Ανάλαφρη, νόστιμη, αρωματική!
Το γλυκό της Κυριακής αυτή τη φορά είναι πολύ ανάλαφρο και αρωματικό! Κέρασμα με τον απογευματινό καφέ αλλά και επιδόρπιο σε οικογενειακό (και όχι μόνο…) τραπέζι. Συνταγή εικοσαετίας σε ντοσιέ με εκτυπώσεις και σημειώσεις, από τις πρώτες περιηγήσεις μου στο διαδίκτυο, τότε που αντιγράφαμε ή εκτυπώναμε τις συνταγές που βρίσκαμε και ούτε ιδέα δεν είχαμε από προσωπικά blogs και sites!
Δεν υπήρχε η σημερινή πληθώρα. Ελληνικά sites ελάχιστα, κανένα blog. Δεν θυμάμαι αν είναι από ελληνικό site (φανατική του hungry και του gourmet -που δεν υφίστανται σήμερα -ήμουν τότε) ή μετάφραση από συνταγή ξένης σελίδας που βέβαια ήταν αρκετές. Γράφαμε τότε όλες «οι παλιές» τις συνταγές μας και μπορώ να πω πως «οι συνταγές ήταν το πρόσχημα». Το πρόσχημα για συζητήσεις επί παντός επιστητού, όχι μόνο γαστρονομικές. Δεν είχαμε βλέπετε τότε facebook και άλλα social media… Έχω κρατήσει αρκετές φιλίες από εκείνη την εποχή, έχω γνωρίσει πολύ αξιόλογους ανθρώπους μέσα από αυτά τα sites!
Άλλες λοιπόν από αυτές τις συνταγές τις είχα εκτυπώσει, άλλες αντιγράψει σε χαρτάκια σημειώσεων ή κόλλες Α4. Στις εκτυπωμένες φαίνεται με λογότυπο ή με το url η σελίδα από την οποία προέρχονται. Στις άλλες, αυτές που έχω αντιγράψει-μεταφράσει, δεν είχα τότε την πρόνοια να κρατώ προέλευση. Αυτήν εδώ δεν την είχα εκτυπώσει, σε μια Α4 είναι γραμμένη και φυλαγμένη σε ντοσιέ με ετικέτα «από το internet» άρα πιθανόν να την είχα μεταφράσει. Δεν θυμάμαι κάν αν ήταν λεμονόπιτα ή αν είναι δική μου μετάφραση ο τίτλος!
Όπως κι αν είναι, αν κάπου την έχετε δει αυτήν την κρέμα, πείτε μου να το συμπληρώσω εδώ ως πηγή. Εκείνη την εποχή την είχα φτιάξει αρκετές φορές και μας άρεσε. Αρχές του καλοκαιριού που χρειάστηκε να συμμαζέψω βιβλία και περιοδικά από το κυρίως σπίτι μου βρήκα τα παλιά ντοσιέ εκείνης της εποχής και χάθηκα στο ξεφύλλισμά τους. Σας συμβαίνει κι εσάς, δεν σας συμβαίνει; Την ξανάφτιαξα λοιπόν 1-2 φορές φέτος το καλοκαίρι και την ξαναθυμηθήκαμε. Άρεσε πολύ και στα κορίτσια μου που ήταν εδώ όταν το έφτιαξα στις αρχές του καλοκαιριού!
Στην ουσία πρόκειται για μια λεμονόπιτα …ανάποδη! Στην κάτω μεριά είναι η κρέμα, και σκεπάζεται από ένα πολύ ανάλαφρο κέικ με έντονο το άρωμα του λεμονιού. Δεν την αναποδογυρίζουμε στο σερβίρισμα, αλλά υπάρχουν και οι δυο υφές στα κομμάτια της. Γι αυτό εξάλλου τη λέω απλή στον τίτλο, γιατί δεν χρειάζεται να φτιάξουμε βάση. Είναι πολύ πιο απλή πράγματι στην παρασκευή της από την άλλη λεμονόπιτα της σελίδας μας.
Σήμερα έχω ένα ιδιαίτερο λόγο για «κέρασμα» όποτε προτίμησα να δημοσιεύσω γλυκιά συνταγή αν και άλλη είχα ετοιμάσει αρχικά. Ας ευχηθώ λοιπόν κι από δω «Χρόνια Πολλά» στον εορτάζοντα της οικογένειας, να είναι γλυκιά η ζωή του με υγεία και πολλές χαρές!
Υλικά
4 αυγά χωρισμένα
320 gr ζάχαρη
75 ml χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
30 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
375 ml γάλα πλήρες (δείτε παρατηρήσεις)
70 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λίγη ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Επί το έργον
Ανάβουμε τον φούρνο στους 175-180 βαθμούς. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και προσθέτουμε βούτυρο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε το γάλα και το αλεύρι κοσκινισμένο, και με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Έτσι έχουμε ένα απαλό ομοιογενές μείγμα. Το αδειάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις 20Χ20 ως 22Χ22 ή σε άλλο αντίστοιχου μεγέθους (δείτε τρόπους μετατροπής μεγεθών). Τοποθετούμε το σκεύος με το μείγμα μέσα σε άλλο μεγαλύτερο και προσθέτουμε στο μεγαλύτερο βραστό νερό (από βραστήρα ή που βράζουμε σε κατσαρόλα όσο ετοιμάζουμε το μείγμα), τόσο ώστε να φτάνει μέχρι το ύψος του μείγματος της πίτας μας.
Φτιάχνουμε δηλαδή κάτι σαν μπεν μαρί για τον φούρνο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, λίγο πιο κάτω από την μεσαία σχάρα, για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη αν θέλουμε. Είναι πολύ νόστιμη σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και κρύα (από το ψυγείο όπου τη διατηρούμε).
Παρατηρήσεις
- Σε μια από τις παρασκευές δεν είχα γάλα ψυγείου και έβαλα εβαπορέ. Μάλιστα, επειδή ήταν Light, το έβαλα αδιάλυτο για να μην ελαττωθούν τα λιπαρά της συνταγής και έχουμε πρόβλημα στην πήξη. Θεωρώ ότι ήταν πολύ επιτυχημένη η πίτα μου και με αυτήν την αντικατάσταση.
- Μην παραξενευτείτε αν είναι κρεμώδης στη βάση. Έτσι πρέπει να είναι!
- Έχω κρατήσει σημείωση στη σελίδα που έχω γράψει τη συνταγή ότι κάποια φορά πρόσθεσα βανίλια. Το κάνω συχνά σε συνταγές με αυγά, αλλά εδώ δεν την αναφέρω στα υλικά γιατί δεν είναι απαραίτητη. Το λεμόνι «κόβει» την αυγουλίλα…
- Δοκιμάστε την και με παγωτό όσο είναι ακόμη ζεστός ο καιρός. Ταιριάζει τέλεια με όλες σχεδόν τις γεύσεις παγωτού!
- Αν ο δικός σας φούρνος θερμαίνεται πολύ εύκολα μην τον ανάψετε από την αρχή αλλά στο ενδιάμεσο της διαδικασίας. Βάλτε και το νερό να ζεσταίνεται για να μην καθυστερήσει το φούρνισμα της λεμονόπιτας!
Κυρία Κασσαπάκη καλημέρα σας!
Είναι πράγματι μόνο 70 γρ το αλεύρι; Μου φαίνεται λίγο, γι’ αυτό ζητάω διευκρίνιση! Σας ευχαριστώ!
Ναι, τόσο είναι! Μισή δοσομετρική κούπα! Είναι πολύ αφράτο γλυκό, κάτι ανάμεσα σε κρέμα και σιροπιαστό παντεσπάνι!
σας ευχαριστώ!!