Αλμυρά

Πεϊνιρλί

Πεϊνιρλί

Η ΛΙΧΟΥΔΙΑ (με όλα κεφαλαία!)

Για να πω την αλήθεια, πεϊνιρλί πρωτοδοκίμασα ως φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Λάτρης του τυριού, θεώρησα αυτό το έδεσμα ως μοναδική λιχουδιά! Το πρώτο μου πρέπει να ήταν σε ταβέρνα στο Πανόραμα που εκείνη την εποχή φημιζόταν για το πεϊνιρλί της. Έκτοτε έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα μου πανωμερίτικα εδέσματα!

Πεϊνιρλί

Αργότερα, είχα την τύχη να έχω πόντιο μπατζανάκη (σας έχω ξαναδώσει συνταγή του), μέγα γευσιγνώστη, εκλεκτικό και ικανότατο στην κουζίνα! Ξέρει «το καλύτερο». Πού είναι ο καλύτερος κουραμπιές, πού είναι το καλύτερο τσουρέκι, που είναι το καλύτερο ραβανί, που είναι τα καλύτερα σοκολατένια, πού είναι το καλύτερο σουβλάκι, και φυσικά πού είναι το καλύτερο πεϊνιρλί! Βέβαια, στο ορεινό χωριό της καταγωγής του το έφτιαχναν τέλειο οπότε είχε πολύ αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης…

Πεϊνιρλί

Το πεϊνιρλί μας ήρθε από τα Ανατολικά με τους πρόσφυγες. Το τούρκικο όνομά του παραπέμπει σε τυρί. Αυτές οι πεντανόστιμες βαρκούλες όμως μπορούν να γεμίσουν όχι μόνο με σκέτο τυρί αλλά και με διάφορα άλλα υλικά, κυρίως αλλαντικά. Ο παστρουμάς της πιο παλιάς εκδοχής μπορεί να  αντικατασταθεί με ό,τι αλλαντικό μας αρέσει, ακόμη και με περίσσευμα κιμά ή και λαχανικά. Πολλές φορές, σπάμε κι ένα αυγό πάνω από το τυρί!

Πεϊνιρλί

Συνταγές έχω δοκιμάσει αμέτρητες γιατί και τα παιδιά μου όταν ήταν μικρά αγαπούσαν πολύ ό,τι είχε λιωμένο τυρί. Έτσι τα ζυμαράκια που έχω φτιάξει για πεϊνιρλί είναι πάρα πολλά και μπορώ να πω πώς το αποτέλεσμα είχε μικρές διαφορές από τη μια στην άλλη συνταγή. Έχω καταλήξει στο παρακάτω απλό ζυμάρι που παρασκευάζεται πολύ εύκολα και δίνει εξαιρετικό πεϊνιρλί. Όχι που να τα παινέψω, αλλά είναι από τις συνταγές που έχω επεξεργαστεί πάρα πολύ για να έχω το αποτέλεσμα που θέλω. Δεν είναι από τις οικογενειακές μας, ούτε καν τις τοπικές μας, για να έχω μεγαλώσει με την εμπειρία της παρασκευής του νόστιμου αυτού εδέσματος, οπότε ήθελε τις δοκιμές της…

Πεϊνιρλί

Και θα μου πείτε: και ποια λοιπόν είναι η διαφορά στο δικό σου πεϊνιρλί; Είναι ο τρόπος παρασκευής, για να ακριβολογήσω ο τρόπος ψησίματος! Έχω επιλέξει το ψήσιμο που γίνεται σε δυο φάσεις, συνεχείς ή …διακεκομμένες. Έτσι το τυρί δεν ξεραίνεται στον σχετικά πολύ χρόνο που χρειάζεται για ναψηθεί το ζυμάρι, αλλά λιώνει όσο χρειάζεται για να γίνει λαχταριστό το πεϊνιρλί μας. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της μεθόδου, είναι πως μπορούμε να απολαύσουμε τα μισά πεϊνιρλί την ημέρα που θα τα φτιάξουμε, και τα υπόλοιπα να τα βάλουμε στην κατάψυξη για να τα καταναλώσουμε όποτε μας ξανάρθει η όρεξη… Και φυσικά μια ακόμη διαφορά όπως θα δείτε παρακάτω, είναι το τυρί.

Πεϊνιρλί

Γιατί εδώ που τα λέμε, το πεϊνιρλί στην πιο παραδοσιακή του εκδοχή δεν είναι για κάθε μέρα! Και τα λιπαρά τυράκια του έχει και τα πρόσθετα βουτυράκια του, και –αν θέλουμε- κι άλλα «στολίδια» που το κάνουν νόστιμο και λαχταριστό! Φυσικά μπορούμε να κάνουμε «εκπτώσεις» (δείτε παρατηρήσεις). Για τα παιδιά βέβαια είναι ό,τι πρέπει για κολατσιό ή και για γεύμα στο ταπεράκι του σχολείου αρκεί να κανονίσουμε το μέγεθος.

Πεϊνιρλί

Παρατηρήσεις

  1. Η ποσότητα της ζύμης είναι περίπου 850 gr. Αν θέλουμε το κλασικό μεγάλο πεϊνιρλί θα τη χωρίσουμε σε 5 μέρη. Μπορούμε να φτιάξουμε βέβαια περισσότερα μικρότερα πεϊνιρλί (σε μια φωτογραφία φαίνονται 6 που έφτιαξα άλλη φορά…). Εννεοείται ότι αν γίνουν πολύ μικρότερα θα αλλάξει και ο χρόνος ψησίματος ίσως η ποσότητα του τυριού που χρειαζόμαστε. Συνήθως χωρίζω το ζυμάρι σε 5-8 μέρη.
  2. Μετά το πρώτο 15λεπτο ψήσιμο, μπορούμε να βάλουμε τα πεϊνιρλί μας στην κατάψυξη (άδεια).Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα τυλίγουμε ένα ένα σε μεμβράνη ή τα βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα αφήναμε 10-15 λετά έξω από την κατάψυξη, τα γεμίζουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Μπορούμε να φτιάξουμε για τα παιδιά με 2 δόσεις ζύμης αρκετά κομμάτια και να τα φυλάξουμε μισοψημένα. Θα γεμίζουμε τα κομμάτια που χρειαζόμαστε κάθε φορά.
  3. Το τυρί που γεμίζουμε το πεϊνιρλί πρέπει να λιώνει. Πολύ συνηθισμένο είναι το κασέρι, αλλά βλέπω συνταγές και με εισαγόμενα τυριά. Εγώ προτιμώ τη δική μας γραβιέρα (όχι πολύ ώριμη) και αν έχω κάποια μικρή ποσότητα καπνιστού (τώρα έχουμε και κρητικά καπνιστά 😉 ). Στις τελευταίες παρασκευές ανακάτεψα γραβιέρα με κρητικό κατσοχοίρι και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Τέλειο ήταν και με μείγμα γραβιέρας με χανιώτικη μαλάκα, συνδυασμό που είχαμε δοκιμάσει παλιότερα.
  4. Έφτιαξα τα πεϊνιρλί 2 φορές τον τελευταίο μήνα λόγω εορτών, και τα καταναλώσαμε σε 4 διαφορετικές μέρες, με διαφορετικά τυριά. Ακόμη και με light γραβιέρα, τυρί κρέμα και χωρίς βούτυρο τα δοκιμάσαμε. Οι «εκπτώσεις» που έλεγα παραπάνω ;-). Και πάλι λιχουδιά είναι…Εντάξει, σε 1-2 έβαλα και μετσοβόνε που βρέθηκε στο σπίτι στις γιορτές και …δεν έχω λόγια!
  5. Όπως έχω ξαναγράψει στις ανεβατές ζύμες, στα λικέρ, και στα σιρόπια προτιμώ εμφιαλωμένο νερό, σας βεβαιώνω έχει διαφορά! Εγώ διαλέγω το ΖΑΡΟΣ, το μόνο φυσικό μεταλλικό νερό της Κρήτης, βραβευμένο ως το καλύτερο νερό του κόσμου.

 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο