VIDEOS

Κεφτέδες σκέτοι ή με σάλτσα (VIDEO)

Ένα φαγητό που αρέσει σε όλους!

Ποιός  λαός και ποια γαστρονομία μπορεί να διεκδικήσει την πατρότητα ενός φαγητού που υπάρχει σε διάφορες μορφές στην  παράδοση των περισσότερων λαών του κόσμου; Από την Ανατολή ως την Δύση ο κιμάς ανακατεύεται με μυρωδικά και δίνει αυτό το μικρό νόστιμο μεζεδάκι  που λίγοι μπορούν να του αντισταθούν.

Η λέξη κεφτές προέρχεται από την τούρκικη kofte  που προέρχεται από την περσική  kufta  που σημαίνει «να αλέσουν» . Αν ρίξετε μια ματιά στην  Wikipedia  εδώ ,θα δείτε πόσο μοιάζουν οι ονομασίες αυτού του αγαπημένου “παγκόσμιου” πιάτου στις χώρες της γειτονιάς μας αλλά και της Μέσης  Ανατολής και της νότιας Ασίας.

Αλλά και στη Δύση από τα γερμανικά hamburgers που μετανάστευσαν στην Αμερική και έγιναν περίπου το εθνικό φαγητό των αμερικάνων,  ως τα σουηδικά κεφτεδάκια  που μας έδωσε πρόσφατα η Έρι, η κεντρική ιδέα είναι περίπου η ίδια: Κιμάς –κρεμμύδι- μυρωδικά.

 Αλλάζουν τελικά μόνο το είδος του κρέατος και των μυρωδικών και η αναλογία όλων των υλικών. Όχι μόνο κάθε χώρα, αλλά κάθε σπίτι μπορούμε να πούμε πως έχει τη δική του συνταγή και το δικό του τρόπο να φτιάχνει κεφτέδες.

Κάθε μαγείρισσα κάνει το συνδυασμό που αρέσει στην οικογένειά της και φτιάχνει άλλοτε παραδοσιακούς και άλλοτε πιο μοντέρνους κεφτέδες εξελίσσοντας συνεχώς το αγαπημένο φαγητό.

Μ’ αρέσει συχνά να δοκιμάζω τις παραλλαγές που προτείνουν τόσο οι σεφ όσο και οι φίλες μαγείρισσες των blogs που εμπιστεύομαι. Σήμερα θα σας δώσω κι εγώ την «οικογενειακή» μας συνταγή για κεφτέδες, όπως την έχω από τη μάνα μου. Είτε σαν μεζεδάκι  σκέτους τηγανητούς, είτε με σάλτσα, έτσι τους φτιάχνουμε στο σπίτι μας.  Παρεμπιπτόντως ποτέ οι δικοί μου δεν γίνονται τόσο νόστιμοι όσο οι δικοί της ενώ η συνταγή είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια!

Γιατί οι κεφτέδες εκτός από τη συνταγή και τις αναλογίες των υλικών θέλουν και χέρι… Έχετε παρατηρήσει ότι όλοι – και κυρίως οι άντρες- θεωρούν καλύτερους πάντων τους κεφτέδες της μαμάς τους;

Παρατηρήσεις

1) Πάντα παίρνω όταν θέλω να φτιάξω κεφτέδες ανάμεικτο μοσχαρίσιο με χοιρινό κιμά ( περίπου ¾ της ποσότητας μοσχάρι και ¼ χοιρινό). Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνονται λιγότερο νόστιμοι με σκέτο μοσχαρίσιο. Απλώς έχω την ιδέα ότι είναι λίγο πιο αφράτοι με μοσχάρι.
2) Μπορούμε να παραλείψουμε το μαϊντανό και να βάλουμε δυόσμο ξερό ή φρέσκο. Μπορούμε  και να βάλουμε κι από τα δύο ή κανένα από τα δύο.Σε πολλούς μάλιστα δεν αρέσει τηγανισμένη η πρασινάδα και προτιμούν τα ξερά μυρωδικά. Εγώ έγραψα τη συνταγή όπως την φτιάχνω εγώ, αλλά τα μυρωδικά είναι προσωπικές επιλογές.
3) Θα σας φανεί ίσως παράξενο το «τύλιγμα» με κρασί και όχι με αλεύρι. Δοκιμάστε το έστω σε λίγους την επόμενη φορά που θα φτιάξετε κεφτέδες και θα δείτε τη διαφορά.
4) Αν έχω χρονικό περιθώριο, φτιάχνω το μείγμα των κεφτέδων αρκετές ώρες πριν τους τηγανίσω. Ακόμη και αποβραδίς, και το κρατάω στο ψυγείο. Είναι καλύτεροι έτσι. Εντάξει , έχει τύχει και τους τηγανίζω και αμέσως σε βιασύνες  …
5) Τους κεφτέδες μπορούμε να τους καταψύξουμε ωμούς αλλά και τηγανισμένους. Οι τηγανισμένοι ήταν από τα αγαπημένα φοιτητικά φαγάκια των παιδιών μου. Έβραζαν σάλτσα ντομάτας, έριχναν και 5-6-8  κεφτέδες μέσα, και με μακαρόνια, πατάτες  ή ρυζάκι είχαν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές