Μη κατηγοριοποιημένο

Στάκα με αυγά

Η λέξη locavores ανακηρύχτηκε το 2007, λέξη της χρονιάς και μπήκε επίσημα στο Oxforde American Dictionary

Αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ.Αποστολάκη στο «Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας»
Η λέξη μεταφράζεται ως «τοποφάγοι» δηλαδή άνθρωποι που καταναλώνουν κυρίως ή αποκλειστικά τα προϊόντα που παράγει η περιοχή τους. Η «τοποφαγία», αν είναι σωστή η έκφραση για την ιδιότητα που χαρακτηρίζει τους «τοποφάγους», αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κρητικής διατροφής.

Αμέσως μετά ήρθε επίσης ενδιαφέρον άρθρο του κ. Αλέξανδρου Γιώτη στο Γαστρονόμο της Καθημερινής (15-5-2011) –ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει αφιέρωμα στην ελληνική κουζίνα του θέρους- όπου περιγράφεται με τον πιο ωραίο τρόπο η σημασία της εποχικότητας στην διατροφή τόσο στην υγεία μας όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αν έχετε το τεύχος ανατρέξτε στις σελίδες 44-47. Θα βρείτε και ενδιαφέρουσες απαντήσεις στο ερώτημα «Τι είναι σύγχρονο στη διατροφή;» Ούτως ή άλλως υποθέτω ότι θα αναρτηθεί σε λίγες μέρες στην ιστοσελίδα του περιοδικού.

Και τα δυο λοιπόν αυτά χαρακτηριστικά έχει η σημερινή μου λιχουδιά. Και ένα ακόμη: απλότητα !
Υλικά:

Αυγά
2 κουταλιές στάκα για κάθε αυγό
Ελάχιστο αλάτι (γιατί η στάκα είναι αλμυρή)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο ή στακοβούτυρο (κατά περίπτωση…)

Επί το έργον:

1ος τρόπος

Σε τηγανάκι βάζουμε τη στάκα και την ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να βγάλει λίγο βούτυρο. Τότε σπάμε τα αυγά και με ένα κουτάλι και τα αλατίζουμε ελάχιστα πάνω από τον κρόκο. Τα περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει προκύψει, ώστε να αποκτήσουν μια λευκή μεμβράνη πάνω από τον κρόκο και να πήξει το ασπράδι.Εν ανάγκη, τα σκεπάζουμε ώστε να αποκτήσουν τη μεμβράνη με τη βοήθεια του ατμού που θα δημιουργηθεί.

Μπορεί κατά την παρασκευή της στάκας να έχει αφαιρεθεί όλο το βούτυρο.

Τότε προσθέτουμε λίγο λάδι ή λίγο στακοβούτυρο όταν τη βάλουμε στο τηγανάκι και συνεχίζουμε όπως παραπάνω.

2ος τρόπος

Τηγανίζουμε κανονικά τα αυγά σε λάδι ή σε στακοβούτυρο και στο σερβίρισμα προσθέτουμε σε κάθε πιάτο 1-2 κουταλιές στάκα.

Τα πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα συνοδεύουμε  με βραστά χόρτα εποχής ή πράσινη σαλάτα

Παρατηρήσεις:

1) Η στάκα υπάρχει πια σε όλα τα καταστήματα που πουλούν κρητικά προϊόντα και διατηρείται για πολλές μέρες στο ψυγείο. Εκτός από τα αυγά, νοστιμίζει λαδερά, πίτες και πάνω από ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι ή ντάκο.Ακόμη κι αν η τσίπα είναι δυσεύρετη, στάκα μπορείτε να βρείτε.
2) Προτιμώ τον 1ο τρόπο γιατί η στάκα είναι πιο νόστιμη ζεστή κατά τη γνώμη μου.
3) Ο κρόκος πρέπει να είναι ρευστός. Είναι μοναδικός ο συνδυασμός του κρόκου με στάκα και ζυμωτό ψωμί!

4) Στάκα λέγεται από πολλούς και η τσίπα. Ακόμη και σκέτη τσίπα να χρησιμοποιηθεί στο τηγάνισμα των αυγών η γεύση είναι εξαιρετική. Με τη ζεστασιά βγαίνει το στακοβούτυρο μέσα στο οποίο τηγανίζονται τα αυγά!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές