Αρωματική , εύκολη μαρμελάδα εποχής!
χρησιμοποιήσω να είναι εντελώς τυχαίες, δηλαδή δεν φτιάχνω πάντα 1 κιλό, 2 κιλά, κ.ο.κ. , αλλά όσα έχω!
Υλικά
Μανταρίνια
Ζάχαρη (η ποσότητα παρακάτω)
Νερό (για κάθε 10 μανταρίνια , ½ κούπα)
Χυμός λεμονιού (για
κάθε 10 μανταρίνια 2-3 κουταλιές σούπας)
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τα μανταρίνια. Τα καθαρίζουμε και παίρνουμε τις φλούδες τους. Τις βάζουμε σε κρύο νερό που να τις σκεπάζει και τις βράζουμε για 5 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός). Αδειάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε το ξεπίκρισμα άλλες δυο φορές. Δοκιμάζουμε μια ακρούλα αν έχει ξεπικρίσει και επαναλαμβάνουμε αν είναι ακόμη πικρή. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Κόβουμε εγκάρσια τη σάρκα των μανταρινιών και αφαιρούμε τα κουκούτσια, φροντίζοντας να μη χάσουμε το χυμό τους (τον συγκεντρώνουμε σε μπολ). Με ψαλίδι κόβουμε και όση μπορούμε από τη λευκή μεμβράνη (αλλιώς το αφήνουμε μετά το βράσιμο αυτό).
Βάζουμε φλούδες και σάρκα με το χυμό των μανταρινιών και το νερό (½ κούπα νερό ανά 10 μανταρίνια) να βράσουν. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζουν. Αυτά θα κατεβάσουν υγρό κι άλλα υγρά. Όταν μαλακώσουν αρκετά (περίπου σε κανένα εικοσάλεπτο ως μισάωρο) αποσύρουμε από το μάτι . Σ’ αυτή τη φάση βγάζουμε κάποιες μεμβράνες ακόμη με ένα πιρούνι.
Αλέθουμε αμέσως αν έχουμε ραβδομπλέντερ ή αφήνουμε να γίνει χλιαρό το μείγμα μας και το αλέθουμε στο multi. Κάνουμε όσο λεία θέλουμε τη μαρμελάδα μας, αλέθοντας ανάλογα. Μετράμε τον πολτό με μια κούπα και προσθέτουμε ΄3/4 του όγκου του ζάχαρη.Δηλαδή για 4 μέρη πολτού, 3 μέρη ζάχαρη. Ξαναβράζουμε τη μαρμελάδα μας με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
Αφήνουμε να βράζει μέχρι να δέσει .Ανακατεύουμε συχνά. Ιδίως προς το τέλος, θέλει συνεχές ανακάτεμα. Δοκιμάζουμε το δέσιμο όπως περιγράφεται εδώ (ή με ένα θερμόμετρο για μαρμελάδες, μέχρι να φτάσει στους 103-105 βαθμούς). Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού , ανακατεύουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από το μάτι.
Αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός και σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν. Διατηρούμε εκτός ψυγείου τη μαρμελάδα μας πριν ανοίξουμε τα βάζα. Μετά τη βάζουμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
1)Το ξεπίκρισμα είναι αναγκαίο στα εσπεριδοειδή. Δεν γλυκαίνουν με τη ζάχαρη, αλλά με το νερό! Αντί να τα βράσουμε μπορούμε να τα γλυκάνουμε σε κρύο νερό αλλάζοντάς το κάθε 2-3 ώρες για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο.
2)Το δέσιμο μπορεί να γίνει σε δυο φάσεις. Να την αφήσουμε δηλαδή μισοβρασμένη και να τη δέσουμε την επόμενη μέρα.
3)Στις μαρμελάδες εσπεριδοειδών δεν βάζω άλλο άρωμα γιατί είναι ιδιαίτερα αρωματικές «από δικού τους».
4)Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα της ζάχαρης ως 1:1. Δηλαδή ίσες κούπες ζάχαρης και πολτού (ιδιαίτερα αν τα φρούτα είναι ξινά). Η ζάχαρη μετριάζει την ξινίλα αλλά ΟΧΙ την πικρίλα!
5)Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε τη μαρμελάδα με κλημεντίνες. Με τα μανταρίνια είναι όμως πιο αρωματική κατά τη γνώμη μου.
Δεν αλλάζω γνώμη! Είσαι τρια άλφα! !
katapliktiko fenetai!! exw sinithisei na ta ftiaksw olokliro alla sigoura tha dokimasw i diki sou!
fetos kollisa me mandarini.
(exoune kai kolonia apo mandarini sti Alikarnasso)
Για μένα δεν υπάρχει πιο αρωματική μαρμελάδα! Δεν έχω φτιάξει ποτέ, έχω φάει όμως, ας είναι καλά η γειτόνισσα που μου δίνει! Μόλις έχω πολλά μανταρίνια θα τη φτιάξω οπωσδήποτε!
Καλή εβδομάδα 🙂
Για φέτος δεν έχω προλάβει ακόμη μιας και τα κουμκουάτ μου πήραν και θα μου πα΄ρουν ακόμη πολύ χρόνο.
Οι μαρμελάδες εσπεριδοειδών είναι οι καλύτερες με αυτή τη λίγη πικρίλα τους εγώ τρελαίνομαι.
Φιλιά
Μιλάμε για γεύση και άρωματα εξαιρετικό!
Ωχ με βάζεις σε σκέψεις Βαγγελιώ μου…
την φτιάξαμε και βγήκε τέλεια!!!
ανυπομονώ να δοκιμάσω και με άλλα εσπεριδοειδή μιας και τυχαίνει να έχουμε απ’όλα!
Ευχαριστούμε για την λεπτομερή επεξήγηση!
καλή έμπνευση!
δεν εχω δοκιμασει ποτε μαρμελαδα μανταρινι, αλλα οπως και η πηνελοπη εδω πιο πανω,μπηκα σε σκεψεις!…..
Βρίσκω αυτή την εποχή κάτι πολύ ωραία ενκόρ στη λαϊκή που έχουν φλούδα σαν τσιγαρόχαρτο. Μήπως αυτά μπορώ να τα βάλω ολόκληρα; Ευχαριστώ!
Πραγματικά σ’ ευχαριστώ τόσο που μοιράζεσαι τα μυστικά σου μαζί μας.. είμαι “νέα νοικοκυρά” και δεν είχα την τύχη να μου μάθει κάποιος πως να δημιουργώ τόσο γευστικά πράγματα μιας και δεν γνώρισα γιαγιάδες και η μητέρα μου δεν πολυασχολήθηκε ποτέ με την κουζίνα.. Είχα λοιπόν μια σακούλα μανταρίνια τα οποία είχαν τόσα κουκούτσια που δεν μπορούσες να τα φας και αναρωτιόμουν τι μπορούσα να τα κάνω. Δεν είχα φάει ποτέ στη ζωή μου μαρμελάδα μανταρίνι και δεν ήξερα πως θα ήταν! Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο λοιπόν με έστειλε εδώ! Ακολούθησα την συνταγή σου και ενθουσιάστηκα πολύ με το μυστικό του ξεπικρίσματος της φλούδας (εμένα δε θα μου πέρναγε ποτέ από το μυαλό απλά θα έριχνα τόνους ζάχαρης :Ρ ) Το αποτέλεσμα ήταν εξαίσιο!! Δεν περίμενα ποτέ ότι η μαρμελάδα μανταρίνι θα ήταν ΤΟΣΟ ΝΟΣΤΙΜΗ!!!! Αν δεν ήσουν εσύ και η συνταγή σου θα πήγαιναν χαμένα τόσα μανταρίνια κι εγώ δεν θα είχα δοκιμάσει κάτι τόσο νόστιμο!!!! 😀 Σ’ ευχαριστώ πραγματικά και για την συγκεκριμένη συνταγή αλλά και γιατί γενικά στις συνταγές που μας δίνεις έχεις τόσο αναλυτικά βήματα και μυστικά τα οποία δεν θα μπορούσα να μάθω με άλλο τρόπο! Να είσαι καλά! 🙂
Ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο σχόλιο! Χαίρομαι που σου πέτυχε η μαρμελάδα! Χρησιμοποίησέ τη και σε άλλες εφαρμογές εκτός από την κλασική :-).
Να ξέρεις ότι όλα τα γλυκά αν δεν ξεπικρίσουν πριν το σιρόπιασμα, δεν θα γίνουν ποτέ φαγώσιμα όση ζάχαρη κι αν βάλεις ;-)!
Καταπληκτική συνταγή με πολύ καλή περιγραφή, ευχαριστούμε!
Μόνο κάτι συμβαίνει με το νερό και δεν είναι νομίζω αρκετό. Μήπως προσθέτουμε κι άλλο όταν την βάζουμε να βράσει με την ζάχαρη; Εγώ προσωπικά αυτό έκανα γιατί είχε βγει πηχτός ο πολτός.
Καλές γιορτές!
Ευχαριστώ πολύ! Ίσως τα βράσατε σε υψηλή θερμοκρασία και εξατμίστηκαν τα υγρά ή ίσως δεν είχατε πολύ ζουμερά μανταρίνια.Καλώς προσθέσατε αν υπήρχε πρόβλημα. Το νερό εξάλλου σε λογικές ποσότητες δεν κάνει μεγάλη διαφορά γιατί μέχρι να δέσει η μαρμελάδα έχει φύγει όσο και να βάλουμε… Χρόνια σας Πολλά!
Εφτιαξα τη μαρμελαδα με καθε λεπτομερια. Πετυχε απολυτα.
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη! Καλοφάγωτη, και του χρόνου!
Πολύ ωραία συνταγή ,βασίζεται σε παλιά σκωτσέζικη που αφορά ολα τα εσπεριδοειδή .Την κάνω με μαύρη ζάχαρη και πάντα με τους όγκους.Σωστη η αναλογία 4 μέρη πολτού και 3 μέρη ζάχαρης .
Πολύ ωραία συνταγή ,βασίζεται σε παλιά σκωτσέζικη που αφορά ολα τα εσπεριδοειδή .Την κάνω με μαύρη ζάχαρη και πάντα με τους όγκους.
Ωραία ιδέα η μαύρη ζάχαρη! Δεν ήξερα ότι και τούτη έχει σχέση με σκωτσέζικη συνταγή, την φτιάχνω πριν αποκτήσω επαφή με σκωτσέζικα βιβλία και προ internet, στο γενικό πλαίσιο που φτιάχνω τις μαρμελάδες μου (πάντα με όγκους). Οι σκωτσέζοι είναι εξαιρετικοί στις μαρμελάδες εσπεριδοειδών και η μαρμελάδα μου με νεράντζι που είναι πράγματι σκωτσέζικης επιρροής είναι η πιο αγαπημένη μου!
Εξαιρετική η μαρμελάδα σου! Με τις κλημεντίνες από τον κήπο μας ακόμα πιο γευστική. Να είσαι καλά, ευτυχισμένη και δημιουργική η νέα χρονιά!
Χαίρομαι που σας άρεσε! Οι μαρμελάδες εσπεριδοειδών είναι οι αγαπημένες μου και η αλήθεια είναι πως τις έχω κάνει μια μικρή διατριβή :-)! Έπαιξε όμως ρόλο και η πρώτη ύλη! Ευχαριστώ που εμπιστεύτηκες τη συνταγή για άλλη μια φορά! Καλή χρονιά, με υγεία και χαρές!
Τι άρωμα και χρώμα έχει αυτή η μαρμελάδα! Μπράβο σου για την συνταγή. Θα μπορούσα να κάνω την ίδια διαδικασία και με πορτοκάλια;
Ακολουθω καιρο τωρα τις συνταγες σου με επιτυχια! Ευχαριστω
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη! Να είστε καλά!
Θα ήθελα να κάνω τη συνταγή σας γιατί έχω πολλά μανταρίνια, αλλά αντιπαθώ την πικρίλα της φλούδας (συγγνώμη που σας το χαλάω!). Θα μπορούσα να παραλείψω εντελώς τις φλούδες ή να βάλω φλούδα από ένα μόνο μανταρίνι, χωρίς να επηρεαστεί το αποτέλεσμα; Μπορεί να κάνω χαζή ερώτηση, αλλά πρώτη φορά θα κάνω μαρμελάδα και αγχώνομαι.
Καθόλου δεν μου το χαλάτε! Αυτά είναι γούστα! Δείτε τη συνταγή για βελούδινη μαρμελάδα πορτοκάλι, γλυκάνετε όσο θέλετε τις φλούδες του μανταρινιού και κόβεψε μόνο λίγες μέσα στη μαρμαλάδα. Αφαιρέστε όμως και όσο περισσότερες εσωτερικές μεμβράνες μπορείτε. Αυτές πικρίζουν περισσότερο! https://www.cretangastronomy.gr/2013/03/marmelada-portokali/
Την έκανα τη μαρμελάδα, ακολουθώντας τις οδηγίες σας και βγήκε φανταστική! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε πάντα τόσο δημιουργική!
Σας ευχαριστώ που τη δοκιμάσατε και χαίρομαι που σας άρεσε!
Μόλις μου έφερε μια φίλη και η Σπιτονοικοκυρα από 1 τσάντα μανταρίνια Χιώτικα δροσερά και αρωματικά. Θα ακολουθήσω την συνταγη σας.. Τα κουκούτσια αν τα βράσω μπορεί το ζουμί τους να δώσει πηκτινη στη μαρμελάδα;
Καλησπέρα και συγγνώμηγια τηνκαθυστερημένη απάντηση. Δεν έχω δοκιμάσει στα μανταρίνια, στη μαρμελάδα νεράντζι που τα βάζω θεωρώ ότι πηγαίνουν, αλλά αυτή έχει μια πικρίλα έτσι κι αλλιώς… Δοκιμάστε με λίγα αν δεν την έχετε φτιάξει ακόμη!
Αγαπητή Βαγγελιώ,πολλα ευχαριστώ και γι’αυτή την υπέροχη συνταγή.Οι συνταγές σου αποτελούν έμπνευση και έναυσμα για δημιουργία και αναζήτηση.Επειδή είμαι και λίγο τεμπέλα,δοκίμασα το εξής.Αφού καθάρισα τα μανταρίνια και κράτησα τις φλούδες από τα μισά,τα έβαλα να βράσουν χωρίς να αφαιρέσω μεμβράνες και κουκούτσια (και ήταν πολλά..).Την επόμανη μέρα τα έσφιξα σε τουλπάνι για να πάρω τον πολτό.Έτσι,βέβαια,παίρνουμε λιγότερο πολτό αλλά η μαρμελάδα βγαίνει διάφανη ! Σε όλα τα υπόλοιπα κράτησα ακριβώς τις οδηγίες σου.Τί υπέροχη μαρμελάδα ! Χίλια ευχαριστώ ! Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία,αγάπη και ειρήνη για όλο τον κόσμο.
Νατάσσα μου, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Ευχαριστώ που μοιράστηκες την παρέμβασή σου, θα την προσθέσω ως παραλλαγή!