Γλυκό πορτοκάλι

Για νηστεύοντες και μη νηστεύοντες! 

DSC_1236

Ένα από τα γνωρίσματα της παραδοσιακής κρητικής διατροφής είναι η τήρηση των νηστειών που ορίζει η Χριστιανική Εκκλησία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τετάρτες, Παρασκευές, Σαρανταήμερο Χριστουγέννων, Μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα, Δεκαπενταύγουστος, Νηστεία των Αγίων Αποστόλων, καθώς και κάποιες μεμονομένες ημέρες νηστείας (όπως 29 Αυγούστου, 14 Σεπτέμβρη, 5 Γενάρη κ.ά.) άφηναν ελάχιστες τελικά ημέρες «κατάλυσης των πάντων». Νήστευαν, δηλαδή δεν έτρωγαν «λερ(γ)ιά» όπως λέμε στην Κρήτη τις μη νηστίσιμες τροφές, γύρω στις 200 ημέρες κάθε χρόνο!

DSC_1242

 Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει καθένας για την θρησκευτική επιβολή της νηστείας, όλοι σήμερα συμφωνούν ότι η αποχή από ζωικές τροφές για κάποια χρονικά διαστήματα, λειτουργεί σαν αποτοξίνωση για τον ανθρώπινο οργανισμό και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

DSC_1232

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η θρησκεία ναι μεν μας έχει παραδώσει ένα κατάλογο από «απαγορευμένες» τροφές αλλά θεωρώ ότι το βαθύτερο νόημα της νηστείας είναι η εγκράτεια, η λιτή και απλή διατροφή. Σε καμμία περίπτωση δεν νοούνται ως νηστίσιμα τα υπερπολυτελή τραπέζια με τις γαρίδες και τους αστακούς και τα άλλα πανάκριβα και πολυτελή εδέσματα που συνηθίζουμε στα σαρακοστιανά μας τσιμπούσια…

 

DSC_1237
 Πιστεύω ότι εκείνοι που καθιέρωσαν τις νηστείες, είχαν περισσότερες γνώσεις από τον «μέσο άνθρωπο» της εποχής τους και επειδή γνώριζαν ότι η τήρηση κάποιων κανόνων ήταν πιο πιθανή αν αυτοί οι κανόνες ήταν επιταγή της εκκλησίας, διαμόρφωσαν το πλαίσιο των νηστειών που ακολουθούμε ακόμη και σήμερα. Αυτό όμως είναι εντελώς προσωπική άποψη και δεν μπορώ να το τεκμηριώσω.

DSC_1238

Θεωρώ όμως ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιτρέπονται οι ελιές ενώ απαγορεύεται το λάδι, ότι στη νηστεία των Χριστουγέννων επιτρέπονται τα ψάρια που αφθονούν αυτή την εποχή, ότι επιτρέπονται τα σαλιγκάρια και τα υπόλοιπα οστρακοειδή που θεωρούνται καλές πηγές ασβεστίου ενώ απαγορεύεται το γάλα που στη νηστεία των Χριστουγέννων δεν υπήρχε μιας και τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα κυοφορούσαν τα μικρά τους αυτή την εποχή και στη νηστεία του Πάσχα χρησιμοποιούνταν για τη διατροφή των νεογέννητων μικρών τους.

 

DSC_1219

 Η νηστεία των Χριστουγέννων είναι «εύκολη».Αρχίζει 15 Νοεμβρίου (χθες) και κρατάει μέχρι την πραμονή των Χριστουγέννων.Επιτρέπεται το ψάρι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Έτσι εύκολα μπορεί να τηρηθεί. Υπάρχουν τόσα  νόστιμα νηστίσιμα  να τρώει κανείς !Προσωπικά, για να μπορέσω να την τηρήσω, καταναλώνω και γαλακτοκομικά.
DSC_1220 
 Η σημερινή μου συνταγή είναι ένα απολύτως νηστίσιμο γλυκάκι αφού καταναλώνεται ακόμη και τις μέρες που νηστεύουμε το λάδι. Το γλυκό πορτοκάλι το έφτιαξα φέτος νωρίς και η ποικιλία των πορτοκαλιών που χρησιμοποίησα δεν ήταν η συνήθης. Υπήρχε βέβαια κάποιος ιδιαίτερος λόγος γι αυτή μου τη βιασύνη.Κάπου το περίμεναν και ελπίζω να είναι το ίδιο νόστιμο με τις άλλες φορές…

DSC_1244-001

Υλικά:

4 μεγάλα χοντρόφλουδα πορτοκάλια (τα δικά μου ήταν 1200 γραμμάρια)

1 κιλό και μια κούπα ζάχαρη

2,5 κούπες νερό

1 λεμόνι (το χυμό)

Επί το έργον:

 Τρίβουμε ελαφρά τα πορτοκάλια και τα βάζουμε να βράσουν ολόκληρα με μπόλικο νερό για 10 λεπτά. Χύνουμε το πρώτο νερό, ξαναβάζουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3-4 φορές. Αυτό το κάνουμε για να γλυκάνουν.

Κολάζ

Αν μαλακώσουν πολύ, μετά το τρίτο βράσιμο τα αφήνουμε σε κρύο νερό για 2-3 ώρες, και το αλλάζουμε όσες φορές χρειαστεί .Επειδή εμένα μ΄αρέσει η ελαφριά μυρωδάτη πικράδα του συνήθως δεν κάνω αυτή τη φάση. Δοκιμάζουμε ένα κομματάκι φλούδας κοντά στο μέρος του κοτσανιού για να ελέγξουμε πόσο πικρό είναι.

Κόβουμε τα πορτοκάλια σε όγδοα και απομακρύνουμε με ένα ψαλίδι ό,τι μπορούμε από τις άσπρες μεμβράνες. Βάζουμε τη ζάχαρη με τις 2,5 κούπες νερό να βράσει 5 λεπτά και ρίχνουμε τα κομμάτια του πορτοκαλιού. Αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά σε μεγάλη θερμοκρασία και το κατεβάζουμε.

Αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον 24 ώρες και τελειώνουμε το δέσιμο του γλυκού μας αφού προσθέσουμε το χυμό του λεμονιού. Δηλαδή βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι.

DSC_1237-001

 Δοκιμάζουμε ως εξής: Παίρνουμε με ένα κουταλάκι πολύ λίγο σιρόπι από την κατσαρόλα και το αδειάζουμε σε ένα παγωμένο πιατάκι σταγόνα σταγόνα. Αν είναι δεμένο δεν θα σκορπούν εύκολα αυτές οι σταγόνες και μόλις κρυώσουν θα έχουν την γνωστή μελένια υφή. Προσωπικά τις αγγίζω με το δάκτυλο…(Ωστόσο έχουμε κατεβάσει το γλυκό από το μάτι).Όταν είναι έτοιμο το φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα βάζα

DSC_1217

Πάντως το τελευταίο απόκτημά μου , μου δημιουργεί πρόσθετη ασφάλεια στο δέσιμο των σιροπιών και των μαρμελάδων !

Στους 104-105 βαθμούς έτοιμο το σιρόπι!

Παρατηρήσεις:

1)Στα γλυκά με εσπεριδοειδή δεν συνηθίζω άλλο άρωμα.Είναι τόσο έντονο το δικό τους.Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε βανίλια.
2) Το γλυκό πορτοκάλι είναι πολύ νόστιμο, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κέικ κομμένο σε κομματάκια καθώς και σε σκαλτσούνια νηστίσιμα (η συνταγή προσεχώς)

Καλή επιτυχία! 

Print Friendly, PDF & Email