Αλμυρά

Φασολάκια με κρέας

Φασολάκια με κρέας

Από τους καλύτερους καλοκαιρινούς συνδυασμούς!

Τα φασολάκια είναι άλλο ένα από τα φαγητά που χαρακτηρίζουν το ελληνικό καλοκαίρι. Σκέτα, με άλλα λαχανικά, βραστά, γιαχνιστά, άσπρα, με ντομάτα, σε πολλές ποικιλίες, για όλα τα γούστα!
Στην Κρήτη έχουμε πολλές ντόπιες ποικιλίες αλλά και όλες όσες κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γαζανά, ασπροκόλια,  συμιανά, ρεθεμνιωτάκια, μπαρμπούνια, λιανοφάσουλα … Μοιάζουν μα διαφέρουν κιόλας. Και στο σχήμα και στη γεύση! Σ’ άλλες ποικιλίες επικρατούν οι χάντρες (όπως στα μπαρμπούνια), και σε άλλες τα φυλλαράκια.

Φασολάκια με κρέας
Ασπροκόλια

Άλλα θέλουν γερό καθάρισμα με μαχαίρι γιατί έχουν χοντρές φλούδες και ίνες, άλλα καθαρίζονται με το χέρι, κι άλλα απλώς δεν έχουν καθόλου ίνες και αρκεί να κοπούν λίγο από τις δύο άκρες.

Φασολάκια με κρέας
Ρεθεμνιωτάκια

Κατά τη γνώμη μου τα νοστιμότερα είναι τα  ασπροκόλια και τα ρεθεμνιωτάκια. Δεν γνωρίζω ούτε την επιστημονική ονομασία, ούτε πώς λέγονται στις άλλες περιοχές αυτές οι ποικιλίες. Σας θυμίζουν τίποτε οι φωτογραφίες;

Πολλά λαχανικά τα συνδυάζουμε στην Κρήτη με κρέας. Ειδικά τα φασολάκια -τις δροσερές φασόλες ,όπως τα λέμε-  τα μαγειρεύουμε κατά προτίμηση με «ωζίστικα» κρέατα, δηλαδή με κρέατα αιγοπροβάτων. Τα φασολάκια με αίγα ή με ζυγούρι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καλοκαιρινά πιάτα της κρητικής κουζίνας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι νόστιμα και με μοσχάρι ή με αρνί.

Φασολάκια με κρέας
Αυτή τη φορά είχα φασολάκια ρεθεμνιωτάκια. Μου το τόνισε ο παραγωγός που μου τα προμήθεψε. «Δεν είναι μπαρμπούνια, γνήσια ρεθεμνιωτάκια είναι, μη τα καθαρίσεις γιατί δεν έχουν ίνες» μου είπε. «Ανέ χαλάσω το κρέας δα μαλώσομε το άλλο Σαββάτο» του λέω γελώντας. Είχε δίκιο! Ήταν υπέροχα και δεν είχαν ίνες…
Να λοιπόν πως φτιάχνουμε λοιπόν τα δροσερά φασολάκια με κρέας!

Παρατηρήσεις

1)Αν το κρέας είναι από ζώο μεγάλης ηλικίας όπως η αίγα μπορούμε να επισπεύσουμε την πρώτη φάση, χρησιμοποιώντας χύτρα ταχύτητας. Το βράζουμε για τα ¾ του χρόνου που θα χρειαζόταν να ολοκληρωθεί το βράσιμό του, ανοίγουμε τη χύτρα, προσθέτουμε τα φασολάκια και την ντομάτα, και ανάλογα το χρόνο μας, την ξανακλείνουμε ή αφήνουμε να γίνει το φαγητό μας μα ανοικτή τη χύτρα σιγοβράζοντας για να μη πιάσει και προσθέτοντας νεράκι όποτε χρειάζεται.

2)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτες. Ιδιαίτερα αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι , θα τους αρέσει ο συνδυασμός. Θα τις βάλουμε πέντε λεπτά μετά τα φασολάκια και μετά θα βάλουμε την ντομάτα.

3)Αν βρεθείτε στην Ανατολική Κρήτη το τριήμερο που έρχεται, μην ξεχάσετε να περάσετε από το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη Ηρακλείου και να γευτείτε και τη λιχουδιά που προτείνω εδώ

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο