Γλυκά

“Τούρτα καραμέλα” με κρέμα γιαουρτιού (ψυγείου, χωρίς ψήσιμο!)

“Τούρτα καραμέλα” με κρέμα γιαουρτιού (ψυγείου, χωρίς ψήσιμο!)

Ένα ελαφρύ επιδόρπιο για οικογενειακά και φιλικά τραπεζώματα!

Από τα πιο εύκολα γλυκά ψυγείου που έχω φτιάξει, κι όμως η αποδοχή του από όσους το δοκίμασαν ήταν «αντιστρόφως ανάλογη» της δυσκολίας του. Σερβίρεται ως πάστα και θυμίζει πάστα, αλλά τα υλικά του κάνουν αυτό το γλυκό πολύ πιο ελαφρύ από τις κλασικές πάστες με τις πιο λιπαρές κρέμες και τον σαφώς μεγαλύτερο κόπο!

“Τούρτα καραμέλα” με κρέμα γιαουρτιού (ψυγείου, χωρίς ψήσιμο!)

Το δοκιμάσαμε μετά από ένα πλούσιο γεύμα κι όμως δεν μας βάρυνε καθόλου. Μπορώ να πω ότι το καραμελωμένο γάλα που χρησιμοποίησα έδωσε «άλλη διάσταση» στην κλασική κρέμα που έχω δημοσιεύσει πριν από 11 χρόνια, το 2012 (αλήθεια πόσες αντιγραφές έχει υποστεί εκείνη η κρέμα-από “επώνυμους” και ανώνυμους, και πόσες παραλλαγές της έχω δει, δεν μπορώ να θυμηθώ πια…) ως «Εύκολο, γρήγορο και οικονομικό γλυκό ψυγείου με γιαούρτι».

“Τούρτα καραμέλα” με κρέμα γιαουρτιού (ψυγείου, χωρίς ψήσιμο!)

Μερικές ακόμη παρεμβάσεις το μετέτρεψαν σε τουρτίτσα που μας επιτρέπει να το σερβίρουμε με τη μορφή πάστας και να του δώσουμε μια κάπως πιο επίσημη εικόνα. Φυσικά πάντα μπορούμε να κάνουμε το σερβίρισμα στο ποτήρι όπως στο αρχικό γλυκό (δείτε παρατηρήσεις). Αυτοσχεδίασα και οι δοκιμαστικοί συνδυασμοί μου πέτυχαν! Το γλυκό μας βγήκε πολύ πιο ελαφρύ από άλλα γλυκά με καραμέλα γάλακτος που σημαίνει ότι ταιριάζει καλύτερα για επιδόρπιο!

“Τούρτα καραμέλα” με κρέμα γιαουρτιού (ψυγείου, χωρίς ψήσιμο!)

Ένα γλυκό μετά από ένα καλό γεύμα χρειάζεται στις γιορτές κι αν έχουμε δαπανήσει πολύ χρόνο στα μαγειρέματα συχνά καταφεύγουμε σε έτοιμα γλυκά. Υπάρχουν όμως λύσεις που εξασφαλίζουν σπιτικές παρασκευές σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστο κόπο. Τέτοια επιδόρπια “σκαρώνω” συνήθως όταν έχω εδώ τις μικρούλες μου, που τα αγαπούν πολύ. Δεν τα παίρνουμε βέβαια στην παραλία αλλά κάνουν πιο όμορφο το κλείσιμο των κυριακάτικων γευμάτων μας.

“Τούρτα καραμέλα” με κρέμα γιαουρτιού (ψυγείου, χωρίς ψήσιμο!)

Η επιλογή της δημοσίευσης της συνταγής σήμερα, δεν είναι τυχαία… Αγοράζουμε αύριο το πρωί τα υλικά, και αφιερώνουμε ένα τεταρτάκι αύριο το απόγευμα ή την Τρίτη το πρωί στην παρασκευή του γλυκού. Θα έχουμε ένα ωραίο, ελαφρύ και ευπαρουσίαστο επιδόρπιο για το τραπέζι της Τρίτης! Θα το απολαύσουμε στο οικογενειακό ή στο φιλικό μας τραπέζι είτε ως τούρτα είτε ως «γλυκό στο ποτήρι»!

Παρατηρήσεις

  1. Έβαλα μπισκότα σοκολάτας γεμιστά οπότε επειδή υπήρχε ήδη μια συνδετική ουσία για να δέσει η βάση, χρησιμοποίησα 3-4 κουταλιές γάλα. Αντί γάλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιωμένο βούτυρο. Γενικά μπορούμε επίσης να φτιάξουμε τη βάση με όποια συνταγή συνηθίζουμε για τα cheesecake μας, αλλά θεωρώ ότι με τα γεμιστά μπισκότα σοκολάτας ταιριάζει πολύ αυτή η κρέμα.
  2. Αν χρησιμοποιήσουμε μπισκότα χωρίς κρέμα, συστήνεται για κάθε 200 gr μπισκότων να χρησιμοποιήσουμε περίπου 80-100 gr λιωμένο βούτυρο αν θέλουμε το γλυκό μας σε μορφή τούρτας. Στο σερβίρισμα σε ποτήρι δεν χρειάζεται να δέσουν τα μπισκότα, απλώς τα αλέθουμε.
  3. Επίσης αν μας αρέσει πιο παχύ το στρώμα της βάσης μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των μπισκότων και αναλόγως το γάλα ή το βούτυρο.
  4. Αντί ζελατίνη σε σκόνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγάρ αγάρ ή φύλλα ζελατίνης στις αναλογίες αντικατάστασης που συστήνει η συσκευασία τους.
  5. Μας άρεσε το γαρνίρισμα με μπισκότα, το θεωρήσαμε πιο κατάλληλο από σερβίρισμα με αμυγδαλάκι μιας και το γλυκό σερβιρίστηκε ως επιδόρπιο και θέλαμε να είναι ελαφρύ. Για απογευματινό κέρασμα, θα του πήγαινε και αμυγδαλάκι καβουρδισμένο, ίσως και καραμελωμένο κροκάν!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο