Vegan/vegetarian

Ρεβίθια με μελιτζάνες

Ρεβίθια με μελιτζάνες

Ό,τι πρέπει για το -παρατεταμένο- αποκαλόκαιρο…

Ένας εξαιρετικός συνδυασμός με τα τελευταία υπαίθρια μελιτζανάκια του καλοκαιριού. Ναι, μη σας φαίνεται παράξενο, εμείς εδώ ακόμη έχουμε καλοκαίρι, και δεν το λέω για καλό. Ναι μεν συνεχίζουμε τα μπάνια στη θάλασσα όσοι έχουμε εύκολη πρόσβαση αλλά τα φυτά μας, καλλωπιστικά και παραγωγικά έχουν κακοπάθει. Μη δείτε τις λεμονιές και τα άλλα ξινόδεντρα στον Νότο… Είναι να τα λυπάσαι.

Ρεβίθια με μελιτζάνες

Υπάρχουν βέβαια ποτιστικά περβόλια και μπαξέδες κι έτσι μαζί με τα πρώτα φθινοπωρινά λαχανικά κυκλοφορούν υπαίθριες μελιτζάνες, φασολάκια και κολοκύθια. Τα φαγητά κατσαρόλας στα καλύτερά τους με τις μελωμένες όψιμες ντομάτες. Συνδυασμοί οσπρίων με λαχανικά, ή χορταρικά, ό,τι καλύτερο γευστικά και διατροφικά! Μόνο τα φασολάκια με τα μάραθα να σκεφτεί κανείς, δεν θέλει τίποτε άλλο!

Ρεβίθια με μελιτζάνες

 

Στο πλαίσιο τέτοιων μαγεριών και τούτο το φαγάκι. Πήγαινε στην αρχή για ρεβίθια με πράσα, αλλά επειδή είχα ντομάτες αρκετές και σκέφτηκα πως ο συνδυασμός με τα πράσα πάει και παραπέρα χρονικά, συνδύασα τα ρεβίθια μου με μελιτζάνες αυτήν τη φορά. Και διαπίστωσα πως δεν έχω βάλει τη συνταγή στο site! Ποιος ξέρει πάλι που είναι καταχωνιασμένος ο φάκελος με τις φωτογραφίες που προοριζόταν για την ανάρτηση… Είχα την εντύπωση ότι την είχα δημοσιεύσει, και μάλιστα από τα πρώτα χρόνια. Αλλά πού να θυμάμαι; Σχεδόν 2000 άρθρα είναι πια στο site, κατά 90% συνταγές! Κάθε φορά που είναι να αναρτήσω κάτι ψάχνω μήπως το έχω ξαναβάλει έστω σε παραλλαγή. Και τούτο εδώ δεν είναι φαγητό που το φτιάχνω σπάνια, έπρεπε να υπάρχει! Ας είναι…

Όπως έχω ξαναγράψει, ειδικά τα όσπρια που θέλουν κάποια προεργασία, καλό είναι να γίνεται για μεγαλύτερες ποσότητες απ’ όσες χρησιμοποιούμε σ’ ένα γεύμα. Έτσι ετοιμάζονται πολύ γρήγορα ακόμη και τις μέρες που είναι φορτωμένες με άλλες δουλειές. Έτσι π.χ. συχνά έχω ρεβίθια, γίγαντες, και κοινά φασόλια προβρασμένα στην κατάψυξη. Ειδικά τώρα που είμαστε μόνο δυο άτομα, ακόμη και με μια φλυτζάνα προβρασμένα όσπρια φτιάχνω εύκολα φαγητό, ή έστω μια απλή σαλάτα οσπρίων. Γι αυτό θα δώσω τη συνταγή με μέτρηση των υλικών ανά κούπα βρασμένων ρεβιθιών (παρόλο που αυτήν τη φορά τα έφτιαξα εξ αρχής κι εγώ).

Ρεβίθια με μελιτζάνες

Εδώ λοιπόν ένας ακόμη τρόπος συνδυασμού υλικών και για «αυγάτισμα» της ποσότητας, αλλά κυρίως για νοστιμιά που ξεφεύγει από τους κλασικούς τρόπους μαγειρέματος των ρεβιθιών!

Παρατηρήσεις

  1. Προετοιμασία ρεβιθιών: Βάζουμε αποβραδίς στο νερό τα ρεβίθια για τουλάχιστον 12 ώρες. Τα στραγγίζουμε, τα πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά σόδα και τα ανακατεύουμε να τα «πιάσει». Περιμένουμε κανένα 20λεπτο και τα ξεπλένουμε τρίβοντάς τα (έτσι φεύγουν και λίγα από τα φλούδια). Τα βάζουμε να βράσουν σε κρύο νερό και τα σουρώνουμε. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα ρεβίθια και αρκετό νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο). Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, να είναι σχεδόν έτοιμα. Μαγειρεύουμε όσα θέλουμε και τα υπόλοιπα τα διατηρούμε στην κατάψυξη, σε μπολ ή σε ειδικό σακουλάκι. Τα διατηρούμε ακόμη και ένα μήνα!
  2. Οι μελιτζάνες στο αλατόνερο μπαίνουν όχι μόνο για να ξεπικρίσουν (πράγμα που δεν χρειάζεται με τις ποικιλίες που κυκλοφορούν πια…) αλλά και γιατί τραβούν λιγότερο ελαιόλαδο στο τηγάνισμα. ‘Ετσι μένει αρκετό στο σκεύος που θα μαγειρέψουμε, αλλιώς προσθέτουμε ακόμη 1-2 κουταλιές.
  3. Ο βασιλικός ταιριάζει πολύ με το πιάτο, αλλά αν δεν έχουμε του πάει και ο μαϊντανός.
  4. Το φαγητό μας μπορεί να τελειώσει και σε γάστρα: αφού προσθέσουμε τα ρεβίθια και τις μελιτζάνες στη σάλτσα, αδειάζουμε σε γάστα και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα στον φούρνο στους 180 βαθμούς με σκεπασμένη γάστρα.
  5. Αντί φρέσκια ντομάτα μπορούμε να βάλουμε τριμμένη ντομάτα από κονσέρβα.

Επισημαίνω ότι τα παραπάνω υλικά είναι για 1 κούπα βρασμένα ρεβίθια. Πολλαπλασιάζουμε ανάλογα τις ποσότητες αν μαγειρέψουμε περισσότερα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο