Γλυκά

Απλή λεμονόπιτα   

Απλή λεμονόπιτα   

Ανάλαφρη, νόστιμη, αρωματική!

Το γλυκό της Κυριακής αυτή τη φορά είναι πολύ ανάλαφρο και αρωματικό! Κέρασμα με τον απογευματινό καφέ αλλά και επιδόρπιο σε οικογενειακό (και όχι μόνο…) τραπέζι. Συνταγή εικοσαετίας σε ντοσιέ με εκτυπώσεις και σημειώσεις, από τις πρώτες περιηγήσεις μου στο διαδίκτυο, τότε που αντιγράφαμε ή εκτυπώναμε τις συνταγές που βρίσκαμε και ούτε ιδέα δεν είχαμε από προσωπικά  blogs και sites!

Απλή λεμονόπιτα   

Δεν υπήρχε η σημερινή πληθώρα. Ελληνικά sites ελάχιστα, κανένα blog. Δεν θυμάμαι αν είναι από ελληνικό site (φανατική του hungry και του gourmet -που δεν υφίστανται σήμερα -ήμουν τότε) ή μετάφραση από συνταγή ξένης σελίδας που βέβαια ήταν αρκετές. Γράφαμε τότε όλες «οι παλιές» τις συνταγές μας και μπορώ να πω πως «οι συνταγές ήταν το πρόσχημα». Το πρόσχημα για συζητήσεις επί παντός επιστητού, όχι μόνο γαστρονομικές. Δεν είχαμε βλέπετε τότε facebook και άλλα social media… Έχω κρατήσει αρκετές φιλίες από εκείνη την εποχή, έχω γνωρίσει πολύ αξιόλογους ανθρώπους μέσα από αυτά τα sites!

Απλή λεμονόπιτα   

Άλλες λοιπόν από αυτές τις συνταγές τις είχα εκτυπώσει, άλλες αντιγράψει σε χαρτάκια σημειώσεων ή κόλλες Α4. Στις εκτυπωμένες φαίνεται με λογότυπο ή με το url η σελίδα από την οποία προέρχονται. Στις άλλες, αυτές που έχω αντιγράψει-μεταφράσει, δεν είχα τότε την πρόνοια να κρατώ προέλευση. Αυτήν εδώ δεν την είχα εκτυπώσει, σε μια Α4 είναι γραμμένη και φυλαγμένη σε ντοσιέ με ετικέτα «από το internet» άρα πιθανόν να την είχα μεταφράσει. Δεν θυμάμαι κάν αν ήταν λεμονόπιτα ή αν είναι δική μου μετάφραση ο τίτλος!

Απλή λεμονόπιτα   

Όπως κι αν είναι, αν κάπου την έχετε δει αυτήν την κρέμα,  πείτε μου να το συμπληρώσω εδώ ως πηγή. Εκείνη την εποχή την είχα φτιάξει αρκετές φορές και μας άρεσε. Αρχές του καλοκαιριού που χρειάστηκε  να συμμαζέψω  βιβλία και περιοδικά από το κυρίως σπίτι μου βρήκα  τα παλιά ντοσιέ εκείνης της εποχής και χάθηκα στο ξεφύλλισμά τους. Σας συμβαίνει κι εσάς, δεν σας συμβαίνει; Την ξανάφτιαξα λοιπόν 1-2 φορές φέτος το καλοκαίρι και την ξαναθυμηθήκαμε. Άρεσε πολύ και στα κορίτσια μου που ήταν εδώ όταν το έφτιαξα στις αρχές του καλοκαιριού!

Απλή λεμονόπιτα   

Στην ουσία πρόκειται για μια λεμονόπιτα …ανάποδη! Στην κάτω μεριά είναι η κρέμα, και σκεπάζεται από ένα πολύ ανάλαφρο κέικ με έντονο το άρωμα του λεμονιού. Δεν την αναποδογυρίζουμε στο σερβίρισμα, αλλά υπάρχουν και οι δυο υφές στα κομμάτια της. Γι αυτό εξάλλου τη λέω απλή στον τίτλο, γιατί δεν χρειάζεται να φτιάξουμε βάση. Είναι πολύ πιο απλή πράγματι στην παρασκευή της από την άλλη λεμονόπιτα της σελίδας μας.

Απλή λεμονόπιτα   

Σήμερα έχω ένα ιδιαίτερο λόγο για «κέρασμα» όποτε προτίμησα να δημοσιεύσω γλυκιά συνταγή αν και άλλη είχα ετοιμάσει αρχικά. Ας ευχηθώ λοιπόν κι από δω «Χρόνια Πολλά» στον εορτάζοντα της οικογένειας, να είναι γλυκιά η ζωή του με υγεία και πολλές χαρές!

Παρατηρήσεις

  1. Σε μια από τις παρασκευές δεν είχα γάλα ψυγείου και έβαλα εβαπορέ. Μάλιστα, επειδή ήταν Light, το έβαλα αδιάλυτο για να μην ελαττωθούν τα λιπαρά της συνταγής και έχουμε πρόβλημα στην πήξη. Θεωρώ ότι ήταν πολύ επιτυχημένη η πίτα μου και με αυτήν την αντικατάσταση.
  2. Μην παραξενευτείτε αν είναι κρεμώδης στη βάση. Έτσι πρέπει να είναι!
  3. Έχω κρατήσει σημείωση στη σελίδα που έχω γράψει τη συνταγή ότι κάποια φορά πρόσθεσα βανίλια. Το κάνω συχνά σε συνταγές με αυγά, αλλά εδώ δεν την αναφέρω στα υλικά γιατί δεν είναι απαραίτητη. Το λεμόνι «κόβει» την αυγουλίλα…
  4. Δοκιμάστε την και με παγωτό όσο είναι ακόμη ζεστός ο καιρός. Ταιριάζει τέλεια με όλες σχεδόν τις γεύσεις παγωτού!
  5. Αν ο δικός σας φούρνος θερμαίνεται πολύ εύκολα μην τον ανάψετε από την αρχή αλλά στο ενδιάμεσο της διαδικασίας. Βάλτε και το νερό να ζεσταίνεται για να μην καθυστερήσει το φούρνισμα της λεμονόπιτας!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο