Σαλάτα, συνοδευτικό, ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα!
Τα έβλεπα να «κυκλοφορούν εδώ και χρόνια αυτά τα «σπαγγέτι» λαχανικών. Από πέρυσι ξεκίνησα να βάζω στην κουζίνα μου και ήδη έχω δημοσιεύσει σχετική συνταγή, με τελείως ωμά σπαγγέτι κολοκυθιού. Αυτή εδώ έχει ένα ελάχιστο πέρασμα από το τηγάνι που κάνει πιο νόστιμα αυτά τα κολοκυθένια “μακαρόνια”!
Το gadgetάκι το προμηθεύτηκα πρόπερσι. Ούτε από τα πολύ ακριβά, ούτε όμως και πάμφθηνο να μπουκώνει ή να μη κόβει. Υπάρχει σε όλα τα καταστήματα -φυσικά και e-shops- με είδη κουζίνας (spiralizer το λένε), αλλά και χωρίς αυτό μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε σπαγγέτι με ένα peeler που καθαρίζουμε πατάτες ή με τον κόφτη της λαχανοσαλάτας. Μετά, με ένα μαχαίρι θα κόψουμε τις λεπτές φέτες σε στενές λωρίδες και θα έχουμε αυτά τα μοντέρνα σπαγγέτι που είναι αναπάντεχα νόστιμα! Υπάρχει βέβαι και το πολύ οικονομικό peeler για κόψιμο ζουλιέν που είναι μια χαρά και γι αυτή τη δουλειά.
Το είχα διαβάσει (δεν θυμάμαι πού), το έχω ακούσει από διάσημους σεφ, το έχω διαπιστώσει στην κουζίνα μου ότι ο τρόπος κοπής των λαχανικών έχει επίδραση και στο γευστικό τους αποτέλεσμα γι αυτό σε διάφορες συνταγές συστήνεται συγκεκριμένος τρόπος κοπής. Και ναι, τα κολοκυθάκια σπαγγέτι έχουν ιδιαίτερη γεύση. Ακόμη κι αν φτιάξουμε την ίδια συνταγή με άλλο τρόπο κοπής των κολοκυθιών θα διαφέρει γευστικά από τούτη εδώ.
Δεν ξέρω ποιος επινόησε αυτά τα ιδιότυπα σπαγγέτι λαχανικών ούτε σε ποια χώρα τα δημιουργήθηκαν αρχικά, αλλά η αλήθεια είναι πως από πέρυσι που δοκιμάζω συνταγές με σπαγγέτι κολοκυθιών κυρίως, τα θεωρώ πολύ νόστιμα και ως σαλάτα και ως συνοδευτικό ψητών κρεάτων και ψαρικών. Τα συναντάμε και ως zucchini spaggeti αλλά και ως zucchini noodles οπότε από την ονομασία μάλλον δεν βγαίνει άκρη για την καταγωγή τους και δεν έχω ψάξει πολύ το θέμα της δημιουργίας τους. Γενικά, ανάλογα με το σχήμα τους τα βρίσκουμε ως zucchini pasta.
Τα κολοκύθια μας άρχισαν ήδη να είναι περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να καταναλώσουμε κι έτσι προσφέρονται για δοκιμές. Αυτή εδώ είναι η πρώτη μιας σειράς που θα ακολουθήσει και είναι μια συνταγή της μόδας! Θα ακολουθήσουν βέβαια και παραδοσιακές. Φυσικά έχει και την κρητική της πινελιά, αφού το τυρί που αρτύσαμε τα κολοκυθομακαρόνια μας ήταν ένας πεντανόστιμος κρητικός ανθότυρος (ξερός, ημίσκληρος, για μακαρόνια). Όχι δηλαδή ότι δεν θα ταίριαζαν και με φέτα ή ξινομυζήθρα ή ακόμη και με γραβιέρα, αλλά μόλις τον είχα κόψει και ήθελα να τον δοκιμάσουμε!
Υλικά
350-400 gr μέτρια προς μεγάλα κολοκύθια
45-60 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 κουταλάκι μπούκοβο γλυκό ή καυτερό ή μισό μισό
8-10 ντοματίνια ή 1 μέτρια ντομάτα
Αλάτι
Πιπέρι (αν δεν είναι καυτερό το μπούκοβό μας)
8-10 φυλλαράκια βασιλικού ή ανάλογα δυόσμου
50-80 gr τυρί της επιλογής μας (εδώ ανθότυρος κρητικός) και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
Επί το έργον
Φτιάχνουμε τα «σπαγγέτι» μας με το ειδικό εργαλείο ή με τους τρόπους που προτείνεται παραπάνω. Αν βγουν πολύ μακριά, τα κόβουμε σε μήκος 20-25 cm.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο σε φετάκια, και το μπούκοβο. Όταν αρχίσουν να «τσιτσιρίζουν», προσθέτουμε τα «σπαγγέτι» μας και τα ανακατεύουμε να λαδωθούν όλα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-7 λεπτά, να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μείνουν τραγανά. Αλατίζουμε προς το τέλος λαμβάνοντας υπόψη και πόσο αλμυρό είναι το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Προσθέτουμε μετά το πιπέρι (αν βάλουμε), τα ντοματίνια στα δύο, τα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, και το τυρί χοντροτριμμένο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε αμέσως και αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο ακόμη τυρί.
Παρατηρήσεις
- Τα κολοκύθια πρέπει να έχουν μέτριο προς μεγάλο μέγεθος. Αν έχουν πολλά σπόρια τα σπαγγέτι νερουλιάζουν, δεν είναι τραγανά. Επίσης τα κολοκύθια πρέπει να είναι ολόφρεσκα!
- Έχω άλλη συνταγή όπου τα σπαγγέτι ζεματίζονται και είναι πιο μαλακά, αλλά εδώ τα κολοκύθια πρέπει να έχουν μια τραγανότητα. Φυσικά, είναι και θέμα γούστου αυτό, οπότε μαγειρεύουμε κατά το προσωπικό μας γούστο!
- Ο κρητικός ανθότυρος δεν λιώνει. Στα κανονικά ζυμαρικά μας αρέσει λεπτοτριμμένος αλλά εδώ ήθελα να τον βρίσκουμε και τον έτριψα στον τρίφτη της ντομάτας. Την επόμενη φορά θα τα δοκιμάσω με κάποιο τυρί που να λιώνει και θα συμπληρώσω φωτογραφίες και εντυπώσεις!
- Το πιάτο εδώ συνόδευσε αρνάκι στη γάστρα και ταίριαξε εξαιρετικά! Θα μπορούσε όμως να είναι και ελαφρύ γεύμα ιδιαίτερα σε μια ζεστή μέρα, χωρίς να μας βαρύνει. Η ιδέα της συνταγής είναι από εδώ (προσαρμοσμένη στα δικά μας υλικά, με άλλες αναλογίες και χωρίς πρόσθετες σάλτσες…).