Ένα ελαφρύ επιδόρπιο για οικογενειακά και φιλικά τραπεζώματα!
Από τα πιο εύκολα γλυκά ψυγείου που έχω φτιάξει, κι όμως η αποδοχή του από όσους το δοκίμασαν ήταν «αντιστρόφως ανάλογη» της δυσκολίας του. Σερβίρεται ως πάστα και θυμίζει πάστα, αλλά τα υλικά του κάνουν αυτό το γλυκό πολύ πιο ελαφρύ από τις κλασικές πάστες με τις πιο λιπαρές κρέμες και τον σαφώς μεγαλύτερο κόπο!
Το δοκιμάσαμε μετά από ένα πλούσιο γεύμα κι όμως δεν μας βάρυνε καθόλου. Μπορώ να πω ότι το καραμελωμένο γάλα που χρησιμοποίησα έδωσε «άλλη διάσταση» στην κλασική κρέμα που έχω δημοσιεύσει πριν από 11 χρόνια, το 2012 (αλήθεια πόσες αντιγραφές έχει υποστεί εκείνη η κρέμα-από “επώνυμους” και ανώνυμους, και πόσες παραλλαγές της έχω δει, δεν μπορώ να θυμηθώ πια…) ως «Εύκολο, γρήγορο και οικονομικό γλυκό ψυγείου με γιαούρτι».
Μερικές ακόμη παρεμβάσεις το μετέτρεψαν σε τουρτίτσα που μας επιτρέπει να το σερβίρουμε με τη μορφή πάστας και να του δώσουμε μια κάπως πιο επίσημη εικόνα. Φυσικά πάντα μπορούμε να κάνουμε το σερβίρισμα στο ποτήρι όπως στο αρχικό γλυκό (δείτε παρατηρήσεις). Αυτοσχεδίασα και οι δοκιμαστικοί συνδυασμοί μου πέτυχαν! Το γλυκό μας βγήκε πολύ πιο ελαφρύ από άλλα γλυκά με καραμέλα γάλακτος που σημαίνει ότι ταιριάζει καλύτερα για επιδόρπιο!
Ένα γλυκό μετά από ένα καλό γεύμα χρειάζεται στις γιορτές κι αν έχουμε δαπανήσει πολύ χρόνο στα μαγειρέματα συχνά καταφεύγουμε σε έτοιμα γλυκά. Υπάρχουν όμως λύσεις που εξασφαλίζουν σπιτικές παρασκευές σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστο κόπο. Τέτοια επιδόρπια “σκαρώνω” συνήθως όταν έχω εδώ τις μικρούλες μου, που τα αγαπούν πολύ. Δεν τα παίρνουμε βέβαια στην παραλία αλλά κάνουν πιο όμορφο το κλείσιμο των κυριακάτικων γευμάτων μας.
Η επιλογή της δημοσίευσης της συνταγής σήμερα, δεν είναι τυχαία… Αγοράζουμε αύριο το πρωί τα υλικά, και αφιερώνουμε ένα τεταρτάκι αύριο το απόγευμα ή την Τρίτη το πρωί στην παρασκευή του γλυκού. Θα έχουμε ένα ωραίο, ελαφρύ και ευπαρουσίαστο επιδόρπιο για το τραπέζι της Τρίτης! Θα το απολαύσουμε στο οικογενειακό ή στο φιλικό μας τραπέζι είτε ως τούρτα είτε ως «γλυκό στο ποτήρι»!
Υλικά
200-250gr γεμιστά μπισκότα της επιλογής μας (δείτε παρατηρήσεις)
500gr στραγγιστό γιαούρτι (με λιπαρά της επιλογής μας)
1 κουτί (395 gr) καραμελωμένο γάλα του εμπορίου ή ζαχαρούχο που θα καραμελώσουμε εμείς
1 φάκελο (10gr) ζελατίνη σε σκόνη
60 ml νερό
60 ml γάλα και λίγο ακόμη για τα μπισκότα, αλλιώς λίγο βούτυρο (δείτε παρατηρήσεις)
200-250 ml κρέμα γάλακτος με 35%
2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 σωληνάκι βανίλιας
Για το γαρνίρισμα, σπασμένα μπισκότα (θα κρατήσουμε καμιά δεκαριά από τα 250gr…) ή τρούφα σοκολάτας ή τριμμένη καρύδα ή καραμελωμένα χοντροκομμένα αμυγδαλάκια ή καρύδια.
Επί το έργον
Αλέθουμε στο multi τα μπισκότα, τα ανακατεύουμε με το γάλα (ή το βούτυρο) και τα στρώνουμε σε τσέρκι με διαστάσεις 16Χ25 (ή αντίστοιχο στρογγυλό), ή αν δεν έχουμε τσέρκι θα τα απλώσουμε σε ταψάκι με το ίδιο μεγέθος. Εναλλακτικά, τα μοιράζουμε σε 8-10 ποτήρια χωρίς να τα ανακατέψουμε με υγρά. Διαλύουμε στο καυτό νερό τη ζελατίνη, αφήνουμε να φουσκώσει 3-4 λεπτά και ανακατεύουμε το διάλυμα με το κρύο γάλα. Αυτό το μείγμα θα προσθέσουμε στην κρέμα μας αν θέλουμε να στέκεται σε πάστα το γλυκό μας.
Χτυπάμε στο μίξερ του χεριού το γιαούρτι με το καραμελωμένο γάλα, προσθέτουμε το μείγμα της ζελατίνης και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τα μπισκότα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να πήξει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και την απλώνουμε πάνω από την κρέμα καραμέλας.
Σπάμε με ένα μαχαίρι τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα απλώνουμε στην επιφάνεια του γλυκού ή το πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας, καρύδα (ή καραμελωμένα χοντροκομμένα αμυγδαλάκια ή καρύδια). Αφήνουμε να σταθεί 2-3 ώρες στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Έβαλα μπισκότα σοκολάτας γεμιστά οπότε επειδή υπήρχε ήδη μια συνδετική ουσία για να δέσει η βάση, χρησιμοποίησα 3-4 κουταλιές γάλα. Αντί γάλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιωμένο βούτυρο. Γενικά μπορούμε επίσης να φτιάξουμε τη βάση με όποια συνταγή συνηθίζουμε για τα cheesecake μας, αλλά θεωρώ ότι με τα γεμιστά μπισκότα σοκολάτας ταιριάζει πολύ αυτή η κρέμα.
- Αν χρησιμοποιήσουμε μπισκότα χωρίς κρέμα, συστήνεται για κάθε 200 gr μπισκότων να χρησιμοποιήσουμε περίπου 80-100 gr λιωμένο βούτυρο αν θέλουμε το γλυκό μας σε μορφή τούρτας. Στο σερβίρισμα σε ποτήρι δεν χρειάζεται να δέσουν τα μπισκότα, απλώς τα αλέθουμε.
- Επίσης αν μας αρέσει πιο παχύ το στρώμα της βάσης μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των μπισκότων και αναλόγως το γάλα ή το βούτυρο.
- Αντί ζελατίνη σε σκόνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγάρ αγάρ ή φύλλα ζελατίνης στις αναλογίες αντικατάστασης που συστήνει η συσκευασία τους.
- Μας άρεσε το γαρνίρισμα με μπισκότα, το θεωρήσαμε πιο κατάλληλο από σερβίρισμα με αμυγδαλάκι μιας και το γλυκό σερβιρίστηκε ως επιδόρπιο και θέλαμε να είναι ελαφρύ. Για απογευματινό κέρασμα, θα του πήγαινε και αμυγδαλάκι καβουρδισμένο, ίσως και καραμελωμένο κροκάν!
Καλησπέρα κ. Κασσαπάκη. Μια ακόμη συνταγή σας που πέτυχε! Γρήγορη, εύκολη αλλά πολύ νόστιμη και με ωραία εμφάνιση. Σε στρογγυλό τσέρκι για τούρτα γενεθλίων του συζύγου μου. Χρόνια πολλά. Καλό δεκαπενταύγουστο με υγεία και ό, τι επιθυμείτε.
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε και αυτή η συνταγή! Τό χει βέβαια και το χέρι σας όπως αντιλαμβάνομαι 😉 …
Το χέρι μου! χα χα ε δε θα το έλεγα! Οι συνταγές σας με τις οδηγίες σας είναι το δεξί μου χέρι, ναι!
Μην το λέτε… Η ίδια συνταγή από διαφορετικά χέρια δείχνει διαφορετική! Βέβαια πρέπει να μας δίνουν “χωρίς μυστικά” τις οδηγίες, “την έχω πατήσει”πολλές φορές με λάθος ή ασαφείς οδηγίες. Ευχαριστώ πολύ!