Vegan/vegetarian

Κυδώνι πελτές

Κυδώνι πελτές

Δύσκολος μεν, αξεπέραστος δε!

Κυδώνια! Τα χρυσά φρούτα του Φθινοπώρου που έχουν πολλές χρήσεις τόσο στη Ζαχαροπλαστική όσο και στη Μαγειρική.Πρωταγωνιστές στις κουζίνες της Ανατολής. Γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα, κομπόστα , κυδωνόπαστο, πελτές, στο φούρνο με κρασί και κανελογαρύφαλλα, αλλά και με χοιρινό ή μοσχάρι στην κατσαρόλα , γεμισμένα με κιμά, και ….τι άλλο να θυμηθώ! Όπως και να το έχω δοκιμάσει το κυδώνι μου άρεσε.

Κυδώνι πελτές

Πριν προχωρήσω στη συνταγή μου, να συμπληρώσω στα ενδιαφέροντα στοιχεία που μας έδωσε η Ξανθή σε πρόσφατη ανάρτησή της  τα πρακάτω στοιχεία από το site του Βοτανικού Πάρκου Κρήτης

“Κατα την αρχαιότητα δεν γινόταν διάκριση ανάμεσα στα μήλα και στα κυδώνια. Τα κυδώνια ήταν τα «χρυσά μήλα» απο την πόλη Κυδώνια της Κρήτης, οποτε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων στον άθλο του Ηρακλή, ήταν κυδώνια.

Χρυσό ήταν και το μήλο που έδωσε ο Πάρης στην Αφροδίτη και ίσως γι’ αυτό η θεα του Έρωτα απεικονιζεται να κρατά ένα κυδώνι στο χέρι,που συμβολίζει την αφοσίωση και την ερωτική πίστη.”
Πρόσφατα διάβασα κάπου ότι μάλλον κυδώνι ήταν και ο περιβόητος απαγορευμένος καρπός!

Κυδώνι πελτές

Συμφωνώ με την Ξανθή ότι το τελικό χρώμα του γλυκού εξαρτάται περισσότερο από το είδος των κυδωνιών και λιγότερο από το πόση ώρα βράζουν με τη ζάχαρη.Τα έβραζα αρκετή ώρα-επίτηδες έβαλα περισσότερο νερό απ’ ότι συνήθως- αλλά δεν μου κοκκίνισε.Σκέπασα και την κατσαρόλα για λίγο αλλά τίποτα.Άλλα χρόνια κοκκινίζουν στο πρώτο δέσιμο. Αντίθετα με την πλειοψηφία των νοικοκυράδων, εγώ το κυδώνι το θέλω κόκκινο, ενω το σταφύλι μ’ αρέσει ξανθό.

 

Σήμερα δίνω τη συνταγή για το «κυδώνι πελτέ» τον βασιλιά των γλυκών του κουταλιού κατά τη μητέρα μου. Για να είναι επιτυχημένος ο πελτές πρέπει «να κόβεται με το μαχαίρι»,να «τρέμει» στο κουταλάκι , να έχει  γλυκό χρώμα,  να είναι διαφανής  και να μη σέρνει κλωστές –κόρδες όπως τις λένε- όταν τον τραβάς με το κουταλάκι. Εκεί είναι και η δυσκολία του. Να σταματήσει το δέσιμό του στη σωστή στιγμή. Το σωστό timing που λέμε στα  νέα ελληνικά!

 

Κυδώνι πελτές

Για να τον φτιάξουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποκαθαρίδια δηλαδή τα φλούδια και τις καρδιές με τα σποράκια των κυδωνιών που καθαρίσαμε για άλλες χρήσεις. Εγώ επειδή έκανα πολύ λίγο γλυκό φέτος και ήταν λίγα τα αποκαθαρίδια μου, έβαλα και 3 κυδώνια ολόκληρα.

Κυδώνι πελτές
Καλή επιτυχία σε όσους τον επιχειρήσουν!

Παρατηρήσεις

Οι πρώτες μου απόπειρες –πριν από χρόνια- ήταν πλήρως αποτυχημένες όσον αφορά το παρασκεύασμα που λέγεται «κυδώνι πελτές». Κάποτε έγινε κάτι που θύμιζε λίγο τσίχλα γιατί το τραβούσα από το μπόλ και έσερνε κόρδες (χορδές) και μια άλλη φορά έμοιαζε με μαρμελάδα. Δηλαδή έβγαζα ένα κουταλάκι και το κενό που άφηνε ξαναγέμιζε αμέσως. Και στις δύο περιπτώσεις φαγώθηκε γιατί ούτως ή άλλως είναι πεντανόστιμος μυρωδάτος και με υπέροχο χρώμα.Επίσης χρησιμοποιήθηκε για γλασσάρισμα τάρτας φρούτων  και ήταν υπέροχος.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο