Vegan/vegetarian

Στάκα με αυγά

Η λέξη locavores ανακηρύχτηκε το 2007, λέξη της χρονιάς και μπήκε επίσημα στο Oxforde American Dictionary

Αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ.Αποστολάκη στο «Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας»
Η λέξη μεταφράζεται ως «τοποφάγοι» δηλαδή άνθρωποι που καταναλώνουν κυρίως ή αποκλειστικά τα προϊόντα που παράγει η περιοχή τους. Η «τοποφαγία», αν είναι σωστή η έκφραση για την ιδιότητα που χαρακτηρίζει τους «τοποφάγους», αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κρητικής διατροφής.

Αμέσως μετά ήρθε επίσης ενδιαφέρον άρθρο του κ. Αλέξανδρου Γιώτη στο Γαστρονόμο της Καθημερινής (15-5-2011) –ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει αφιέρωμα στην ελληνική κουζίνα του θέρους- όπου περιγράφεται με τον πιο ωραίο τρόπο η σημασία της εποχικότητας στην διατροφή τόσο στην υγεία μας όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αν έχετε το τεύχος ανατρέξτε στις σελίδες 44-47. Θα βρείτε και ενδιαφέρουσες απαντήσεις στο ερώτημα «Τι είναι σύγχρονο στη διατροφή;» Ούτως ή άλλως υποθέτω ότι θα αναρτηθεί σε λίγες μέρες στην ιστοσελίδα του περιοδικού.

Και τα δυο λοιπόν αυτά χαρακτηριστικά έχει η σημερινή μου λιχουδιά. Και ένα ακόμη: απλότητα !

Παρατηρήσεις

1) Η στάκα υπάρχει πια σε όλα τα καταστήματα που πουλούν κρητικά προϊόντα και διατηρείται για πολλές μέρες στο ψυγείο. Εκτός από τα αυγά, νοστιμίζει λαδερά, πίτες και πάνω από ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι ή ντάκο.Ακόμη κι αν η τσίπα είναι δυσεύρετη, στάκα μπορείτε να βρείτε.
2) Προτιμώ τον 1ο τρόπο γιατί η στάκα είναι πιο νόστιμη ζεστή κατά τη γνώμη μου.
3) Ο κρόκος πρέπει να είναι ρευστός. Είναι μοναδικός ο συνδυασμός του κρόκου με στάκα και ζυμωτό ψωμί!

4) Στάκα λέγεται από πολλούς και η τσίπα. Ακόμη και σκέτη τσίπα να χρησιμοποιηθεί στο τηγάνισμα των αυγών η γεύση είναι εξαιρετική. Με τη ζεστασιά βγαίνει το στακοβούτυρο μέσα στο οποίο τηγανίζονται τα αυγά!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές