Δύσκολος μεν, αξεπέραστος δε!
Πριν προχωρήσω στη συνταγή μου, να συμπληρώσω στα ενδιαφέροντα στοιχεία που μας έδωσε η Ξανθή σε πρόσφατη ανάρτησή της τα πρακάτω στοιχεία από το site του Βοτανικού Πάρκου Κρήτης
“Κατα την αρχαιότητα δεν γινόταν διάκριση ανάμεσα στα μήλα και στα κυδώνια. Τα κυδώνια ήταν τα «χρυσά μήλα» απο την πόλη Κυδώνια της Κρήτης, οποτε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων στον άθλο του Ηρακλή, ήταν κυδώνια.
Χρυσό ήταν και το μήλο που έδωσε ο Πάρης στην Αφροδίτη και ίσως γι’ αυτό η θεα του Έρωτα απεικονιζεται να κρατά ένα κυδώνι στο χέρι,που συμβολίζει την αφοσίωση και την ερωτική πίστη.”
Πρόσφατα διάβασα κάπου ότι μάλλον κυδώνι ήταν και ο περιβόητος απαγορευμένος καρπός!
Συμφωνώ με την Ξανθή ότι το τελικό χρώμα του γλυκού εξαρτάται περισσότερο από το είδος των κυδωνιών και λιγότερο από το πόση ώρα βράζουν με τη ζάχαρη.Τα έβραζα αρκετή ώρα-επίτηδες έβαλα περισσότερο νερό απ’ ότι συνήθως- αλλά δεν μου κοκκίνισε.Σκέπασα και την κατσαρόλα για λίγο αλλά τίποτα.Άλλα χρόνια κοκκινίζουν στο πρώτο δέσιμο. Αντίθετα με την πλειοψηφία των νοικοκυράδων, εγώ το κυδώνι το θέλω κόκκινο, ενω το σταφύλι μ’ αρέσει ξανθό.
Σήμερα δίνω τη συνταγή για το «κυδώνι πελτέ» τον βασιλιά των γλυκών του κουταλιού κατά τη μητέρα μου. Για να είναι επιτυχημένος ο πελτές πρέπει «να κόβεται με το μαχαίρι»,να «τρέμει» στο κουταλάκι , να έχει γλυκό χρώμα, να είναι διαφανής και να μη σέρνει κλωστές –κόρδες όπως τις λένε- όταν τον τραβάς με το κουταλάκι. Εκεί είναι και η δυσκολία του. Να σταματήσει το δέσιμό του στη σωστή στιγμή. Το σωστό timing που λέμε στα νέα ελληνικά!
Για να τον φτιάξουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποκαθαρίδια δηλαδή τα φλούδια και τις καρδιές με τα σποράκια των κυδωνιών που καθαρίσαμε για άλλες χρήσεις. Εγώ επειδή έκανα πολύ λίγο γλυκό φέτος και ήταν λίγα τα αποκαθαρίδια μου, έβαλα και 3 κυδώνια ολόκληρα.
Υλικά
Τα φλούδια και το εσωτερικό των κυδωνιών που καθαρίσαμε για άλλες χρήσεις, και λίγα ολόκληρα κυδώνια κομμένα σε κομμάτια .
Ζάχαρη (η ποσότητα καθορίζεται παρακάτω)
2-3 φύλλα αμπερόζα (αρμπαρόριζα)
Χυμός λεμονιού
Επί το έργον
Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια , τα καθαρίζουμε για τη χρήση που τα προορίζουμε και κρατάμε τα φλούδια και το εσωτερικό τους.Αν χρησιμοποιήσουμε και ολόκληρα, βγάζουμε μόνο το εσωτερικό και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Δένουμε σε τουλπάνι, (καλό είναι και ένα μεγάλο τούλι) τις καρδιές και τα σπόρια και τα βάζουμε με τα φλούδια και τα κομμάτια των κυδωνιών σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει περίπου 2 δάκτυλα. Βάζουμε να βράσουν ως ότου μαλακώσουν. Μόλις πέρουν βράση χαμηλώνουμε το μάτι να σιγοβράζουν ώστε να μαλακώσουν χωρίς να εξατμιστεί το νερό τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σουρώνουμε με τουλπάνι.
Εγώ κάνω το παρακάτω “εργαλείο” διήθησης εκ των ενόντων:
Σουρωτήρι με τούλι, βαμβάκι ,και ξανά τούλι.
Έτσι περνά το υγρό που μου έμεινε από το βράσιμο των κυδωνιών μου, χωρίς ίχνος ανεπιθύμητου υλικού.Δεν πιέζουμε τα κυδώνια και τα λοιπά για να μη θολώσει το σιρόπι μας.Πετάμε το τούλι με τα σπόρια.Με τα υπόλοιπα –αν έχουμε βάλει και κυδώνια- φτιάχνουμε ωραιότατο κυδωνόπαστο.(Σε άλλο post αυτό).
Μετράμε το ζουμάκι μας και προσθέτουμε ζάχαρη σε αναλογία 2:1. Δηλαδή για κάθε 2 μέρη υγρού, 1 μέρος ζάχαρης. Τα βάζουμε να βράσουν καινα δέσουν. Εγώ είχα 4 κούπες υγρό οπότε έβαλα δύο κούπες ζάχαρη, το χυμό μισού λεμονιού και 3 μικρά φύλλα αμπερόζας. Δοκιμάζουμε το δέσιμο ως εξής; Αφήνουμε μια σταγόνα να πέσει σε ποτήρι με νερό και αν φτάσει στο πάτο αφήνοντας ευδιάκριτη γραμμή, είναι δεμένο (μέθοδος μαμάς μου). Αλλιώς, γεμίζουμε ένα κουταλάκι, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και τις τελευταίες σταγόνες τις στάζουμε σε πιατάκι. Ωστόσο απομακρύνουμε τον πελτέ από το μάτι. Αν μείνουν στρογγυλές οι σταγόνες και σε 1-2 λεπτά έχουν υφή ζελέ έχουμε τελειώσει. Αν όχι, το δέσιμο συνεχίζεται…(μέθοδος Vita).
Καλημέρα!!συμφωνώ απόλυτα με τη μητέρα σου για το χαρακτηρισμό του πελτέ αλλά και για το πως πρέπει να είναι "δεμένος"
Σε ευχαριστώ για την αναφορά, επαληθεύομαι για το χρώμα, πέρσι παιδεύτηκα τόσο με το κυδωνόπαστο που έφτιαξα τρεις φορές και κάθε φορά μούβγαινε αλλιώτικο. Για να δούμε τι θα κάνω φέτος μιας κι ακόμη δεν βρήκα κυδώνια της αρεσκείας μου.
χαχαχα!
Τέλειο το post σου!
Καλημερούδια
Πάρα πολύ ωραία η περιγραφή αλλά και η συνταγή.
Καλό βράδυ.
Πολύ ωραίο! Πελτέ δεν έχω φάει ποτέ!
Καλό βράδυ!
Ξανθή από ποιά χαρακτηριστικά ξεχωρίζεις τα καλά κυδώνια; Πολύ θα ήθελα να ξέρω και εμπιστεύομαι την κρίση σου.
Ευχαριστώ Αστέρι.Συνεχώς με κάνεις να κοκκινίζω….
Καλώς όρισες Λίνα. Σ' ευχαριστώ πολύ.
Big mama κερνάω.Αξίζεις να τον δοκιμάσεις.Είναι πολύ ιδιαίτερο γλυκό του κουταλιού και στην εμφάνιση και στη γεύση
Vita σήμερα άρχισα να ψάχνω τη λαϊκή αγορά για κυδώνια, ακόμη είναι άγουρα πολύ και δεν μου γέμισε το μάτι κανένα.
Η καταγωγή τους από πολλά μέρη Βόλο Χαλκίδα Νάουσα
Εκείνο που θα κάνω φέτος είναι να αγοράσω λίγα από κάθε περιοχή και αν φυσικά μπορέσω να τα επεξεργαστώ ξεχωριστά μιας κι ο χρόνος μου πια είναι περισσότερος.Όλα αυτά εκτός απροόπτου βέβαια.
Μόλις λοιπόν έχω τα κριτήρια θα σας ενημερώσω.
Καλό απόγευμα.
Καλημέρα στην όμορφη παρέα σας.
Προσπάθησα χτες βράδυ να φτίαξω κυδωνόπαστο, αλλά θες λίγο το ότι ήμουν ψόφια, λίγο το ότι μ'είχε πάρει το ξημέρωμα, παράδεσε το κυδωνόπαστο και σήμερα που το ξανάδα έχει πετρώσει στο πυρέξ!!!
Υπάρχει τρόπος να σώσω τον κόπο μου (άσε τα έξοδα) και το πυρέξ, ή πάει όλο το πακέτο για πέταμα; Καταστεναχωρήθηκα….
Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για τις συνταγές σας
…Α! και κάτι ακόμα…
Έφτιαξα και πελτέ χτες το απόγευμα… αλλά από τότε δεν έχει πήξει…
Πιστεύω ότι τα έκανα όλα σωστά και πριν τον κατεβάσω από τη φωτιά έκανα και τα 2 τεστ. Στο πρώτο η στάγόνα πήγε στον πάτο του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί ενω στο δεύτερο τεστ η σταγόνα έμεινε πάνω στο πίατο σαν χάντρα…
Τι πήγε στραβά και είναι ακόμα υγρό τώρα που εχει κρυώσει; Φαντάζομαι ότι αυτό λύνεται εύκολα… Το ξαναβάζουμε να βράσει λίγο ακόμα, σωστά;
Και πάλι ευχαριστώ για όλα
Τρελαίνομαι για κυδώνι και ευτυχώς που η πεθερά μου το φτιάχνει τέλειο, γιατί εγώ δεν νομίζω να το επιχειρήσω ποτέ…
Ξανθή αναμένομεν
Αγαπητή ανώνυμη, για να βγεί από το πυρέξ αν δεν έχει καεί και έχει απλώς σκληρύνει, κάνε ένα μπεν μαρί φούρνου.Δηλαδή βάλε το πυρέξ σε βαθύ ταψί με λίγο νερό (στο ταψί) και ζέστανε το στο μάτι ή στο φούρνο για να βγεί.Για τις χρήσεις του, έχω αποθηκεύσει ένα σχετικό άρθρο του Δρίσκα.Υποθέτω ότι δεν θα πειράζει ειδικά για το γλασάρισμα αν δεν είναι τέλειο!΄Για τον πελτέ τι να πω.Μάλλον ήθελε βράσιμο ή τον έβαλες σε πολύ βαθύ σκεύος. Πάντως και αποτυχημένος, αν πήξει θα φαγωθεί σαν μαρμελάδα
Olive γερή να είναι η πεθερούλα σου να σου το φτιάχνει(Χαίρομαι όταν παινεύτε τις πεθερούλες.Αγορομάνα γαρ :-))
Vita σ'ευχαριστώ πολύ! Τελικά μετά από συμβουλή πιο έμπειρων νοικοκυράδων από μένα (βλέπε μανούλα και πεθερούλα) έκανα αυτό ακριβώς που μου πρότεινες κι εσύ. Να πω την μαύρη μου αλήθεια…, είχε καραμελώσει… Έτσι το ξαναέδεσα προσθέτοντας και νερό και τώρα κρυώνει στην κουζίνα λείο και μαλακό (πλέον το κατάλαβα ότι μόλις κρυώσει σφίγγει αρκετά).
Όσο για τον πελτέ τον ξαναέδεσα κι αυτόν για κανένα τεταρτάκι και είναι τώρα τέλειος!!!! Έχει κι ένα καταπληκτικό ρουμπινί χρώμα… τρέλα!!
Και πάλι σ'ευχαριστώ, να'σαι πάντα καλά και να φτιάχνεις ωραία μαγειρέματα για τους δικούς σου (κι εννοείται να τα μοιράζεσαι μαζί μας για να μαθαίνουμε τίποτα κι εμείς οι άσχετες!)
Γεωργία
Γεωργία μου χαίρομαι που δεν πάει χαμένος ο κόπος σου τελικά.Όλες πάντως χρειαστήκαμε συμβουλές από παλιότερες μαγείρισσες πολλέεεεες φορές 🙂
Kαταπληκτικό, μου θύμισε τη θεία μου που έκανε φοβερά γλυκά κουταλιού με οτιδήποτε και πελτέ από κυδώνι…
Παντεσπάνι καλώς ήρθες! Μάλλον πρέπει κάτι να με συνδέει με τη θεία σου.Δεν μπορείς να φανταστείς με πόσα "πράγματα" έχω κάνει γλυκό του κουταλιού 🙂
Πολύ καλη η κουβεντούλα σας κορίτσια! σήμερα θα κάνω πελτέ με συνταγή τησς μαμάς μου ,και ΄ψαχνοντας να βρώ κάτι ιδιαίερο σας πέτυχα ! νάστε καλά!
Ανώνυμε καλώς όρισες! Έχει διαφορές η συνταγή της μαμάς σου;Πολύ θα ήθελα να ξέρω.Μ' αρέσει να μαθαίνω διαφορετικές εκδοχές των συνταγών μου.
Για να μας βγει λιγο κοκκινο το γλυκο η ο πελτες στιβω ενα ροδι μεσα στην κατσαρολα πριν το βαλω να βρασει μυστικο της γιαγιας μου
Ανώνυμε/η σε ευχαριστώ για την πληροφορία.Θα το δοκιμάσω μόλις μπορέσω! Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον.
Πως μπορώ να κάνω ντοματοπελτέ?
Με λιγη καθυστέρηση το ανακάλυψα επιτέλους! Τον πελτέ κυδωνιού όπως τον έλεγε και η μαμά μου! Σε ευχαριστώ, πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες~!!
Κατερίνα καλώς ήρθες! ναι είναι "μαμαδίστικο" για να μην πω "γιαγιαδίστικο" γλυκό. αλλά είναι εξαιρετικό έτσι;
Βασιλιας VITA Bασιλιας.Μηπως ξερεις πως φτιαχνεται το αμυγδαλο γλυκο του κουταλιου?
Μελανουράκι μου πράσινο αμύγδαλο εννοείς ή ξερό άσπρο αποφλοιωμένο;
To πρασινο Vιτα μου.ειμαι πολυ χαρουμενη που μου απαντησες γιατι ειχα απογοητευτη πως δεν θα επικοινωνουσαμε.Σου εχω στειλει 2-3 μηνυματα στο email σου και απαντηση δεν εχω παρει.Ισως να κανω κατι λαθος και εγω.VITA μου και κατι αλλο απο τον υπολογιστη του αντρα μου μπορω και να βρω το προφιλ σου και να δω το email σου απο τον δικο μου τον δικο μου μπαινω στο προφιλ σου πατω γιατο email σου και δεν μου το βγαζει τι πρεπει να κανω .
Έχω χρόοονια να το φτιάξω…Αν είμαστε καλά την επόμενη Άνοιξη θα το επιδιώξω. Θέλει γαλαζόπετρα όπως το συκαλάκι. Είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο.
Το μυστικό για τον πελτέ βρίσκεται ακριβώς σαυτό που επεσήμανες: κατέβασμα απο την φωτιά την σωστή στιγμή!δεν θέλει παραπάνω βράσιμο θα γίνει μαστίχα ,ούτε λιγώτερο θα είναι νερουλό ,πρέπει να γίνει σαν ζελέ! τρμουλιαστό ,και με κόκκινο χρώμα!
Ειρήνη ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Έχεις δίκιο! Εκεί είναι ακριβώς και η δυσκολία του βέβαια!
Καλησπερα!
ποσο κιρο μπορουμε να διατηρησουμε τον πελτε?υπαρχει τροπος διατήρησης?
Ανώνυμε/η καλησπέρα. Ο πελτές διατηρείται όσο τα υπόλοιπα γλυκά κουταλιού (δεν είναι ζελέ) αν μπει σε αποστειρωμένα σκεύη.Εγώ τον βάζω στο ψυγείο και για ασφάλεια και γιατί είναι νοστιμότερος παγωμένος. Έχω από πέρυσι ένα βαζάκι και δεν έχει πάθει τίποτα!
Καλημέρα!!!συγχαρητήρια για τη σελίδα σας!!!ο πελτές μου γίνεται κιτρινωπός…………
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας αρέσει! Το χρώμα εξαρτάται εν πολλοίς από το είδος των κυδωνιών.
Λοιπον φετος μου εφεραν πολλα κυδωνια και αφου εκανα γλυκο του κουταλιου ειπα να θυμηθω τον πελτε που εκανε η μαμα μου (μας τον εδινε οταν βηχαμε το υπολοιπο το ειχε για τους ξενους)λοιπον οπως μου λει η μαμα μου τα κουκουτσια εχουν το ζελε τα δικα μου κυδωνια ομωσ τα περισσοτερα τα κουκουτσια ηταν χαλασμενα καθαρισα λοιπον και 3 μηλα μηπως και τα καταφερω να βγει το ζελε!!αν οχι τι μπορω να κανω??ευχαριστω εκ των πρωτερων!!
Λοιπον φετος μου εφεραν πολλα κυδωνια και αφου εκανα γλυκο του κουταλιου ειπα να θυμηθω τον πελτε που εκανε η μαμα μου (μας τον εδινε οταν βηχαμε το υπολοιπο το ειχε για τους ξενους)λοιπον οπως μου λει η μαμα μου τα κουκουτσια εχουν το ζελε τα δικα μου κυδωνια ομωσ τα περισσοτερα τα κουκουτσια ηταν χαλασμενα καθαρισα λοιπον και 3 μηλα μηπως και τα καταφερω να βγει το ζελε!!αν οχι τι μπορω να κανω??ευχαριστω εκ των πρωτερων!!
Κάτυ καλώς όρισες! Τα κουκούτσια και τα φλούδια . Γι αυτό βράζουμε και τα φλούδια για τον πελτέ.Η μαμά μου χρησιμοποιούσε τα φλούδια καλοπλυμένα και λίγα μόνο κυδώνια. Η μαμά σου είχα δίκιο. Λένε ότι και τα μήλα έχουν αρκετή πηκτίνη οπότε μπορεί να πήξει το ζελέ σου. Εγώ δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι. Ούτε λίγα κουκούτσια δεν μπορούσες να διαλέξεις; Δεν χρειάζονται πολλά.
Εύχομαι καλή επιτυχία
ευχαριστω για την απαντηση σου ευχομαι να πανε ολα καλα!!!
δεν πετάμε τα φλούδια!Τα κάνουμε τσάτνεϊ γλυκόξινο.Είναι τρέλλα με το χοιρινό το χειμώνα και διατηρείται πολύυυυυ καιρό
Εκανα τον πελτε πριν δυο μερες και ειναι νερουλος τελειως αν βαλω ζελατινη θα τον σωσω λετε;ελενη θεσσαλονικη
Ίσως τον δέσατε λιγότερο απ' ότι έπρεπε. Μάλλον θα σωθεί με την ζελατίνη αλλά υποθέτω ότι θα έχει ένα μικρό κόστος στη γεύση… Δεν μου έχει τύχει αλλά έχω δει σε άλλες συνταγές ότι προσθέτουν ζελατίνη. Πείτε μας τι έγινε τελικά…
Μαλλον εβρασα τα κυδωνια με πολυ νερο.Γιατι απο το αρχικο υγρο μου εμεινε το 1/4 περιπου.Τωρα ετοιμαζω την ζελατινη θα σας πω αυριο το αποτελεσμα.
Αποτυχια με την ζελατινη καλυτερα να εβαζα ακοολ και να εκανα λικερακι…ελενη
Πολύ καλή η σελίδα σας! Συγχαρητήρια!!
Στα υλικά της συνταγής σας αναφέρεται και χυμός λεμονιού. Πότε τον χρησιμοποιούμε??
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ….ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟΟΟΟΟΟ
ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 5.30 ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΩ 2 ΚΙΛΑ ΚΥΔΩΝΙΑ ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΓΛΥΚΟ Κ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΔΩΝΟΠΑΣΤΟ … ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑ….
ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 12 ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ…ΧΑΧΑΧΑ ΤΟΝ ΠΕΛΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΩ ΑΥΡΙΟ
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ….Ο ΠΕΛΤΕΣ ΕΓΙΝΕ ΔΙΑΜΑΝΤΙ
ΑΞΙΖΑΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ
Ευχαριστώ πολύ για την δοκιμή της συνταγής και που μπήκατε στον κόπο να γράψετε εντυπώσεις. Να είστε καλά! Έχει πράγματι κόπο, αλλά τον αξίζει!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ
Θέλω να σας πω χίλια ευχαριστώ. Ό,τι κι αν έχω φτιάξει από εσάς έχει βγει τέλειο! Ο πελτές (για τον οποίο είχα αμφιβολίες αν θα τα κατάφερνα) άλλο πράγμα!
Χαίρομαι! Ο πελτές είναι ιδιαίτερο και δύσκολο γλυκό οπότε σας συγχαίρω!Ένα “τσικ” παραπάνω στο δέσιμο και χάνει τη σωστή υφή. Καλοφάγωτος, και του χρόνου! Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και για το ότι μπήκατε στον κόπο να κάνετε το σχόλιο!
Καλησπερα σας και παλι αγαπητη Ευαγγελια, σημερα εφτιαξα τον κυδωνοπελτε σας και μπορω να πω οτι για 1η φορα που τον εφτιαξα, εγινε υπεροχος, σας ευχαριστω πολυ, θα τον χρησιμοποιησω κυριως ως μαρμελαδα, εχει υπεροχη γευση, κατι μου θυμιζει απο τα παιδικα μου χρονια, να ειστε παντα καλα και να μας μαθαινετε!!!καλες γιορτες με υγεια!!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Ο κυδωνοπελτές μπορεί να προστεθεί και σαν πηκτίνη σε μαρμελάδες με φρούτα που δεν έχουν αρκετή. Καλοφάγωτος και του χρόνου!
σε τι αναλογιες μπαινει σαν πηκτινη?
Δεν τον έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ως πηκτίνη! Είναι τόσο πολύτιμο γλυκό που δεν θα τον χαλάλιζα για αντικατάσταση πηκτίνης…
Σας έχω ευχαριστήσει κι άλλη φορά στο φεησμπουκ αλλά νοιώθω την ανάγκη να το ξανακάνω από δω για τις ωραίες συνταγές αλλά και τις ωραίες ιδέες που μας δίνεται. Οσο για το παραπάνω γλυκό τι να πω…… το επιχείρησα για πρώτη φορά αλλά ……. αποτυχία. Όπως λέτε είναι σαν μαστίχα . Εκανα και την μέθοδο της σταγόνας στο νερό και η πρώτη φορά ήταν ένα παχύρευστο γλάσο και το ξανάβρασα με αποτέλεσμα να είναι σαν μαστίχα, παρ’ ότι την δεύτερη φορά η σταγόνα κατέβηκε στον πάτο χωρίς να λιώσει και να εξαφανιστεί. Αφήστε που με το δεύτερο βράσιμο σκούρηνε και το χρώμα. Κρίμα γιατί είχα κάνει πολύ φιλότιμη προσπάθεια. Το θυμάμαι βέβαια που το κανε η θεία μου και ήταν υπέροχο και στο χρώμα και στο στήσιμο, τρεμουλιαστό και καταπληκτικό.
Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Ο πελτές είναι από τα πιο δύσκολα παρασκευάσματα! Λίγο πριν ή λίγο μετά να αποσυρθεί από το μάτι δεν έχει την υφή που πρέπει. Μην απογοητευτείτε όμως. Συνήθως η πρώτη προσπάθεια όλων μας είναι αποτυχία, αλλά δεν πάει χαμένος. Χρησιμοποιείστε τον ως μαρμελάδα. Θα προσπαθήσω αν τον φτιάξω φέτος να σημειώσω θερμοκρασία δεσίματος για να είμαι πιο ακριβής! Να είστε καλά, και του χρόνου!
Αντί για βαμβάκι …. δεν είναι καλύτερα να βάλουμε φύτρο του καφέ ; Τέτοιο χαρτί υπάρχει και σε πολύ μεγάλο μέγεθος για να φυλτράρει κρασί …..
Δεν έχω υπόψη το φίλτρο που λέτε, θα το ψάξω! Με του καφέ πάντως καθυστερεί αφάνταστα! Το έχω δοκιμάσει και δεν έχω υπομονή.
Καλημέρα, είναι η πρώτη μου φορά που προσπαθώ να φτιάξω πελτε Κυδώνι, τον έβαλα στην κατσαρόλα για δεύτερη φορά…. Αλλά μπααα δεν λέει, έχει γίνει σαν σιρόπι παχυρευστο αλλά δεν πήζει, τι να κάνω να τον ξαναβρασω? Άσε που σκουρινε ??? Το γλυκό του κουταλιού έγινε τέλειο… Μοίρασα και βαζάκια… Λόγω επιτυχίας, η αδερφή μου, δύο φίλες μου, αλλά ο πελτες πάει μάλλον για γλασο, αλλά πως και πόσο καιρό μπορώ να το διατηρείσω? Σας ευχαριστώ πολύ!
Ο πελτές είναι όντως από τα πιο δύσκολα παρασκευάσματα! Αν μπορέσω να φτιάξω φέτος θα θερμομετρήσω το σιρόπι την ώρα που θα το αποσύρω! Ωραία η ιδέα σας για τη χρήση τους ως γλάσο! Δεν θα πάει χαμένο και θα είναι πολύ νόστιμο! Χαίρομαι που σας πέτυχε το γλυκό. Καλοφάγωτο!
Το λάθος που διαπισ- τώνω σαν μηχανικός που κάνει και η γυναίκα μου: Όταν βάζουμε 2 υγρό : 1 ζάχαρη, πρέπει να βράζουμε για ώρα το μείγμα για να δέσει. Γιατί δεν βάζουμε 1:1 και να βράσουμε στο μισό χρόνο; Το έχω κάνει με τέλειο αποτέλεσμα.
Δεν το έχω δοκιμάσει για να ξέρω τη διαφορά… Θα κάνω μια δοκιμή φέτος. Πάντως όταν τα γλυκά δένουν πολύ γρήγορα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη γεύση τους!
Δοκιμάστε για το Κυδ Πελτέ για κάθε κούπα ζωμού 400γρ. Ζάχαρη. Θέλετε πολύ λιγότερο χρόνο βρασίματος.
Ναι, σίγουρα θα δένει πιο εύκολα με τόση ζάχαρη, αλλά δεν γίνεται πολύ γλυκός;
Καλησπέρα σας!
Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συνταγή σας. Θα την φτιάξω μόλις τώρα. Μια ερώτηση μόνο. Πρέπει να καταναλωθεί άμεσα ή διατηρείται ? Έχετε δοκιμάσει ?
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα σας! Διατηρείται μια χαρά. Παλιά τον διατηρούσαν εκτός ψυγείου αλλά τώρα που τα σπίτια μας είναι ζεστά, εγώ τον βάζω στο ψυγείο. Τον έχω κρατήσει πάνω από 3-4 μήνες!
Καλημέρα σας Καταπληκτική συνταγή ο πελάτης κυδωνιού.Τη δεύτερη φορά έβαλα ξηρούς καρπούς και αφού σταθεροποιήθηκε ,έκοψα σε μπουγάτσας και τα πέρασα με σκόνη ξηρών καρπών. Και έτσι έχουμε μια καινούρια συνταγή, αλλιώτικη και ωραία.
Πολύ ευρηματική και πρωτότυπη ιδέα! Σας ευχαριστούμε που τη μοιράζεστε εδώ!