Vegan/vegetarian

Μπισκότα με χαρουπάλευρο χωρίς ζάχαρη

Μπισκότα με χαρουπάλευρο χωρίς ζάχαρη

Για τους λάτρες των υγιεινών …

Η ιδέα ήρθε από τη συσκευασία ενός έτοιμου μπισκότου που με κέρασαν κάπου, γνωστής εταιρείας.  Στην πίσω όψη, εκεί που γράφουν τα συστατικά του προϊόντος, αναφερόταν χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο, αλεύρι ολικής, αλεύρι για όλες τις χρήσεις,  ζάχαρη, κάποιο σπορέλαιο και αμύγδαλα . Αν θυμάμαι καλά αναφερόταν ότι το χαρουπάλευρο ήταν το 7% (τίνος; των αλεύρων; του συνόλου; ) και το χαρουπόμελο γύρω στο 2%.

dsc_0474

Η γεύση ιδιαίτερη , υποθέτω ότι όσοι είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις πρώτες ύλες θα έβρισκαν νόστιμα αυτά τα μπισκότα. Εγώ βέβαια που είμαι οπαδός πιο «αμαρτωλών» γλυκών, απλώς συμβιβάζομαι με αυτές τις γεύσεις και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τις συγκρίνω μεταξύ τους…Κράτησα το χαρτάκι για να συνθέσω τα δικά μου μπισκότα με χαρουπάλευρο με τις δικές μου κατ’ εκτίμηση αναλογίες. Τελικά καταστράφηκε όταν έπλυνα την ποδιά που φορούσα όσο παρασκεύαζα τα μπισκότα μου, ξεχασμένο στην τσέπη της!

dsc_0461

Φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να πρότεινα ως υγιεινό ένα μπισκότο που  θα περιείχε σπορέλαιο ως λιπαρή ουσία. Είναι γνωστό πλέον ακόμη και σε όσους στοιχειωδώς ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή ότι το ελαιόλαδο έχει την καλύτερη συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες από τα υπόλοιπα λίπη και έλαια. Αλλιώς, καλύτερα βούτυρο! Έτσι η πρώτη αντικατάσταση  που έκανα ήταν εκείνη του σπορέλαιου. Επίσης παρέλειψα τη ζάχαρη και αύξησα αναλογικά την ποσότητα του χαρουπάλευρου που είναι φυσικά γλυκό και του χαρουπόμελου. Ο χυμός δίνει κάποια γλύκα επίσης.

dsc_0478

Τα μπισκότα μου βγήκαν μετρίως γλυκά αλλά πολύ νόστιμα, τολμώ να πω νοστιμότερα από εκείνα που με είχαν κεράσει.  Ήταν νοστιμότερα κι από κείνα που είχα δοκιμάσει σε καλό αθηναϊκό φούρνο κάποια στιγμή.    Έβαλα στα μισά αμύγδαλο και τα υπόλοιπα τα έφτιαξα σκέτα για να μπορούν να καταναλωθούν από παιδί χωρίς πρόβλημα. Φυσικά εκείνα με το αμύγδαλο ήταν νοστιμότερα.

dsc_0469

Τα μπισκοτάκια μου φαγώθηκαν ευχάριστα και η ιδιότυπη σοκολατογεύση που δίνουν τα προϊόντα του χαρουπιού άρεσε πολύ σε όσους τα δοκίμασαν! Ως συνέχεια λοιπόν της προηγούμενης ανάρτησης, σας παραθέτω τα αποτελέσματα της πρώτης χρήσης του χαρουπάλευρού μου! Η επόμενη θα είναι με το αγαπημένο μας (και αγαπημένο των αναγνωστών αν κρίνω από τα στατιστικά) κέικ με χαρουπάλευρο!

dsc_0481

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή) για πιο γλυκά μπισκότα ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία (μέλι κλπ).
  • Τα αμύγδαλα τα έβαλα χωρίς να τα καβουρδίσω γιατί διαπίστωσα την τελευταία στιγμή την ύπαρξή τους στη συνταγή και δεν είχα χρόνο. Το άρωμά τους όμως ήταν αισθητό αφού ψήθηκαν ούτως ή άλλως.
  • Υποθέτω ότι και άλλοι ξηροί καρποί θα ταιριάζουν με τα υλικά της συγκεκριμένης συνταγής.
  • Το συνολικό αλεύρι της συνταγής ήταν 460 gr. Η κούπα μου βγαίνει 135-140 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Οπότε μάλλον κάποιο από τα άλλα αλεύρια είναι πιο βαρύ. Γράφω αυτή την παρατήρηση σε περίπτωση που κάποιοι θέλουν να κάνουν αυξομειώσεις στα είδη των αλευριών!

Καλό βράδυ, καλή εβδομάδα από αύριο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο