Vegan/vegetarian

Ωμή σάλτσα ντομάτας

Ωμή σάλτσα ντομάτας

Όταν η ζέστη κτυπάει κόκκινο! 

Μια ωμή σάλτσα ντομάτας δροσερή και αρωματική, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πατατοσαλάτα, σε ζυμαρικά, σε βλίτα, σε ντά(γ)κο. Τα υλικά της είναι αυτά που βάζουμε στην τυπική κρητική πατατοσαλάτα.

Ωμή σάλτσα ντομάτας

Η ιδέα της χρήσης σε ζυμαρικά και χόρτα  προέκυψε πριν από πολλά χρόνια, όταν είχα δει μια παρόμοια σε συνταγές που δημοσίευε μια εφημερίδα (πριν αρχίσουν να μας δίνουν ολόκληρα περιοδικά γαστρονομίας). Είναι απολύτως στο πνεύμα της κρητικής διατροφής και επιπλέον εύκολη νόστιμη και καλοκαιρινή.

Ωμή σάλτσα ντομάτας
Στην κρητική κουζίνα όπως προανέφερα, συνδυάζουμε όλα αυτά τα υλικά, κομμένα σε μεγαλύτερα κομμάτια, σε μια χωριάτικη πατατοσαλάτα που τη θεωρούμε και κυρίως πιάτο τώρα το καλοκαίρι. Επειδή όμως εδώ θέλω να τη χρησιμοποιήσω ως σάλτσα, ψιλοκόβω τα υλικά και οι γεύσεις με τα αρώματα δένουν καλύτερα!

Ωμή σάλτσα ντομάτας

Η αλήθεια είναι ότι εμένα μου αρέσει και σκέτη! Με λίγο γιαούρτι από πάνω, με λίγη ξινομυζήθρα ή -ακόμη καλύτερα- με το δικό μας ξύγαλο, είναι μια δροσερή σαλάτα, ευπρόσδεκτη πάντα και ταιριαστή με όλα τα καλοκαιρινά πιάτα!

Ωμή σάλτσα ντομάτας

Παρατηρήσεις

  1. Αν την σερβίρετε με βλίτα ή πατάτες μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ξύδι. Στα ζυμαρικά εμένα δεν μ΄αρέσει με ξύδι αλλά περί ορέξεως…
  2. Αντί μαϊντανού μπορούμε να αρωματίσουμε τη σάλτσα μας με δυόσμο ή βασιλικό.
  3. Είναι πολύ δροσερή και ως σαλάτα, συνοδευμένη με κάποιο μαλακό τυρί ή καλό γιαούρτι.

Καλά να είστε καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο