Αλμυρά

Σάλτσα- κρέμα τυριού με πολλές εφαρμογές

Σάλτσα- κρέμα τυριού με πολλές εφαρμογές

Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ κι από δω!

Πριν να περάσω στη σημερινή συνταγή θέλω να κάνω μια σύντομη αναφορά σε δυο φίλους που ζουν στον Καναδά. Διαδικτυακούς φίλους, δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ, δεν θα γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο αν βρεθούμε κάποια στιγμή κάπου. Πρόκειται για μια από τις πιο συγκινητικές εμπειρίες που έχω εισπράξει μέσα από αυτό το site. Εδώ και καιρό, είχαν επικοινωνήσει μαζί μου και μου είχαν εκφράσει την αγάπη και την εκτίμησή τους στη σελίδα, το πόσο κοντά τους φέρνει στις γεύσεις της πατρίδας και πόσο τη συμβουλεύονται στα μαγειρέματά τους.

Σάλτσα- κρέμα τυριού με πολλές εφαρμογές

Στο τελευταίο τους μήνυμα, μέσα στο Καλοκαίρι, ζήτησαν τη διεύθυνσή μου για να μου στείλουν κάτι υποτίθεται ασήμαντο, ένα χαιρετισμό! Όταν το πακετάκι ήρθε, δεν σας κρύβω ότι έκλαψα από συγκίνηση και χαρά. Πέρα από τα πολύ φροντισμένα και καθόλου ασήμαντα πρακτικά δώρα τους, τόσο καλόγουστα και τόσο χρήσιμα, ένα σημείωμα με μαντινάδες, ήταν αυτό που με άφησε άφωνη!

Σάλτσα- κρέμα τυριού με πολλές εφαρμογές

Στη γλώσσα της ψυχής των κρητικών, τη μαντινάδα, το ζευγάρι των αγαπητών μου φίλων μου εξέφρασε πόσο σημαντική θεωρεί τη σελίδα και πόσο την έχει βάλει στη ζωή του. Δεν μπορώ εδώ να γράψω όλο το σημείωμα, αλλά ενδεικτικά θέλω να αναφέρω 5-6 μαντινάδες από τις πολλές που περιέχει το σημείωμα, γιατί είναι μια κατάθεση ψυχής!

Σάλτσα- κρέμα τυριού με πολλές εφαρμογές
Πιάστρα φούρνου σε σχέδιο Francis Horne…

Ετσά που τα φερε η ζωή επήγαμε αλάργο

στον Καναδά ξεφόρτωσε  του βιός μας μπρέ το κάργκο

 

Τσι κρητικές τσι γεύσεις μας  δεν τσι ξελησμονούμε

κι όντε χορτάτοι είμαστε μα κι όντε δα πεινούμε

 

Περίπλου γαστρονομικό ονόμασες το σάιτ

που αναρτάς τσι συνταγές κι εμείς πατούμε λάικ

 

Μας αρμηνεύει όμορφα, τα μυστικά μας λέει

πώς μαγειρεύονται σωστά της Κρήτης τα ελέη

 

Καλές λοιπόν μαγειρικές με όψη και με γεύση

απού προσφέρουν σ’ όλους μας, θρέψη αλλά και τέρψη

 

Να σαι καλά βρε Βαγγελιώ πολύ σ’ ευχαριστούμε

κάθε μπουκιά απόλαυση που δεν τη λησμονούμε

 

Συνέχισε να μαγερές και να φωτογραφίζεις

τη γευστική τη μνήμη μας να μας τηνε στολίζεις

Σάλτσα- κρέμα τυριού με πολλές εφαρμογές

Τι να πω… Το ευχαριστώ είναι λίγο γιατί πέρα από τα δώρα, πέρα από τα παινέματα, πιο πολύ βαραίνει εδώ η ενθάρρυνση για συνέχεια, η σημασία που έχει για πολλούς από τους ξενιτεμένους μας η επαφή με την πατρίδα και μέσω της γευστικής μνήμης. Το έχω εισπράξει πολλές φορές, αλλά αυτή τη φορά ήταν τόσο χειροπιαστή η έκφρασή αυτού του νόστου που μου έφερε δάκρυα στα μάτια. Αυτές οι εκδηλώσεις από εκεί που δεν το περιμένεις, οι αποδείξεις ότι αυτό που κάνεις είναι σημαντικό και για άλλους, λειτουργεί ως μοχλός πίεσης που δημιουργεί τη διάθεση και τελικά την ανάγκη να συνεχίσεις αυτό που κάνεις.

Σάλτσα- κρέμα τυριού με πολλές εφαρμογές

 

Ευχαριστώ πολύ κι από δω κι εσένα κύριε Άρη Κλάδο και τη σύζυγό σου. Μακάρι να αλλάξουν οι καιροί που ζούμε και να μπορούμε να σμίξουμε στο επόμενο ταξίδι σας, να πιούμε μια ρακή, να μαγερέψουμε μαζί και να γλεντήσομε με μαντινάδες!

Η συνταγή εδώ, μπαίνει απλώς για να συμπληρώσει το κείμενο… Με δυο κομματάκια κρητικό τυρί, τυροζούλι ή αθότυρο ίσα για να στείλω μια μυρωδιά Κρήτης στον Καναδά!

Παρατηρήσεις

  • Ανάλογα με το πόση υγρασία έχει το τυρί μας μπορούμε να αυξήσουμε ή να ελαττώσουμε το γάλα. Έχω φτιάξει αυτό το ντιπ και με κεφαλογραβιέρα, πήρε λίγο παραπάνω γάλα. Με κεφαλογραβιέρα ταιριάζει τέλεια με κρίθινο παξιμάδι
  • Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα για ζυμαρικά, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο από το νερό που έβρασαν στο μείγμα για να γίνει πιο ρευστή.
  • Προσωπικά την προτιμώ με κοντά ζυμαρικά (εδώ είναι με ζυμαρικά ολικής άλεσης και ξερό αθότυρο), αλλά ταιριάζει και με σπαγγέτι. Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε, λίγο ακόμη τυρί και λίγα αμύγδαλα.

Μη ξεχάσετε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό μας! Τα περιθώρια στενεύουν και τα δώρα είναι πολλά και πλούσια! Δείτε λεπτομέρειες εδώ:

Σούπερ καλοκαιρινός διαγωνισμός από τα “Μερακλίδικα”!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο