Σαλάτα με ψητή κίτρινη κολοκύθα, μανιτάρια και άλλα

Είναι η εποχή τους ! Οι γλυκοκολοκύθες , πιο ανθεκτικές από
τα πράσινα κολοκυθάκια είναι από τα πιο «επίκαιρα» λαχανικά της εποχής. Τρώγεται
τρυφερή, πριν μεστώσει και σκληρύνει η φλούδα 
και οι σπόροι της, αλλά  και όταν
κιτρινίσει πια και ολοκληρωθεί η ανάπτυξή της. 
Πριν μεστώσει…
Είχα πρόσφατα ένα e-mail από φίλο
του blog  που περιείχε χρήσιμες
πληροφορίες  και φωτογραφίες (αυτές που δεν έχουν το λογότυπο του blog είναι δικές του) για την χρήση της ντόπιας γλυκοκολοκύθας  στην κουζίνα μας . Μου θύμισε μάλιστα  μια νόστιμη σαλάτα με βραστό γλυκοκολόκυθο
και πιπεριές, σερβιρισμένη με λαδόξυδο.
Βραστό γλυκοκολόκυθο με πιπεριές και λαδόξυδο 
 Είναι γεγονός ότι η γλυκοκολοκύθα ταιριάζει πολύ με το ξύδι κι εμείς στην Κρήτη το ξέρουμε καλά  γι αυτό  την φτιάχνουμε ακόμη και σαβόρε με ξύδι και  αρισμαρί
 
Σαβόρε με τρυφερό γλυκοκολόκυθο 
 

 

Σαβόρε με ώριμη κολοκύθα 
Λέει λοιπόν  ο καλός αναγνώστης του οποίου τα σχόλια και οι
παρατηρήσεις είναι πάντα εποικοδομητικές  
ότι αυτά τα κολοκύθια-τα τουρκοκολόκυθα όπως λέγονται –  όσο είναι ακόμη τρυφερά τα χρησιμοποιούμε σε σαλάτες,
σε κολοκυθοκεφτέδες, με χοχλιούς , σφουγγάτο   και όπου αλλού χρησιμοποιούμε τα πράσινα
κολοκύθια. Η υπόγλυκη γεύση τους είναι πολύ ιδιαίτερη. 
Η ποικιλία αυτή μπορεί
να καλλιεργηθεί ακόμη και σε μεγάλες γλάστρες και  είναι πολύ εύκολο να έχουμε δική μας παραγωγή
με πολύ νερό αλλά  ελάχιστη φροντίδα
γιατί είναι πολύ ανθεκτική.Αν επιλέξουμε να έχουμε ώριμες κολοκύθες θα πάρουμε
2-3 από ένα φυτό. Αν όμως κόβουμε τρυφερά τα κολοκυθάκια μας θα μας δώσει
άφθονα, καθώς και κάμποσους ανθούς για γέμισμα!   Άλλη
μια πρόταση λοιπόν  «οικιακής οικονομίας»
στους δύσκολους καιρούς μας!
 
Ευχαριστώ πολύ τον φίλο του blog για τις πληροφορίες του που ήταν πολύτιμες για τη δημιουργία αυτής της ανάρτησης και συμπληρώνω τις προτάσεις του  με τη δική μου
σαλάτα .  Δεν θυμάμαι σε ποιο έντυπο είχα
 δει την ιδέα της χρήσης της ψητής κολοκύθας
 σε σαλάτα κι ούτε θυμάμαι   τι άλλα
υλικά χρησιμοποιούνταν!  Μόνο την
κολοκύθα, τα μανιτάρια  και τη
…φωτογραφία θυμάμαι. Έτσι αυτοσχεδίασα ! 
Με δεδομένο ότι εμείς συνδυάζουμε όπως λέω
και παραπάνω πολύ συχνά την κολοκύθα με το ξύδι, επέλεξα να την αρτύσω μια φορά
με βαλσάμικο και μια άλλη φορά με κοινό ξύδι και πετιμέζι.  Το αποτέλεσμα και τις δύο φορές ήταν μια
υπέροχη σαλάτα που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε!
 
Υλικά:
 
400-500 γραμμάρια κίτρινη κολοκύθα
4-5 ασπρομανίταρα
2-3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
1/3 κούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές βαλσάμικο ξύδι
Από μία κουταλιά ηλιόσπορους, κουκουνάρι , ψιλοκομμένο
καρύδι και σταφίδες
2-3 κλαράκια μαϊντανό
1 κριθαροκουλούρα ή ντάκο  ή 5-6 παξιμαδάκια κριθαρένια ή σικάλεως
 
Επί το έργον:
Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά καρεδάκια πάχους περίπου 1 cm και
την αλατίζουμε. 
Πλένουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φετάκια . Βάζουμε κολοκύθα και μανιτάριακαι το σκόρδο κομμένο σε φετάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλωτά,  και τα πασπαλίζουμε με τα
μπαχαρικά μας.
 Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο ,τα  ανακατεύουμε και τα ψήνουμε στο
grill .
Δεν βάζουμε στην πάνω πάνω θέση για να μη καούν πριν μαλακώσουν.  
 
Το ψήσιμο παίρνει περίπου μισή ώρα, και τα ανακατεύουμε
ενδιάμεσα προσέχοντας να διατηρηθούν ολόκληρα τα καρεδάκια της κολοκύθας.
 
Όταν γίνουν, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά . Σπάμε την
κριθαροκουλούρα ή τα παξιμαδάκια σε μια ρηχή σαλατιέρα. 
Από πάνω απλώνουμε την
κολοκύθα και τα μανιτάρια χωρίς να πάρουμε το ζουμί που έχει μείνει στο σκεύος
που τα ψήσαμε. 
Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες . 
Αδειάζουμε σε
ένα βαζάκι (ή  σέικερ) το ζουμάκι τους (πρέπει
να είναι 5-6 κουταλιές)  και προσθέτουμε
το ξύδι . 
Τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν και περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Πλένουμε
τον μαϊντανό και τον σκουπίζουμε ελαφρά με χαρτί κουζίνας (ή τον αφήνουμε να
στραγγίξει) και τον ψιλοκόβουμε πάνω από τη σαλάτα. 
Τη σερβίρουμε χλιαρή ή σε
θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύει ψητά κρεατικά αλλά και μόνη της είναι ένα ελαφρύ γευστικό πιάτο.
Παρατηρήσεις:
1)     
Αντί βαλσάμικο ξύδι μπορούμε να βάλουμε κοινό ξύδι
και μια κουταλιά πετιμέζι
2)     
Αν είναι λίγο το ζουμάκι που έχει μείνει στο ταψάκι,
συμπληρώνουμε με ωμό ελαιόλαδο
3)     
Αν φτιάχνουμε κάποιο φαγητό φούρνου μπορούμε να
ψήσουμε ταυτόχρονα την κολοκύθα και τα μανιτάρια μας  και να τα περάσουμε ένα πεντάλεπτο από το grill.
4)     
Η επιλογή των ξηρών καρπών είναι τυχαία . Την
έφτιαξα και με ασπρισμένα αμύγδαλα και ταίριαζαν πολύ. Επίσης τα μπαχαρικά είναι της επιλογής μας. Σκοπεύω να δοκιμάσω τη σαλάτα μου και με μοσκοκάρυδο και με τριμμένο θυμάρι ή  με αρισμαρί την επόμενη φορά που θα την φτιάξω.

Print Friendly, PDF & Email