Vegan/vegetarian

«Σπαγγέτι» κολοκυθιών!

«Σπαγγέτι» κολοκυθιών!

Σαλάτα, συνοδευτικό, ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα!

Τα έβλεπα να «κυκλοφορούν εδώ και χρόνια αυτά τα «σπαγγέτι» λαχανικών. Από πέρυσι ξεκίνησα να βάζω στην κουζίνα μου και  ήδη έχω δημοσιεύσει σχετική συνταγή, με τελείως ωμά σπαγγέτι κολοκυθιού. Αυτή εδώ έχει ένα ελάχιστο πέρασμα από το τηγάνι που  κάνει πιο νόστιμα αυτά τα κολοκυθένια “μακαρόνια”!

«Σπαγγέτι» κολοκυθιών!

Το gadgetάκι το προμηθεύτηκα πρόπερσι. Ούτε από τα πολύ ακριβά, ούτε όμως και πάμφθηνο να μπουκώνει ή να μη κόβει. Υπάρχει σε όλα τα καταστήματα -φυσικά και e-shops- με είδη κουζίνας (spiralizer το λένε),  αλλά και χωρίς αυτό μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε σπαγγέτι με ένα peeler που καθαρίζουμε πατάτες ή με τον κόφτη της λαχανοσαλάτας.  Μετά, με ένα μαχαίρι θα κόψουμε τις λεπτές φέτες σε στενές λωρίδες και θα έχουμε αυτά τα μοντέρνα σπαγγέτι που είναι αναπάντεχα νόστιμα! Υπάρχει βέβαι και το πολύ οικονομικό peeler για κόψιμο ζουλιέν που είναι μια χαρά και γι αυτή τη δουλειά.

«Σπαγγέτι» κολοκυθιών!

Το είχα διαβάσει (δεν θυμάμαι πού), το έχω ακούσει από διάσημους σεφ, το έχω διαπιστώσει στην κουζίνα μου ότι ο τρόπος κοπής των λαχανικών έχει επίδραση και στο γευστικό τους αποτέλεσμα γι αυτό σε διάφορες συνταγές συστήνεται συγκεκριμένος τρόπος κοπής. Και ναι, τα κολοκυθάκια σπαγγέτι έχουν ιδιαίτερη γεύση. Ακόμη κι αν φτιάξουμε την ίδια συνταγή με άλλο τρόπο κοπής των κολοκυθιών θα διαφέρει γευστικά από τούτη εδώ.

«Σπαγγέτι» κολοκυθιών!

Δεν ξέρω ποιος επινόησε αυτά τα ιδιότυπα σπαγγέτι λαχανικών ούτε σε ποια χώρα τα δημιουργήθηκαν αρχικά, αλλά η αλήθεια είναι πως από πέρυσι που δοκιμάζω συνταγές με σπαγγέτι κολοκυθιών κυρίως, τα θεωρώ πολύ νόστιμα και ως σαλάτα και ως συνοδευτικό ψητών κρεάτων και ψαρικών. Τα συναντάμε και ως zucchini spaggeti αλλά και ως zucchini noodles οπότε από την ονομασία μάλλον δεν βγαίνει άκρη για την καταγωγή τους και δεν έχω ψάξει πολύ το θέμα της δημιουργίας τους. Γενικά, ανάλογα με το σχήμα τους τα βρίσκουμε ως zucchini pasta.

«Σπαγγέτι» κολοκυθιών!

Τα κολοκύθια μας άρχισαν ήδη να είναι περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να καταναλώσουμε κι έτσι προσφέρονται για δοκιμές. Αυτή εδώ είναι η πρώτη μιας σειράς που θα ακολουθήσει και είναι μια συνταγή της μόδας! Θα ακολουθήσουν βέβαια και παραδοσιακές. Φυσικά έχει και την κρητική της πινελιά, αφού το τυρί που αρτύσαμε  τα κολοκυθομακαρόνια μας ήταν ένας πεντανόστιμος κρητικός ανθότυρος (ξερός, ημίσκληρος, για μακαρόνια). Όχι δηλαδή  ότι δεν θα ταίριαζαν και με φέτα ή ξινομυζήθρα ή ακόμη και με γραβιέρα, αλλά μόλις τον είχα κόψει και ήθελα να τον δοκιμάσουμε!

Παρατηρήσεις

  • Τα κολοκύθια πρέπει να έχουν μέτριο προς μεγάλο μέγεθος. Αν έχουν πολλά σπόρια τα σπαγγέτι νερουλιάζουν, δεν είναι τραγανά. Επίσης τα κολοκύθια πρέπει να είναι ολόφρεσκα!
  • Έχω άλλη συνταγή όπου τα σπαγγέτι ζεματίζονται και είναι πιο μαλακά, αλλά εδώ τα κολοκύθια πρέπει να έχουν μια τραγανότητα. Φυσικά, είναι και θέμα γούστου αυτό, οπότε μαγειρεύουμε κατά το προσωπικό μας γούστο!
  • Ο κρητικός ανθότυρος δεν λιώνει. Στα κανονικά ζυμαρικά μας αρέσει λεπτοτριμμένος αλλά εδώ ήθελα να τον βρίσκουμε και τον έτριψα στον τρίφτη της ντομάτας. Την επόμενη φορά θα τα δοκιμάσω με κάποιο τυρί που να λιώνει και θα συμπληρώσω φωτογραφίες και εντυπώσεις!
  • Το πιάτο εδώ συνόδευσε αρνάκι στη γάστρα και ταίριαξε εξαιρετικά! Θα μπορούσε όμως να είναι και ελαφρύ γεύμα ιδιαίτερα σε μια ζεστή μέρα, χωρίς να μας βαρύνει. Η ιδέα της συνταγής είναι από εδώ (προσαρμοσμένη στα δικά μας υλικά, με άλλες αναλογίες και χωρίς πρόσθετες σάλτσες…).

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο