Vegan/vegetarian

Κόκκινο λάχανο, γλυκόξινο τουρσί

Κόκκινο λάχανο, γλυκόξινο τουρσί

Νοστιμίζει και …στολίζει!

Κόκκινο λάχανο, γλυκόξινο τουρσί

Όταν πριν λίγες μέρες δημοσίευσα την συνταγή για τα μπίζα, πολλές φίλες και φίλοι παρατήρησαν στις φωτογραφίες το μπολάκι με τις κόκκινες κορδελίτσες , αναγνώρισαν το πολύ εμφανίσιμο κοκκινολάχανο τουρσί και με ρώτησαν inbox πώς το έφτιαξα.

Κόκκινο λάχανο, γλυκόξινο τουρσί

Έτσι σήμερα η συνταγή μου αναφέρεται στην παρασκευή αυτού του νόστιμου ορεκτικού-σαλατικού-συνοδευτικού. Ευτυχώς την είχα φωτογραφίσει τη συνταγή (χούι πια η φωτογράφιση) παρόλο που δεν ήμουν σίγουρη αν τη δημοσιεύσω τώρα ή αργότερα. Είναι η εποχή των λάχανων και τα βρίσκουμε άφθονα και οικονομικά στην αγορά. Κι όπως τα περισσότερα κηπικά πια είναι ποτιστικά, δεν είναι ανάγκη να έχουν «φάει» πολλή βροχή για να νοστιμίσουν.

Κόκκινο λάχανο, γλυκόξινο τουρσί

Παρόλο που πολλές φορές έχω φτιάξει λευκό λάχανο τουρσί  με άλμη (με συνταγές κυρίως βορειοελλαδίτικες), ετούτο εδώ είναι διαφορετικό γιατί είναι γλυκόξινο, καθόλου αλμυρό και  αρκετά πικάντικο.

Κόκκινο λάχανο, γλυκόξινο τουρσί

Έκανα μια  παραλλαγή συνταγής που βρήκα σε βιβλίο  με γερμανικές συνταγές όπου βέβαια το λάχανο τουρσί χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές. Ήδη έχω μερικές στο πρόγραμμα, και αφορούν σαλάτες, ορεκτικά αλλά και μαγειρευτά με κρέας. Να σκεφτείτε ότι οι ποσότητες στη συνταγή εκείνη αφορούσαν 3 κιλά λάχανο!

Κόκκινο λάχανο, γλυκόξινο τουρσί

Μας άρεσε. Και όπως γράφω στον υπότιτλο της ανάρτησης,  νοστιμίζει και στολίζει.  Το φαντάζεστε πάνω σε πράσινες χριστουγεννιάτικες σαλάτες ή πάνω σε λευκά τυριά;  Όταν λοιπόν πριν από λίγες μέρες πήραμε τα πρώτα λάχανα της σεζόν για να φτιάξουμε την πολύχρωμη σαλάτα που μας αρέσει πολύ, έφτιαξα μια ποσότητα τουρσί χρησιμοποιώντας 700 gr λάχανο όλο κι όλο.

Κόκκινο λάχανο, γλυκόξινο τουρσί

Το πιθανότερο είναι ότι θα ξαναφτιάξω μέχρι τα Χριστούγεννα γιατί μας αρέσει και  έχει φύγει αρκετό με τα όσπρια και τα ψητά μας.

Κόκκινο λάχανο, γλυκόξινο τουρσί

Χρόνια Πολλά στους Δημήτρηδες και στις Δημητρούλες για τη σημερινή τους γιορτή!

Παρατηρήσεις

  • Με τις ποσότητες που αναφέρω έφτιαξα 3 βάζα των 380ml  και ένα μικρό βαζάκι με τη μισή περίπου χωρητικότητα.
  • Προτιμούμε μικρού μεγέθους  βάζα με ίδιο ύψος για να διευκολυνθούμε στο βράσιμό τους και να καλύπτονται όλα με νερό.
  • Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές καλό ελαιόλαδο. Του πάει!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο