Από τους καλύτερους καλοκαιρινούς συνδυασμούς!
Τα φασολάκια είναι άλλο ένα από τα φαγητά που χαρακτηρίζουν το ελληνικό καλοκαίρι. Σκέτα, με άλλα λαχανικά, βραστά, γιαχνιστά, άσπρα, με ντομάτα, σε πολλές ποικιλίες, για όλα τα γούστα!
Στην Κρήτη έχουμε πολλές ντόπιες ποικιλίες αλλά και όλες όσες κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γαζανά, ασπροκόλια, συμιανά, ρεθεμνιωτάκια, μπαρμπούνια, λιανοφάσουλα … Μοιάζουν μα διαφέρουν κιόλας. Και στο σχήμα και στη γεύση! Σ’ άλλες ποικιλίες επικρατούν οι χάντρες (όπως στα μπαρμπούνια), και σε άλλες τα φυλλαράκια.
Ασπροκόλια |
Άλλα θέλουν γερό καθάρισμα με μαχαίρι γιατί έχουν χοντρές φλούδες και ίνες, άλλα καθαρίζονται με το χέρι, κι άλλα απλώς δεν έχουν καθόλου ίνες και αρκεί να κοπούν λίγο από τις δύο άκρες.
Ρεθεμνιωτάκια |
Κατά τη γνώμη μου τα νοστιμότερα είναι τα ασπροκόλια και τα ρεθεμνιωτάκια. Δεν γνωρίζω ούτε την επιστημονική ονομασία, ούτε πώς λέγονται στις άλλες περιοχές αυτές οι ποικιλίες. Σας θυμίζουν τίποτε οι φωτογραφίες;
Πολλά λαχανικά τα συνδυάζουμε στην Κρήτη με κρέας. Ειδικά τα φασολάκια -τις δροσερές φασόλες ,όπως τα λέμε- τα μαγειρεύουμε κατά προτίμηση με «ωζίστικα» κρέατα, δηλαδή με κρέατα αιγοπροβάτων. Τα φασολάκια με αίγα ή με ζυγούρι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καλοκαιρινά πιάτα της κρητικής κουζίνας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι νόστιμα και με μοσχάρι ή με αρνί.
Υλικά
1-1,5 κιλό κρέας για κατσαρόλα (αίγα, ζυγούρι, αρνί, μοσχάρι)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κιλό δροσερές φασόλες (μπαρμπούνια, ασπροκόλια κλπ)
3-4 ντομάτες
1/2- 1 κούπα λάδι (ανάλογα πόσο λιπαρό είναι το κρέας μας)
Αλάτι
Επί το έργον
Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) με το λάδι και προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε κανονικές μερίδες. Το φέρνουμε μια δυό βόλτες στην κατσαρόλα να αλλάξει χρώμα, το αλατίζουμε και προσθέτουμε λίγο νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία.
Όταν έχει μισοβράσει (στο ενδιάμεσο προσθέτουμε νερό, όποτε χρειάζεται), προσθέτουμε τα φασολάκια καθαρισμένα και καλοπλυμένα, λίγο αλάτι ακόμη και την ντομάτα ψιλοκομμένη στο χέρι ή τριμμένη στον τρίφτη. Βάζουμε και αρκετό νεράκι, όχι να τα καλύψει αλλά να φαίνεται στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε να βράζουν όλα μαζί μέχρι να γίνουν τα φασολάκια. Δεν θέλουμε δυνατό βρασμό, για να μην εξατμιστούν γρήγορα τα υγρά και μας πιάσει το φαγητό μας χωρίς να έχει γίνει. Επίσης αποφεύγουμε να το ανακατέψουμε με κουτάλα. Κινούμε πότε πότε την κατσαρόλα.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό ενδιάμεσα, αλλά στο τέλος πρέπει να μείνουν με το λαδάκι τους.
Αφήνουμε το φαγητό μας να μαρουβίσει και σερβίρουμε…
Παρατηρήσεις
1)Αν το κρέας είναι από ζώο μεγάλης ηλικίας όπως η αίγα μπορούμε να επισπεύσουμε την πρώτη φάση, χρησιμοποιώντας χύτρα ταχύτητας. Το βράζουμε για τα ¾ του χρόνου που θα χρειαζόταν να ολοκληρωθεί το βράσιμό του, ανοίγουμε τη χύτρα, προσθέτουμε τα φασολάκια και την ντομάτα, και ανάλογα το χρόνο μας, την ξανακλείνουμε ή αφήνουμε να γίνει το φαγητό μας μα ανοικτή τη χύτρα σιγοβράζοντας για να μη πιάσει και προσθέτοντας νεράκι όποτε χρειάζεται.
2)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτες. Ιδιαίτερα αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι , θα τους αρέσει ο συνδυασμός. Θα τις βάλουμε πέντε λεπτά μετά τα φασολάκια και μετά θα βάλουμε την ντομάτα.
3)Αν βρεθείτε στην Ανατολική Κρήτη το τριήμερο που έρχεται, μην ξεχάσετε να περάσετε από το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη Ηρακλείου και να γευτείτε και τη λιχουδιά που προτείνω εδώ
Ena apo ta pio agapimea fagita…ta fassoulakia einai toso glykia!
Εξαιρετικό το φαγητό σου Vita μου:)
Απ' τ'αγαπημένα μου!!!
Ευχαριστούμε πολύ για το όμορφο βραβείο!!!
Καλό καλοκαίρι σου εύχομαι
Φιλικά
Αλεξάνδρα
Αγαπημένο μου φαγάκι και με αρνάκι ακόμα πιο αγαπημένο…άλλη γεύση-τέλος! Ούτε μοσχάρι ούτε τίποτα δεν συγκρίνεται!
Τα ονόματα που λες δεν τα έχω ξανακούσει, εδώ συναντάμε μπαρμπούνια, τσαουλιά και καμμιά φορά τα καναρινιά που είναι ασπροκίτρινα και δεν έχω ιδέα τι γεύση έχουν..
Το καπρικό πάλι δεν το έχω ξανακούσει και έχεις καταλάβει ότι τα περίεργα μου κάνουν πάντα κλικ…Ντροπή μου! χαχαχα!!!
Εφη
Αστείρευτος ο πλούτος της Κρητικής κουζίνας, συνδιασμοί απίθανοι και νοστιμότατοι.
Δεν έχω ξανακούσει τα φασολάκια με κρέας. Τα φτιάχνουμε πάντα σκέτα με ντομάτα εξ΄ου και λαδερά.
Φιλιά θαλασσένια.
λατρεμένο φαγάκι, να'χα μια μεριδούλα! σλουρπ
ευχαριστώ για το δωράκι
Yπέροχη συνταγή, και στην Ήπειρο το φτιάχνουμε το κρέας με λαχανικά, φασολάκια, κολοκυθάκια μελιτζάνες. Νόστιμα και πολύ υγιεινά!!
ΛΙΛΑ
Τέλεια η συνταγή σου και φυσικά η περιγραφή κ εκτέλεση της συνταγής άριστη όπως πάντα!
Χαίρομαι που ήμουν μια απο τις τυχαιρές της κλήρωσης για το γαλάζιο βραβείο! σε ευχαριστώ πολύ Vita , καλό υπόλοιπο καλοκαίρι 🙂
Μανόλης.Καλημέρα VITA.Συγχαρητήρια και σε σένα αλλά και σ αυτούς που αναγνωρίζουν την προσεγμένη σου δουλειά. Όσο για το φαγάκι δεν νοείται καλοκαίρι δίχως κολοκυθάκια,φασολάκια μελιτζάνες με αιγοπρόβειο (κυρίως ζυγούρι), μπάμιες με κοτόπουλο, και τον Αύγουστο στείρα αίγα μέσα στην ντομάτα!!! Λέμε : πατάτες μακαρόνια πιλάφια, στους γάμους… και τον χειμώνα. Τώρα για τις ποικιλίες ,με όλες είναι καλό και κάθε μια έχει ξεχωριστή απόχρωση όπως για την πανελλήνια γνωστή αϊσε ή αισέ-καντίν ή καντίνες που έχει διαφορά όταν είναι πολύ τρυφερή και όταν είναι κάπως ώριμη.
Τι μια καλή συνταγή.
Φάτε το με ζεστό ψωμί Έλληνες είναι σίγουρα πανέμορφη.
Μια στοργική αγκαλιά.
Τα λέμε σύντομα.
Τα φασολάκια είναι από τα καλύτερα καλοκαιρινά μας φαγητά! Σε ευχαριστούμε πολύ για το όμορφο βραβείο!
Υπέροχο φαγάκι!Σε αυχαριστούμε για το γαλάζιο βραβείο που διασχίζει πολλές θάλασσες για να φτάσει στην Κρήτη κ κατόπιν στην Πάτρα!Φιλιά!
Peter με φράσκα φασολάκια είναι πράγματι από τα καλύτερα του καλοκαιριού!
Αλεξάντρα το αξίζετε το βραβείο!
Έφη δεν ξέρω για τα φασολάκια, καπρικό όμως πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε. Είναι …λιχουδιά!
Θαλασσένια να τα δοκιμάσεις κάποια στιγμή το φετινό καλοκαίρι. Θα σας αρέσουν σίγουρα!
Γαστερόπληκτη το δωράκι σου αξίζει 100%!
Λίλα έτσι είναι! Τα λιπαρά του κρέατος εξισορροπούνται από τις φυτικές ίνες των λαχανικών.
Αφροδίτη σ' ευχαριστώ για τα παινέματα. Το βραβείο σου αξίζει σίγουρα 🙂
Μανόλη σε ευχαριστώ για τις επισκέψεις και τα σχόλια. Η αίγα του Αυγούστου με ντομάτα είναι αυτό που λένε "όλα τα λεφτά"!
Annamaria από τα καλύτερα καλοκαιρινά μας φαγάκια.Να το δοκιμάσεις αν έλθεις
στην Ελλάδα 🙂
mia maria πανάξιες του βραβείου είστε!
Λένια τι όμορφη σκέψη για τη διαδρομή του βραβείου! Κρουαζιέρα έκανε!
Χαλάλι σας κορίτσια :-). Το αξίζετε!
Ta fasolakia einai apo ta pio agaphmena muo faghta! Tha ta protimhso omso me mosxaraki an den se peirazei, h kai sketa.. kai panta me ena ksylaki kanelas mesa 😀
Se filo poly poly
Πολύ ωραίος ο συνδυασμός κρέατος με φασολάκια όμως σπάνια τα φτιάχνουμε έτσι.
Σε ευχαριστούμε για το βραβείο.
Τώρα βρήκα λόγο χρόνο! Ευχαριστώ πολύ πολύ.
Royal είναι όντως "δύσκολη γεύση" τα κατσικίσια :-), αν δεν την έχεις συνηθίσει. Το ξυλάκι της κανέλας θα δοκιμαστεί!
Manousina πώς τα φτιάχνετε; για πας για πες 🙂
Ιωάννα ποτέ δεν είναι αργά κοπέλα μου :-). Πολυάσχολη και μικρομάνα είσαι 🙂
ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟ ΦΑΓΗΤΟ.ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ.ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ.
Το δοκίμασα σήμερα.. Πεντανοστιμο!! Ευχαριστώ
Από τις καλύτερες εντράδες. Έχετε δίκιο. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
[…] Άφθονα σε όλη την Ελλάδα, σε πολλές ποικιλίες, μαγειρεύονται με κρέας αλλά και χωρίς κρέας, σκέτα ή με την προσθήκη […]
[…] Άφθονα σε όλη την Ελλάδα, σε πολλές ποικιλίες, μαγειρεύονται με κρέας αλλά και χωρίς κρέας, σκέτα ή με την προσθήκη […]
[…] Άφθονα σε όλη την Ελλάδα, σε πολλές ποικιλίες, μαγειρεύονται με κρέας αλλά και χωρίς κρέας, σκέτα ή με την προσθήκη […]
Σαν φαγητό είναι υπέροχο αλλά γιατί βράζετε τόσο πολύ τα φασολάκια; Χάνουν την γεύση τους και επίσης οπτικά δεν είναι πολύ ωραία. Εγώ τα προτιμώ χωρίς κρέας με πατατούλα και κολοκυθάκια.
Σας ευχαριστώ για το σχόλιο, αλλά αλήθεια, από πού συμπεραίνετε ότι είναι παραβρασμένα; Αν το συμπέρασμα βγαίνει από τις φωτογραφίες πρέπει να πω ότι είναι από τα πρώτα χρονια του site, που είχα ελάχσιτη εμπειρία φωτογράφισης και μια εντελώς απλή φωτογραφική μηχανή. Το πιάτο αδικείται από την εικόνα του. Επίσης πρέπει να πω πως σ’ εμας αρέσουν κανονικά βρασμένα, όχι λιωμένα αλλά ούτε al dente. Στο site υπάρχει η συνταγή για λαδερά φασολάκια με κολοκυθάκια και πατατούλες αλλά και ο συνδυασμός τους με κρέας και μάλιστα κατσίκας είναι από τους πιο κλασικούς της καλοκαιρινής κρητικής κουζίνας οπότε όποτε μπορούμε τον απολαμβάνουμε!