Διατροφή & υγεία

Είναι το φυστικοβούτυρο υγιεινό ή ανθυγιεινό;

Είναι το φυστικοβούτυρο υγιεινό ή ανθυγιεινό;

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά στην διατροφή μας. Το οποίο μπορεί να προστεθεί ως θρεπτική επιλογή γεμάτη με πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη.

Το φυστικοβούτυρο περιέχει επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών και ανόργανων συστατικών, τα οποία μπορούν να είναι ευεργετικά για την υγεία ενός ατόμου. Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν είναι ένα υγιεινό τρόφιμο ή όχι.

Φυστικοβούτυρο και χοληστερόλη

Τα φυστίκια περιέχουν φυσικές πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες. Περιλαμβάνουν επίσης έναν τύπο λίπους γνωστό ως ακόρεστο λίπος, το οποίο θεωρείται  γενικά ένα σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής  εφόσον καταναλώνεται με μέτρο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην μείωση των υψηλών επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Ποσοστό ζάχαρης και αλατιού

Τα προϊόντα φυστικοβούτυρου με διάφορες γεύσεις και αρώματα μπορεί να περιέχουν μεγάλο ποσοστό ζάχαρης. Παρόλο που τα τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, είναι καλύτερο να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την πρόσληψη αυτών των προιόντων  για βέλτιστη υγεία. Όσοι πρέπει να ακολουθήσουν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο θα πρέπει να επιλέξουν μη αλατισμένο φυστικοβούτυρο εφόσον είναι δυνατόν.

Θερμιδική πρόσληψη

Μία  μερίδα  (2 κουτιών της σούπας) φυστικοβούτυρο έχει περίπου 188 θερμίδες. Για ένα άτομο που καταναλώνει 2.000 θερμίδες την ημέρα, το φυστικοβούτυρο θα είναι το 9,4% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Ωστόσο για άτομα τα οποία προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από ό, τι καίνε είναι πιθανό να αυξήσουν το βάρος τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, προκαλώντας δυνητικά άλλα προβλήματα υγείας.

Οφέλη για την υγεία

  • Καλή πηγή πρωτεϊνών
  • Μπορεί να μειώσει από τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων
  • Παρέχει βασικές βιταμίνες και μέταλλα όπως (νιασίνη, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φώσφορο κλπ)
  • Βοηθάει στην υγεία της καρδιάς
  • Βοηθάει στην ομαλή διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Συμπερασματικά

Το φυστικοβούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη, επομένως, θα πρέπει να καταναλώνεται πάντα ως μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής και σε ποσότητες αναλογικές με το βάρος του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Οπότε όταν οι άνθρωποι το καταναλώνουν σε ιδανικές αναλογίες, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο