Απόκριες

Αποκριάτικο τραπέζι

Αποκριάτικο τραπέζι
Προτάσεις…

update 19-2-2015

Επαναφέρω μια χρήσιμη ανάρτηση για το τραπέζι της Αποκριάς , και ελπίζω αύριο να κάνω το ίδιο για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Φυσικά έχει συμπληρωθεί και εμπλουτισθεί. Καλές Απόκριες σε όλους!
Το τραπέζι του μεσημεριού της Μεγάλης Αποκράς (Μεγάλη Αποκρά λέγαμε στην Κρήτη την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) είναι από τα πλουσιότερα της χρονιάς στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Αν και η τελευταία βδομάδα του Τριωδίου λέγεται Τυρινή ή μακαρονού ή λαζανού  και υποτίθεται ότι καταναλώνονται μόνο ζυμαρικά και τυροκομικά, η κατανάλωση του κρέατος καλά κρατεί ( ακόμη φέτος τουλάχιστον. Του χρόνου δεν ξέρω τι μας περιμένει…).
Το βράδυ της Κυριακής η γιαγιά μου ( και τώρα ακόμη η μάνα μου) έβραζε αυγά και αυτά ήταν τα τελευταία «λεργιά» που κατανάλωνε (έτσι λέμε τα μη νηστίσιμα)   αφού τηρούσε πιστά τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η ευχή που λέγεται χαρακτηριστικά  είναι   «με αβγό το κλείνω, με αβγό να το ανοίξω»  εννοώντας βέβαια το κόκκινο πασχαλινό αυγό.
Η πρόταση λοιπόν για το αποκριάτικο τραπέζι δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει μακαρόνια σπιτικά ή του εμπορίου σε ζωμό κρέατος με μπόλικο κρητικό κεφαλοτύρι ή ξερό αθότυρο.

Δείτε  και φτιάξτε τα σπιτικά σκιουφιχτά με μπόλικο βούτυρο (κατά προτίμηση στακοβούτυρο)κλασικό πιάτο της Τυρινής ,  αλλά και την κρητική μακαρονάδα, ανάμεσα σε άλλα πιάτα που συνηθίζουμε τις Απόκριες. (Κλίκ στον τίτλο για κάθε συνταγή).

                                      Τα σκιουφικτά μας μακαρόνια
Αποκριάτικο τραπέζι
Αποκριάτικο τραπέζι
                                                                  Αρνί με σταμναγκάθι
Αποκριάτικο τραπέζι
Επίσης μην παραλείψετε κάποιο ψητό
                                        Χοιρινό ή αρνάκι με πατάτες
Αποκριάτικο τραπέζι
Αποκριάτικο τραπέζι
Οπωσδήποτε κάποια εντράδα
Αποκριάτικο τραπέζι
Αποκριάτικο τραπέζι
Αποκριάτικο τραπέζι
Κάποιο μεζεδάκι που να “σηκώνει” κρασάκι
                                              Σφακιανό γιαχνί
Αποκριάτικο τραπέζι
Αποκριάτικο τραπέζι
Αποκριάτικο τραπέζι
Αποκριάτικο τραπέζι
Οπωσδήποτε σαλάτες πράσινες, αλλά και γιαουρτένιες.
Αποκριάτικο τραπέζι
Αποκριάτικο τραπέζι
Αποκριάτικο τραπέζι
Αποκριάτικο τραπέζι
Αποκριάτικο τραπέζι
Αποκριάτικο τραπέζι

Για γλυκό, προτιμήστε κάτι ελαφρύ γιατί το αποκριάτικο τραπέζι είναι ήδη πολύ πλούσιο και δεν χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Ένα γλυκό του κουταλιού με το οποίο θα γαρνίρουμε γιαούρτι Αποκριάτικο τραπέζιή κάποια μους όπως εκείνη της μυζήθρας , και φυσικά κάποιο μυζηθροπιτάκι που θα βρείτε  στην σχετική  ανάρτησή μου.

    Μυζηθρόπιτες και μυζηθροπιτάκια 

 

Αποκριάτικο τραπέζι

Ξεκινώντας από μια καθαρά αποκριάτικη ρυζόπιτα τον

                                             Τζουλαμά

Αποκριάτικο τραπέζι
ή κάτι πιο ελαφρύ
Αποκριάτικο τραπέζι
Και φυσικά κάποια γλυκό με φύλλο (συνηθίζονται αυτές τις μέρες). Προτείνω τα εξαιρετικά κρητικά
Αποκριάτικο τραπέζι
ή μια  ζουμερή
Αποκριάτικο τραπέζι
Αποκριάτικο τραπέζι
Για το κλείσιμο, ένα λικέρ εσπεριδοειδούς είναι ό,τι πρέπει!

                                       Λικέρ λεμόνι 

Αποκριάτικο τραπέζι

ή                                     Λικέρ κουμ κουάτ 

Αποκριάτικο τραπέζι
ή

                                     Λικέρ μανταρίνι

Αποκριάτικο τραπέζι

Ή για τους παραχορτασμένους μια σκέτη ρακή!

Προπαντός, καλό ελληνικό κρασί γιατί αυτό ταιριάζει
 καλύτερα με την ελληνική κουζίνα, καλή παρέα και καλή
 καρδιά όσο αντέχουμε!
Καλό τριήμερο να περάσουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο