Νοστιμίζει και …στολίζει!
Όταν πριν λίγες μέρες δημοσίευσα την συνταγή για τα μπίζα, πολλές φίλες και φίλοι παρατήρησαν στις φωτογραφίες το μπολάκι με τις κόκκινες κορδελίτσες , αναγνώρισαν το πολύ εμφανίσιμο κοκκινολάχανο τουρσί και με ρώτησαν inbox πώς το έφτιαξα.
Έτσι σήμερα η συνταγή μου αναφέρεται στην παρασκευή αυτού του νόστιμου ορεκτικού-σαλατικού-συνοδευτικού. Ευτυχώς την είχα φωτογραφίσει τη συνταγή (χούι πια η φωτογράφιση) παρόλο που δεν ήμουν σίγουρη αν τη δημοσιεύσω τώρα ή αργότερα. Είναι η εποχή των λάχανων και τα βρίσκουμε άφθονα και οικονομικά στην αγορά. Κι όπως τα περισσότερα κηπικά πια είναι ποτιστικά, δεν είναι ανάγκη να έχουν «φάει» πολλή βροχή για να νοστιμίσουν.
Παρόλο που πολλές φορές έχω φτιάξει λευκό λάχανο τουρσί με άλμη (με συνταγές κυρίως βορειοελλαδίτικες), ετούτο εδώ είναι διαφορετικό γιατί είναι γλυκόξινο, καθόλου αλμυρό και αρκετά πικάντικο.
Έκανα μια παραλλαγή συνταγής που βρήκα σε βιβλίο με γερμανικές συνταγές όπου βέβαια το λάχανο τουρσί χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές. Ήδη έχω μερικές στο πρόγραμμα, και αφορούν σαλάτες, ορεκτικά αλλά και μαγειρευτά με κρέας. Να σκεφτείτε ότι οι ποσότητες στη συνταγή εκείνη αφορούσαν 3 κιλά λάχανο!
Μας άρεσε. Και όπως γράφω στον υπότιτλο της ανάρτησης, νοστιμίζει και στολίζει. Το φαντάζεστε πάνω σε πράσινες χριστουγεννιάτικες σαλάτες ή πάνω σε λευκά τυριά; Όταν λοιπόν πριν από λίγες μέρες πήραμε τα πρώτα λάχανα της σεζόν για να φτιάξουμε την πολύχρωμη σαλάτα που μας αρέσει πολύ, έφτιαξα μια ποσότητα τουρσί χρησιμοποιώντας 700 gr λάχανο όλο κι όλο.
Το πιθανότερο είναι ότι θα ξαναφτιάξω μέχρι τα Χριστούγεννα γιατί μας αρέσει και έχει φύγει αρκετό με τα όσπρια και τα ψητά μας.
Χρόνια Πολλά στους Δημήτρηδες και στις Δημητρούλες για τη σημερινή τους γιορτή!
Υλικά
700 gr κόκκινο λάχανο (ζυγισμένο καθαρισμένο )
1-1,5 κουταλιά της σούπας (15ml- 22 ml) αλάτι
2,5 κούπες (625ml) ξύδι (κατά προτίμηση μηλόξιδο ή πολύ ελαφρύ ξύδι από σταφύλι)
2 κουταλιές σούπας (30 ml) ζάχαρη
1 κουταλάκι κόκκους πιπεριού
1 κουταλάκι κόκκους από μπαχάρι
1 πορτοκαλόφλουδα περίπου 10 cm
Επί το έργον
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε το λάχανο και το κόβουμε όπως στη λαχανοσαλάτα.
Προσθέτουμε το αλάτι και τρίβουμε το κομμένο λάχανο αρκετά (περίπου 5 λεπτά), να μαραθεί. Το αφήνουμε για ένα 24ωρο στο ψυγείο.
Πλένουμε τα βάζα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε και τα αποστειρώνουμε. Δείτε το σχετικό βίντεο για την αποστείρωση:
Βάζουμε το λάχανο σε στραγγιστήρι και το πιέζουμε να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.
Βάζουμε το στραγγισμένο λάχανο και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία (να μην εξατμιστούν τα υγρά) για 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μια πετσέτα και αρκετό νερό να ζεσταθεί . Γεμίζουμε τα βάζα μας προσεκτικά με ένα κουτάλι αφήνοντας περίπου 5cm από την κορυφή. Συμπληρώνουμε με το υγρό που έχει μείνει στην κατσαρόλα ώστε να καλυφθεί το τουρσί μας, και τα σφραγίζουμε.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την πετσέτα όπου έχει ήδη ζεσταθεί το νερό (πριν κοχλάσει, αλλιώς συμπληρώνουμε λίγο κρύο να πέσει η θερμοκρασία) και προσθέτουμε νερό ώστε να καλύπτονται κατά 2-3 cm. Φροντίζουμε να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Μόλις κοχλάσει το νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα.
Περιμένουμε το τουρσί μας να ωριμάσει μία εβδομάδα τουλάχιστον. Διατηρείται σε δροσερό ντουλάπι για 4 μήνες. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο, διατηρούμε όσο τουρσί μείνει στο ψυγείο για 5-6 μέρες.
Παρατηρήσεις
- Με τις ποσότητες που αναφέρω έφτιαξα 3 βάζα των 380ml και ένα μικρό βαζάκι με τη μισή περίπου χωρητικότητα.
- Προτιμούμε μικρού μεγέθους βάζα με ίδιο ύψος για να διευκολυνθούμε στο βράσιμό τους και να καλύπτονται όλα με νερό.
- Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές καλό ελαιόλαδο. Του πάει!