Εύκολα κορδονάτα τσουρέκια με προζύμι μαγιάς!
Όταν πριν αρκετά χρόνια δημοσίευσα τη συνταγή μου για τα τσουρέκια με φυσικό προζύμι είχα αναφέρει και στην ανάρτηση και στα σχόλια ότι τσουρέκια φτιάχνω και με μαγιά όταν δεν έχω το χρόνο που απαιτούν τα πολύ ιδιαίτερα αυτά τσουρέκια προζυμιού. Εξάλλου τσουρέκια φτιάχνουμε όλο το χρόνο. Πολλές φίλες που διαβάζουν εκείνη την ανάρτηση με ρωτούν ποια είναι η συνταγή μου για τα τσουρέκια με μαγιά, όπως και για τα γαλατερά, τα πασχαλινά ψωμιά της Κρήτης που δεν είναι βέβαια τσουρέκια για όσους τα ξέρουν!
Η αλήθεια είναι ότι για τα τσουρέκια με μαγιά έχω περάσει σαράντα κύματα που λένε! Έχω κάνει τόσες πολλές συνταγές που έχω ξεχάσει τον αριθμό τους και σε μερικές και το αποτέλεσμά τους! Δοκιμές επί δοκιμών. Βλέπετε, τα τσουρέκια ήταν τα αγαπημένα αρτοσκευάσματα της οικογένειας και με δεδομένο ότι είχαμε ως οικογένεια την εμπειρία του θεσσαλονικιώτικου τσουρεκιού ήμασταν δύσκολοι. Όταν τα αγόρια μου ήταν στην εφηβεία, το ένα τσουρέκι δεν έφτανε ούτε για πρόφταση στο πρωινό! Αφήστε τις ποσότητες για βούτημα σ’ εκείνο το βραδινό γάλα!
Τα τελευταία χρόνια έχω καταλήξει στην παρακάτω συνταγή και μάλιστα έχω εξελίξει την παρασκευή τους και στην περίπτωση που έχω τη δυνατότητα χρήσης σταθερού μίξερ και στην περίπτωση που το σταθερό μου μίξερ δεν είναι στη διάθεσή μου. Τα δικά μου τσουρέκια θέλουν το ζύμωμά τους. Δηλαδή όχι ακριβώς ζύμωμα, αλλά το χάιδεμα και τη φροντίδα τους. Δεν ζυμώνουμε με την κλασική έννοια του όρου, αλλά διπλώνουμε τεντώνουμε, ξαναδιπλώνουμε, ξεκουράζουμε, παίζουμε και απολαμβάνουμε τη ζύμη!
Υλικά καλής ποιότητας σε θερμοκρασία δωματίου, ακριβείς ποσότητες και οδηγίες και τα τσουρέκια με μαγιά γίνονται μια από τις πιο εύκολες παρασκευές με ζύμη στην κουζίνα μας. Εννοείται βέβαια ότι τσουρέκια χωρίς κορδονάτες και ίνες δεν νοούνται. Εκεί είναι και η ουσιαστική τους διαφορά από τα κρητικά γαλατερά και τα άλλα γλυκά ανεβατά αρτοσκευάσματα που είναι πιο ψωμάτα και πιο βαριά και έχουν εντελώς διαφορετική υφή. Τελευταία βρήκα συνταγή γαλατερών που δεν έχει καθόλου αυγά! Οι έμπειρες της ζύμης κατανοούν αμέσως ότι πρόκειται για άλλο αρτοσκεύασμα, εξαιρετικά νόστιμο αλλά όχι τσουρέκι!
Άλλο στοιχείο επιτυχίας είναι το βάρος. Πρέπει να είναι τόσο ελαφριά που να εκπλήσσεσαι όταν τα πιάνεις! Να έχουν όγκο αλλά να είναι αφράτα όχι βαριά. Άλλη μια ουσιαστική διαφορά από τα γαλατερά…
Τα τσουρέκια των φωτογραφιών φτιάχτηκαν πέρυσι. Φετινό είναι το τσουρέκι στο βίντεο. Κανόνισα η φετινή παρασκευή να γίνει με το χέρι για να καλύψω και τους δυο τρόπους παρασκευής τους. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αλλά αν έχουμε μίξερ είναι προφανές ότι διευκολυνόμαστε πολύ!
Υλικά:
640gr αλεύρι για τσουρέκι
40gr μαγιά νωπή (δείτε παρατηρήσεις)
3 μικρά αυγά (145-150 gr, δείτε 1η παρατήρηση)
1 κουταλιά σούπας μαχλέπι
5-6 κόκκους μαστίχας (ανάλογα με το μέγεθός τους)
1 κουταλάκι κακουλέ (καρδάμωμο)
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
200 gr ζάχαρη (και μέλι, δείτε 2η παρατήρηση)
200 ml γάλα
100 gr βούτυρο αγελάδας (από βαζάκι ή πλάκα, καλής ποιότητας)
Ελάχιστο αλάτι
Για την επάλειψη, 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με 1 κουταλάκι νερό και για το τέλειωμα, αμυγδαλάκι φιλέ ή σουσάμι αποφλοιωμένο
Επί το έργον:
Για την παρασκευή με το χέρι, δείτε το –ελπίζω αναλυτικό- video που ακολουθεί.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα video μας!
Για την παρασκευή με το μίξερ δείτε και το βίντεο αλλά και τις φωτογραφίες.
Επισημαίνω τα εξής: Πριν από την προσθήκη του βουτύρου, στο μίξερ ζυμώνουμε 5-6 λεπτά, αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη 10 λεπτά και προσθέτουμε το βούτυρο να απορροφηθεί με διπλώματα.
Μετά την απορρόφηση του βουτύρου ζυμώνουμε στο μίξερ 10-15 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα με το γάντζο ζυμώματος, να μαζεύεται όλη η ζύμη στο γάντζο και, αυτό ήταν!
Αφήνουμε τη ζύμη να ανεβεί σκεπασμένη.
Στο χέρι κάνουμε διπλώματα όπως φαίνεται στο βίντεο. Διπλώνουμε και τεντώνουμε τη ζύμη 5-6 φορές, την ξεκουράζουμε 5 λεπτά και επαναλαμβάνουμε τα διπλώματα και την ξεκούραση 2-3 φορές. Αφήνουμε να ανεβεί σκεπασμένη. Είναι ανεβασμένη αν μένει το αποτύπωμα του δακτύλου μας (δείτε το βίντεο).
Η δόση είναι αρκετή για 2 μεγάλα ή 3 μέτρια τσουρέκια. Εννοείται ότα τα “ξανανεβάζουμε” πριν φουρνίσουμε. Το ψήσιμο στο δικό μου φούρνο το κάνω στους 160 βαθμούς και παίρνει 40-45 λεπτά. Στη μισή ώρα περίπου θέλουν σκέπασμα και καμιά φορά τα ξεσκεπάζω πάλι το τελευταίο πεντάλεπτο. Γενικά μετά το μισάωρο «έχω το νου μου».
Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε προσεκτικά να κρυώσουν σε σχάρα και όταν κρυώσουν εντελώς τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη.
Παρατηρήσεις:
- Αν τα αυγά μας είναι μέτρια, αφαιρούμε λίγο ασπράδι ή τα χτυπάμε και παίρνουμε όσο θέλουμε. Πάντως τα ζυγίζουμε να είναι συνολικά 150 gr.
- Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση περί ιμβερτοποιημένης ζάχαρης στα τσουρέκια. Επειδή λοιπόν όσοι αγαπούμε τη Χημεία ξέρουμε ότι ένα φυσικό ιμβερτοποιημένο σάκχαρο είναι το μέλι (εδώ, με μια πρόχειρη αναζήτηση), τα τελευταία χρόνια βάζω 150gr ζάχαρη και 50gr μέλι. Μου αρέσει πολύ το αποτέλεσμα της αντικατάστασης και το έχω καθιερώσει.
- Δεν προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι! Η ζύμη μπορεί να φαίνεται ότι σηκώνει κι άλλο αλλά δεν χρειάζεται! Θα στρώσει με το βούτυρο και τα ανεβάσματα.
- Τα φουσκώματα και της ζύμης και των τσουρεκιών μπορούν να επιταχυνθούν βάζοντάς τα στο φούρνο: Τον ανάβουμε στους 50 βαθμούς και αφού σβήσει το φωτάκι κλείνουμε τον σβήνουμε. Βάζουμε μέσα τη λεκάνη με το ζυμάρι σκεπασμένο ή τα τσουρέκια επίσης σκεπασμένα με χαρτί ψησίματος, αφήνουμε την πόρτα του φούρνου ανοικτή κατά 5-6 πόντους (μια διπλωμένη πετσέτα το εξασφαλίζει αυτό) και περιμένουμε να φουσκώσουν.
- Πολλές φορές αντικαθιστώ το βούτυρο με ελαιόλαδο ή το βάζω μισό -μισό. Δεν τους πηγαίνει άσχημα και τα διατηρεί τρυφερά.
- Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή (τσουρέκια φτιάχνουμε και το χειμώνα) μπορούμε να αυξήσουμε τη μαγιά κατά 10gr (όχι όμως παραπάνω από 50gr γιατί όταν μείνουν θα μας βγάζουν τη μυρωδιά της παραπάνω από όσο θα μας αρέσει).
- Διπλασιάζουμε εύκολα τη δόση για περισσότερα τσουρέκια.
- Δεν τα παραψήνουμε! Δεν πρέπει να στεγνώσουν. Αν ο φούρνος μας είναι δυνατός ψήνουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης καλή λύση είναι ένα πυρίμαχο μπολάκι με νερό στο φούρνο όση ώρα ψήνονται τα τσουρέκια.
they look so delicious !!!!!!!!!!!!!!
Thank you! They are delicious!
τα έκανα σήμερα και είναι τέλεια πρώτη φορά κάνω τσουρέκια σας ευχαριστώ πολύ!!!!
Χαίρομαι που σας πέτυχαν! Ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή. Και του χρόνου. Καλή Ανάσταση!
Για να φτιάξουμε τη μαγιά το γάλα είναι χλιαρό σε θερμοκρασία δωματίου ή από το ψυγείο κανονικά;;;
Ελαφρά χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι μια χαρά! Όχι πάντως από το ψυγείο γιατί θα αργήσει πολύ!
Ευχαριστώ πολύ αυτό έκανα…. Τώρα φτιάχνω το ζυμάρι, αύριο θα σας πω για το αποτέλεσμα!!!!!! ☺️☺️☺️☺️☺️☺️
Ευχαριστώ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή! Θα χαρώ να σας πετύχουν και να σας αρέσουν!
Τελικά έγιναν τέλεια, τα παιδιά τα ήθελαν λίγο πιο γλυκά, την επόμενη φορά θα βάλω λίγη ζάχαρη παραπάνω. Πολύ καλή η ζύμη εύκολη στο δούλεμα της, μπράβο σας πολύ καλή συνταγή. Την υιοθετησαμε κιόλας. Καλή ανάσταση με υγεία.
Ευχαριστώ πολύ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσε! Καλή Ανάσταση!
Καλημέρα. Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές για τσουρέκια, αλλά αυτή μου φαίνεται εκπληκτική και θα την φτιάξω για φέτος. Βέβαια δεν πετυχαίνω ποτέ την κορδονάτη υφή, αλλά πιθανόν τα επαναλαμβανόμενα διπλώματα να βοηθήσουν. Επίσης κάπου έχω διαβάσει ότι για να γίνουν κορδονάτα τα τσουρέκια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολύ σκληρό αλεύρι (αυτό που πουλιέται στους φούρνος). Όμως δεν έχω ιδέα τι είναι το κακουλέ, μπορώ να το παραλείψω ή το βρίσκω εύκολα στα supermarket?
Καλή σας μέρα! Τα διπλώματα πράγματι συμβάλλον στη δημιουργία της κορδονάτης υφής! Χρησιμοποιείστε το αλεύρι με τις περισσότερες πρωτεΐνες ανά 100γρ που θε βρείτε! Στις διατροφικές πληροφορίες τις γράφουν όλα τα πακέτα! Το κακουλές δίνει εξαιρετικό άρωμα στα τσουρέκια και υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ στα ράφια των μπαχαρικών. Κυκλοφορεί σε σκόνη και σε λοβούς που έχουν μέσα σποράκια. Η δεύτερη εκδοχή (τα σποράκια) είναι πιο αρωματικά γιατί φρεσκοαλέθονται με ζάχαρη την ώρα που θα τα χρησιμοποιήσουμε (τα βγάζουμε μέσα από τις θηκούλες τους). Καλή επιτυχία και πείτε μου πώς θα γίνουν (αν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά, προσθέστε 1-2 κουταλιές ζάχαρη ακόμη).
Άργησα να απαντήσω γιατί περίμενα να δω την υφή τους και μετά από μερικές ημέρες! Ήταν τέλεια!!! Αρκετά κορδωνατη υφή και εννοείται νοστιμότατα!!! Επειδή έκανα διπλή δόση, δυσκολεύτηκα λίγο στο πλάσιμο, όμως ακόμα και έτσι το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Δεν θα πω και του χρόνου, γιατί θα τα φτιάχνουμε συνέχεια ο,τι εποχή και εάν είναι. Συγχαρητήρια!!!!!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν! Γι αυτό έχω καταλήξει κι εγώ σ’ αυτή τη συνταγή από τις δεκάδες που έχω δοκιμάσει. Γιατί διατηρούνται φρέσκα μερικές μέρες. Ευχαριστώ πολύ που την εμπιστευτήκατε!
[…] Τσουρέκια με μαγιά, με ή χωρίς μίξερ! (video) […]
Τα έφτιαξα και βγήκαν νοστιμοτατα……Συγχαρητήρια και πάλι!!!
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν! Και του χρόνου να είμαστε καλά!
Τα εφτιαξα σημερα και μου βγηκαν πολυ ωραια.Απλα μου φουσκωσαν τοσο πολυ που οι πλεξουδες δεν φαινοντουσαν και εγινε μια μαζα το τσουρεκι.
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά! Μάλλον δεν είχε πάρει όλο το φούσκωμα πριν να το φουρνίσετε και φούσκωσε απότομα στο ψήσιμο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο… Ελπίζω τουλάχιστον να σας άρεσε η γεύση του. Και του χρόνου!
[…] φέτος φτιάξαμε μικρή δόση τσουρεκιών και ετεροχρονισμένα, οπότε έφυγαν όλα εδώ κι […]
[…] το πρώτο δεκαπενθήμερο «σάρωσαν» τα λυχναράκια και τα φετινά εύκολα τσουρέκια με μαγιά, αλλά τις τελευταίες μέρες ανέτρεψαν την σειρά το […]
Εψαχνα για συνταγή τσουρεκια και εκει που απελπιστικά βρήκα αυτιν εδώ. Μ’άρεσε που είχε βίντεό και φωτογραφίε. Την συνταγή την έκανα σε τριπλή δόση. Δεν το ήξερα με το μέλι. Γίνανε τέλεια. Και απο εμφάνισή και από γεύση.
Λέμε έγιναν πολύ αφράτα και νόστιμα. Ευχαριστώ πάρα πολύ που το ανεβάσετε.
Σας ευχαριστώ πολύ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσαν! Και του χρόνου να είμαστε καλά! Χριστός Ανέστη!
Πολυ ωραια η συνταγη σας.. Θα την δοκιμασω σιγουρα!!!μια ερωτηση μονο. Μπορω να βαλω αλευρι γθα ολες τις χρησεις;;;ειναι λιγακι δυσκολο σε αυτη την περιοδο να κανουμε εξοδους και διαθετω μονο αυτο. Ευχαριστω πολυ.
Εννοείται! Κι εγώ τέτοιο έχω προμηθευτεί! Δεν είναι ώρα για τέτοιες λεπτομέρειες 😉 ! Μια χαρά θα γίνουν και μ’ αυτό!
Mporoume na xrisimopoihsoume kai ksiri magia anti gia nopi?
Ναι, το 1/3 σε γραμμάρια της νωπής!
Καλημέρα.
Ακολούθησα κατά γράμμα τις ποσότητες και τη διαδικασία, αλλά μου βγήκε μια ζύμη που κολλούσε πολύ και δεν μπορούσα να την διαχειριστών.
Τι πιστεύετε μπορεί να φταίει;
Ευχαριστώ!
Έτσι πρέπει να είναι. Λαδώστε τα χέρια σας ή αλευρώστε λίγο το πάγκο εργασίας. Μετά το ανέβασμα θα στρώσει!
Οκ, ευχαριστώ 🙂
Η ξερή μαγιά χρειάζεται ενεργοποιήση; Την χειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπου που χειρίζεστε εσείς στο video τη νωπή;
Ναι, στα τσουρέκια εγώ την ενεργοποιώ και την ξηρή! Όπως τη νωπή! Άλλοι την βάζουν κατευθείαν στο μείγμα, δεν το έχω δοκιμάσει στα τσουρέκια. Σε άλλες ζύμες το κάνω κι εγώ…
Τέλεια!
Ευχαριστώ πολύ ! Θα τα δοκιμάσω και θα είναι και η πρώτη φορά που κάνω ! Χωρίς μίξερ….χεράτα!
Καλό Πάσχα με υγεία!
Καλή επιτυχία! Θα χαρώ να σας αρέσουν. Είναι τόσο μικρή η ποσότητα του αλευριού που δεν θα σας κουράσουν ακόμη και στο χέρι. Καλό Πάσχα και σε σας, με υγεία πρώτα απ’ όλα!
Καλησπέρα σας!το αλεύρι που χρησιμοποιητε στην μαγιά ειναι έξτρα ποσότητα;;;θελω να τα δοκιμάσω !!!!φαινονται ωραία !!!!
Όχι είναι από το ήδη ζυγισμένο! Σας ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία αν τα φτιάξετε. Θα χαρώ να σας αρέσουν! Καλή Ανάσταση!
Ευχαριστω παρά πολυ !θα τα κάνω σίγουρα !!!!
Σας παρακαλω πολυ δεν βρηκα νωπη μαγια εχω ξηρη γινετε αντικατασταση; και σε τι αναλογιες; ευχαριστω πολυ
Κι εγώ σήμερα θα χρησιμοποιήσω ξηρή σε μια παρασκευή μου, δεν βρήκα νωπή! Η αναλογία είναι 1:3 δηλαδή η ξηρή το 1/3 σε γραμμάρια της νωπής!
Μου αρεσαν τα τσουρεκια σας και θα τα κανω ….Θελω να εχω ενημερωσεις σας
Ευχαριστώ πολύ, θα χαρώ να σας αρέσουν. Συμπληρώστε κάτω αριστερά την φόρμα που βγαίνει όταν πατήσετε στο “εγγραφή” και θα παίρνετε τις ενημερώσεις μας! Καλημέρα σας, Καλή Ανάσταση!
Λόγω καραντίνας δεν ήρθαν φέτος τα τσουρέκια της μαμάς….Οπότε επιχείρησα για πρώτη φορά στη ζωή μου να φτιάξω. Φοβερή η συνταγή, πεντανόστιμα τα τσουρέκια! Μοσχοβόλησε το σπίτι! Συγχαρητήρια για τις συνταγές σας και την πολύ καλή δουλειά που κάνετε στο site! Καλή Ανάσταση, με υγεία σε όλους!
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, να είστε καλά! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Καλησπερα. Έφτιαξα τη μισή δόση και έπλασα επτά μικρά τσουρεκάκια. Ζύμωσα στο χέρι, σύμφωνα με τις οδηγίες. Βγήκαν πολύ αφράτα και νόστιμα! Μόνο να επισημάνω ότι στο βίντεο αναφέρετε οτι τα αφήνουμε να ανέβουν και μετά το πλάσιμο αλλά νομίζω ότι δεν το γράφετε στις οδηγίες. Σας ευχαριστώ για την συνταγή.
Πάω να το συμπληρώσω, παρόλο που παραπέμπω στο βίντεο, οι οδηγίες εδώ δεν είναι αναλυτικές λόγω βίντεο.! Όλα τα ανεβατά θέλουν ανέβασμα πριν μπουν στο φούρνο. Χαίρομαι που σας άρεσαν!
Για πόσα τσουρέκια είναι αυτή η δοσολογία των 640?
Αναφέρεται στην ανάρτηση, 2-3 τσουρέκια ανάλογα με το μέγεθός τους. Φαίνονται και στην φωτογραφία στο ταψί. Καλό Πάσχα!
Πολύ ωραία τσουρέκια…η αντίστοιχη αναλογία για μαγια σκόνης ποια θα ήταν?? Σας ευχαριστώ Καλή ευλογημένη Μεγάλη εβδομάδα..ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!
Καλημέρα σας! Η ξηρή μαγιά συνήθως πρέπει να είναι το 1/3 της νωπής σε γραμμάρια. Επειδή εδώ είναι “βαριά” η ζύμη (έχει πολλά υλικά), θα έβαζα λίγη παραπάνω. Καλή επιτυχία αν τα φτιάξετε! Καλή Μεγαλοβδομάδα και Καλή Ανάσταση!
Καλησπέρα σας. Θέλω να κάνω τσουρέκια πρώτη φορά! Αν θέλετε να με βοηθήσετε με τα αυγά! (με προβληματίζει πάντα το θέμα με το βάρος των αυγών στα γλυκά, μέτρια, μεγάλα, μικρά, μόνο αυγά..)
Τα αυγά να είναι 150gr ζυγισμένα με το τσόφλι τους ή τα χτυπάμε και παίρνουμε τα 150gr;
Έχω παρατηρήσει πως το βάρος π.χ μεσαίων αυγών σε συσκευασία δεν είναι το ίδιο. Σε κέικ που κάνω με συνταγές σας αν χρησιμοποιήσω αυγά μεσαία ζυγισμένα των 53gr η ζύμη έχει άλλη υφή, πιο πλούσια να πω; Αν δεν τα ζυγίσω και χρησιμοποιήσω αυγά μεσαία σε συσκευασία άλλη υφή.
Πετυχαίνει! νοστιμότατο! και κέικ είναι δεν μας φοβίζει! Το τσουρέκι όμως!!!!
Καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Στις ποσότητες που φτιάχνουμε τα τσουρέκια δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία η μικρή διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο βάρος των αυγών, δηλαδή τα 5-10 γραμμάρια. Πάντως για σιγουριά αν τα αυγά είναι μεγάλα, δείτε την πρώτη παρατήρηση στη συνταγή. Σε κάθε περίπτωση μη σας φοβίζει το τσουρέκι! Με 2-3 δοκιμές θα πάρετε “το κολάι” για το πότε είναι ανεβασμένο, πότε είναι έτοιμο για ψήσιμο κλπ. Καλή επιτυχία σε ό,τι φτιάχνετε!