνη)
Έτσι ήταν το Καλοκαίρι….

Δεν ξέρω την επιστημονική ονομασία των ποικιλιών της ροδιάς που έχουμε στην Κρήτη. Το μόνο που ξέρω είναι πως έχουμε και ξυνόρογδα και γλυκά ρόδια. Η δική μας η ροδιά είναι μικρή ακόμη . Μόνο δυο τρία ρογδάκια μας έδωσε αλλά ήταν πολύ νόστιμα και ζουμερά.

Σιρόπι ροδιού (σπιτική γρεναδίνη)

Είναι όμως καλοχρονιά για τα ρόδια φέτος στην περιοχή μας (λέτε να είναι καλός οιωνός; Τι στο καλό γουρλίδικα είναι…), και τα πεσκέσια πάνε κι έρχονται. Μπόλικα ρόδια μου δώσανε την βδομάδα που πέρασε! Κράτησα σπόρια στην κατάψυξη, ετοιμάζω λικέρ και μάλιστα με δυο τρόπους, με το δικό μου και με τον τρόπο της Έλενας από τις συνταγές της καρδιάς.

Σιρόπι ροδιού (σπιτική γρεναδίνη)

Έφτιαξα και το σιρόπι  της σημερινής συνταγής.

Σιρόπι ροδιού (σπιτική γρεναδίνη)

Εντάξει, δεν τα καθάρισα εγώ. Ας είναι καλά η μάνα μου. Δουλειά για γιαγιάδες βλέπετε το καθάρισμα των ροδιών… Η γιαγιά μου τα καθάριζε για μας, και τώρα η μάνα μου για τα εγγόνια της!Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουμε το σιρόπι ροδιού, τη σπιτική γρεναδίνη.

Παρατηρήσεις

1)Το σιρόπι ροδιού μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε λικέρ. Βάζουμε  1 μέρος σιρόπι και 3 ή 4 μέρη ποτού (κατά προτίμηση λευκού π.χ. ρακής ή βότκας) σε μπουκάλι  και τα αφήνουμε να αναμειχθούν για 10 μέρες. Αν θέλουμε προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι ξύλου κανέλας.Εξάλλου δίνει χρώμα και άρωμα σε πολλά κοκτέιλς. Εντάξει, αν μας αρέσουν τα δυνατά λικέρ μπορούμε να βάλουμε ίσες ποσότητες ποτού-σιροπιού!

2)Επίσης, έχει αρκετές εφαρμογές στη μαγειρική.Μπορεί να αναμειχθεί με ξύδι και να δώσει εξαιρετικό χρώμα και γεύση σε ντρέσινγκ για σαλάτες, και να χρησιμοποιηθεί σε γλασάρισμα ψητών.

3)Εκεί που θεωρώ ότι η χρήση του είναι ιδανική, είναι στο χρωμάτισμα διαφόρων κρεμοειδών. Μπορεί να δώσει μια υπέροχη απόχρωση του ροζ  σε σαντιγί , σε γιαούρτι , και σε οποιαδήποτε άλλη κρέμα, και μάλιστα χωρίς χημικά πρόσθετα . Ταυτόχρονα τους δίνει και πολύ ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο