Αλμυρά

Φασολάκια με κρέας

Από τους καλύτερους καλοκαιρινούς συνδυασμούς!

Τα φασολάκια είναι άλλο ένα από τα φαγητά που χαρακτηρίζουν το ελληνικό καλοκαίρι. Σκέτα, με άλλα λαχανικά, βραστά, γιαχνιστά, άσπρα, με ντομάτα, σε πολλές ποικιλίες, για όλα τα γούστα!
Στην Κρήτη έχουμε πολλές ντόπιες ποικιλίες αλλά και όλες όσες κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γαζανά, ασπροκόλια,  συμιανά, ρεθεμνιωτάκια, μπαρμπούνια, λιανοφάσουλα … Μοιάζουν μα διαφέρουν κιόλας. Και στο σχήμα και στη γεύση! Σ’ άλλες ποικιλίες επικρατούν οι χάντρες (όπως στα μπαρμπούνια), και σε άλλες τα φυλλαράκια.

Ασπροκόλια

Άλλα θέλουν γερό καθάρισμα με μαχαίρι γιατί έχουν χοντρές φλούδες και ίνες, άλλα καθαρίζονται με το χέρι, κι άλλα απλώς δεν έχουν καθόλου ίνες και αρκεί να κοπούν λίγο από τις δύο άκρες.

Ρεθεμνιωτάκια

Κατά τη γνώμη μου τα νοστιμότερα είναι τα  ασπροκόλια και τα ρεθεμνιωτάκια. Δεν γνωρίζω ούτε την επιστημονική ονομασία, ούτε πώς λέγονται στις άλλες περιοχές αυτές οι ποικιλίες. Σας θυμίζουν τίποτε οι φωτογραφίες;

Πολλά λαχανικά τα συνδυάζουμε στην Κρήτη με κρέας. Ειδικά τα φασολάκια -τις δροσερές φασόλες ,όπως τα λέμε-  τα μαγειρεύουμε κατά προτίμηση με «ωζίστικα» κρέατα, δηλαδή με κρέατα αιγοπροβάτων. Τα φασολάκια με αίγα ή με ζυγούρι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καλοκαιρινά πιάτα της κρητικής κουζίνας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι νόστιμα και με μοσχάρι ή με αρνί.

Αυτή τη φορά είχα φασολάκια ρεθεμνιωτάκια. Μου το τόνισε ο παραγωγός που μου τα προμήθεψε. «Δεν είναι μπαρμπούνια, γνήσια ρεθεμνιωτάκια είναι, μη τα καθαρίσεις γιατί δεν έχουν ίνες» μου είπε. «Ανέ χαλάσω το κρέας δα μαλώσομε το άλλο Σαββάτο» του λέω γελώντας. Είχε δίκιο! Ήταν υπέροχα και δεν είχαν ίνες…
Να λοιπόν πως φτιάχνουμε λοιπόν τα δροσερά φασολάκια με κρέας!
Υλικά:
1-1,5 κιλό κρέας για κατσαρόλα (αίγα, ζυγούρι, αρνί, μοσχάρι)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κιλό δροσερές φασόλες (μπαρμπούνια, ασπροκόλια κλπ)
3-4 ντομάτες
1/2- 1 κούπα λάδι (ανάλογα πόσο λιπαρό είναι το κρέας μας)
Αλάτι

Επί το έργον:

Τσιγαρίζουμε ελαφρά  το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) με το λάδι και προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε κανονικές μερίδες. Το φέρνουμε μια δυό βόλτες στην κατσαρόλα να αλλάξει χρώμα, το αλατίζουμε και προσθέτουμε λίγο νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία.

Όταν έχει μισοβράσει (στο ενδιάμεσο προσθέτουμε νερό, όποτε χρειάζεται),  προσθέτουμε τα φασολάκια καθαρισμένα και καλοπλυμένα, λίγο αλάτι ακόμη και την ντομάτα ψιλοκομμένη στο χέρι ή τριμμένη στον τρίφτη. Βάζουμε και αρκετό νεράκι, όχι να τα καλύψει αλλά να φαίνεται στην κατσαρόλα.

Αφήνουμε να βράζουν όλα μαζί μέχρι να γίνουν τα φασολάκια. Δεν θέλουμε δυνατό βρασμό, για να μην εξατμιστούν γρήγορα τα υγρά και μας πιάσει το φαγητό μας χωρίς να έχει γίνει. Επίσης αποφεύγουμε να το ανακατέψουμε με κουτάλα. Κινούμε πότε πότε την κατσαρόλα.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό ενδιάμεσα, αλλά στο τέλος πρέπει να μείνουν με το λαδάκι τους.

Αφήνουμε το φαγητό μας να μαρουβίσει και σερβίρουμε…

Παρατηρήσεις:
1)Αν το κρέας είναι από ζώο μεγάλης ηλικίας όπως η αίγα μπορούμε να επισπεύσουμε την πρώτη φάση, χρησιμοποιώντας χύτρα ταχύτητας. Το βράζουμε για τα ¾ του χρόνου που θα χρειαζόταν να ολοκληρωθεί το βράσιμό του, ανοίγουμε τη χύτρα, προσθέτουμε τα φασολάκια και την ντομάτα, και ανάλογα το χρόνο μας, την ξανακλείνουμε ή αφήνουμε να γίνει το φαγητό μας μα ανοικτή τη χύτρα σιγοβράζοντας για να μη πιάσει και προσθέτοντας νεράκι όποτε χρειάζεται.
2)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτες. Ιδιαίτερα αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι , θα τους αρέσει ο συνδυασμός. Θα τις βάλουμε πέντε λεπτά μετά τα φασολάκια και μετά θα βάλουμε την ντομάτα.
3)Αν βρεθείτε στην Ανατολική Κρήτη το τριήμερο που έρχεται, μην ξεχάσετε να περάσετε από το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη Ηρακλείου και να γευτείτε και τη λιχουδιά που προτείνω εδώ
Ας πάμε τώρα στο βραβείο…

Η καλή μου grΕΑΤ, μια από τις άξιες πρέσβειρες της ελληνικής κουζίνας στην Ιταλία, μου χάρισε ένα πανέμορφο γαλάζιο βραβείο.

Την ευχαριστώ και το χαρίζω με τη σειρά μου στα παρακάτω blogs (η επιλογή έγινε με κλήρωση!) :

http://donkeyandthecarrot.blogspot.com/
http://glykesistories.blogspot.com/
http://myfunkycook.blogspot.com/
http://nostimia.blogspot.com/
http://syntagesapospiti.blogspot.com/
http://tastefull.gr/
http://pansofix.blogspot.com/
http://foodjunkie.eu/
http://cookandfeed.blogspot.com/
http://gastristeros.blogspot.com/

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Vita

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές