Vegan/vegetarian

Καρυδόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο (VIDEO)

Καρυδόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο (VIDEO)

Η light εκδοχή ενός αγαπημένου γλυκού!

Οι πιο πολλές συνταγές για καρυδόπιτα περιέχουν αρκετά αυγά, κάποιες και σε συνδυασμό με αρκετό βούτυρο. Αυτό είναι ένας λόγος που μας εμποδίζει να απολαμβάνουμε συχνά αυτό το αγαπημένο γλυκό. Πολλές φορές έχω κι εγώ δεχτεί αυτή την ερώτηση, αν δηλαδή έχω συνταγή καρυδόπιτας με λίγα αυγά ή χωρίς αυγά. Η άλλη σιροπιαστή καρυδόπιτα που έχω δημοσιεύσει, δεν ξεφεύγει από το γενικό κανόνα, 6 αυγά και αρκετό βούτυρο έχει η συνταγή μου.

Καρυδόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο (VIDEO)

Προσωπικά θεωρώ ότι οι καλύτερες καρυδόπιτες είναι αυτές που έχουν στη σύστασή τους φρυγανιά ή σιμιγδάλι. Σιροπιάζονται πιο σωστά, ξεφεύγουν από τα κέικ με καρύδι, και αναδεικνύουν καλύτερα τα αρώματα των συστατικών που περιέχουν. Με αυγά ή χωρίς αυγά, με βούτυρο ή χωρίς βούτυρο, οι σιροπιαστές καρυδόπιτες που αγαπώ έχουν ελάχιστο αλεύρι.

Καρυδόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο (VIDEO)

Τέτοιας σύστασης είναι και η σημερινή συνταγή. Σιμιγδάλι και ελάχιστο αλεύρι, μόνο 2 κουταλιές στην ουσία… Θα μπορούσε κανείς να πει πως πρόκειται για ένα καρυδένιο σάμαλι ή ραβανί αν δεν ήταν τόσο πιο κοντά στα αρώματα της καρυδόπιτας το αποτέλεσμα. Μοσχοβολά κανελογαρύφαλλα και καρύδι και ταυτόχρονα είναι σιροπιασμένη όπως πρέπει χωρίς να λιγώνει. Δεν τρίβεται, δεν λασπώνει, έχει σωστή υφή! Σας έπεισα 😉 ;

Καρυδόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο (VIDEO)

Τώρα,  αν θέλουμε να την κάνουμε λίγο πιο αμαρτωλή γίνεται!  Ας βάλουμε και 1-2 μπάλες παγωτό από δίπλα… Ή ας τρίψουμε λίγη σοκολάτα από πάνω, ή ας την καλύψουμε με μια γκανάς όπως εκείνη που προτείνω στην άλλη μου καρυδόπιτα. Δεν θα μας δημιουργήσουν πολλές τύψεις αφού έχουμε κόψει τα αυγά και το βούτυρο! Υπάρχει βέβαια και η εντελώς νηστίσιμη καρυδόπιτα, η εντελώς vegan θα  λέγαμε. Έχω και τέτοιες συνταγές αλλά ας τις αφήσουμε για αργότερα, για τις φίλες και τους φίλους που θα νηστέψουν από τα μέσα του επόμενου μήνα!

Καρυδόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο (VIDEO)

Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτή την εποχή -αρχές του Φθινοπώρου- μου αρέσουν πολύ οι καρυδόπιτες. Αφενός φέρνουν τα αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου στο σπίτι, αφετέρου οι θερμοκρασίες σηκώνουν ακόμη παγωτό που είναι υπέροχο συνοδευτικό τους! Μη βλέπετε που δεν υπάρχει στις φωτογραφίες, κι εμείς με παγωτό τη συνδυάσαμε αλλά οι συνθήκες φωτισμού δεν επέτρεψαν τη φωτογράφιση!

Καρυδόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο (VIDEO)

Η συνταγή είναι παλιά, οι ποσότητες αναφέροντας σε φλυτζάνες και νεροπότηρα και παρόλο που στο παρελθόν την έφτιαχνα συχνά και είναι δοκιμασμένη, χρειάστηκε να τη φτιάξω 2 φορές για να κάνω τις μετρήσεις και τις προσαρμογές. Φαίνεται άλλωστε στις φωτογραφίες. Η δική μου κούπα είναι 250ml, η κουταλιά 15ml και το κουταλάκι 5ml οπότε η δόση διαμορφώνεται όπως παρακάτω.

Καρυδόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Το σερβίρισμα μπορεί να γίνει και σε 3-4 ώρες, αλλά η καρυδόπιτα είναι καλύτερη αν μείνει ένα δωδεκάωρο τουλάχιστον. Έτσι συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα σιροπιαστά με σιμιγδάλι. Στο μεταξύ την καλύπτουμε με μεμβράνη για να μη στεγνώσει.
  • Διατηρούμε 1-2 μέρες εκτός ψυγείου αλλά μετά τη βάζουμε στο ψυγείο. Δεν περιέχει αυγά αλλά επειδή είναι υγρή δεν θέλουμε να χαλάσει.
  • Μπορούμε να αλείψουμε το ταψί με ελαιόλαδο, αλλά αν δεν υπάρχει λόγος να αποφύγουμε το βούτυρο δίνει κάτι έξτρα…
  • Το ψήσιμο γίνεται λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα, σε αντιστάσεις.
  • Το ταψάκι στο βίντεο είναι 28 νούμερο (δηλαδή έχει διάμετρο 28 cm).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο