Απόκριες

Αποκριάτικο τραπέζι

Προτάσεις…

update 19-2-2015

Επαναφέρω μια χρήσιμη ανάρτηση για το τραπέζι της Αποκριάς , και ελπίζω αύριο να κάνω το ίδιο για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Φυσικά έχει συμπληρωθεί και εμπλουτισθεί. Καλές Απόκριες σε όλους!
Το τραπέζι του μεσημεριού της Μεγάλης Αποκράς (Μεγάλη Αποκρά λέγαμε στην Κρήτη την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) είναι από τα πλουσιότερα της χρονιάς στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Αν και η τελευταία βδομάδα του Τριωδίου λέγεται Τυρινή ή μακαρονού ή λαζανού  και υποτίθεται ότι καταναλώνονται μόνο ζυμαρικά και τυροκομικά, η κατανάλωση του κρέατος καλά κρατεί ( ακόμη φέτος τουλάχιστον. Του χρόνου δεν ξέρω τι μας περιμένει…).
Το βράδυ της Κυριακής η γιαγιά μου ( και τώρα ακόμη η μάνα μου) έβραζε αυγά και αυτά ήταν τα τελευταία «λεργιά» που κατανάλωνε (έτσι λέμε τα μη νηστίσιμα)   αφού τηρούσε πιστά τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η ευχή που λέγεται χαρακτηριστικά  είναι   «με αβγό το κλείνω, με αβγό να το ανοίξω»  εννοώντας βέβαια το κόκκινο πασχαλινό αυγό.
Η πρόταση λοιπόν για το αποκριάτικο τραπέζι δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει μακαρόνια σπιτικά ή του εμπορίου σε ζωμό κρέατος με μπόλικο κρητικό κεφαλοτύρι ή ξερό αθότυρο.

Δείτε  και φτιάξτε τα σπιτικά σκιουφιχτά με μπόλικο βούτυρο (κατά προτίμηση στακοβούτυρο)κλασικό πιάτο της Τυρινής ,  αλλά και την κρητική μακαρονάδα, ανάμεσα σε άλλα πιάτα που συνηθίζουμε τις Απόκριες. (Κλίκ στον τίτλο για κάθε συνταγή).

                                      Τα σκιουφικτά μας μακαρόνια
                                                                  Αρνί με σταμναγκάθι
Επίσης μην παραλείψετε κάποιο ψητό
                                        Χοιρινό ή αρνάκι με πατάτες
Οπωσδήποτε κάποια εντράδα
Κάποιο μεζεδάκι που να “σηκώνει” κρασάκι
                                              Σφακιανό γιαχνί
Οπωσδήποτε σαλάτες πράσινες, αλλά και γιαουρτένιες.

Για γλυκό, προτιμήστε κάτι ελαφρύ γιατί το αποκριάτικο τραπέζι είναι ήδη πολύ πλούσιο και δεν χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Ένα γλυκό του κουταλιού με το οποίο θα γαρνίρουμε γιαούρτι ή κάποια μους όπως εκείνη της μυζήθρας , και φυσικά κάποιο μυζηθροπιτάκι που θα βρείτε  στην σχετική  ανάρτησή μου.

    Μυζηθρόπιτες και μυζηθροπιτάκια 

 

Ξεκινώντας από μια καθαρά αποκριάτικη ρυζόπιτα τον

                                             Τζουλαμά

ή κάτι πιο ελαφρύ
Και φυσικά κάποια γλυκό με φύλλο (συνηθίζονται αυτές τις μέρες). Προτείνω τα εξαιρετικά κρητικά
ή μια  ζουμερή
Για το κλείσιμο, ένα λικέρ εσπεριδοειδούς είναι ό,τι πρέπει!

                                       Λικέρ λεμόνι 

ή                                     Λικέρ κουμ κουάτ 

ή

                                     Λικέρ μανταρίνι

Ή για τους παραχορτασμένους μια σκέτη ρακή!

Προπαντός, καλό ελληνικό κρασί γιατί αυτό ταιριάζει
 καλύτερα με την ελληνική κουζίνα, καλή παρέα και καλή
 καρδιά όσο αντέχουμε!
Καλό τριήμερο να περάσουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Κέντρο Προτιμήσεων Απορρήτου

Necessary

Απαραιτητα cookies ώστε να λειτουργεί κατάλληλα η ιστοσελίδα μας.

PHPSESSID,gdpr

Advertising

Τα χρησιμοποιουμέ ώστε να σας προωθήσουμε διαφημιστικό υλικό που να ταιριάζει στην προτιμήσεις σας.

DSID,IDE,__gads,session_depth,test_cookie,ck1,rlas3rt1-z,drtn1269450465,1P_JAR

Analytics

Χρησιμοποιούμε αυτά τα cookies ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία σας στην ιστοσελίδα μας και να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.

_ga,_gat,_gid

Other

Χρησιμοποιώντας αυτά τα cookies μπορούμε να προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες όπως youtube και αλλές.

GPS,PREF,VISITOR_INFO1_LIVE,YSC,di2,loc,ouid,uid,uvc,vc,mus,__atuvc,__atuvs

Skip to content