Αλμυρά

Μικρά ψάρια (γαύρος, μαρίδα κλπ.) τηγανητά

Μικρά ψάρια (γαύρος, μαρίδα κλπ.) τηγανητά

Τρώγονται χωρίς να τα καθαρίσουμε! 

Κι όχι μόνο χωρίς να τα καθαρίσουμε… τρώγονται σαν στραγαλάκια. Κυρίως, ορεκτικό, συνοδευτικό, τα μικρά τηγναητά ψαράκια είναι από τα πιο αγαπημένα ελληνικά πιάτα και σε όποια ποσότητα σερβιριστούν. Σπανίως περισσεύουν!
Μικρά ψάρια (γαύρος, μαρίδα κλπ.) τηγανητά

Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς ψιλό ψαράκι δεν γίνεται. Ακόμη κι εκείνοι που αρέσκονται στα πανάκριβα ψάρια, σπάνια μπορούν να αντισταθούν στο καλοτηγανισμένο ψιλό ψαράκι. Μη το περιφρονήσετε αν το βρείτε φρέσκο. Είναι φθηνότερο από πολλά άλλα που θεωρούνται πολυτελείας αλλά δεν υστερεί σε διατροφική αξία και νοστιμιά.

Μικρά ψάρια (γαύρος, μαρίδα κλπ.) τηγανητά

Μάλιστα μπορούμε να πούμε πως … όσο μπόι του λείπει είναι νοστιμιά. Είναι βέβαια λίγο βαρετό στο τηγάνισμα γιατί άλλο να τηγανίζεις 3-4 ψάρια κι άλλο αυτά τα μικρούλικα-μικρούλικα ψαράκια. Ίσως αυτή η οικονομία χρόνου να είναι η αιτία που στην Κρήτη τα τηγανίζουμε …ομαδικά.

Παλιότερα δεν χρησιμοποιούσαν φριτέζες στα σπίτια και πιθανόν ούτε στα εστιατόρια. Το τηγάνισμα γινόταν σε τηγάνια, οπότε λόγω μεγέθους ήταν ασύμφορο να τηγανίζουν ένα ένα τόσο μικρά ψαράκια. Σπάνια βέβαια ξαναχρησιμοποιούνταν το τηγανόλαδο για δεύτερη φορά και ιδιαίτερα το ψαρόλαδο.

Μικρά ψάρια (γαύρος, μαρίδα κλπ.) τηγανητά

Δεν το χύνανε όμως στους νεροχύτες. Το μαζεύανε σε ντενεκέδες και το ανταλλάσανε με πράσινο σαπούνι στους λεγόμενους φετσάδες, ένα επάγγελμα που έχει εκλείψει πλέον! Θυμάμαι ακόμη τον πλανόδιο φετσά να φωνάζει «φετσόλαδα, τσιγαρόλαδα» στα σοκάκια του χωριού. Οικολογία , ανακύκλωση, και σεβασμός στο προϊόν στην πράξη! Πάλι σοφότεροι ημών αποδεικνύονται οι παλιότεροι …
Διαβάζω ότι σε πολλά σημεία μεγάλων πόλεων, ξανάρχισε η ανακύκλωση λαδιών. Και από δω πέρασε πρόσφατα κάποιος φετσάς αλλά έδινε πετσέτες προσώπου κι όχι σαπούνι πράσινο σαν αντίτιμο…

Μικρά ψάρια (γαύρος, μαρίδα κλπ.) τηγανητά

Τέλος πάντων. Ας επιστρέψουμε στα ψαράκια…

Παρατηρήσεις

1) Το ψάρι θέλει γύρισμα μια φορά. Περιμένουμε λοιπόν όσο χρειάζεται να γίνει η μια πλευρά και μετά γυρίζουμε. Μετά το γύρισμα μπορεί να χρειαστεί να χαμηλώσουμε λίγο την θερμοκρασία. Στη δεύτερη τηγανιά την ξαναψηλώνουμε κ.ο.κ.
2)Αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο λάδι ή ανανεώνουμε το λάδι αν μαυρίσει. Αυτό συμβαίνει εξ αιτίας του αλευριού, αν τηγανίσουμε πολλά ψάρια.
3) Το λεμόνι το βάζουμε την ώρα που είναι να τα φάμε για να μη μαλακώσουν και αναπαλιάσουν.
4)Τελευταία άκουσα ότι στο αλεύρι τηγανίσματος κάποιοι τρίβουν κάποιο ξερό μυρωδικό (π.χ. ρίγανη). Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή αλλά σε μεγαλύτερα ψάρια.
5)Δεν έχω δει πουθενά αλλού να τηγανίζουν σε ομαδούλες τα ψαράκια. Ακόμη και στην Κρήτη, μετά την εμφάνιση της φριτέζας τα ρίχνουν «χύμα» στο λάδι. Πολύ θα ήθελα να μάθω αν τα κάνουν έτσι και σε άλλα μέρη.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο