Vegan/vegetarian

Μικρά κέικ μπανάνας με ελαιόλαδο και σοκολάτα

Μικρά κέικ μπανάνας με ελαιόλαδο και σοκολάτα

6 ολόφρεσκα μυρωδάτα μαφινάκια (muffins) που φτιάχνονται στο multi!

Ας καλοσωρίσουμε τον Ιούλιο γλυκά, μήπως μας φερθεί καλύτερα από τον Ιούνιο. Κανονικά τέτοιες μέρες –αρχές Ιουλίου- εμείς είμαστε στο Λιβυκό. Εμείς και οι μικρές μας. Με τα κουβαδάκια μας, με τα μαγιό μας, με τα καπελάκια μας, με τα μπρατσάκια μας! Και τα μαφινάκια μας τα παίρνουμε στην τσάντα της θάλασσας γιατί το μπάνιο και το παιγνίδι ανοίγει την όρεξη. Μαφινάκια (muffins) παραλίας λοιπόν τούτα, και η συνταγή η κανονική είναι για 12 κομμάτια.

Μικρά κέικ μπανάνας με ελαιόλαδο και σοκολάτα

Κανονικά λέμε, γιατί φέτος εμείς κάνουμε διακοπές ανάποδες! Στην πρωτεύουσα για x,y,z λόγους. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν τα φτιάχνουμε και εδώ! Η συνταγή είναι απ’ αυτές που μαθαίνει κανείς απ’ έξω από την πολλή χρήση και τη μεγάλη ευκολία. Μάλιστα φέτος έγιναν ακόμη πιο εύκολα αφού φτιάξαμε μόνο 6 με αποτέλεσμα το multi να χωρά τις ποσότητες των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Στερούνται που στερούνται τα παιδιά την παραλία για την ώρα, τουλάχιστον να τα γλυκάνουμε! 

Μικρά κέικ μπανάνας με ελαιόλαδο και σοκολάτα

Έξι θηκούλες είχε η φόρμα μας, 6 χρειαζόμασταν, στα 6 προσαρμόσαμε τις ποσότητές μας! Τελικά αποδείχτηκαν πολύ λίγα και σήμερα εμείς θα τα επαναλάβουμε πριν ανεβεί στον αέρα του διαδικτύου αυτή η συνταγή.

Μικρά κέικ μπανάνας με ελαιόλαδο και σοκολάτα

Υποθέτω (ή αισιοδοξώ) ότι σε όλα τα σπίτια με παιδάκια υπάρχει κάποια στιγμή μια υπερώριμη μπανάνα στη φρουτιέρα! Ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιηθεί είναι ένα κέικ μπανάνας ή μικρά μάφινς μπανάνας όπως στην περίπτωσή μας σήμερα. Αν μάλιστα τα εμπλουτίσουμε με σοκολάτα, κανένα παιδάκι (και κανένας μεγάλος ίσως) δεν θα τους αντισταθεί!

Μικρά κέικ μπανάνας με ελαιόλαδο και σοκολάτα

Κι αν εμείς προς το παρόν τα απολαμβάνουμε στην βεράντα, ελπίζω όσοι από σας τα δοκιμάσουν να τα ονομάσουν μαφινάκια παραλίας και να τα απολαύσουν σε πραγματικές διακοπές!

Μικρά κέικ μπανάνας με ελαιόλαδο και σοκολάτα

Υλικά:

1-2 ώριμες μπανάνες (100 gr καθαρισμένες)

1 μέτριο αυγό (60 gr ήταν το δικό μου)

45ml ελαιόλαδο (3 κουταλιές δοσομετρικές)

100-120 gr (1/2 κούπα των 250 ml περίπου) καστανή ζάχαρη

110 (3/4 κούπας περίπου) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

50 γρ κουβερτούρα σε πλακάκια ή σε σταγόνες (εδώ έβαλα κουβερτούρα γάλακτος)

Προαιρετικά (και αν υπάρχουν) 1 σωληνάκι βανίλια ή ½ κουταλάκι κανέλα

Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε 6 χαρτάκια για muffins σε φόρμα σιλικόνης (δείτε παρατηρήσεις)  για muffins. Βάζουμε στο multi όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τη σοκολάτα και τα χτυπάμε να γίνουν ένας ομοιογενής χυλός. Τον αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το μείγμα στις θηκούλες.

Μικρά κέικ μπανάνας με ελαιόλαδο και σοκολάτα

Καταρχάς βάζουμε 1 κουταλιά σε κάθε θήκη και μετά δεύτερη. Συμπληρώνουμε όπου μας φαίνεται λιγότερο. Μοιράζουμε σε 6 κομμάτια τα πλακάκια σοκολάτας και τα μισοβυθίζουμε στα μαφινάκια μας.  

Μικρά κέικ μπανάνας με ελαιόλαδο και σοκολάτα

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα  για 30 λεπτά περίπου. Κάνουμε δοκιμή με ένα μαχαίρι σε ένα μαφινάκι(όχι στη σοκολάτα βέβαια) όπως στα κέικ.Τα αφήνουμε να μείνουν 5-10 λεπτά στη φόρμα και τα ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Μικρά κέικ μπανάνας με ελαιόλαδο και σοκολάτα

Παρατηρήσεις:

  • Όπως προανέφερα, η συνταγή είναι για 12 μαφινάκια. Απλά διπλασιάζουμε τα υλικά αν έχουμε φόρμα με 12 θήκες. Εδώ που τα λέμε και τα 6 θα βολεύουν ειδικά αν προορίζονται για ταπεράκια νηπιαγωγείου από Σεπτέμβρη και μετά 😉 ! Εξάλλου είναι υγιεινά μαφινάκια με ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη,  προορισμένα για παιδάκια. Εντάξει, η “αμαρτωλή” σοκολάτα μπορεί να είναι και 70% σε κακάο επί το υγιεινότερον! 
  • Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε σταγόνες σοκολάτας που τις ανακατεύουμε στο μείγμα ή σε μια λακουβίτσα που φτιάχνουμε με ένα κουταλάκι σε κάθε μαφινάκι.
  • Αν οι φόρμες μας είναι μεταλλικές και όχι σιλικόνης αυξάνουμε λίγο τη θερμοκρασία ψησίματος στους 170-180 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο.
  • Κέικ μπανάνας υπάρχουν και άλλα στο site αφού σχεδόν πάντα εμείς αξιοποιούμε τις υπερώριμες μπανάνες μας σε κέικ. Θεώρησα σκόπιμο να δημοσιεύσω κι αυτήν και γιατί είναι πολύ νόστιμα και γιατί οι ποσότητες για να φτιάξουμε 6 ή 12 μάφινς δεν υπολογίζονται πάντα εύκολα από τις ποσότητες που δίνονται για κέικ.  Δείτε κι άλλες συνταγές εδώ! 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 
Καλό μήνα σε όλους! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο