Ωμή σάλτσα ντομάτας

Όταν η ζέστη κτυπάει κόκκινο! 

 

Μια σάλτσα ντομάτας δροσερή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πατατοσαλάτα, σε ζυμαρικά, σε βλίτα, σε ντά(γ)κο. Τα υλικά της είναι αυτά που βάζουμε στην τυπική κρητική πατατοσαλάτα .Η ιδέα της χρήσης σε ζυμαρικά και χόρτα  προέκυψε πριν από πολλά χρόνια, όταν είχα δει μια παρόμοια σε συνταγές που δημοσίευε μια εφημερίδα (πριν αρχίσουν να μας δίνουν ολόκληρα περιοδικά γαστρονομίας). Είναι απολύτως στο πνεύμα της κρητικής διατροφής και επιπλέον εύκολη νόστιμη και καλοκαιρινή.
Η δροσερή και ελαφριά πρόταση πριν από το πλούσιο γεύμα της Κυριακής του Δεκαπενταύγουστου. 

Έτοιμη!

Υλικά:

4 μέτριες ντομάτες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1/2 φλυτζάνα μαϊντανό πολύ φρέσκο
1/2 φλυτζάνα λάδι
2-3 κουταλιές κάπαρη ξαλμυρισμένη
αλάτι
Αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
1 μικρή πιπεριά (που μπορεί να είναι και καυτερή)
Ξινομυζήθρα ή φέτα

Επί το έργον:

 

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά καρεδάκια.Τα αλατίζουμε ελαφρά και τ΄αφήνουμε στην άκρη για κανένα μισάωρο.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκορδάκι (αν βάλουμε),το αλάτι (με προσοχή γιατί η κάπαρη , το τυρί και τα καρεδάκια ντομάτας ήδη έχουν) , και το πιπέρι.

Τα ανακατεύουμε με το λάδι και την κάπαρη σε ένα σκεύος.Προσθέτουμε τα καρεδάκια της ντομάτας και αφήνουμε άλλο ένα μισάωρο να αναμειχθούν τα υλικά και οι μυρωδιές.

Συνοδεύει θαυμάσια πατάτες βρασμένες με τη φλούδα που τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε καρεδάκια, ζυμαρικά, βλίτα ή κρητικό ντάκο. (Η φέτα, -δεν είχα σήμερα ξινομυζήθρα- δεν μπήκε στα πιάτα με τις πατάτες και τα βλίτα γιατί προοριζόταν για νηστεύοντες).

 

Παρατήρηση: 

Αν την σερβίρετε με βλίτα ή πατάτες μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ξύδι.Στα ζυμαρικά εμένα δεν μ΄αρέσει με ξύδι αλλά περί ορέξεως…

 

 
Print Friendly, PDF & Email