Γλυκά

Σιροπιαστό κέικ με κάστανα

Σιροπιαστό κέικ με κάστανα

Ένα κέικ με κάστανα και σοκολάτα που μας ενθουσίασε!

Προμηθευτήκαμε και φέτος τα μικρά μας χανιώτικα κάστανα για τις γιορτινές παρασκευές. Πολλά ήτανε όμως για τις φετινές παρασκευές… Δεδομένων των συνθηκών οι κατσαρόλες έφτιαξαν φαγητά για ελάχιστα άτομα. Παρόλο που και το κλασικό μου χοιρινό με κάστανα το δοκιμάσαμε, και μια τούρτα κάστανο απολαύσαμε, επειδή οι δόσεις είχαν υποδιπλασιαστεί κάστανα περίσσεψαν! Ευτυχώς καθαρισμένα και φυλαγμένα στην κατάψυξη. Το δίλημμα ήταν «μαρμελάδα ή κέικ;».

Σιροπιαστό κέικ με κάστανα

Το «γλυκό κάστανο» δεν μπήκε καθόλου στις επιλογές γιατί τα κάστανά μου δεν ήταν ολόκληρα, τα περισσότερα τουλάχιστον. Ήταν τα απομεινάρια των άλλων παρασκευών. Προτίμησα λοιπόν το κέικ για τρεις λόγους: α) ήθελα γλυκό που να τελειώνει γρήγορα, αρκετά φάγαμε… β) μαρμελάδες έχω πολλές ας μην έχω άλλη μια… και γ) η μαρμελάδα έχει μπει στο site, ας φτιάξω κάτι καινούριο!

Σιροπιαστό κέικ με κάστανα

Κέικ με κάστανο στη μορφή πάνω κάτω του σημερινού είχαμε πρωτοδοκιμάσει στο εξωτερικό, τον παλιό καλό καιρό που ο κόσμος έκανε ταξίδια… Αναζήτησα μετά συνταγές για τέτοια κέικ και έπεσα πάνω σε πολλές γαλλικές κυρίως συνταγές. Παρόμοια λοιπόν κέικ έχω φτιάξει πολλές φορές αλλά τούτο εδώ μπορώ να πω πως ήταν από τα καλύτερα.

Σιροπιαστό κέικ με κάστανα

Η παρασκευή του κέικ μου βασίστηκε πάνω σε συνταγή του διάσημου Γάλλου ζαχαροπλάστη Pierre Hermé που κυκλοφορεί ευρέως στο internet  αλλά πολλά είναι τα sites που την δημοσιεύουν, Εγώ τη βρήκα πρώτα πρώτα στο  femina.fr αλλά εκ των υστέρων βρήκα τουλάχιστον άλλα δέκα!  Η δική μου συνταγή μόνο βασίστηκε… Ένα μέρος του αλεύρου ήταν αλεύρι κάστανου που φυσικά δεν είχα, και στο μείγμα έμπαινε και κρέμα κάστανου που επίσης δεν είχα.

Σιροπιαστό κέικ με κάστανα

Για να καλύψω όλες αυτές τις ελλείψεις πρόσθεσα στο κέικ μου και λίγη σοκολάτα που όλοι ξέρουμε πόσο ταιριάζει με το κάστανο! Αυτοσχεδίασα δηλαδή σε πολλά σημεία προσαρμόζοντάς το σε υλικά που βρίσκουμε εύκολα και παρόλα αυτά το κέικ μας ενθουσίασε. Στην ουσία είναι ένα διαφορετικό κέικ και όποτε έχω τη δυνατότητα θα φτιάξω και το αυθεντικό αρκεί να μπορέσω να βρω αλεύρι κάστανου. Η κρέμα κάστανου επίσης είναι βασική διαφορά γιατί δεν ήταν για γαρνίρισμα, έμπαινε μέσα στο μείγμα! Αλλά αυτή μπορώ να τη φτιάξω…

Σιροπιαστό κέικ με κάστανα

Λένε για το αυθεντικό ότι είναι καλύτερο σε 2-3 μέρες και ισχύει και για το δικό μου. Εμείς δεν είχαμε υπομονή  και το δοκιμάσαμε αμέσως, αλλά έμεινε και για τις επόμενες μέρες οπότε είδαμε τη διαφορά. Προσωπικά το θεώρησα καλύτερο τη δεύτερη μέρα.  Φυσικά είχε τη χάρη του και πριν μπει στο ψυγείο με τη λιωμένη σοκολάτα να γεμίζει το στόμα!

Παρατηρήσεις

  • Το βούτυρο στο κέντρο της φόρμας είναι μια πρακτική που εφαρμόζει σε όλα τα κέικ του και μάλιστα μαλακό. Είχα κατεβάσει παλιότερα ένα βιβλίο του σε pdf αλλά ούτε που θυμάμαι σε ποιο υπολογιστή το έχω αποθηκεύσει, σ’ αυτόν που γράφω την ανάρτηση δεν είναι…
  • Παρόλο που η φόρμα μου είναι σιλικόνης την έστρωσα με χαρτί ψησίματος, μη παραξενευτείτε. Είναι παλιά και δεν την εμπιστεύομαι πια αλλά τη διατηρώ λόγω βολικού μεγέθους!
  • Οι συνταγές που είδα συνιστούν ψήσιμο στον αέρα, στους 160 βαθμούς αλλά επειδή εγώ ψήνω τα κέικ σε αντιστάσεις έκανα κι εδώ προσαρμογή…
  • Το ποτό που χρησιμοποίησα ήταν το δικό μου σπιτικό λικέρ δέσπολο, με γεύση πικραμύδαλου. Θεωρώ ότι ταίριαξε πολύ, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ταιριάζουν και άλλα…

Καλά να είμαστε, να περνάμε με προσοχή και υπομονή τα δύσκολα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο