Γλυκά

Μαρμελάδα μανταρίνι

Μαρμελάδα μανταρίνι

Αρωματική , εύκολη μαρμελάδα εποχής!

Όπως έλεγα σε προηγούμενη ανάρτηση το πεσκέσι με τα εσπεριδοειδή ήταν «βασιλικό». Έτσι εκτός από το κέικ που ήδη έχει φτιαχτεί και για δεύτερη φορά, μια ποσότητα μανταρινιών χρησιμοποιήθηκε για μαρμελάδα μανταρίνι.
Μαρμελάδα μανταρίνι
Οι μαρμελάδες εσπεριδοειδών είναι από τις πιο αγαπημένες μου. Μου αρέσει και το χρώμα τους και η γεύση τους και η ανεπαίσθητη πικράδα που αφήνουν στο τέλος (αν τους το επιτρέψουμε…). Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα ολόκληρα τα φρούτα , φλούδα και σάρκα, και μετρώ τις ποσότητες με όγκους και όχι με βάρος , αφενός για ευκολία κι αφετέρου γιατί μπορεί οι ποσότητες των φρούτων που θα
χρησιμοποιήσω να είναι εντελώς τυχαίες, δηλαδή δεν φτιάχνω πάντα 1 κιλό, 2 κιλά, κ.ο.κ. , αλλά όσα έχω!
Μαρμελάδα μανταρίνι
Σε γενικές γραμμές ξεπικρίζω τις φλούδες με βράσιμο 2-3 φορές και τις αλέθω λίγο ή πολύ ανάλογα αν θέλω βελούδινοή λίγο πιο τραχύ αποτέλεσμα. Επίσης βγάζω όσες περισσότερες άσπρες μεμβράνες μπορώ από τη σάρκα του φρούτου πριν  ή μετά το βράσιμό του. Δεν μου έχει τύχει να αποτύχει μαρμελάδα εσπεριδοειδούς  ποτέ, ούτε να βγει πικρή ή  αραιή ή πολύ πυκνή.
Δεν μου έχει τύχει επίσης να περισσέψει κάποια χρονιά τέτοια μαρμελάδα! Θα την χρησιμοποιήσω οπωσδήποτε  κάπου. Σε μπισκότα, σε κέικ, σε πορτοκαλόπιτες ή μανταρινόπιτες αφού όπως θα έχετε δει βάζω στο μείγμα της πορτοκαλόπιτας και μαρμελάδα!
Ας δούμε λοιπόν την εύκολη συνταγή μου για μαρμελάδα μανταρίνι:

Παρατηρήσεις

1)Το ξεπίκρισμα είναι αναγκαίο στα εσπεριδοειδή. Δεν γλυκαίνουν με τη ζάχαρη, αλλά με το νερό! Αντί να τα βράσουμε μπορούμε να τα γλυκάνουμε σε κρύο νερό αλλάζοντάς το κάθε 2-3 ώρες για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο.

2)Το δέσιμο μπορεί να γίνει σε δυο φάσεις. Να την αφήσουμε δηλαδή μισοβρασμένη και να τη δέσουμε  την επόμενη μέρα.

3)Στις μαρμελάδες εσπεριδοειδών δεν βάζω άλλο άρωμα γιατί είναι ιδιαίτερα αρωματικές «από δικού τους».

4)Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα της ζάχαρης ως 1:1. Δηλαδή ίσες κούπες ζάχαρης και πολτού (ιδιαίτερα αν τα φρούτα είναι ξινά). Η ζάχαρη μετριάζει την ξινίλα αλλά ΟΧΙ την πικρίλα!

5)Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε τη μαρμελάδα με κλημεντίνες. Με τα μανταρίνια είναι όμως πιο αρωματική κατά τη γνώμη μου.

 

Καλή επιτυχία!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο